Ухвала
від 24.07.2023 по справі 910/3836/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"24" липня 2023 р. Справа№ 910/3836/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Ткаченка Б.О.

суддів: Демидової А.М.

Коротун О.М.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті"

на рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2023 у справі № 910/3836/22 (суддя - Селівона А.М.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті" до Комунального некомерційного підприємства "Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району м. Києва"

про стягнення 56 351,40 грн.

в с т а н о в и в :

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.06.2023 у справі №910/3836/22 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті" до Комунального некомерційного підприємства "Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району м. Києва" задоволено частково, стягнуто з відповідача на користь позивача 6 352,40 грн. основного боргу, 789,10 грн. витрат на правову допомогу та 279 грн. судового збору.

Не погодившись із прийнятою ухвалою суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті" звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою в якій просять поновити пропущений строк на подачу апеляційної скарги по справі №910/3836/22. Відкрити апеляційне провадження по справі №910/3836/22. Скасувати рішення Господарського суду від 15.06.2023 року по справі №910/3836/22 у повному обсязі та ухвалити нове рішення. Судові витрати покласти на відповідача. У поданій апеляційній скарзі заявник клопоче про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.07.2023 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Ткаченко Б.О., судді Демидова А.М. Коротун О.М.

Дослідивши матеріали поданої апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення її без руху з таких підстав.

Розглянувши заявлене скаржником клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, колегія суддів апеляційної інстанції зазначає таке.

Згідно зі ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 статті 261 цього Кодексу.

Враховуючи, що оскаржуване рішення Господарського суду міста Києва прийнято 15.06.2023, останнім днем для її оскарження в апеляційному порядку є 05.07.2023. Проте апеляційну скаргу подано та зареєстровано 24.07.2023.

Разом з апеляційною скаргою представник скаржника просить поновити строк на апеляційне оскарження. В обґрунтування вказаного клопотання скаржник зазначає, що 24.02.2022 через повномасштабний збройний напад російської федерації на Україну Указом Президента України №64/2022 було введено в Україні воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24.02.2022. Одним із проявів військових дій, є зокрема повітряні тривоги, ракетні обстріли міста Києва, що ускладнює дотримання процесуальних строків. Розглянувши клопотання скаржника про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, колегія суддів дійшла висновку про його відхилення з огляду на таке.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення (ч. 1 ст. 119 ГПК України).

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, що підтверджені належними доказами.

Зі змісту наведеної правової норми вбачається, що законодавець не передбачив обов`язок суду автоматично поновлювати пропущений строк за наявності відповідного клопотання заявника, оскільки в кожному випадку суд має чітко визначити, з якої саме поважної причини такий строк було пропущено та чи підлягає він поновленню.

Отже, можливість поновлення судом апеляційної інстанції пропущеного строку не є необмеженою, а вирішення цього питання пов`язується із наявністю поважних причин пропуску строку зверненню зі скаргою на судове рішення, у зв`язку з чим заявник має довести суду їх наявність та непереборність, оскільки в іншому випадку нівелюється значення чіткого окреслення законодавчо закріплених процесуальних строків.

Звернення з апеляційною скаргою є суб`єктивною дією скаржника, який зацікавлений у апеляційному перегляді судового рішення та залежить від його волевиявлення.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 13.03.2018 у справі "Кузнецов та інші проти Росії" суд підкреслив, що особи, які оскаржують рішення поза межами наданих законом строків, мають діяти з достатнім поспіхом.

Частиною 4 ст. 13 ГПК України унормовано, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Право на доступ до суду не є абсолютним та може підлягати обмеженням, зокрема щодо умов прийнятності скарг, оскільки право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання державою. Отже, кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальні заборони та обмеження, спрямовані на недопущення безладного перебігу судового процесу (за змістом рішення Європейського суду з прав людини від 20.05.2010 у справі "Пелевін проти України").

З огляду на викладене, колегія суддів визнає неповажними підстави, наведені скаржником в обґрунтування причин пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2023 у справі №910/3836/22.

Згідно з ч. 3 статті 260 ГПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

За таких обставин апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з метою надання стороні можливості виправити вищенаведені недоліки шляхом подання у строк, визначений цією ухвалою, клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції з наведенням інших підстав та доказів на їх підтвердження для поновлення строку.

Керуючись ст. ст. 32, 174, 234, 235, 258, ч. 2, 3 ст. 260 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Визнати неповажними причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2023 у справі №910/3836/22.

2. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті" рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2023 у справі №910/3836/22 залишити без руху.

3. Надати Товариству з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті" строк десять днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги, а саме:

- для подання заяви із зазначенням інших підстав та доказів на їх підтвердження для поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 15.06.2023 у справі №910/3638/22 протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

4. Попередити Товариства з обмеженою відповідальністю "Промгаз Сіті", що у випадку не усунення у встановлений термін недоліків апеляційну скаргу буде повернуто скаржнику.

Пропонується учасникам справи зареєструватись в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua. Подати до суду заяву про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Північний апеляційний господарський суд повідомляє про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису.

Північний апеляційний господарський суд рекомендує учасникам процесу надати свої електронні адреси та мобільні номери телефонів представників сторін.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ПІК України ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання та не підлягає касаційному оскарженню.

Головуючий суддя Б.О. Ткаченко

Судді А.М. Демидова

О.М. Коротун

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112429875
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —910/3836/22

Постанова від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 10.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 12.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні