Постанова
від 19.07.2023 по справі 922/2179/21
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2023 року м. Харків Справа № 922/2179/21

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Тихий П.В., суддя Гребенюк Н.В., суддя Терещенко О.І.

за участю секретаря судового засідання Березки О.І.

представники учасників справи в судове засідання не з`явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду заяву представника Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла адвоката Ю.Р.Михалевського про ухвалення додаткового рішення (вх.№7292 від 23.06.2023) за результатами розгляду апеляційної скарги Фізичної особи-підприємця Ємельянова Антона Олександровича (вх.№83Х/1-43) на рішення господарського суду Харківської області від 05.12.2022 (суддя Л.С. Лаврова, повний текст складено 09.12.2022) у справі №922/2179/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АТЗТ ТРАНССЕРВІС", Київська обл., місто Бориспіль;

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю "ДСВ ЛОГІСТИКА", місто Київ;

2. Товариство з обмеженою відповідальністю "МАТСН", Дніпропетровська обл., місто Кривий Ріг;

до 1. Фізичної особи-підприємця Ємельянова Антона Олександровича, м. Харків;

2. Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла (Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe оraz Handel Wieczorek Bogumila) (Вінцентов, 8, поштовий індекс 26-706, пошта Тчув, Польща (Wincentow 8, 26-706, Tczow, Polska);

про стягнення збитків, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 21.06.2023 у справі №922/2179/21 апеляційну скаргу Фізичної особи-підприємця Ємельянова Антона Олександровича задоволено. Рішення господарського суду Харківської області від 05.12.2022 у справі №922/2179/21 скасовано. Прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено повністю. Додаткове рішення господарського суду Харківської області від 27.12.2022 у справі №922/2179/21 скасовано.

В задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "АТЗТ Транс Сервіс" (вх.16659 від 20.12.2022) про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу відмовлено повністю.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю АТЗТ ТрансСервіс на користь Фізичної особи-підприємця Ємельянова Антона Олександровича 11746,65 грн. судового збору за подання апеляційної скарги.

Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю АТЗТ ТрансСервіс на користь Фізичної особи-підприємця Ємельянова Антона Олександровича 7000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції.

Видано накази.

23.06.2023 через підсистему Електронний суд від представника Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла адвоката Ю.Р.Михалевського надійшло клопотання про залучення доказів понесених витрат на правову (правничу) допомогу, а саме детальний опис виконаних робіт та акт виконаних робіт на суму 21000,00 грн.

23.06.2023 витягом з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду для розгляду справи №922/2179/21 визначено колегію суддів Східного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя Тихий П.В. (суддя-доповідач), суддя Гетьман Р.А., суддя Терещенко О.І.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 26.06.2023 у справі №922/2179/21 прийнято заяву представника Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла адвоката Ю.Р.Михалевського до провадження. Для надання учасникам судового процесу можливості скористатися своїми процесуальними правами під час розгляду заяви в суді апеляційної інстанції, призначено розгляд заяви в судовому засіданні 19.07.2023 на 12:00 год. Явка учасників справи у судове засіданні визнана необов`язковою.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.07.2023, у зв`язку з відпустовою судді Гетьмана Р.А., визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя Тихий П.В. (суддя-доповідач), суддя Гребенюк Н.В., суддя Терещенко О.І.

В судове засідання 19.07.2023 представники учасників справи не з`явились. Представник Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла адвокат Ю.Р.Михалевського надіслав до суду заяву про проведення судового засідання без його участі. (вх.№7995 від 10.07.2023).

19.07.2023 від позивача надійшли заперечення проти заяви представника Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла, в яких він зазначає, що не всі послуги, надані представником польської компанії Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла, пов`язані з розглядом справи, про що вказано вище; поведінка, яка полягає у бездіяльності га ігноруванні судового розгляду, зловживанні процесуальними правами та обов`язками польської компанії у ненаданні доказів своєчасно під час слухання справи у Господарському суді Харківської області та перед самим судовим засіданням 21.06.2023 року, що не тільки затягнуло судовий розгляд справи, спричинило до не врегулювання спору мирним шляхом та вирішення питання ще на досудовій стадії.

Дослідивши матеріали справи, заяву представника Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла адвокат Ю.Р.Михалевського про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу, Східний апеляційний господарський суд встановив наступне.

Відповідно ч.3 ст.123 ГПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема витрати на професійну правничу допомогу.

Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених Законом (ч. 2 ст.16 ГПК України).

Пунктом 1 частини 1 статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" визначено, що адвокат - це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст.26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Згідно з п.4 ч.1 ст.1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Між Адвокатським об`єднанням «Танасишин, Михалевський та партнери» в особі керуючого партнера Михалевського Юрія Романовича (виконавець) та Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe oraz Handel Wieczorek Bogumila (Замовник) укладено договору про надання юридичної допомоги від 10.04.2023 (далі - Договір).

Відповідно до пункту 1.1 Договору, Замовник призначає Виконавця надавати Замовнику платні юридичні послуги за договорами поставки, перевезення, експедирування, а також у будь-якій іншій справі, пов`язаній з втратою, знищенням, пошкодженням вантажу, щодо якого були надані послуги перевезення Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла (Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe oraz Handel Wieczorek Bogumila).

В розділі 3 Сторони Договору погодили порядок розрахунків, а саме що за надані послуги Замовник сплачує Виконавцю грошову суду у розмірі 1500 грн. на одну годину роботи Виконавця (п 3.1 Договору).

Представником Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe оraz Handel Wieczorek Bogumila надано до суду апеляційної інстанції Детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, в якому зазначено, що на виконання абз.1 ч.8 ст. 129 ГПК України вказанно, що адвокатом Михалевським Ю.Р. в інтересах Відповідача 2 у справі за апеляційною скаргою ФОП Ємельянова А.О. на рішення Господарського суд Харківської області про задоволення позову ТОВ "АТЗТ ТрансСервіс" до ФОП Ємельянова А.О. та Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe oraz Handel Wieczorek Bogumilа про стягнення збитків надано наступні послуги:

1. Консультацію щодо стягнення збитків 1 год.;

2. Ознайомлення з матеріалами справи №922/2179/21 1 год.;

3. Складення пояснень на апеляційну скаргу 6 год.;

4. Збір доказів (направлення адвокатського запиту до Господарського суду м. Києва,

організація перекладу доказів) 1 год.;

5. Складення заяви про вчинення кримінального правопорушення 2,5 год.;

6. Підготовка до судового засідання 1,5 год.;

7. Складення клопотання про долучення доказів 0,5 год.;

8. Участь у судовому засіданні 0,5 год

Таким чином, на надання професійної правничої допомоги Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe oraz Handel Wieczorek Bogumila адвокатом Михалевським Ю.Р. було витрачено 14 год. без врахування технічного часу на копіювання матеріалів, поштові відправлення. Виходячи із вартості правової допомоги, встановленої в Договорі про надання правової допомоги від 10.04.2023, у розмірі 1 500.00 грн. за 1 год. роботи Виконавця, вартість правової допомоги становить 21 000 грн.: 14 год. * 1500 грн./год. = 21 000 грн.

Згідно зі ст.30 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Таким чином, системний аналіз наведених вище норм законодавства дозволяє зробити такі висновки:

- договір про надання правової допомоги є підставою для надання адвокатських послуг та, зазвичай, укладається в письмовій формі (виключення щодо останнього наведені у частині 2 ст.27 ЗУ «Про адвокатуру і адвокатську діяльність»;

- за своєю правовою природою договір про надання правової допомоги є договором про надання послуг, крім цього, на такий договір поширюються загальні норми та принципи договірного права, включаючи, але не обмежуючись ЦК України;

- договір про надання правової допомоги може бути оплатним або безоплатним. Ціна в договорі про надання правової допомоги встановлюється сторонами шляхом зазначення розміру та порядку обчислення адвокатського гонорару;

- адвокатський гонорар може існувати в двох формах - фіксований розмір та погодинна оплата. Вказані форми відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту, і навпаки, підставою для виплату гонорару, який зазначено як погодинну оплату, є кількість годин помножена на вартість такої години того чи іншого адвоката в залежності від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв;

- адвокатський гонорар (ціна договору про надання правової допомоги) зазначається сторонами як одна із умов договору при його укладенні. Вказане передбачено як приписами цивільного права, так і Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»;

- відсутність в договорі про надання правової допомоги розміру та/або порядку обчислення адвокатського гонорару (як погодинної оплати або фіксованого розміру) не дає як суду, так і іншій стороні спору, можливості пересвідчитись у дійсній домовленості сторін щодо розміру адвокатського гонорару.

Тобто, визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, необхідно виходити з встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, що узгоджується з приписами ст.30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Відтак, розмір гонорару адвоката встановлений сторонами договору у фіксованому розмірі, не залежить від обсягу послуг та часу витраченого адвокатом, а отже є визначеним та не потребує детального опису робіт (наданих послуг), виконаних адвокатським бюро, та здійснених витрат у справі.

В акті виконаних робіт №21/06/2023 від 21.06.2023 Адвокатське об`єднання «Танасишин, Михалевський та партнери» в особі керуючого партнера Михалевського Юрія Романовича (виконавець) та Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe oraz Handel Wieczorek Bogumila (Замовник), діючи на підставі договору про надання юридичної допомоги від 10.04.2023 дійшли висновку про наступне.

Виконавцем в інтересах замовника надано правову допомогу у справі №922/2179/21 за апеляційною скаргою ФОП Ємельянова А.О. на рішення господарського суду Харківської області від 05.12.2022 за позовом ТОВ «АТЗТ ТРАНССЕРВІС» та ФОП Ємельянова Антона Олександровича та Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe оraz Handel Wieczorek Bogumila, яка включає:

1. Консультацію щодо стягнення збитків 1 год.;

2. Ознайомлення з матеріалами справи №922/2179/21 1 год.;

3. Складення пояснень на апеляційну скаргу 6 год.;

4. Збір доказів (направлення адвокатського запиту до Господарського суду м. Києва,

організація перекладу доказів) 1 год.;

5. Складення заяви про вчинення кримінального правопорушення 2,5 год.;

6. Підготовка до судового засідання 1,5 год.;

7. Складення клопотання про долучення доказів 0,5 год.;

8. Участь у судовому засіданні 0,5 год

При цьому, колегія суддів зазначає, що розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом, і може бути змінений лише за їх взаємною домовленістю. Суд не має право його змінювати і втручатися у правовідносини адвоката та його клієнта.

Відповідно до ч.ч.5, 6 ст.126 Господарського процесуального кодексу України у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що зазначені докази в їх сукупності є достатніми на підтвердження наявності підстав для відшкодування судом витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 21000,00 грн., оскільки цей розмір судових витрат доведений, документально обґрунтований та відповідає критерію розумної необхідності таких витрат.

При цьому, судова колегія враховує, що згідно правової позиції, викладеної в постанові Об`єднаної палати Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду від 03.10.2019 у справі №922/445/19, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено.

Твердження позивача, викладені в запереченнях, стосовно того, що другий відповідач зловживав своїми процесуальними правами та приховав від суду відповідні докази під час розгляду в суді першої інстанції, носять суб`єктивний характер та спростовуються матеріалами справи та висновками суду апеляційної інстанції, викладеними в постанові від 21.06.2023 у справі №922/2179/21.

У відповідності до положень ч.4 ст.129 Господарського процесуального кодексу України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Ураховуючи вищезазначене, вимоги позивача щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Беручи до уваги викладене та зважаючи на зазначені положення законодавства, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "АТЗТ ТРАНССЕРВІС" на користь Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла витрат на професійну правничу допомогу у суді апеляційної інстанції в заявленій сумі.

Керуючись ст.ст. 126, 129, 221, 244 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла адвоката Ю.Р.Михалевського про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу (вх.№7292 від 23.06.2023) задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю АТЗТ ТрансСервіс (Україна, 08300, Київська обл., місто Бориспіль, вулиця Київський шлях, будинок 84, ідентифікаційний код особи 20583021) на користь Услугі Транспортове Крайове і Мендзінародове ораз Хандель Вечорек Богуміла (Uslugi Transportowe Krajowe і Miedzynarodowe oraz Handel Wieczorek Bogumila, компанія що створена та діє за законодавством Польщі, Вінцентов, 8, поштовий індекс 26-706, пошта Тчув, Польща (Wincentow 8, 26-706, Tczow, Polska), Статистичний номер (REGON): 672968178, Ідентифікаційний номер (NIP): 8111630435) 21000,00грн. судових витрат на професійну правничу допомогу в суді апеляційної інстанції.

Видати наказ.

Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту до Верховного Суду у порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Повний текст додаткової постанови складено 20.07.2023.

Головуючий суддя П.В. Тихий

Суддя Н.В. Гребенюк

Суддя О.І. Терещенко

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112341850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2179/21

Ухвала від 15.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Судовий наказ від 20.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Судовий наказ від 20.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Постанова від 19.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Постанова від 19.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

Постанова від 21.06.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тихий Павло Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні