Ухвала
від 04.07.2023 по справі 309/3070/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 309/3070/20

У Х В А Л А

04 липня 2023 року м. Ужгород

Закарпатський апеляційний суд в складі:

головуючого Джуги С.Д.

суддів Кожух О.А., Кондора Р.Ю.

з участю секретаря судового засідання: Сливка С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою Вишківської селищної ради на рішення Хустського районного суду від 23 листопада 2021 року у складі судді Орос Я.В., у справі за позовом Вишківської селищної ради до ОСОБА_1 , треті особи які не заявляють самостійні вимоги Державний реєстратор Берегівської РДА Лойф Олена Григорівна, приватний нотаріус Хустського районного нотаріального округу Король Ольга Юріївна про скасування незаконної реєстрації права власності,-

встановив:

Рішенням Хустського районного суду від 23 листопада 2021 року в задоволенні позову Вишківської селищної ради до ОСОБА_1 , треті особи які не заявляють самостійні вимоги Державний реєстратор Берегівської РДА Лойф Олена Григорівна, приватний нотаріус Хустського районного нотаріального округу Король Ольга Юріївна про скасування незаконної реєстрації права власності - відмовлено.

Не погодившись із вказаним рішенням, Вишківська селищна рада оскаржила його в апеляційному порядку.Доводи апеляційної скарги зводяться до того, що судом не враховано обставини, які наведені в обґрунтування заявленого позову, суд не дав їм належної правової оцінки та помилково дійшов висновку про відмову у позові.

Ухвалою Закарпатського апеляційного суду від 24 листопада 2022 року витребувано по даній справі відДержавногореєстратора Берегівськоїрайонної державноїадміністрації ЛойфОлени Григорівни належнозавірену копіюреєстраційної справи щодо вчиненої 03.09.2019 року реєстрації права власності за ОСОБА_1 на житловий будинок загальною площею 56,2 м.кв., що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Листом від02грудня 2022року №309/3070/20/28106/2022 та листом від 31травня 2023року № 309/3070/20/13771/2023 копію ухвали від 24 листопада 2022 року направлено для виконанняДержавному реєстратору Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олені Григорівні (місцезнаходження: 90200, м.Берегово, вул.Мукачівська,6, електронна адреса:admin.bereg-rda@carpathia.gov.ua).

Суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки - повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу на їхні офіційні електронні адреси, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (частина п`ята статті 14 ЦПК України).

Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в добровільному порядку (ч.6 ст.14 ЦПК України).

Згідно довідки про доставку електронного листа слідує, що копію ухвали від 24 листопада 2022 року Державному реєстратору Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олені Григорівні повторно доставлено на електронну адресату - 31 травня 2023 року.

Проте, ухвала суду від 24 листопада 2022 року залишилась без виконання, внаслідок чого судове засідання по справі, яке було призначено на 04.07.2023 року вчергове відкладено.

Будь-яких відомостей чи відповіді, в тому числі і про неможливість подати витребувані судом докази до Закарпатського апеляційного суду не надходило.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що Державний реєстратор Берегівської районної державної адміністрації Лойф О.Г. ухвалу суду про витребування доказів не виконала без поважних причин.

Така неправомірна бездіяльність і дії Державного реєстратора Берегівської районної державної адміністрації Лойф О.Г. перешкоджає судочинству, фактично унеможливлює суду апеляційної інстанції відправити правосуддя і своєчасно ухвалити судове рішення у дані справі.

Відповідно до ч.ч.2,3ст.43ЦПК України учасники справи зобов`язані, зокрема: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 6,7ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч.8ст.84 ЦПК України).

Згідно ч.1ст. 143 ЦПК Українизаходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом (ч.2ст.144 ЦПК України).

Відповідно до п.5 ч.1ст.144 ЦПК України, одним із таких заходів процесуального примусу є штраф.

Відповідно до п.п.2, ч.1ст.148 ЦПК Українисуд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі до від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Положеннями статті 3 частини першої пункту 2 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що примусовому виконанню підлягають рішення на підставі таких виконавчих документів: ухвал, постанов судів у цивільних, господарських, адміністративних справах, справах про адміністративні правопорушення, кримінальних провадженнях у випадках, передбачених законом.

Розділом І ч. 4 «Інструкції з організації примусового виконання рішень» передбачено, що відділу примусового виконання рішень управлінь забезпечення примусового виконання рішень міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України підвідомчі рішення, за якими боржниками є територіальні органи центральних органів виконавчої влади та їх структурні підрозділи, місцеві суди, міські, районні або селищні ради чи районні державні адміністрації та їх структурні підрозділи, окружні прокуратури, інші територіальні підрозділи органів державної влади та їх посадові особи.

З огляду на викладене та враховуючи, що Державний реєстратор Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олена Григорівна ухиляється від вчинення дій, покладених на неї апеляційним судом, зокрема, нею не подано витребувані судом докази, зазначені в ухвалі суду від 24 листопада 2022 року, що унеможливлює апеляційному суду відправити правосуддя і своєчасно ухвалити судове рішення у справі, колегія суддів вважає за необхідне застосувати до Державного реєстратора Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олени Григорівни заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в сумі двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 5368 грн.

Керуючисьст.148 ЦПК України, апеляційний суд,

у х в а л и в:

Застосувати до Державного реєстратора Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олени Григорівні заходи процесуального примусу у вигляді накладення штрафу.

Стягнути із Державного реєстратора Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олени Григорівни в дохід державного бюджету, де стягувачем є Державна судова адміністрація України, штраф в сумі двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 5368 (п`ять тисяч триста шістдесят вісім) грн.

Боржник: Державний реєстратор Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олена Григорівна (адреса:90202, Закарпатська область, м.Берегове, вул.Мукачівська, буд.6).

Стягувач: Державна судова адміністрація України, місцезнаходження - вул. Липська, 18/5, м. Київ, ЄДРПОУ 26255795. Реквізити платежу: отримувач коштів УК у Печер.р-ні/Печерс.р-н/21081100, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38004897, банк отримувача Казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача UA118999980313090106000026007, кодкласифікації доходів бюджету21081100).

Копію ухвали надіслати відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Закарпатській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: 88000, Закарпатська область, місто Ужгород, площа Шандора Петефі, будинок 14, електронна пошта: info_prim@zk.dvs.gov.ua), для виконання.

Для відома копію ухвали направити Державному реєстратору Берегівської районної державної адміністрації Лойф Олені Григорівні (адреса:90202, Закарпатська область, м.Берегове, вул.Мукачівська, буд.6, електронна пошта: admin.bereg-rda@carpathia.gov.ua).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення і протягом тридцяти днів може бути оскаржена до Верховного Суду.

Головуючий:

Судді:

СудЗакарпатський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112200887
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —309/3070/20

Постанова від 23.04.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 28.03.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Рішення від 23.11.2021

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні