Ухвала
від 26.07.2023 по справі 292/448/19
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Справа № 292/448/19

Номер провадження 2-др/292/2/23

У Х В А Л А

26 липня 2023 року смт.Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

головуюча- суддя Гуц О.В.

при секретареві судового засіданняРидановій Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Пулини та у режимі відеоконференцзв"язку заяву представника відповідача Пулинської селищної ради Житомирської області -адвоката Вірьовкіна Олександра Ігоровича про відшкодування витрат,понесених відповідачемна професійнуправничу допомогуу цивільній справі №292/448/19 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області та Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про скасування наказів та права власності, визнання права власності на земельні ділянки та скасування рішення Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області.

За участю : позивача ОСОБА_1 , представника позивача-адвоката Аваєвої Н.В.

У С Т А Н О В И В :

Рішенням Червоноармійськогорайонного судуЖитомирської областівід 15червня 2023року,у задоволенні позову ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області та Пулинської селищноїради Житомирського району Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про скасування наказів, рішення Мартинівської сільської ради та державної реєстрації права власності, визнання права власності на земельні ділянки, відмовлено повністю.

20.06.2023 на електронну адресу суду надійшла письмова заява представника відповідача Пулинської селищної ради Житомирської області - адвоката Вірьовкіна О.І. про стягнення з ОСОБА_1 на користь Пулинської селищної ради судових витрат на забезпечення професійної правничої допомоги з додатком та детальним описом робіт (наданих послуг), виконаним адвокатом. В обгрунтування заяви зазначається, що у відповідності до ст.ст. 133-141 ЦПК України розмір судових витрат відповідача складає : участь у судових засіданнях по даній справі - 6000 грн.. До заяви додано ордер серії АМ № 1056842 про здійснення адвокатської діяльності Вірьовкіним О.І., виданий на підставі Договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи) уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги №05/10 від 12.10.2022 Пулинській селищній раді, Договір про надання професійної правничої допомоги від 12.10.2022, Акт №1 прийому передачі наданих послуг до Договору про надання професійної правничої допомоги №05/10 від 12.10.2022, платіжне доручення №1310 від 19.10.2022. Понесені відповідачем - Пулинською селищною радою Житомирської області витрати на правничу допомогу просили покласти на позивача.

13.07.2023 на адресу суду надійшла заява представника відповідача- адвоката Вірьовкіна О.І. про залишення без розгляду заяви про стягнення судових витрат на забезпечення професійної правової допомоги. До заяви додано ордер про надання правничої (правової )допомоги, серії АМ № 1034624 від 20.10.2022

У судовому засіданні, 26.07.2023 , позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Аваєва Н.В. заперечували щодо задоволення заяви представника відповідача про залишення заяви про стягнення судових витрат на забезпечення професійної правової допомоги без розгляду, посилаючись на відсутність повноважень у представника відповідача ОСОБА_4 на подання заяв, оскільки ордери виписані адвокатом Вірьовкіним О.І. і подані до суду, не грунтуються на договорі, та є незаконними, а участь адвоката Вірьовкіна О.І. у судових засіданнях , є неправомірною.

Представники відповідачів в особі Пулинської селищної ради та ГУ Держгеокадастру в Житомирській області , а також треті особи, належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, у судове засідання не з"явилися, про причини своєї неявки суд не повідомили.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви (ч.2 ст.269 ЦПК України). Заслухавши позицію позивача ОСОБА_1 та його представника -адвоката Аваєвої Н.В. , щодо заяв представника відповідача-адвоката Вірьовкіна О.І. , дослідивши письмові докази, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст.62 ЦПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Згідно ст. 64 ЦПК України, представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері.

Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю визначаються Цивільним кодексом України.

Про припинення представництва або обмеження повноважень представника за довіреністю має бути повідомлено суд шляхом подання письмової заяви.

Відповідно до ст. 26 Закону України " Про адвокатуру та адвокатську діяльність" , адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою адвокат зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги клієнту на умовах і в порядку, визначених договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання цього договору, до якого застосовуються загальні положення цивільного законодавства про договір із врахуванням спеціальних положень законодавства про адвокатську діяльність, зокрема, його зміст не може суперечити Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» , присязі адвоката та Правилам адвокатської етики .

Вважається, що уклавши договір, адвокат прийняв доручення клієнта.

До поданих представником відповідача -адвокатом Вірьовкіним О.І. заяв від 20.06.2023 та від 13.07.2023 додано відповідно ордери на надання правничої (правової) допомоги, серії АМ № 1056842 від 19.06.2023 та серії АМ № 1034624 від 20.10.2022, видані на підставі Договору про надання правової допомоги Пулинській селищній раді адвокатом Вірьовкіним О.І., за даними яких, повноваження адвоката не обмежуються.

Зазначені вище ордери посвідчують повноваження адвоката Вірьовкіна О.І на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом України від 05 липня 2012 р. № 5076-VI "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та іншими законами України, містить підпис адвоката , що здійснює адвокатську діяльність індивідуально.

Відповідно до п.2.1 Договору № 05/10 від 12.10.202 про надання професійної правничої допомоги , укладеного між Пулинською селищною радою та адвокатом Вірьовкіним О.І. . цей договір діє до 31.12.2023 та набирає чинності з моменту його підписання). Відомості про те що даний договір припинено, чи розірвано , у суду відсутні. .

Зміст вище вказаного договору не суперечить Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» , присязі адвоката та Правилам адвокатської етики .

З наведеного вище вбачається, що повноваження адвоката Вірьовкіна О.І. , як представника відповідача- Пулинської селищної ради у даній справі , є належно посвідченими.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами частини четвертої статті 12 ЦПК України , кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно дочастини третьоїстатті 13ЦПК України,учасник справирозпоряджається своїмиправами щодопредмета споруна власнийрозсуд.Таке правомають такожособи,в інтересахяких заявленовимоги,за виняткомтих осіб,які немають процесуальноїдієздатності.

Відтак, представник відповідача -адвокат Вірьовкін О.І. скористався своїм правом на подання зазначених вище заяв.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про задоволення заяви представника Пулинської селищної ради-адвоката Вірьовкіна О.І. про залишення заяви про стягнення судових витрат на забезпечення професійної правової допомоги , без розгляду.

Керуючись ст. ст. 4,12, 13, 259, 260, 268 ЦПК України, -

П ОС ТА НО ВИ В:

Заяву представника Пулинської селищної ради -адвоката Вірьовкіна О.І. про стягнення з ОСОБА_1 на користь Пулинської селищної ради судових витрат на забезпечення професійної правничої допомоги у цивільній справі №292/448/19 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області та Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про скасування наказів та права власності, визнання права власності на земельні ділянки та скасування рішення Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області ,залишити без розгляду та повернути її заявнику.

На ухвалу суду може бути подано апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повнийтекст ухвали складено 27.07.2023.

Суддя О. В. Гуц

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112452600
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —292/448/19

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Постанова від 28.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Постанова від 28.12.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Борисюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні