Ухвала
від 13.07.2023 по справі 523/5887/18
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/720/23

Справа № 523/5887/18

Головуючий у першій інстанції Кисельов В.К.

Доповідач Дришлюк А. І.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

13.07.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді Дришлюка А.І., суддів: Громіка Р.Д., Сегеди С.М.,

при секретарі судового засідання Нечитайло А.Ю.,

розглянувши питання про витребування доказів у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 21 листопада 2019 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров`я» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення заборгованості заробітної плати за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Одеського апеляційного суду знаходиться апеляційна скарга ОСОБА_1 на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 21 листопада 2019 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров`я» про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення заборгованості заробітної плати за час вимушеного прогулу.

02 червня 2023 року від представника ОСОБА_1 - адвоката Мурашка Івана Сергійовича надійшло клопотання про звернення із судовим дорученням, в якому представник апелянта зазначив, що апелянт, у зв`язку із введенням на території України воєнного стану, наразі проживає на території Федеративної Республіки Німеччина (поза межами території України) та не має можливості особисто прибути до Одеського апеляційного суду на судове засідання та надати експериментальні зразки підписів для проведення повторної експертизи. З метою сприяння встановленню об`єктивної істини, дійсних обставин справи, недопущення затягування розгляду справи, представник апелянта вважає за необхідне звернутися до суду з клопотанням про звернення із судовим дорученням в порядку, визначеному ст. 502 ЦПК України. З огляду на це, представник апелянта просить звернутися через Міністерство закордонних справ України із судовим дорученням про вчинення окремих процесуальних дій працівниками дипломатичного представництва чи консульської установи України на території Федеративної Республіки Німеччина, а саме: відібрання експериментальних зразків цифрового почерку ОСОБА_1 у вигляді записів, аналогічних досліджуваним (запис № 1: «23.08.18», запис № 2: «07.03.18»), виконані пишучим приладом із стержнем заправленим пастою для кулькових ручок синьо-фіолетового кольору, обов`язково у швидкому темпі, на п`ятнадцяти аркушах паперу білого кольору формату А4, розміщені у графах які відповідають розміру граф досліджуваних документів.

В ході підготовки до розгляду зазначеного клопотання апеляційний суд дійшов висновку про необхідність витребування додаткових доказів для подальшого вирішення питання щодо звернення через Міністерство закордонних справ України із судовим дорученням про виконання окремих процесуальних дій працівниками дипломатичного представництва чи консульської установи України на території Федеративної Республіки Німеччина, з огляду на таке.

Звертаючись із відповідним клопотанням представник апелянта вказав, що апелянт ОСОБА_1 проживає на території Федеративної Республіки Німеччина за адресою за адресою: АДРЕСА_1 . При цьому, місце проживання апелянта німецькою мовою зазначено наступним чином: АДРЕСА_2.

Разом з тим, у матеріалах справи наявна копія посвідки на проживання у ФРН НОМЕР_1 (яка надана без відповідного перекладу на українську мову), з якої неможливо встановити місце проживання позивача (апелянта) на території ФРН. Інші докази на підтвердження місця проживання апелянта, що зазначені її представником у клопотанні про звернення із судовим дорученням у матеріалах справи відсутні.

Відповідно до ч. 2 ст. 502 ЦПК України доручення суду про виконання певних процесуальних дій стосовно громадянина України, який проживає на території іноземної держави, може бути виконано працівниками дипломатичного представництва чи консульської установи України у відповідній державі, якщо це передбачено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. У разі вчинення певних процесуальних дій складається протокол, що підписується особою, стосовно якої вчинені процесуальні дії, та особою, яка вчинила процесуальні дії, і скріплюється печаткою відповідної закордонної дипломатичної установи України. У протоколі зазначаються день, час і місце виконання доручення.

Згідно з п. 1.3. Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень (далі- Інструкція) доручення - звернення (доручення, прохання, запит - залежно від вимог міжнародного договору України) компетентного органу, у тому числі судове доручення про надання міжнародної правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів тощо.

За ст. 499 ЦПК України Зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги мають відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті.

У судовому дорученні про надання правової допомоги зазначаються:

1) назва суду, що розглядає справу;

2) за наявності міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, учасниками якого є Україна і держава, до якої звернено доручення, - посилання на його положення;

3) найменування справи, що розглядається;

4) прізвище, ім`я, по батькові та рік народження фізичної особи або найменування юридичної особи, відомості про їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, а також інші дані, необхідні для виконання доручення;

5) процесуальне становище осіб, щодо яких необхідно вчинити процесуальні дії;

6) чіткий перелік процесуальних дій, що належить вчинити;

7) інші дані, якщо це передбачено відповідним міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або цього вимагає іноземний суд, який виконуватиме доручення.

Більш детальний перелік реквізитів, який повинен міститися у судовому дорученні передбачений п. 2.1.2. розділу ІІ Інструкції.

Таким чином, для оформлення відповідного доручення судом про виконання певних процесуальних дій та можливості належного і оперативного його виконання працівниками дипломатичного представництва чи консульської установи України у відповідній державі суду необхідно мати повну достовірну інформацію всіх можливих засобів зв`язку з ОСОБА_1 - громадянкою України, на території іноземної держави в Федеративній Республіці Німеччина, в якій вона зараз проживає, які підлягають зазначенню у відповідних формулярах для можливого зв`язку з особою.

Згідно з ч. 5 ст. 13 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч.ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

З огляду на викладене, з метою належного оформлення судового доручення та подальшого його направлення для виконання через Міністерство закордонних справ України, апеляційний суд вважає за необхідне витребувати у ОСОБА_1 належним чином засвідчені копії закордонного паспорта, посвідки на проживання на території Федеративної Республіки Німеччина (із наданням належним чином завіреного перекладу з німецької на українську мову), а також повну та достовірну інформацію щодо адреси місця проживання позивача (апелянта) в Федеративній Республіці Німеччина, повну поштову адресу в Федеративній Республіці Німеччина, за якою позивач (апелянт) може отримувати кореспонденцію та інші всі можливі засоби зв`язку із нею за місцем її проживання в Федеративній Республіці Німеччина (контактні номери телефону, електронної пошти, тощо); а також повідомити суду в якому статусі перебуває та проживає позивач (апелянт) наразі на території іноземної держави - в Федеративній Республіці Німеччина, чи зареєстрована/поставлена на облік в компетентних органах (із долученням відповідних доказів).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 81, 84, 116-118, 381 ЦПК України, Одеський апеляційний суд,

УХВАЛИВ:

Витребувати у ОСОБА_1 належним чином засвідчені копії закордонного паспорта ОСОБА_1 , посвідки на проживання ОСОБА_1 на території Федеративної Республіки Німеччина (із наданням належним чином завіреного перекладу з німецької на українську мову).

Встановити ОСОБА_1 та її представникові ОСОБА_2 строк до 07 вересня 2013 року для надання суду додаткових письмових пояснень, в яких слід зазначити повну та достовірну інформацію щодо адреси місця проживання ОСОБА_1 в Федеративній Республіці Німеччина, повну поштову адресу в Федеративній Республіці Німеччина, за якою ОСОБА_1 може отримувати кореспонденцію та інші всі можливі засоби зв`язку із нею за місцем її проживання в Федеративній Республіці Німеччина (контактні номери телефону, електронної пошти, тощо) (із долученням відповідних доказів).

Повідомити Одеському апеляційному суду в якому статусі перебуває та проживає ОСОБА_1 наразі на території іноземної держави - в Федеративній Республіці Німеччина, чи зареєстрована/поставлена на облік в компетентних органах (із долученням відповідних доказів).

Ухвалу направити до розпорядників інформації для виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, подальшому оскарженню не підлягає.

Судді Одеського апеляційного суду А.І. Дришлюк

С.М. Сегеда

Р.Д. Громік

Дата ухвалення рішення13.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112338658
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі, стягнення заборгованості заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —523/5887/18

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні