Ухвала
від 17.07.2023 по справі 754/6328/22
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:754/6328/22

Провадження №: 2-сз/755/69/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" липня 2023 р. суддя Дніпровського районного суду м. Києва Слободянюк А.В., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про повернення судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині вимог про стягнення моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Дніпровського районного суду м. Києва перебувала цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання дій незаконними, зміну дати звільнення та стягнення моральної шкоди.

10 січня 2023 року до суду надійшла заява позивачки про залишення без розгляду частини позовних вимог щодо стягнення моральної шкоди. У своїй заяві, позивачка посилаючись на положення п. 1 ч. 2 ст. 49 ЦПК України, просила залишити без розгляду зазначену частину вимог наведеного позову.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 11 січня 2023 року закрито провадження по даній справі, в частині позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок №6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про стягнення моральної шкоди.

Відповідно до рішення Дніпровського районного суду м. Києва, ухваленого 02 лютого 2023 року по даній справі, у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання дій незаконними, зміну дати звільнення - було відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 23 травня 2023 року рішення Дніпровського районного суду м. Києва від 02 лютого 2023 року - залишено без змін.

Крім того, постановою Київського апеляційного суду від 23 травня 2023 року ухвалу Дніпровського районного суду м. Києва від 11 січня 2023 року щодо закриття провадження у справі скасовано, справу в частині позовних вимог про відшкодування моральної шкоди направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Як зазначено у наведеній постанові, з урахуванням того, що у своїй заяві позивачка просила залишити без розгляду позов в частині вимог щодо стягнення моральної шкоди, суд першої інстанції безпідставно розцінив заяву ОСОБА_1 як відмову від частини позовних вимог та закрив провадження в частині відшкодування моральної шкоди.

Так, ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 05 липня 2023 року позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині вимог про стягнення моральної шкоди - залишено без розгляду.

Разом з тим, у липні 2023 року до суду надійшла заява позивача ОСОБА_1 про повернення судового збору у даній справі, сплаченого нею при подачі зазначеної позовної заяви в частині вимог про відшкодування шкоди, в розмірі 2481,00 грн., у зв`язку з тим, що вказані вимоги позову були залишені без розгляду, за заявою позивача.

Так, вивчивши матеріали справи та заяви, приходжу до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Законом України «Про судовий збір» чітко визначено перелік підстав, відповідно до яких повертається сплачена сума судового збору.

Зокрема, ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі:

1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2) повернення заяви або скарги;

3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Як вбачається з матеріалів справи, у своїй заяві про повернення судового збору позивачка, посилаючись на положення п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», просить повернути їй суму сплаченого судового збору, за подання позовної заяви, в частині відшкодування моральної шкоди, оскільки наведені вимоги позову були залишені без розгляду судом, за завою позивачки.

Однак, суд зауважує, що згідно вказаних положень закону, на які посилається позивач, судовий збір повертається позивачу за його заявою відповідною ухвалою суду, у разі залишення позову без розгляду, окрім випадків, зокрема, коли такий позов залишено без розгляду за заявою або клопотанням позивача.

Так, судом встановлено, що в даному випадку позовна заява ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині вимог про стягнення моральної шкоди - ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 05 липня 2023 року, була залишена без розгляду, на підставі частини 1 пункту 5 статті 257 ЦПК України, за відповідною заявою позивачки.

Тобто з урахуванням норм п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір», в яких зазначено про випадки, за яких суд не повертає судовий збір позивачу, у разі залишення позову без розгляду, а серед іншого, якщо такий позов було залишено без розгляду за заявою або клопотанням позивача та, при цьому, з огляду на те, що частина позовних вимог про відшкодування моральної шкоди у даній справі була залишена без розгляду, саме за відповідною заявою (клопотанням) позивачки, то в даному випадку відсутні законом передбачені підстави, для повернення позивачу судового збору у наведеній справі у сумі 2481,00 грн., сплаченого ним при зверненні до суду, серед іншого, з майновими вимогами про відшкодування моральної шкоди.

Таким чином, суд приходить до висновку, що заява позивача про повернення судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині вимог про стягнення моральної шкоди - не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 257, 260, 263 ЦПК України, ст. 7 Закону України «Про судовий збір», суд

У Х В А Л И В:

у задоволенні заяви позивача ОСОБА_1 про повернення судового збору у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Київський міський пологовий будинок № 6» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині вимог про стягнення моральної шкоди - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: А.В. Слободянюк

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено21.07.2023
Номер документу112291801
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —754/6328/22

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Коваленко І. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Слободянюк А. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні