Ухвала
від 12.07.2023 по справі 953/1434/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/1434/20

Провадження № 2/953/99/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2023 року м. Харків

Київський районний суд міста Харкова у складі:

головуючого судді - Бобко Т.В.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2

секретар судового засідання Сосунова Є.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про зобов`язання вчинити певні дії,

В с т а н о в и в:

В провадженні Київського районного суду міста Харкова знаходиться вищезазначена справа.

Ухвалою Київського районного суду міста Харкова від 17 лютого 2020 року провадження у справі відкрито в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Київського районного суду міста Харкова від 31 серпня 2020 року підготовче провадження у справі закрито, справу призначено до судового розгляду.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 травня 2021, справу передано на розгляд судді Київського районного суду міста Харкова Попрас В.О. в зв`язку з неможливістю суддя Якуші Н.В. продовжувати розгляд справи.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 травня 2021 року, справу передано на розгляд судді Київського районного суду міста Харкова Попрас В.О. в зв`язку з неможливістю судді Якуші Н.В. продовжувати розгляд справи.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22 вересня 2021 року, справу передано на розгляд судді Київського районного суду міста Харкова Губській Я.В. в зв`язку зі звільненням суддя Київського районного суду міста Харкова Попраса В.О.

Ухвалою судді Київського районного суду міста Харкова від 07 липня 2022 року справу прийнято до провадження судді Київського районного суду міста Харкова та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Київського районного суду міста Харкова від 07 листопада 2022 року закрито підготовче провадження по справі, справу призначено до судового розгляду.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12 червня 2023 року, справу передано на розгляд судді Київського районного суду міста Харкова Бобко Т.В. в зв`язку з заявою про самовідвід судді Губської Я.В., в провадженні якої перебувала дана справа.

Ухвалою Київського районного суду міста Харкова від 14 червня 2023 року справу прийнято до провадження судді Київського районного суду міста Харкова Бобко Т.В. та призначено до судового розгляду.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 просив повторно провести підготовче провадження по справі, посилаючись на те, що ним до суду подане клопотання про витребування доказів технічної документації на земельну ділянку з матеріалів кримінального провадження з Київської окружної прокуратури міста Харкова, яка містить інформацію, необхідну для належного проведення експертного дослідження, а отже для встановлення фактичних обставин, які відносяться до предмету доказування у справі. Представник позивача вважає, що для ухвалення об`єктивного та справедливого рішення, тобто для досягнення основної мети судового процесу по справі, дослідження вказаних документів є необхідним, а отже і проведення повторного підготовчого засідання..

Представник відповідача Бородіна Є.А. у судовому засіданні заперечувала проти проведення повторного підготовчого засідання з тих підстав, що справа перебуває в провадженні суду досить тривалий час, підготовче провадження по справі здійснювалось вже два рази під головуванням судді Якуші Н.В. та судді Губської Я.В., вважає, що такі дії представника позивача направлені на затягування розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про задоволення клопотання представника позивача з наступних підстав.

Так ухвалою Київського районного суду міста Харкова від 07 листопада 2022 року закрито підготовче провадження по справі, справу призначено до судового розгляду.

Як вбачається зі змісту вказаної ухвали суду, підготовче провадження здійснювалось за відсутності сторін та їх представників, будь-які заяви про проведення підготовчого засідання у відсутність сторін, а також про наявність будь-яких клопотань та заяв від останніх, в матеріалах справи відсутні.

Після закриття підготовчого провадження і до зміни складу суду, яка відбулась на підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями 12 червня 2023 року, не було проведено жодного судового засідання.

08 червня 2023 року представник позивача звернувся до суду з клопотанням про витребування доказів в порядку ст. 84 ЦПК України.

Ухвалою Київського районного суду міста Харкова від 14 червня 2023 року справу прийнято до провадження судді Київського районного суду міста Харкова Бобко Т.В.

Відповідно до вимог ч.12 ст.33 ЦПК України, у разі зміни складу суду на стадії розгляду справи по суті суд повторно розпочинає розгляд справи по суті, крім випадку, коли суд ухвалить рішення про повторне проведення підготовчого провадження.

Згідно з частиною першою статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Захист цивільних прав це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав. Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Цивільним процесуальним законом чітко розмежовано підготовче провадження із проведенням підготовчого засідання, його особливості, строки проведення (Глава 3 Розділу III «Позовне провадження») та розгляд справи по суті із проведенням судового засідання (Глава 3 вказаного розділу).

Статтею 196 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Положеннями статті 189 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Таким чином, підготовче провадження це стадiя судового прoцесу, в якій з`ясовується предмет спoру, позoвні вимoги, заперечення на позoвні вимoги, склад учасників судовoго процесу, вирішення відводів, xарактер спірних правовідносин та інших дій, які будуть слугувати для правильного і безперешкодного розгляду справи пo суті, іншими словами, це важлива складова судочинства, що спрямована на створення умов для правильного, безперешкодного та своєчасного розгляду справи по суті. Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче засідання є формою підготовчого провадження, яка полягає у вчиненні судом та учасниками судового процесу відповідних процесуальних дій.

На теперішній час в матеріалах справи мається клопотання представника позивача про витребування доказів, яке не розглянуто судом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3, 4 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

При цьому за змістом п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з п.п. 2, 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Отже, з метою надання можливості сторонам скористатися процесуальними правами, визначеними ст.ст. 43 та 49 ЦПК України, та з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, а також дотримання принципів цивільного судочинства, а саме: рівності усіх учасників перед законом і судом та змагальності, суд дійшов висновку про можливість задоволення клопотання представника позивача щодо проведення повторного підготовчого провадження.

Керуючись ст. ст. 12, 33, 43 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про проведення повторного підготовчого провадження задовольнити.

Повторно провести підготовче провадження по справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали складений 14 липня 2023 року.

Суддя Т.В. Бобко

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112239231
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —953/1434/20

Ухвала від 08.07.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Бобко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні