Ухвала
від 26.10.2023 по справі 323/946/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №323/946/21

Провадження № 2/336/2165/20232

УХВАЛА

про зміну предмету позову та

залучення третьої особи

26 жовтня 2023 року Шевченківській районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді - Звєздової Н.С.,

за участю секретаря судового засідання - Іванченко О.С.,

представника позивача прокурора Боріна А.Б.,

відповідача - ОСОБА_1 , його представника адвоката Железняка В.К.,

представника ТОВ «Мала Токмачка» - Макаренко О.М.,

представника Кабінету міністрів України Шишлакової О.В.,

представника Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області Спесивцевої О.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання представника позивача прокурора Боріна А.Б. про зміну позовних вимог та залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову на стороні відповідача,

встановив:

В провадженні Шевченківського районного суду м. Запоріжжя перебувають матеріали цивільної справи Оріхівського районного суду Запорізької області за позовом Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області до Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету позову на стороні позивача: Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, Кабінет Міністрів України, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсними розпорядження, державного акту направо власності на земельну ділянку, договору оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача заявив клопотання про зміну предмету позову шляхом доповнення додатковими позовними вимогами (при збереженні первісних), а саме: про скасування державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 у Державному земельному кадастрі із цільовим призначенням, яке не відповідає цільовому призначенню територій та об`єктів природно-заповідного фонду.

З огляду на вищевказане, просив суд залучити у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову Головне Управління Держгеокадастру у Запорізькій області.

Клопотання обґрунтовує тим, що оскільки позов доповнено вимогою про визнання незаконною та скасування державної реєстрації у Державному земельному кадастрі спірної земельної ділянки і, у разі її задоволення, виконання судового рішення у відповідній частини покладатиметься на Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру залучення Головне управління Держгеокадасгру у Запорізькій області до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача буде відповідати законним інтересам залученої сторони.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача Железняк В.К. та відповідач ОСОБА_2 заперечили щодо задоволення клопотання.

Представник ТОВ «Мала Токмачка» заперечив щодо задоволення клопотання, зазначивши, що прокурор є неналежним позивачем.

Інші учасники справи не заперечували проти заявленого прокурором клопотання.

Вислухавши думку сторін, вивчивши надані суду докази, суд прийшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Відповідно до ч.1,3 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Із змісту частин 2,3 ст.49 ЦПК України вбачається, що позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Відповідно до ч.4 ст.49 ЦПК України, зміна предмета або підстав позову при новому розгляді справи допускається в строки, встановлені частиною третьою цієї статті, лише у випадку, якщо це необхідно для захисту прав позивача у зв`язку із зміною фактичних обставин справи, що сталася після закінчення підготовчого засідання, або, якщо справа розглядалася за правилами спрощеного позовного провадження, - після початку першого судового засідання при первісному розгляді справи.

Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві.

Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір попередньо поданих вимог майнового характеру, відповідно заявленої ціни позову.

Крім того, загальні положення ЦПК України вказують, що підстава позову це фактичні обставини, на яких ґрунтується вимога позивача. Зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача.

Предмет позову це частина позову, яка становить матеріально-правову вимогу позивача до відповідача, щодо якої суд повинен ухвалити рішення. Ця вимога повинна мати правовий характер, тобто бути врегульованою нормами матеріального права, а також підпадати під цивільну юрисдикцію.

Підстава позову це частина позову, яка відображає обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги і докази, що підтверджують кожну обставину, а також наявність підстав для звільнення від доказування.

Так, згідно із постановою Верховного Суду у справі № 922/404/19 від 09.07.2020 року, зроблено висновок: «позовом є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову. При цьому під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Під збільшенням або зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно збільшення або зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Під збільшенням розміру позовних вимог не може розумітися заявлення ще однієї чи кількох вимог, додатково до викладених у позовній заяві. Неправомірно під виглядом збільшення розміру позовних вимог висувати нові вимоги, які не були зазначені у тексті позовної заяви.

Позивач може змінити або підставу, або предмет позову. Одночасна зміна підстав і предмету позову не допускається. Верховний Суд вказує, що якщо в процесі розгляду справи повністю змінюються підстави й предмет позову, то це слід розглядати як нові позовні вимоги, які мають бути оформлені письмовою заявою у відповідності з ЦПК України одночасною відмовою від раніше заявлених вимог.

Вивчивши первісні позовні вимоги та позовні вимоги в новій редакції, суд вважає, що сторона позивача змінила предмет позову фактично збільшивши їх, оскільки збільшила розмір позовних вимог, не змінюючи підставу позову.

Враховуючи, що позивач у встановлений законом строк подав заяву про збільшення позовних вимог, то суд вважає за необхідне заяву про зміну позовних вимог прийняти до розгляду та долучити її до матеріалів справи, розгляд справи проводити з урахуванням змінених позовних вимог.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно з п.п. 2 п.6 Порядку №1051 здійснення державної реєстрації земельних ділянок, обмежень у їх використанні, скасування такої реєстрації належить до повноважень кадастрових реєстраторів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (її територіальних органів).

Відповідно до п.1 Положення про Головне управління Держгеокадастру в області, затвердженого Наказом Державної служби України з питань геодезії, кортографії та кадастру від 08.03.2023 №85 та розміщеного на офіційному сайті за посиланням http://zaporizka.land.gov.ua/info/polozhennia ГУ Держгеокадастру у Запорізькій області є територіальним органом Державної служби України з питань геодезії, картографіїх та кадастру та їй підпорядковане.

Головне управління відповідно до покладених на нього завдань здійснює введення Державного земельного кадастру, інформаційну взаємодію Державного земельного кадастру з іншими інформаційними системами в установленому порядку здійснює державну реєстрацію земельних ділянок , обмежень у їх використанні , скасування такої реєстрації, веде поземельні книги та видає витяги з Державного земельного кадастру про земельні ділянки (п.4 Положення)

Оскільки цей позов доповнено вимогою про визнання незаконною та скасування державної реєстрації у Державному земельному кадастрі спірної земельної ділянки і, у разі її задоволення, виконання судового рішення у відповідній частини покладатиметься на Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, суд вважає доцільним залучити Головне управління Держгеокадасгру у Запорізькій області до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

З урахуванням зазначеного, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяючи учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення заявленого прокурором Боріним А.Б. як представником позивача клопотання.

Тобто позовні вимоги викласти у наступній редакції:

1.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 шляхом визнання недійсним розпорядження голови Оріхівської районної державної адміністрації від 16.06.2004 № 200 «Про передачу у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства» в частині передачі у власність ОСОБА_1 земельної ділянки площею 2 га ріллі.

2.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 шляхом визнання недійсним державного акту серії ЗП № 014381 від 20.07.2004 на право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га, виданого ОСОБА_1 , припинивши право власності ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на земельну ділянку із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1832288223239).

3.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 шляхом визнання недійсним договору оренди від 01.04.2019 земельної ділянки із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Мала Токмачка», припинивши право оренди товариству з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка» (код ЄДРПОУ 30616876) земельної ділянки із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1832288223239).

4.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га шляхом її повернення на користь територіальної громади в особі Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області з незаконного володіння ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) та з незаконного користування товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка» (код ЄДРПОУ 30616876).

5.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га шляхом визнання незаконною та скасування державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га, яка розташована на території Малотокмачанської сільської ради Оріхівського району Запорізької області.

Крім того, залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Запорізькій області (місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 50, ел.пошта: zaporizhzhia@land.gov.ua).

Керуючись ст.ст.43,49, 260 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання прокурора Боріна А.Б. як представника позивача про зміну позовних вимог та залучення в якості третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову на стороні відповідача задовольнити.

Прийняти заяву про зміну предмету позову.

Позовні вимоги викласти в наступній редакції:

1.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 шляхом визнання недійсним розпорядження голови Оріхівської районної державної адміністрації від 16.06.2004 № 200 «Про передачу у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства» в частині передачі у власність ОСОБА_1 земельної ділянки площею 2 га ріллі.

2.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 шляхом визнання недійсним державного акту серії ЗП № 014381 від 20.07.2004 на право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га, виданого ОСОБА_1 , припинивши право власності ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на земельну ділянку із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1832288223239).

3.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 шляхом визнання недійсним договору оренди від 01.04.2019 земельної ділянки із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Мала Токмачка», припинивши право оренди товариству з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка» (код ЄДРПОУ 30616876) земельної ділянки із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1832288223239).

4.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га шляхом її повернення на користь територіальної громади в особі Малотокмачанської сільської ради Пологівського району Запорізької області з незаконного володіння ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) та з незаконного користування товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка» (код ЄДРПОУ 30616876).

5.Усунути перешкоди власнику Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою із кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га шляхом визнання незаконною та скасування державної реєстрації земельної ділянки з кадастровим номером 2323982500:01:004:0044 площею 2 га, яка розташована на території Малотокмачанської сільської ради Оріхівського району Запорізької області.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Головне управлінняДержгеокадастру уЗапорізькій області (місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, 50, ел.пошта: zaporizhzhia@land.gov.ua).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі має право надіслати: суду пояснення щодо позову, іншим учасникам справи - копію пояснень. Зазначені дії третя особа має право вчинити у п`ятиденний строк з дня вручення відзиву.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив) є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Зобов`язати представника позивача надати суду копію позову з додатками до нього для направлення залученій особі.

Підготовче засідання по цивільній справі, яке відбудеться в залі Шевченківського районного суду м. Запоріжжя, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Чарівна, буд. 117-А, каб. 24 - відкласти на 11.00 годину 07 грудня 2023 року.

Викликати в наступне судове засідання учасників справи.

Роз`яснити учасникам справи наслідки неявки в судове засідання в залежності від їх процесуального статусу.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається http://court.gov.ua/fair.

Суддя: Н.С. Звєздова

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено31.10.2023
Номер документу114494884
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —323/946/21

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Постанова від 01.11.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

Постанова від 13.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Ухвала від 22.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні