Ухвала
від 18.07.2023 по справі 323/946/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №323/946/21

Провадження № 2/336/2165/2023

УХВАЛА

про процесуальне правонаступництво

18 липня 2023 року Шевченківській районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Звєздової Н.С., за участю секретаря судового засідання Іванченко О.С., представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_3 , представника ТОВ «Мала Токмачка» - Макаренко О.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання представника позивача Боріна А.Б. про процесуальне правонаступництво відповідача у справі Оріхівську районну державну адміністрацію Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області,

встановив:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя перебувають матеріали цивільної справи Оріхівського районного суду Запорізької області за позовом Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету позову на стороні позивача: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, Кабінет Міністрів України, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсними розпорядження, державного акту направо власності на земельну ділянку, договору оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку.

В судовому засіданні представник позивача заявив клопотання щодо здійснення процесуального правонаступництва відповідача у справі Оріхівську районну державну адміністрацію Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області, оскільки публічно-владні повноваження Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області перейшли до Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області.

Клопотання обґрунтовує тим, що у зв`язку з проведення адміністративної реформи Законом України від 17.11.2020 № 1009-1X «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» розділ II Закону України «Про місцеві державні адміністрації» доповнено статтею 7-1.

Відповідно до зазначеної норми закону утворення та реорганізація районних державних адміністрацій здійснюються Кабінетом Міністрів України після прийняття Верховною Радою України рішення про утворення та ліквідацію районів з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

У разі здійснення реорганізації районних державних адміністрацій шляхом приєднання повноваження з управління справами таких юридичних осіб, забезпечення підготовки та прийняття районними державними адміністраціями, що припиняються, та їх посадовими особами рішень як суб`єктами владних повноважень з дня прийняття рішення про початок реорганізації здійснює голова районної державної адміністрації, до якої здійснюється приєднання інших юридичних осіб.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» постановлено здійснити реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від

17.07.2020 № 807-1X «Про утворення та ліквідацію районів», шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з додатком 1.

Додатком 1 цього Розпорядження визначено, що Оріхівська райдержадмінісграція реорганізуються шляхом приєднання до райдержадміністрації, розташованої в адміністративному центрі новоутвореного району, зокрема до Пологівської райдержадміністрації.

Відповідно до пункту 7 Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1321, перехід повноважень, прав та обов`язків (публічновладне правонаступництво) райдержадмінісграній, що припиняються, до райдержадміністраній новоутворених районів здійснюється, зокрема, у разі існування райдержадміністрації в адміністративному центрі новоутвореного району та приєднання до неї райдержадміністрацій, що припиняються, ліквідованих районів - з моменту утворення комісії з реорганізації райдержадміністрації, що припиняється.

Комісію з реорганізації Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області утворено розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації від 11.01.2021 № 19. Головою вказаної комісії визначено голову Пологівської районної державної адміністрації Крупського А.Є.

Таким чином, зі вказаного моменту публічно-владні повноваження Оріхівської райдержадміністрації Запорізької області перейшли до Пологівської райдержадміністрації Запорізької області.

В підготовчому судовому засіданні представники відповідачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не заперечували проти заявленого клопотання.

Інші учасники у підготовче засідання не з`явились, про дату, час та місце підготовчого засідання повідомлені належним чином.

Вислухавши думку сторін, вивчивши надані суду докази, суд прийшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Відповідно до ч.1,3 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно ч. 1 ст. 48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Статтями 46, 47 ЦПК України передбачено, що вони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Відповідно до ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього. У позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва, процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 №1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» постановлено здійснити реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-1X «Про утворення та ліквідацію районів», шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з додатком 1.

Додатком 1 цього Розпорядження визначено, що Оріхівська райдержадмінісграція реорганізуються шляхом приєднання до райдержадміністрації, розташованої в адміністративному центрі новоутвореного району, зокрема до Пологівської райдержадміністрації.

Відповідно до пункту 7 Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6.12.2020 № 1321, перехід повноважень, прав та обов`язків (публічновладне правонаступництво) райдержадмінісграній, що припиняються, до райдержадміністраній новоутворених районів здійснюється, зокрема, у разі існування райдержадміністрації в адміністративному центрі новоутвореного району та приєднання до неї райдержадміністрацій, що припиняються, ліквідованих районів - з моменту утворення комісії з реорганізації райдержадміністрації, що припиняється.

Таким чином, заявлене представником позивача клопотання про заміну сторони у справі його правонаступником підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 55 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання представника позивача про заміну сторони його правонаступником задовольнити.

Здійснити процесуальне правонаступництво у цивільній справі за позовом Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету позову на стороні позивача: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, Кабінет Міністрів України, відповідача Оріхівську районну державну адміністрацію Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області (юридична адреса - вул. Єдності, 32, м. Пологи, Пологівський район, Запорізька область, 70600, місце тимчасового перебування - вул. Незалежної України, 57а.

Копію ухвали направити сторонам для відома.

Відкласти розгляд підготовчого судового засідання справи на 19 вересня 2023 року на 10 годину 00 хвилин.

Викликати в наступне судове засідання учасників справи.

Роз`яснити учасникам справи наслідки неявки в судове засідання в залежності від їх процесуального статусу.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається http://court.gov.ua/fair.

Суддя: Н.С.Звєздова

Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено19.07.2023
Номер документу112244738
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —323/946/21

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Постанова від 01.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Постанова від 13.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні