Рішення
від 14.07.2023 по справі 468/1710/21-ц
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 468/1710/21-ц

2/468/74/23

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.07.2023 року Баштанський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого - судді Муругова В.В., за участю секретаря судового засідання Серака Д.В., представника позивача Тараненко Р.Ю. (в режимі відеоконференції), розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Баштанка справу № 468/1710/21-ц за позовом Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича про встановлення права земельного сервітуту (треті особи: Приватне підприємство «Гео-Прайм»; Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області),

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про встановлення права земельного сервітуту на належну відповідачу ОСОБА_1 земельну ділянку. На обґрунтування своїх вимог позивач в позовній заяві зазначив, що він є виконавцем робіт з реконструкції ПЛ 330 кВ «Криворізька ТЕС Трихати» та реконструкції відповідної опори.

Вказане зумовлює необхідність встановлення строкового земельного сервітуту на земельній ділянці площею 0,0121 га для влаштування будівельного майданчика та проведення будівельно-монтажних робіт, а також безстрокового земельного сервітуту на земельній ділянці площею 0,2443 га для проходу, проїзду, складування будівельних та інших матеріалів при експлуатації лінії електропередачі ПЛ 330 кВ «Криворізька ТЕС Трихати» на земельній ділянці площею 4,9163 га з кадастровим номером 4820686500:04:000:0038, яка належить на праві власності відповідачу ОСОБА_1 та перебуває в оренді ФГ «Володимир» Ященка Валерія Васильовича, оскільки вказана земельна ділянка знаходиться поряд із належними позивачу земельними ділянками. Оскільки позивачу не було відоме місцезнаходження відповідача, то пропозиція відповідачу про укладення договору земельного сервітуту (строкового та безстрокового) була опублікована в газеті «Голос України». Крім того, необхідно погодити з власником земельної ділянки технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки площею 0,0121 га та 0,2443 га.

Однак відповідач ОСОБА_1 не надав відповіді на пропозицію позивача, що оцінюється позивачем як відмова від підписання зазначених договорів та погодження технічної документації.

Позивач не може задовольнити свої потреби в інший спосіб, тому просив про встановлення за позивачем права на встановлення відповідних строкового та безстрокового земельних сервітутів та про визнання погодженою землевласником технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частин земельних ділянок, на які поширюється право земельного сервітуту.

Процесуальні дії у справі та заяви сторін:

Позов надійшов до суду 21.12.2021 року (зданий до відділення зв`язку 14.12.2021 року).

30.12.2021 року було відкрите провадження у справі, вирішено розглядати справу в порядку загального позовного провадження та до участі у справі в якості третьої особи залучене ФГ «Володимир», яке є орендарем належної відповідачу земельної ділянки, щодо якої позивач бажає встановити право земельного сервітуту.

12.05.2023 року за клопотанням позивача до участі у справі в якості співвідповідача залучене ФГ «Володимир».

01.06.2023 року до суду надійшов відзив від відповідача ФГ «Володимир», в якому відповідач заперечив проти задоволення позову, оскільки у запропонованих позивачем умовах відповідних земельних сервітутів не включені положення ст. 29, 31 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», також вимоги про визнання технічної документації погодженою відповідач вважає суперечливими та необґрунтованими.

21.06.2023 року підготовче провадження у справі закрите та справа призначена до судового розгляду.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 до суду не з`явився, про час слухання справи повідомлявся через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, оскільки зареєстроване у встановленому законом порядку місце його проживання невідоме, та відповідно до ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», оскільки відповідно до повідомлення Явкинського старостинського округу Баштанської міської ради від 28.12.2021 року (а.с. 70) відповідач вибув до м. Луганська у 2002 році. До суду не надходило клопотань про відкладення розгляду справи та відзиву на позов. До суду не надійшло відзиву на позов.

Від відповідача ФГ «Володимир» до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника відповідача.

Від третьої особи приватного підприємства «Гео-Прайм» до суду надійшли пояснення третьої особи щодо позову, відповідно до яких третя особа позов підтримала та вказала, що встановлення сервітуту на частини земельної ділянки відповідача зумовлене потребою у земельних ділянках для проходження траси для розміщення, реконструкції, експлуатації та обслуговування ПЛ-330 кВ «Криворізька ТЕС-Трихати» та для влаштування будівельного майданчика та проведення будівельно-монтажних робіт з реконструкції опори вказаної ПЛ. Третя особа просила про розгляд справи за відсутності її представника.

Від третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області надійшла заява про розгляд справи за відсутності її представника та пояснення по справі, відповідно до якого рішення прийняте у справі не може вплинути на права або обов`язки Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

Вислухавши пояснення представника позивача та дослідивши наявні в справі матеріали (оголошення в газеті «Голос України»; проект договору про встановлення постійного земельного сервітуту; план земельної ділянки; проект договору про встановлення постійного земельного сервітуту; план земельної ділянки; копію державного акту на право постійного користування землею ІІ-МК №000168 від 17.06.2002 року; інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 08.01.2021 року; копію наказу про затвердження переліків назв підстанцій та повітряних ліній електропередачі НЕК «Укренерго» від 05.06.2020 року №203; копію технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки; копію довідки Явкинського старостинського округу від 09.06.2021 року; кадастровий план земельної ділянки), суд, розглянувши спір між сторонами в межах заявлених позовних вимог, приходить до висновку про можливість часткового задоволення позову з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що позивач є виконавцем робіт з реконструкції ПЛ 330 кВ «Криворізька ТЕС Трихати».

Маршрут траси повітряної лінії електропередачі ПЛ 330 кВ «Криворізька ТЕС-Трихати» проходить по земельним ділянкам, наданим позивачу в постійне користування та перетинає земельну ділянку з кадастровим номером 4820686500:04:000:0038, площею 4,9163 га, розташовану на території Явкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області, власником якої є відповідач ОСОБА_1 .

У зв`язку з цим виконати будівельні роботи на опорних конструкціях та в подальшому експлуатувати вказану ділянку повітряної лінії електропередачі без використання частини земельної ділянки, що належить відповідачеві, неможливо.

Також вказана земельна ділянка з 30.01.2018 року перебуває в оренді ФГ «Володимир» ОСОБА_2 , строк оренди 10 років.

Згідно зі ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч.1,5,6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Загальні правила встановлення сервітуту визначені ЦК України.

Згідно з ч.1 ст. 401 ЦК України право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів (земельний сервітут) або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом.

За ч.1 ст. 402 ЦК України сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду.

Відповідно до ч.2 ст. 404 ЦК України особа має право вимагати від власника (володільця) сусідньої земельної ділянки, а в разі необхідності - від власника (володільця) іншої земельної ділянки надання земельного сервітуту.

Згідно з ч.1-2 ст. 100 ЗК України сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Земельний сервітут може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення, та власником (землекористувачем) земельної ділянки.

За ст. 99 ЗК України власники або землекористувачі земельних ділянок чи інші заінтересовані особи можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів, серед іншого, для експлуатації ліній електропередачі та інших земельних сервітутів.

Разом з тим, вказаний спір стосується передачі в користування частини належної відповідачу земельної ділянки для експлуатації повітряної лінії електропередачі та опорної конструкції повітряної лінії електропередачі і спеціальним законом, який регулює відповідні правовідносини є Закон України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів».

Відповідно до ч.1 ст. 16 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів» підприємства, які будують чи експлуатують об`єкти енергетики та передачі електричної енергії, мають право використовувати земельні ділянки за договором про встановлення земельного сервітуту з власником чи користувачем земельної ділянки або за рішенням суду для розміщення об`єктів, зазначених у частинах другій та четвертій цієї статті, на праві постійних або строкових земельних сервітутів.

Згідно з ч.8 ст. 16 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів» у договорі про встановлення земельного сервітуту для розміщення об`єктів енергетики та передачі електричної енергії зазначаються: зміст земельного сервітуту, кадастровий номер земельної ділянки, щодо якої встановлюється земельний сервітут (за наявності), площа земельної ділянки, на яку поширюється дія земельного сервітуту, місце розташування земельної ділянки, кадастровий номер, розмір плати за встановлення сервітуту, строк дії сервітуту. Типова формадоговору провстановлення земельногосервітуту затверджується Кабінетом Міністрів України.

Зі змісту Типового договору про встановлення земельного сервітуту слідує, що як земельний сервітут на підставі договору, так і встановлений судом сервітут має визначати всі відомості, передбачені частиною 8 статті 16 Закону, а також зміст права користування чужим майном, умови встановлення та дія земельного сервітуту, терміни та умови припинення, права та обов`язки кожної сторони, в тому числі і конкретні обмеження для власника (користувача) у користуванні власністю та інше.

Конкретні умови земельного сервітуту складають зміст позовних вимог, які за принципом диспозитивності визначає позивач та спрямовує їх відповідачу. Натомість такі умови не можуть встановлюватись судом за власної ініціативи.

При цьому, позивач помилково у викладених у позовній заяві умовах сервітуту посилається на те, що такий сервітут встановлений договором, оскільки між сторонами жоден договір щодо цього не укладений, у зв`язку з чим і поданий даний позов. Натомість, як вказано вище, договір та судове рішення є самостійними окремими одна від одної підставами встановлення сервітуту відповідно до ст. 402 ЦК України та ст. 100 ЗК України.

За такого, відсутні підстави в судовому рішенні при визначені умов сервітуту вживати термін «договір», за такого зміст умов сервітуту має бути скорегований судом щодо виключення посилання на певний договір, що на суть та зміст прав та обов`язків сторін сервітуту не впливає.

Крім того, як слідує з процитованих вище положень ст. 404 ЦК України та ст. 100 ЗК України вимога про встановлення земельного сервітуту має адресуватись не тільки власнику, а і землекористувачу чи володільцю земельної ділянки в залежності від специфіки фактичних спірних правовідносин.

При цьому, відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

За такого, орендар за договором оренди землі набуває прав на володіння та користування відповідною земельною ділянкою, тобто є володільцем земельної ділянки та землекористувачем.

Тому встановлення сервітуту на земельній ділянці сільськогосподарського призначення, яка перебуває в оренді та суборенді, в першу чергу та головним чином впливає на права та інтереси саме орендаря та суборендаря, які володіють та користуються такою земельною ділянкою, а не титульного власника такої земельної ділянки, який у зв`язку з передачею землі в оренду фактично такою земельною ділянкою не користується. Внаслідок цього відповідні обмеження запроваджені сервітутом в більшій мірі вплинуть саме на права та інтереси орендаря, який безпосередньо використовує земельну ділянку, а не власника, інтерес якого полягає в отриманні плати за користування належною йому земельною ділянкою.

Вказане стало підставою для залучення до участі у справі в якості співвідповідача орендаря земельної ділянки ФГ «Володимир».

При цьому заперечення співвідповідача ФГ «Володимир» щодо того, що у запропонованих позивачем умовах відповідних земельних сервітутів не включені положення ст. 29, 31 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», на думку суду, не можуть бути достатньою підставою для відмови у встановленні сервітутів, у зв`язку з наступним.

Зі змісту ст. 11 ЦК України слідує, що цивільні права та обов`язки можуть виникати як з договору, так і з рішення суду, так і з актів цивільного законодавства.

За такого, оскільки в даному випадку відповідно до ст. 402 ЦК України та ст. 100 ЗК України право земельного сервітуту може бути встановлене рішенням суду і таким рішенням визначаються основні умови такого сервітуту, натомість, як вказано вище, відповідно до принципу змагальності суд не в праві визначати такі умови за власної ініціативи та на власний розсуд, то інші умови відповідного сервітуту, в тому числі певні права та обов`язки сторін, які не охоплені судовим рішенням, можуть напряму визначатись законом.

Отже не включення позивачем до умов сервітуту прав та обов`язків, визначених ст. 29, 31 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів» не спростовує можливість набуття таких прав та обов`язків безпосередньо на підставі відповідного закону.

За такого вимоги позову про встановлення права відповідних строкового та безстрокового земельних сервітутів підлягають задоволенню із застосуванням судом вказаних вище коректив щодо виключення з умов сервітутів посилання на певний договір, який між сторонами не укладався.

Натомість не підлягають задоволенню похідні від основної вимоги - вимоги позивача про визнання погодженою землевласником технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частин земельних ділянок, на які поширюється право земельного сервітуту, з тих підстав, що позивачем не доведена наявність підстав для такого визнання судом замість власника, натомість суд, вирішуючи цивільну справу, не може діяти від імені сторони та погоджувати від її імені в спірних матеріальних правовідносинах певні документи. Крім того така вимога не відповідає способам захисту земельних прав.

Оскільки позов підлягає частковому задоволенню в частині основних вимог позову, то на підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідачів в рівних частинах на користь позивача підлягають стягненню витрати по оплаті судового збору за подання позову в сумі 1135 грн. з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12; 13; 81; 264; 265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича про встановлення права земельного сервітуту та визнання технічної документації погодженою задовольнити частково.

Встановити за Приватним акціонерним товариством «Національна енергетична компанія «Укренерго», в подальшому іменоване «Сервітуарій», право на строковий земельний сервітут (для забезпечення проведення робіт з реконструкції опорної конструкції повітряної лінії електропередачі 330 кВ «Криворізька ТЕС-Трихати»), на наступних умовах:

1.Предмет сервітуту

1.1. Власник надає Сервітуарію право обмеженого безоплатного користування земельною ділянкою (її частинами), зазначені у пункті 1.3, без зміни її цільового призначення.

1.2. Сервітут встановлюється з метою влаштування будівельного майданчика для проведення будівельно-монтажних робіт з реконструкції опорної конструкції повітряної лінії електропередачі 330кВ Криворізька ТЕС - Трихати.

1.3. Відомості про об`єкт права земельного сервітуту:

кадастровий номер земельної ділянки 4820686500:04:000:0038;

місце розташування - за межами населених пунктів на території Баштанської міської територіальної громади Миколаївської області (колишня Явкинська с/рада);

форма власності приватна власність;

загальна площа земельної ділянки 4,9163 га;

загальна площа земельної ділянки (її частин), на які встановлюється земельний сервітут, складає 0,0121 га (частина 1 0,0079 га, частина 2 0,0042 га);

цільове призначення земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ 01.01);

право на земельну ділянку підтверджується: Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯО№ 302139 виданий 26.12.2012 р.

1.4. Графічне зображення земельної ділянки (її частини), право користування якою надається на умовах сервітуту, вказано у складеному інженером-землевпорядником Плані земельної ділянки.

2. Умови встановлення та дія земельного сервітуту

2.1. Право земельного сервітуту полягає у наданні Власником Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям наступних прав стосовно земельної ділянки (її частини) на яку встановлений сервітут:

- проходу; - проїзду; - перевезення будівельних та інших матеріалів через земельну ділянку (її частини), зазначені в п. 1.3 та їх складання на ній;

2.2. Земельний сервітут є неподільним та зберігає чинність у разі переходу права на земельну ділянку Власника, щодо якої встановлений даний земельний сервітут, до іншої особи.

2.3. Сервітуарій відшкодовує збитки, які фактично заподіяні Власнику/Орендарю внаслідок дій пов`язаних з користуванням земельною ділянкою (її частинами), які зазначені в п. 1.3, на праві сервітуту відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 №284 (далі Порядок).

3.Строк дії та умови припинення дії земельного сервітуту

3.1. Земельний сервітут є строковим. Земельний сервітут встановлюється строком до 31.12.2023 року.

3.2. Право земельного сервітуту набуває чинності з моменту його державної реєстрації в порядку встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно і діє протягом періоду дії земельного сервітуту.

3.3.Дія встановленого земельного сервітуту може бути припинена за згодою Сторін або в інших випадках, передбачених законодавством України.

4. Права та обов`язки Сторін

4.1.Дія земельного сервітуту поширюється виключно на земельну ділянку (її частин) визначені п. 1.3. Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, забороняється користування землеволодіннями Власника, на які не встановлений сервітут.

4.2.Сервітуарій зобов`язаний:

4.2.1використовувати право земельного сервітуту в спосіб і в порядку передбаченому рішенням суду;

4.2.2не передавати будь-яким способом право земельного сервітуту іншим фізичним і юридичним особам;

4.2.3згідно Порядку відшкодувати Власнику/Орендарю понесені збитки;

4.2.4користуватись земельним сервітутом способами, найменш обтяжливими для Власника;

4.2.5при користуванні земельним сервітутом дотримуватись вимог протипожежної, екологічної санітарно-епідеміологічної безпеки, охорони земель, охорони праці тощо;

4.2.6у день припинення дії сервітуту припинити користування ним;

4.2.7письмово повідомляти Власника про проведення робіт з розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування об`єкту передачі електричної енергії не пізніше ніж за десять днів до початку таких робіт.

4.3.Сервітуарій має право:

4.3.1. користуватись земельним сервітутом на умовах, визначених рішенням суду;

4.3.2. вимагати від Власника користуватись земельною ділянкою (її частинами) з обмеженнями (обтяженнями) відповідно до вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209, інших нормативних та законодавчих актів України;

4.3.3. відповідно до вимог нормативних та законодавчих актів України здійснювати заходи, спрямовані на захист об`єкту передачі електричної енергії;

4.3.4. не відшкодовувати збитки, завдані Власнику внаслідок недотримання ним обмежень щодо використання земельної ділянки (її частин), встановлених згідно з законодавством України;

4.3.5. у випадках настання аварій або загрози їх виникнення (аварійної ситуації) для негайної їх локалізації, ліквідації можливих наслідків або відвернення їх загрози без погодження з Власником земельної ділянки Сервітуарій вправі:

-безперешкодного проїзду до місця аварії (аварійної ситуації) та виконання ремонтних і аварійно-відновлювальних робіт;

-здійснювати рубку та обрізування гілок дерев у межах охоронної зони повітряної лінії електропередачі, без наступного відшкодування вартості цих дерев і насаджень.

4.4.Власник зобов`язаний:

4.4.1. не перешкоджати використанню Сервітуарієм та/або залученими до виконання робіт підрядними організаціями земельної ділянки в межах встановленого земельного сервітуту;

4.4.2. попередити Сервітуарія про особливі властивості та недоліки земельної ділянки (її частини), які в процесі їх використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану об`єкту передачі електричної енергії.

4.5.Власник/Орендар має право:

4.5.1. вимагати від Сервітуарія належного виконання своїх обов`язків за рішенням суду;

4.5.2. володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою (належить Власнику), не порушуючи при цьому прав Сервітуарія, у тому числі не перешкоджаючи останньому або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, розміщувати, будувати, експлуатувати та обслуговувати об`єкт передачі електричної енергії, проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначених об`єктів;

4.5.3. здійснювати контроль та вимагати від Сервітуарія дотримання вимог земельного, цивільного і іншого законодавства України;

4.5.4. на відшкодування Сервітуарієм фактично нанесених збитків, відповідно до умов сервітуту.

4.6. Сторони зобов`язані дотримуватись правил добросусідства.

5.Зміна умов сервітуту і припинення його дії

5.1. Зміна умов сервітуту здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов сервітуту спір вирішується у судовому порядку.

5.2. Дія сервітуту припиняється у разі:

5.2.1. закінчення терміну дії земельного сервітуту;

5.2.2. придбання Сервітуарієм земельної ділянки у власність;

5.2.3. викупу земельної ділянки / частини земельної ділянки, на яку встановлений сервітут для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

5.2.4. ліквідації юридичної особи Сервітуарія.

Право земельного сервітуту припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

5.3. Дія сервітуту припиняється за:

5.3.1. взаємною згодою сторін;

5.3.2. рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених рішенням суду, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження земельної ділянки (її частин), яке істотно перешкоджає її використанню, з інших підстав, визначених законом.

5.4. Перехід права власності на земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - Сервітуарія не є підставою для зміни умов сервітуту.

6. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов сервітуту.

6.1. За невиконання або неналежне виконання умов сервітуту сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

6.2. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7. Прикінцеві положення

7.1. Якщо протягом дії права земельного сервітуту Сторони змінять свою назву, місцезнаходження, реквізити або будуть реорганізовані, а також при переході права до іншої особи, вони повинні негайно повідомити про це другу Сторону.

Встановити за Приватним акціонерним товариством «Національна енергетична компанія «Укренерго», в подальшому іменоване «Сервітуарій», право на постійний земельний сервітут (для забезпечення експлуатації лінії електропередачі 330 кВ «Криворізька ТЕС-Трихати»), на наступних умовах:

1.Предмет сервітуту

1.1. Власник надає Сервітуарію право обмеженого безоплатного користування земельною ділянкою (її частиною), зазначеною у пункті 1.3, без зміни її цільового призначення.

1.2. Сервітут встановлюється з метою забезпечення експлуатації лінії електропередачі.

1.3. Відомості про об`єкт права земельного сервітуту:

кадастровий номер земельної ділянки 4820686500:04:000:0038;

місце розташування - за межами населених пунктів на території Баштанської міської територіальної громади (колишня Явкинська с/рада);

форма власності приватна власність;

загальна площа земельної ділянки 4,9163 га;

загальна площа земельної ділянки (її частини), на яку встановлюється земельний сервітут, складає 0,2443га;

цільове призначення земельної ділянки для товарного сільськогосподарського виробництва (код КВЦПЗ 01.01 );

право власності земельної ділянки підтверджується - Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯО№ 302139 виданий 26.12.2012 р.;

1.4. Графічне зображення земельної ділянки (її частини), право користування якою надається на умовах сервітуту, вказано у складеному інженером-землевпорядником Плані земельної ділянки.

2. Умови встановлення та дія земельного сервітуту

2.1. Право земельного сервітуту полягає у наданні Власником Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям наступних прав стосовно земельної ділянки (її частини) на яку встановлений сервітут:

- проходу;

- проїзду;

- перевезення будівельних та інших матеріалів через земельну ділянку (її частину), зазначену в п. 1.3;

- для експлуатації ліній електропередачі.

2.2. Земельний сервітут є неподільним та зберігає чинність у разі переходу права на земельну ділянку Власника, щодо якої встановлений даний земельний сервітут, до іншої особи.

2.3. Сервітуарій відшкодовує збитки, які фактично заподіяні Власнику внаслідок дій пов`язаних з користуванням земельною ділянкою (її частиною), яка зазначена в п. 1.3, на праві сервітуту відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 №284 (далі Порядок).

3.Строк дії та умови припинення дії земельного сервітуту

3.1. Земельний сервітут є постійним.

3.2. Право земельного сервітуту набуває чинності з моменту його державної реєстрації в порядку встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно і діє протягом періоду дії земельного сервітуту.

3.3.Дія встановленого земельного сервітуту може бути припинена за згодою Сторін або в інших випадках, передбачених законодавством України.

4. Права та обов`язки Сторін

4.1.Дія земельного сервітуту поширюється виключно на земельну ділянку (її частину) визначену п. 1.3. Сервітуарію та/або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, забороняється користування землеволодіннями Власника, на які не встановлений сервітут.

4.2.Сервітуарій зобов`язаний:

4.2.1.використовувати право земельного сервітуту в спосіб і в порядку передбаченому рішенням суду;

4.2.2. не передавати будь-яким способом право земельного сервітуту іншим фізичним і юридичним особам;

4.2.3.згідно Порядку відшкодувати Власнику понесені збитки;

4.3.4.користуватись земельним сервітутом способами, найменш обтяжливими для Власника;

4.2.5.при користуванні земельним сервітутом дотримуватись вимог протипожежної, екологічної санітарно-епідеміологічної безпеки, охорони земель, охорони праці тощо;

4.2.6.у день припинення дії сервітуту припинити користування ним;

4.2.7.письмово повідомляти Власника про проведення робіт з розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування об`єкту передачі електричної енергії не пізніше ніж за десять днів до початку таких робіт.

4.3. Сервітуарій має право:

4.3.1. користуватись земельним сервітутом на умовах, визначених рішенням суду;

4.3.2. вимагати від Власника користуватись земельною ділянкою (її частиною) з обмеженнями (обтяженнями) відповідно до вимог Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об`єктів», Правил охорони електричних мереж, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209, інших нормативних та законодавчих актів України;

4.3.3. відповідно до вимог нормативних та законодавчих актів України здійснювати заходи, спрямовані на захист об`єкту передачі електричної енергії;

4.3.4. не відшкодовувати збитки, завдані Власнику внаслідок недотримання ним обмежень щодо використання земельної ділянки (її частини), встановлених згідно з законодавством України;

4.3.5. у випадках настання аварій або загрози їх виникнення (аварійної ситуації) для негайної їх локалізації, ліквідації можливих наслідків або відвернення їх загрози без погодження з Власником земельної ділянки Сервітуарій вправі:

-безперешкодного проїзду до місця аварії (аварійної ситуації) та виконання ремонтних і аварійно-відновлювальних робіт;

-здійснювати рубку та обрізування гілок дерев у межах охоронної зони повітряної лінії електропередачі, без наступного відшкодування вартості цих дерев і насаджень.

4.4.Власник зобов`язаний:

4.4.1. не перешкоджати використанню Сервітуарієм та/або залученими до виконання робіт підрядними організаціями земельної ділянки в межах встановленого земельного сервітуту;

4.4.2. попередити Сервітуарія про особливі властивості та недоліки земельної ділянки (її частини), які в процесі їх використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану об`єкту передачі електричної енергії.

4.5. Власник/Орендар має право:

4.5.1. вимагати від Сервітуарія належного виконання своїх обов`язків за рішенням суду;

4.5.2. володіти, користуватися та розпоряджатися земельною ділянкою, не порушуючи при цьому прав Сервітуарія, у тому числі не перешкоджаючи останньому або залученим до виконання робіт підрядним організаціям, розміщувати, будувати, експлуатувати та обслуговувати об`єкт передачі електричної енергії, проводити аварійно-відновлювальні роботи, планові роботи з реконструкції, ремонту та технічного обслуговування зазначених об`єктів;

4.5.3. здійснювати контроль та вимагати від Сервітуарія дотримання вимог земельного, цивільного і іншого законодавства України;

4.5.4. на відшкодування Сервітуарієм фактично нанесених збитків, відповідно до умов сервітуту.

4.6. Сторони зобов`язані дотримуватись правил добросусідства.

5.Зміна умов сервітуту і припинення його дії

5.1. Зміна умов сервітуту здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов сервітуту спір вирішується у судовому порядку.

5.2. Дія сервітуту припиняється у разі:

5.2.1. закінчення терміну дії земельного сервітуту;

5.2.2. придбання Сервітуарієм земельної ділянки у власність;

5.2.3. викупу земельної ділянки / частини земельної ділянки, на яку встановлений сервітут для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

5.2.4. ліквідації юридичної особи Сервітуарія.

Право земельного сервітуту припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

5.3. Дія сервітуту припиняється за:

5.3.1. взаємною згодою сторін;

5.3.2. рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених рішенням суду, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження земельної ділянки (її частини), яке істотно перешкоджає її використанню, з інших підстав, визначених законом.

5.4. Перехід права власності на земельну ділянку до другої особи, а також реорганізація юридичної особи - Сервітуарія не є підставою для зміни умов сервітуту.

6. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов сервітуту.

6.1. За невиконання або неналежне виконання умов сервітуту сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України.

6.2. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

7. Прикінцеві положення

7.1.Якщо протягом дії права земельного сервітуту Сторони змінять свою назву, місцезнаходження, реквізити або будуть реорганізовані, а також при переході права до іншої особи, вони повинні негайно повідомити про це другу Сторону.

В задоволенні вимог позову Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича про визнання технічної документації погодженою відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» 1135 (одну тисячу сто тридцять п`ять) гривень в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Стягнути з Фермерського господарства «Володимир» Ященка Валерія Васильовича на користь Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» 1135 (одну тисячу сто тридцять п`ять) гривень в рахунок відшкодування сплаченого судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана Миколаївському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: Приватне акціонерне товариство «Національна енергетична компанія «Укренерго» (місце знаходження юридичної особи: вул. Симона Петлюри, 25, м. Київ, 01032, ідентифікаційний номер 00100227).

Відповідачі:

ОСОБА_1 (останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий);

Фермерське господарство «Володимир» ОСОБА_2 (вул. Жовтнева, 1А с. Явкине Баштанського району Миколаївської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Треті особи:

Приватне підприємство «Гео-Прайм» (місце знаходження юридичної особи: провулок Торговий, буд. 16, с. Степанівка, м. Херсон, 56101, ідентифікаційний номер 37465689);

Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області (місце знаходження юридичної особи: пр. Миру, 34, м. Миколаїв, 54034, ідентифікаційний номер 39825404).

Повне судове рішення складене 19.07.2023 року.

суддя:

Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112282035
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення права земельного сервітуту (

Судовий реєстр по справі —468/1710/21-ц

Рішення від 14.07.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Рішення від 14.07.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні