Ухвала
від 27.07.2023 по справі 516/231/23
ТЕПЛОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 516/231/23

Провадження № 1-кп/516/28/23

УКРАЇНА

ТЕПЛОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 липня 2023 року Теплодарський міський суд Одеської області у складі:

головуючої, судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Теплодарі обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесений в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №22022120000000310 від 30.11.2022р. відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженця с. Орловське Красноперекопського району АРК,

громадянина України, зареєстроване місце проживання якого: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Теплодарського міського суду Одеської області знаходиться обвинувальний акт за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор вважав за можливе призначити обвинувальний акт до судового розгляду, який просив проводити у закритому судовому засіданні з метою запобігання розголошенню таємниці, що охороняється законом. Також заявив клопотання про здійснення спеціального судового провадження, оскільки ухвалою слідчого судді надано дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування відносно обвинуваченого, який переховується від органів досудового розслідування та суду з метою ухилення відкримінальної відповідальності,оголошений у розшукта наразі знаходиться на тимчасово окупованій території Херсонської області в м. Гола Пристань та продовжує активну співпрацю з окупаційною владою.

Захисник обвинуваченого - адвокат ОСОБА_4 у підготовчому судовому засіданні проти призначення обвинувального акту до судового розглядуне заперечувала, в частині здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні також не заперечувала. Проти клопотання прокурора щодо здійснення спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого не заперечувала.

Обвинувачений ОСОБА_5 у підготовче засідання повторно не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи неодноразово повідомлявся судом належним чином через оголошення у газеті загальнодержавної сфери розповсюдження Урядовий кур`єр, а також шляхом розміщення повісток про виклик до суду на веб-сайті Офісу Генерального прокурора та шляхом розміщення оголошень на офіційному веб-сайті судової влади України, а також шляхом направлення судових повісток про виклик його до суду його захиснику.

Заслухавши думки зазначених учасників кримінального провадження, суд приходить до наступного.

Обвинувальний акт складено згідно з вимогамиКПК України, підстав для повернення обвинувального акту прокурору, направлення для визначення підсудності або закриття кримінального провадження судом не встановлено.

З метою підготовки до судового розгляду, судом було встановлено: дату та місце проведення судового розгляду; вирішено питання щодо здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні; клопотань про витребування речей, документів, або виклику свідків не надійшло; клопотань про обрання заходів щодо забезпечення кримінального провадження або про зміну запобіжного заходу учасниками провадження не заявлено.

Вирішуючи питання щодо клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження, суд виходить з такого.

Відповідно ч.5 ст.139 КПК України ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Згідно з ч.3 ст.323 КПК України судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у ч. 2 ст. 297-1цього Кодексу, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаноїВерховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та/або оголошений в міжнародний розшук.

За наявності таких обставин за клопотанням прокурора, до якого додаються матеріали про те, що обвинувачений знав або повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, суд постановляє ухвалу про здійснення спеціального судового провадження стосовно такого обвинуваченого.

Частиною 2 статті 297-1 КПК України встановлено, що спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочинів, передбачених статтями 109, 110, 110-2, 111, 111-1, 111-2, 112, 113, 114, 114-1, 114-2, 115, 116, 118, частиною другою статті 121, частиною другою статті 127, частинами другою і третьою статті 146, статтями 146-1, 147, частинами другою - п`ятою статті 191 (у випадку зловживання службовою особою своїм службовим становищем), статтями 209, 255-258, 258-1, 258-2, 258-3, 258-4, 258-5, 348, 364, 364-1, 365, 365-2, 368, 368-2, 368-3, 368-4, 369, 369-2, 370, 379, 400, 408, 436, 436-1, 437, 438, 439, 440, 441, 442, 443, 444, 445, 446, 447 Кримінального кодексу України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук. Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальноївідповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Зі змісту обвинувального акту вбачається, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, якаміститься у переліку частини другої статті 297-1 КПК України, щодо яких допускається спеціальне провадження.

Відповідно до обвинувального акту, ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , яка є територією, що перебуває в тимчасовій окупації, відповідно доНаказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022р. №309.

Ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28.02.2023р. задоволено клопотання слідчого, погоджене прокурором, про здійснення спеціального досудового розслідування у порядку ст.297-1 КПК України.

Крім того судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 неодноразово викликався до суду в підготовче судове засідання в порядку, встановленому ч.8 ст.135, ст.323 КПК України шляхом розміщення оголошення у газеті загальнодержавної сфери розповсюдження Урядовий кур`єр, а також шляхом розміщення повісток про виклик до суду на веб-сайті Офісу Генерального прокурора та на офіційному веб-сайті судової влади України, а також шляхом направлення судових повісток про виклик його до суду його захиснику, при цьому, до суду не з`являвся, будь-яких заяв або клопотань на адресу суду не направив.

Відповідно до ч.3 ст.323 КПК України, з моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті суду обвинувачений вважається належним чином ознайомлений з її змістом.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненнікримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України і перебуває на території, яка тимчасово непідконтрольна Україні, при цьому неодноразово та належним чином викликався у підготовчесудове засідання, але до суду не прибув, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для здійснення спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого, у зв`язку із чим клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для здійснення судового розгляду даного обвинувального акту у закритому судовому засіданні, суд виходить з такого.

Відповідно до ч.2 ст.315 КПК України, з метою підготовки до судового розгляду суд, окрім іншого,з`ясовує, у відкритому чи закритому судовому засіданні необхідно здійснювати судовий розгляд.

За ч.2 ст.27 КПК України суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у разі, якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом.

Враховуючи думку сторони обвинувачення щодо необхідності здійснення судового розгляду у закритому судовому засіданні, з метою уникнення можливості розповсюдження під час воєнного стану в Україні інформації, що наявна в матеріалах справи та може містити охоронювану законом таємницю, суд дійшов висновку, що наявні достатні підстави для розгляду справи у закритому судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 297, 314-315, 323 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_5 , обвинуваченогоу вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, в судовому засіданні на15 годин 29 серпня 2023р. у приміщенні Теплодарського міського суду Одеської області.

Розгляд кримінального провадження здійснювати у закритому судовому засіданні.

Клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження, задовольнити.

Здійснювати спеціальне судове провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) стосовно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченогоу вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022120000000310 від 30.11.2022р.

В судове засідання викликати прокурора, захисника, а також повідомити обвинуваченого ОСОБА_5 в порядку, встановленому ч.3 ст.323 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112463590
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Колабораційна діяльність

Судовий реєстр по справі —516/231/23

Вирок від 11.04.2024

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні