Ухвала
від 20.07.2023 по справі 465/3290/17
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/3290/17

2/465/1022/23

УХВАЛА

20.07.2023 року м.Львів

суддя Франківського районного суду м. Львова Мигаль Г.П., розглянувши заяву представника відповідача Львівської національноїгалереї мистецтвімені Б.Г.Возницького СамілоБ.Й.про відвід головуючій судді,

встановив:

представник відповідача Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Саміло Б.Й., в ході розгляду справи №465/3290/17, за позовом ОСОБА_1 доЛьвівської національноїгалереї мистецтвімені Б.Г.Возницького,треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета споруМіністерство культуриУкраїни, ОСОБА_2 провідшкодування моральноїшкоди,подав заяву про відвід головуючій судді Мигаль Г.П.

Обґрунтовуючи заявлений відвід позивач покликаються на обставини, які, на його думку, викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості головуючої судді. Зокрема, вказують на те, що суддею при розгляді справи порушено розумні строки, так як підготовче судове засідання проведено після трьох років перебування справи в провадженні судді, а судові дебати проводяться від грудня 2022 року. Від часу, коли судом призначено судові дебати жодного засідання по справі не відбулось.

Статтею 40ЦПК Українивизначено,питання провідвід (самовідвід)судді можебути вирішенояк до,так іпісля відкриттяпровадження усправі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленомучастиною першоюстатті 33 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Дослідивши заяву, суд доходить таких висновків.

Згідноз ст. 2 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованихКонституцієюі законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

За умовами ч.3 ч.4 ст.39 ЦПК України відвід повинен бути вмотивованим, а заявник зобов`язаний надати докази упередженості судді у випадку наявності обставин, що викликають сумніви в неупередженості або об`єктивності судді (п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України).

Стаття 36 ЦПК Українивизначає підстави для відводу (самовідводу) судді, зокрема у разі, якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Частиною восьмою статті 40 ЦПК України визначено, що суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи.

Основним завданням судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судових спорів, на основі принципів, зокрема верховенства права та рівності всіх учасників перед законом і судом.

Так, з поданої заяви вбачається, що така мотивована значною тривалістю розгляду справи.

Однією з основних засад здійснення цивільного судочинства, відповідно до положень ст.2 ЦПК України є розумність строків розгляду справи судом.

Частиною 2 ст.121 ЦПК України, визначено, що строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню цивільного судочинства.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника. Значна тривалість розгляду справи може бути визнана розумною, якщо сама справа є складною як з фактичного, так і з правового боку.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків у цивільних справах є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (рішення у справах «Федіна проти України» від 2 вересня 2010 року, «Смірнова проти України» від

8 листопада 2005 року, «Матіка проти Румунії» від 2 листопада 2006 року, «Літоселітіс проти Греції» від 5 лютого 2004 року тощо).

Таким чином, розумність строку повинна оцінюватись через призму наведених вище критеріїв на предмет можливості розгляду справи протягом більш або менш тривалого строку. Отже, навіть значна тривалість розгляду справи може бути визнана розумною з урахуванням певних індивідуальних обставин. У такому разі слід приділити особливу увагу тому, які саме причини зумовили більш тривалий розгляд справи та призвели до пропуску строків розгляду, встановлених законодавством.

Судом вжились всі можливі заходів для належного розгляду справи, в порядку, передбаченому ЦПК України. Між тим, розгляд справи неодноразово відкладався через неявки учасників процесу, воєнний стан, часті повітряні тривоги, інформацію про замінування та велике навантаження судді.

Таким чином, доводи заявника не можуть бути законними підставами для відведення судді.

Інших підстав, передбачених ст. 36ЦПК України, для відводу судді Мигаль Г.П. відповідачем не зазначено.

Будь-яких доказів, які б підтверджували пряму чи опосередковану заінтересованість складу суду у результаті розгляду даної цивільної справи або наявність обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді при розгляді цієї справи, з доводів заяви про відвід не вбачається.

Виходячи з вищенаведеного, вважаю подану заяву про відвід необґрунтованою.

Приймаючи до уваги, що відвід був заявлений шляхом подання заяви через канцелярію суду 20 липня 2023 року, а розгляд справи призначено на 27 липня 2023 року, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявленого відводу, тому, відповідно до абз.1 ч.3 ст.40 ЦПК України, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленомучастиною першоюстатті 33 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст.36,40, 260 ЦПК України, -

постановив:

Матеріали цивільної справи №465/3290/17 передати для вирішення питання про відвід у порядку, встановленомучастиною першоюстатті 33 Цивільного процесуального кодексу України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Мигаль Г.П.

Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112329542
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —465/3290/17

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Рішення від 10.10.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

Ухвала від 05.06.2017

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Козюренко Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні