Рішення
від 27.06.2023 по справі 554/2552/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 554/2552/23

н/п 2/953/2943/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2023 року м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Власової Ю.Ю.

секретар судового засідання - Афанасьєва К.Р.

учасники справи:

позивач акціонерне товариство «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК»,

відповідач ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом акціонерного товариства «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» представник позивача Гаврилюк Оксана Омелянівна до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання овердрафту по рахунку з використанням електронного платіжного засобу,

в с т а н о в и в:

Короткий зміст позовних вимог та доводів позивача.

АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» звернувся до Київського районного суду м. Харкова з позовною заявою в якій просив: стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» заборгованість у розмірі 10048 (десять тисяч сорок вісім) гривень 75 копійок.

Крім того позивач просив вирішити питання розподілу судових витрат.

Аргументи учасників справи.

Позивач до канцелярії Київського районного суду м. Харкова надав заяву, якою позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив задовольнити.

Відповідач позовні вимоги визнав.

Участь у справі сторін.

У судове засідання представник позивача, належним чином повідомлений про дату, час і місце цього засідання, не з`явився, в матеріалах справи наявне клопотання останнього про розгляд справи за його відсутності, яким він позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

У судовезасідання відповідач,не прибув, в матеріалах справи наявна заява останнього про розгляд справи за його відсутністю, позовні вимоги визнав.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Рух справи.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Харкова від 02.05.2023 позовну заяву прийнято дорозглядута відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд, дослідивши надані позивачем докази, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступного висновку.

Фактичні обставини справи, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин

02 серпня 2021 року між АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК», (далі - Позичальник) та ОСОБА_1 (далі- Відповідач,) було укладено Заяву Договір про надання овердрафту по рахунку з використанням електронного платіжного засобу та приєднання до Договору комплексного банківського обслуговування № 26204901046420/2021 електронного платіжного засобу (далі - Договір).

Банк надав Позичальнику овердрафт літом в розмірі 10 000 (десять тисяч гривень 00

коп.)

Граничним строком повернення Позичальником фактично отриманих коштів овердрафту у межах встановленого ліміту є 01 серпня 2022 року.

Пунктом 2.4 передбачено, що проценти за користування Позичальником овердрафтом в межах визначеного в п.1.2. цього Договору граничного строку повернення Позичальником фактично отриманих коштів овердрафту встановлюються у розмірі 28% (двадцять вісім цілих нуль десятих) процентів річних.

Пунктом 2.4 договору передбачено, що проценти за користування простроченим овердрафтом встановлюються в розмірі 40% (сорок цілих нуль десятих) процентів річних

Згідно з п.3.1. Договору, інші умови відкриття та обслуговування карткового рахунку викладені в доступній формі в Правилах обслуговування фізичних осіб та розміщені в доступному для клієнтів місці в Банку та на офіційному сайті Банку www.pinbank.ua./posluqi-dlya-naselennya/platezhi-ta-tarifi Правила обслуговування фізичних осіб є невід`ємною частиною цього Договору.

Підписуючи Договір, Відповідач засвідчив, що він ознайомився зрозумів та погодився з Тарифами Банку, умовами Договору, Правилами обслуговування фізичних осіб та Правилами користування електронними платіжними засобами, та підтвердив, що оригінал Договору, Тарифів та Правил отримав.

14 вересня 2022 року Банком на адресу Відповідача було направлено листа з вимогою погасити заборгованість та попередженням про стягнення заборгованості в судовому порядку.

Станом на день подачі позовної заяви заборгованість за договором відповідачем не погашена.

Пунктом 5.23.2. Правил Публічної пропозиції AT «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» для укладення договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб №1.1 від 27.04.2021 року, передбачено, що клієнт зобов`язаний своєчасно погашати Овердрафт (та його частину) та проценти за його використання, а також інші платежі, передбачені цим Договором. У випадку прострочення Позичальником сплати перелічених платежів останній зобов`язаний спрямовувати призначені для цього кошти на рахунки простроченої заборгованості відповідно за Кредитом, процентами та неустойкою, номери яких повідомляються Банком Позичальнику негайно після відкриття кожного з них;

Відповідно до Правил Публічної пропозиції AT «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» для укладення договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб № 1.1 від 27.04.2021 року кожна зі Сторін зобов`язана у повному обсязі відшкодувати іншій Стороні збитки, завдані порушенням умов Договору, за виключенням моральної шкоди, що не підлягає відшкодуванню у разі порушення зобов`язань Сторонами цього Договору. У разі притягнення Банку до відповідальності за порушення валютного законодавства, що сталося з вини Клієнта (ненадання належних документів, надання документів з недостовірними відомостями тощо) Банк має право вимагати, а Клієнт в такому випадку зобов`язаний відшкодувати Банку завдані збитки (шкоду) у повному обсязі та/або сплачені Банком штрафи (в разі їх застосування до Банку).

Згідно п. 5.21.2 правил Публічної пропозиції AT «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» для укладення договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб №1.1від27.04.2021року Клієнт зобов`язаний своєчасно погашати Овердрафт (та його частину) та проценти за його використання, а також інші платежі, передбачені цим Договором. У випадку прострочення Позичальником сплати перелічених платежів останній зобов`язаний спрямовувати призначені для цього кошти на рахунки простроченої заборгованості відповідно за Кредитом, процентами та неустойкою, номери яких повідомляються Банком Позичальнику негайно після відкриття кожного з них;

Правилами 5.10. Публічної пропозиції AT «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» для укладення договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб № 1.1 від 27.04.2021 року передбачено, що клієнт зобов`язаний повернути кошти несанкціонованого овердрафту до 10 календарного дня місяця, наступного за місяцем у якому виник несанкціонований овердрафт, а також сплатити нараховані проценти за користування несанкціонованим овердрафтом у розмірі згідно Тарифів Банку, діючих на момент виникнення несанкціонованого овердрафту, а у разі наявності й сплатити пеню. У випадку неповернення коштів несанкціонованого овердрафту у встановлений строк, Банк залишає за собою право терміново, без попередження Клієнта, призупинити дію Заяви - Договору.

Пунктом 5.27.1.Правил Публічноїпропозиції АТ«ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙБАНК» дляукладення договорукомплексного банківськогообслуговування фізичнихосіб №1.1від27.04.2021 року

За невиконання або неналежне виконання прийнятих згідно з умовами цього Договору зобов`язань винна Сторона сплачує іншій Стороні неустойку, передбачену цим Договором, а також відшкодовує збитки, понесені іншою Стороною.

Пунктом 5.27.3.Правил Публічноїпропозиції АТ«ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙБАНК» дляукладення договорукомплексного банківськогообслуговування фізичнихосіб №1.1від27.04.2023 року банківського обслуговування фізичних осіб За несвоєчасну сплату сум Кредиту та/або процентів за користування Кредитом Позичальник сплачує Банку пеню, яка нараховується на суму простроченого платежу за кожний день його прострочення, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діє у період прострочення, та не може бути більшою за 15 відсотків суми простроченого платежу.

Відповідно до п. 5.27.4. Правил банківського обслуговування Публічної пропозиції АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» для укладення договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб № 1.1 від 27.04.2021 року у випадку прострочення Позичальником виконання зобов`язання по поверненню Банку суми боргу за цим Договором він зобов`язаний відповідно до ст. 625. ЦК України сплатити суму заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення платежу

Взяті на себе зобов`язання по поверненню отриманих коштів та сплаті процентів в строки, що передбачені Правилами Публічної пропозиції АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» для укладення договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб № 1.1 від 27.04.2021 року та умовами Договору, Відповідач належним чином не виконав.

Станом на 05 жовтня 2022 року заборгованість Відповідача перед Банком за Договором овердрафту складає 10048(десятьтисяч сороквісім)грн.75коп., у тому числі: прострочена заборгованість за кредитом - 7 908,14 грн.; прострочена заборгованість за процентами - 2 140,61 грн.; пеня за прострочення сплати кредиту та процентів - 0,00 грн.

Мотиви, з яких виходив суд, застосовані норми права та висновки суду

За приписами ч. 1 ст.2ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно доч.ч.1,2ст.13ЦПКУкраїнисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно доч.ч.1,2ст.207ЦК України,правочин вважаєтьсятаким,що вчиненийу письмовійформі,якщо йогозміст зафіксованийв одномуабо кількохдокументах (утому числіелектронних),у листах,телеграмах,якими обмінялисясторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

За ч. 1ст. 626, ч. 1 ст. 628 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першоюстатті638ЦКУкраїнивстановлено,договірєукладеним,якщосторонив належнійформідосяглизгоди зусіхістотнихумов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

За приписами ч. 1ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно дост. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положенняпараграфа 1цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Кредитний договір укладається у письмовій формі . Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним, що відповідає положенням ст. 1055 ЦК України.

Згідно ч.ч.1,2ст.633ЦКУкраїни, публічнимєдоговір,вякомуодна сторона-підприємецьвзялана себеобов`язокздійснюватипродажтоварів,виконанняробітабо наданняпослугкожному,хтодонеї звернеться(роздрібнаторгівля,перевезеннятранспортомзагального користування,послугизв`язку,медичне,готельне,банківськеобслуговуваннятощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

За змістомст. 634 ЦК України,договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно ч. 1 ст. 1049 ЦК України,позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 1046 ЦК України, договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

З огляду на те, що отримані та використані позичальником кошти в добровільному порядку позивачу не повернуті, приймаючи до уваги вимоги ч. 2ст. 530 ЦК України,за змістом якої, якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час, що свідчить про порушення його прав, суд вважає, що позивач вправі вимагати захисту своїх прав через суд шляхом зобов`язання виконання боржником обов`язку з повернення фактично отриманої суми кредитних коштів.

За наведених у справі обставин, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову як такого, що ґрунтується на вимогах закону.

Щодо судових витрат

Питання про розподіл судових витрат між сторонами суд вирішує відповідно до положеньст. 141 ЦПК України.

За частиною першоюст. 141 ЦПК України,судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем за подання до суду позову сплачено судовий збір в розмірі 2684,00 грн., який, з урахуванням задоволення позовних вимог у повному обсязі, підлягає стягненню з відповідача на його користь.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5, 10, 12, 13, 81, 141, 247, 263-265, 268, 273, 280-284 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позовну заяву акціонерного товариства «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» заборгованість у розмірі 10048 (десять тисяч сорок вісім) гривень 75 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь акціонерного товариства «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» судові витрати у розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський районний суд м. Харкова.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Позивач - акціонерне товариство «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» м. Київ, площа Перемоги, 1, ідентифікаційний код юридичної особи 26410155,

Представник позивача - Гаврилюк Оксана Омелянівна Київська область, м. Боярка, будинок 23/3, офіс 124,

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Суддя - Ю.Ю. Власова

Дата ухвалення рішення27.06.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112335743
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання овердрафту по рахунку з використанням електронного платіжного засобу

Судовий реєстр по справі —554/2552/23

Рішення від 27.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Рішення від 27.06.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Власова Ю. Ю.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Поліщук Т. В.

Ухвала від 30.03.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні