Ухвала
від 12.07.2023 по справі 725/7357/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

12 липня 2023 року

м. Київ

справа № 725/7357/21

провадження № 61-7907ск23

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Сакари Н. Ю. (суддя-доповідач), Білоконь О. В., Осіяна О. М.,

розглянув касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврокомунбуд» на ухвалу Чернівецького апеляційного суду від 07 квітня 2023 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «Ндіпроектреконструкція», Фонду державного майна України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврокомунбуд» та Приватного підприємства «Укрекопроект» про відшкодування майнової шкоди,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Першотравневого районного суду м. Чернівці від 19 грудня 2022 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково.

Стягнуто з ДП «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «Ндіпроектреконструкція», ТОВ «Єврокомунбуд» та ПП «Укрекопроект» на користь ОСОБА_1 106 667,00 грн завданої майнової шкоди у рівних частках з кожного. У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Фонду державного майна України відмовлено. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, ТОВ «Єврокомунбуд» оскаржило його в апеляційному порядку.

Ухвалою Чернівецького апеляційного суду від 24 березня 2023 року апеляційну скаргу ТОВ «Єврокомунбуд» залишено без руху з підстав невідповідності її вимогам пункту 3 частини другої та пунктів 3-4 частини четвертої статті 356 ЦПК України.

Ухвалою Чернівецького апеляційного суду від 07 квітня 2023 року у задоволенні клопотання ТОВ «Єврокомунбуд» про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Першотравневого районного суду м. Чернівці від 19 грудня 2022 року відмовлено.

Відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ТОВ «Єврокомунбуд» на рішення Першотравневого районного суду м. Чернівці від 19 грудня 2022 року.

У травні 2023 року до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга ТОВ «Єврокомунбуд» на ухвалу Чернівецького апеляційного суду від 07 квітня 2023 року

Ухвалою Верховного Суду від 30 травня 2023 року касаційну скаргу залишено без руху та надано заявнику строк для усунення недоліків щодо підтвердження поважності пропуску строку на касаційне оскарження.

У липні 2023 року до суду касаційної інстанції надійшли матеріали на виконання вимог ухвали Верховного Суду від 30 травня 2023 року, які місять клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження.

Відповідно до частини першої та другої статті 390 ЦПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині третій статті 394 цього Кодексу.

У своєму клопотанні заявник просить поновити строк на касаційне оскарження з посиланням на те, що строк пропущено з поважних причин, оскільки копію оскаржуваної постанови отримано 25 квітня 2023 року, про що надає відповідні докази.

Зважаючи на те, що у касаційній скарзі містяться докази поважності пропуску строку на касаційне оскарження судового рішення, вважаємо за можливе його поновити.

У касаційній скарзі ТОВ «Єврокомунбуд», посилаючись на порушення норм процесуального права, просить скасувати судове рішення та передати справу на продовження розгляду.

Частиною першою статті 394 ЦПК України передбачено, що одержавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог статті 392 цього Кодексу, колегія суддів у складі трьох суддів вирішує питання про відкриття касаційного провадження (про відмову у відкритті касаційного провадження).

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

Частиною восьмою статті 394 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Підставою касаційного оскарження заявник зазначає порушення норм процесуального права, оскільки суд апеляційної інстанції безпідставно відмовив у відкритті апеляційного провадження за наявності поважних причин пропуску строку.

Касаційна скарга подана у передбачений статтею 390 ЦПК України строк та з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України, зокрема, касаційна скарга містить підстави касаційного оскарження, передбачені частиною другою статті 389 ЦПК України.

З урахуванням наведеного касаційне провадження у цій справі необхідно відкрити.

Керуючись статтями 389, 390, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврокомунбуд» про поновлення строку на касаційне оскарження задовольнити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю «Єврокомунбуд» строк на касаційне оскарження ухвали Чернівецького апеляційного суду від 07 квітня 2023 року.

Відкрити касаційне провадження у даній справі.

Витребувати з Першотравневого районного суду м. Чернівці цивільну справу № 725/7357/21 за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «Ндіпроектреконструкція», Фонду державного майна України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврокомунбуд» та Приватного підприємства «Укрекопроект» про відшкодування майнової шкоди.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк до 11 серпня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді Н. Ю. Сакара

О. В. Білоконь

О. М. Осіян

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112202518
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —725/7357/21

Постанова від 20.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Литвинюк І. М.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Лисак І. Н.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Лисак І. Н.

Ухвала від 23.03.2022

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Піхало Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні