Ухвала
від 17.07.2023 по справі 463/4876/23
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №463/4876/23

Провадження №2-з/463/44/23

УХВАЛА

про забезпечення позову

17 липня 2023 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого судді - Леньо С.І.

з участю секретаря - Станько Р.О.

розглянувши взалі судув м.Львові заявуОб`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Академічне-14А»-про забезпечення позовуу цивільнійсправі запозовом Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Академічне 14Б»до ОСОБА_1 ,треті особи: Приватний нотаріус Максимів Людмила Данилівна, Товариство з обмеженою відповідальністю «Теракота» про визнання недійсним договору купівлі продажу майнових прав на нерухоме майно,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувсядо судуз позовомдо відповідача,просить ухвалитирішення, яким визнати недійсним договір купівлі продажу майнових прав на нерухоме майно, серія та номер 40 виданий 15.06.2020 р., видавник ТзОВ «Теракота» на приміщення 40 по АДРЕСА_1 .

Як на підставу позову посилається на те, що оспорюваний договір укладено з порушенням вимог чинного законодавства.

Ухвалою судді Личаківського районного суду м. Львова від 14.07.2023 провадження у справі відкрито.

Разом з позовом позивач подав до суду заяву про забезпечення позову, в якій просить: накласти арешт на приміщення 40 по АДРЕСА_1 ОСОБА_1 за реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна: 2104681446101.

Заяву мотивує тим, що існує загроза того, що відповідач може відчужити спірні приміщення, що в подальшому утруднить або унеможливить виконання рішення суду у випадку задоволення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 153 ЦПК України суд розглядає заяву про забезпечення позову без повідомлення учасників справи. Також оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оглянувши матеріали позову та заяви про забезпечення позову, суд вважає, що подана заява про забезпечення позову підлягає до задоволення зважаючи на наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позовудопускається якдо пред`явленняпозову,так іна будь-якійстадії розглядусправи,якщо невжиттятаких заходівможе істотноускладнити чиунеможливити виконаннярішення судуабо ефективнийзахист,або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Пункт 6 ч. 1 ст. 150 ЦПК України визначає, що позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 29 червня 2006 року у справі «Пантелеєнко проти України» зазначив, що засіб юридичного захисту має бути ефективним, як на практиці, так і за законом.

У рішеннівід 31 липня 2003 року у справі «Дорани проти Ірландії» Європейський суд з прав людини зазначив, що поняття «ефективний засіб» передбачає запобігання порушенню або припиненню порушення, а так само встановлення механізму відновлення, поновлення порушеного права. Причому, як наголошується у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Салах Шейх проти Нідерландів», ефективний засіб - це запобігання тому, щоб відбулося виконання заходів, які суперечать Конвенції, або настала подія, наслідки якої будуть незворотними. При вирішенні справи «Каіч та інші проти Хорватії» (рішення від 17.07.2008) Європейський Суд з прав людини вказав, що для Конвенції було б неприйнятно, якби ст.13 декларувала право на ефективний засіб захисту але без його практичного застосування. Таким чином, обов`язковим є практичне застосування ефективного механізму захисту. Протилежний підхід суперечитиме принципу верховенства права.

Відповідно до п. 4 постанови пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитись, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Забезпечення позову по суті це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Зазначені обмеження встановлює суд в ухвалі, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або скасування заходів забезпечення позову.

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого. Забезпечення позову має бути спрямовано проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його. Таким чином усуваються утруднення і неможливості виконання рішення.

Забезпечення позову покликано, не порушуючи принципів змагальності і процесуального рівноправ`я сторін, його метою є хоча і негайні, вжити негайних заходів, направлених на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акта, а також перешкодити спричиненню значної шкоди заявнику.

З матеріалівпозовної заявита заявипро забезпеченняпозову вбачається,що предметом спору є належне відповідачці ОСОБА_1 приміщення 40 по АДРЕСА_1 реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна:2104681446101.

Як вбачається із матеріалів заяви, між сторонами дійсно існує спір з приводу правомірності відчуження та відповідно набуття права власності на дане приміщення.

Пункт 1 ч.1 ст.150 ЦПК України визначає, що позов може забезпечуватись шляхом накладення арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб.

З врахуванням наведеного, а також беручи до уваги предмет позову, співмірність заходів забезпечення позову із заявленими позовними вимогами, суд приходить до висновку, що заяву слід задовольнити та в забезпечення позову до вирішення судового спору застосувати заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на вказане вище майно буде належним, співмірним та відповідатиме описаним обставинам справи, а невжиття таких заходів може дійсно істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або забезпечити ефективний захист.

Як передбачено положеннями частини 7 статті 153 ЦПК України, в ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання, а також вирішує питання зустрічного забезпечення.

Станом на час розгляду судом заяви про забезпечення позову у суду відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов`язок суду на застосування зустрічного забезпечення, згідно з частиною 3 статті 154 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1-18, 149-150, 153, 154, 157 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

заяву представника Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Академічне-14А» - про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Академічне 14Б» до ОСОБА_1 , треті особи: Приватний нотаріус Максимів Людмила Данилівна, Товариство з обмеженою відповідальністю «Теракота» про визнання недійсним договору купівлі продажу майнових прав на нерухоме майно - задовольнити.

У порядку забезпечення позовних вимог, до розгляду справи по суті накласти арешт на приміщення 40 по АДРЕСА_1 , власник ОСОБА_1 , реєстраційний номеро об`єкта нерухомого майна: 2104681446101.

Дані стягувача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Академічне 14Б»,79495, м.Львів Винники, вул. Сахарова,14Б, ЄДРПОУ 40533554;

Дані боржника: ОСОБА_1 , зареєстрована: АДРЕСА_2 , проживає: АДРЕСА_3 .

Копію ухвали для відома направити позивачам, для подальшого скерування такої до органів виконавчої служби.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підсипання, тобто 17 липня 2023 року, та підлягає негайному виконанню у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Строк пред`явлення до виконання ухвали суду про забезпечення позову 3 (три) роки.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання до Львівського апеляційного суду через Личаківський районний суд м. Львова.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Суддя: Леньо С. І.

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112326801
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору купівлі продажу майнових прав на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —463/4876/23

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Леньо С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні