Вирок
від 11.04.2024 по справі 516/231/23
ТЕПЛОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ТЕПЛОДАРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

========= ІНФОРМАЦІЯ_1

Справа № 516/231/23

Провадження № 1-кп/516/11/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року

Теплодарський міський суд Одеської області у складі:

головуючої, судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Теплодарі в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) кримінальну справу за обвинувальним актом у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22022120000000310 від 30.11.2022р. відносно

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Орловське Красноперекопського району АР Крим, громадянина України, РНОКПП НОМЕР_1 , не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст. 111-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до наказу начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області №364 о/с від 27.10.2021р. старшого лейтенанта поліції ОСОБА_7 призначено на посаду дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Скадовського районного відділу поліції.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», правоохоронні органи це органи прокуратури, Національної поліції, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національне антикорупційне бюро України, органи охорони державного кордону, Бюро економічної безпеки України, органи і установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Наказом №191 о/с від 26.04.2022р. на підставі п. 7 ч. 1 ст. 77 Закону України «Про Національну поліцію» старшого лейтенанта поліції ОСОБА_7 , дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Скадовського районного відділу поліції, звільнено зі служби за власним бажанням з 26 квітня 2022р.

Таким чином, ОСОБА_7 до 26.04.2022р. був службовою особою працівником правоохоронного органу.

Згідно з Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022р. в зв*язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», введено воєнний стан на всій території України, який в подальшому неодноразово продовжено.

За ст. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», воєнний стан це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Після початку агресивної війни проти України з використанням підпорядкованих підрозділів і військовослужбовців збройних сил російської федерації, було тимчасово взято під контроль місто Херсон та частину інших населених пунктів на території Херсонської області, зокрема, м. Гола Пристань, з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, іншими об*єктами, які на даний час контролюються та утримуються російськими військами.

Згідно п. 7 ст. 1-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована Російською Федерацією територія України (тимчасово окупована територія) - це частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють фактичний контроль або в межах яких збройні формування Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль з метою встановлення окупаційної адміністрації Російської Федерації.

В порушення вищезазначених актів національного законодавства громадянин України ОСОБА_7 вчинив колабораційну діяльність, а саме добровільне заняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території Херсонської області за таких обставин.

ОСОБА_7 , являючись громадянином України, маючи достатній рівень освіти, спеціальних знань і життєвого досвіду для розуміння факту захоплення та подальшого утримання російською федерацією території Херсонської області, достовірно знаючи про збройну агресію російської федерації проти України, як обставину, яка є загальновідомим фактом, а також достеменно знаючи про факт захоплення міста Херсона збройними формуваннями російської федерації, у період часу з квітня по червень 2022 року (більш точний час не встановлено), діючи умисно, підтримуючи воєнну агресію російської федерації на території України, погодився на пропозицію невстановлених осіб з числа військовослужбовців та представників спецслужб російської федерації в місті Херсон, та добровільно зайняв посаду так званого «оперуповноваженого карного розшуку» в підпорядкованому окупаційній адміністрації російської федерації незаконно створеному органі «Голопристанского районного отделения полиции ГУ МВД Херсонской области», тобто посаду у незаконно створеному окупаційною владою на тимчасово окупованій території Херсонської області правоохоронному органі.

ОСОБА_7 , з моменту свого призначення на посаду та по теперішній час, переслідуючи свої злочинні наміри та цілі в незаконно створеному правоохоронному органі, регулярно відвідував робочі зміни в установі - «Голопристанское районное отделение полиции ГУ МВД Херсонской области» та виконував свої службові обов*язки.

В судовомузасіданні допит обвинуваченого ОСОБА_7 не здійснювався через проведення судового розгляду в порядку спеціального судового провадження на підставі ч.3 ст.323 КПК України, при цьому обвинувачений викликався до суду в порядку, встановленому ч. 3 ст. 323 КПК України, однак в судове засідання не з`явився. Будь-які клопотання від обвинуваченого на адресу суду не надходили.

Судом встановлено, що дане кримінальне провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) відповідає загальним засадам кримінального провадження, з урахуванням особливостей, встановлених законом. Стороною обвинувачення та судом використані всі передбачені законом можливості для дотримання прав обвинуваченого, зокрема, права на захист, на доступ до правосуддя.

Так, повістки про виклик ОСОБА_7 , повідомлення йому про підозру, повідомлення про початок здійснення спеціального досудового розслідування, надсилались та публікувались відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України шляхом публікування на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, а також у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження - в газеті «Урядовий кур`єр» в рубриці «Оголошення», на стадії судового провадження у першій інстанції: на офіційному веб-сайті Теплодарського міського суду Одеської області, на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора, а також у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження - у газеті «Урядовий кур`єр» в рубриці «Оголошення», через захисників обвинуваченого ОСОБА_7 адвокатів ОСОБА_8 та ОСОБА_6 , а копії процесуальних документів, що підлягали врученню ОСОБА_7 , на виконання вимог ч. 2 ст. 297-5 КПК України направлялись його зазначеним захисникам.

При цьому, згідно доручення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях від 13.01.2023р. адвоката ОСОБА_8 уповноважено у межах процесуальних прав і обов`язків, визначених ст.ст. 46, 47 КПК України, забезпечити безоплатну вторинну правову допомогу ОСОБА_7 .

За ухвалою слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28.02.2023р. надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно обвинуваченого.

З огляду на зазначене, орган досудового розслідування вживав всіх можливих передбачених КПК України заходів для виклику та розшуку ОСОБА_7 , щоб забезпечити останньому можливість безпосередньо та через обраного захисника реалізовувати права підозрюваного на стадії досудового розслідування.

Після постановлення ухвали слідчого судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28.02.2023р., якою надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно ОСОБА_7 , відповідно до вимог ч. 4 ст. 46 КПК України, ст. 42 КПК України, п. 8 ч. 2 ст. 52 КПК України та ч. 2 ст. 297-5 КПК України реалізацію прав підозрюваного (обвинуваченого) здійснювала його захисник, яка отримувала необхідні процесуальні документи, знайомилася з матеріалами кримінального провадження.

На стадії підготовчого провадження на підставі ухвали Теплодарського міського суду Одеської області від 09.05.2023р. про доручення Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області призначити захисника обвинуваченому, адвоката ОСОБА_6 згідно доручення Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області від 11.05.2023р. уповноважено у межах процесуальних прав і обов`язків, визначених ст.ст. 46, 47 КПК України, забезпечити безоплатну вторинну правову допомогу ОСОБА_7 .

Згідно ухвали Теплодарського міського суду Одеської області від 27.07.2023р. відносно ОСОБА_7 здійснювалось спеціальне судове провадження. В судовому засіданні приймала участь захисник ОСОБА_6 , яка була його захисником зі стадії початку підготовчого провадження і обізнана з усіма матеріалами кримінального провадження. Захисник обвинуваченого здійснювала активні дії, спрямовані на захист обвинуваченого, в тому числі, виказувала свою позицію, як захисник обвинуваченого щодо всіх питань, які виникали в ході підготовчого провадження та судового розгляду, приймала участь у дослідженні доказів, виступала у судових дебатах.

Таким чином суд вважає, що всі наведені вжиті заходи вказують на те, що обвинувачений був поінформований належним чином про дати слухання справи, а також дотримані його права на належний захист у суді.

Дослідивши під час спеціального судового провадження в судовому засіданні надані стороною обвинувачення докази, суд вважає, що винуватість ОСОБА_7 у вчиненні інкримінованого йому діяння, підтверджується такими доказами.

Так, згідно послужного списку ОСОБА_7 , 06.06.2015р. він був прийнятий на роботу на посаду дільничого інспектора міліції сектору дільничих інспекторів міліції Голопристанського РВ УМВС України в Херсонській області.

Відповідно до Витягу з наказу в.о. начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області №364 о/с від 27.10.2021р., старшого лейтенанта поліції ОСОБА_7 (0098201) призначено на посаду дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Скадовського районного відділу поліції в порядку переміщення.

Згідно Витягу з наказу начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області №191 о/с від 26.04.2022р., старшого лейтенанта поліції ОСОБА_7 (0098201), дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Скадовського районного відділу поліції, звільнено згідно п. 7 ч. 1 ст. 77 Закону України «Про Національну поліцію» за власним бажанням.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_9 показав, що з 2003р. до серпня 2021р. був працівником поліції в Голопристанському районному відділі поліції Херсонської області, в тому числі, заступником начальника сектору реагування патрульної поліції даного відділу, знає ОСОБА_7 вісім років, бо той також певний час працював разом з ним у даному відділі та був його підлеглим. Оскільки на початок війни він вже не був працівником поліції, тому разом із іншими працівниками поліції не виїхав і залишився на території району, де знаходився до 06.09.2022р., після чого разом із родиною виїхав до м. Кропивницького. На початок повномасштабного вторгнення російські війська їхали в м. Херсон, але протягом двох місяців оселилися і в ОСОБА_10 , а саме: військові росгвардії та фсб російської федерації, які проводили фільтраційні заходи. В подальшому він дізнався, що колишній його колега ОСОБА_11 став начальником ОСОБА_12 в ОСОБА_10 , він об*їзжав працівників поліції, які залишись, та пропонував їм працевлаштування в окупаційних правоохоронних органах; так він дізнався, що ОСОБА_7 погодився працювати на окупаційну владу, зайнявши посаду оперуповноваженого місцевого райвідділку. Декілька разів він бачив обвинуваченого у ОСОБА_10 , а саме в кінці травня 2022р. на місцевому ринку він був разом із військовими росгвардії, які в магазинах вилучали банківські термінали, щоб місцеві жителі не користувалися картками українських банків, в цей момент він пройшов поруч із ОСОБА_7 , розминувшись із ним, та не розмовляв із ним; обвинувачений був у формі поліції російської федерації, також про це була інформація і по місту; ще його бачив в автомобілі ОСОБА_13 з іншим поліцейським, даний автомобіль був забраний у місцевого фермера; від колишньої колеги ОСОБА_14 йому відомо, що обвинувачений приймав участь у фільтраційних заходах в гаражних кооперативах міста з метою виявлення людей, зброї, автомобілів, які зберігалися в гаражах. Потім він бачив обвинуваченого на автовокзалі в місті разом з ОСОБА_15 та іншим працівником, вони перекрили дорогу, при цьому обвинувачений був у форменному одязі поліції рф, та на даний час він продовжує працювати на вказаній посаді. Також свідок показав, що і на ринку, і на автовокзалі, коли він бачив обвинуваченого, той не мав вигляд, що виконував дії під чиїмось примусом, він був задоволений виконуваною роботою.

Свідок ОСОБА_16 в судовому засіданні показав, що обіймає посаду начальника ВП №1 Скадовського РВП ГУНП в Херсонській області, яку займав і до початку повномасштабної війни; ОСОБА_7 з кінця 2021р. перевівся з іншого підрозділу та, пропрацювавши пару місяців, сказав, що звільняється, на що він його попросив залишитись, однак, працювати той вже не хотів. З початку повномасштабної війни обвинувачений не евакуювався, в Херсон він не прибув. Щодо евакуації 24.02.2022р. співробітників, свідок показав, що була визначена схема оповіщення: кожному черговий райвідділу дзвонив на мобільний телефон, також про це повідомлялося в спільну групу працівників у месенджері Вотсап. Вже в Херсоні з*ясувалося, що ОСОБА_7 не прибув; він відмовлявся виїзжати і сказав йому особисто по телефону приблизно в кінці березня 2022р., що працювати в поліції не буде. Обвинувачений пішов на службу в так званий Голопристанський райвідділ поліції російської федерації, та вважає, що його надоумили про це свої ж колеги, які залишись там і стали працювати на окупаційну владу; про таку роботу обвинуваченого йому стало відомо в травні 2022р. зі слів своїх колег, а їм про це стало відомо зі слів їхніх родичів, які залишились в ОСОБА_10 . Також свідок показав, що обвинувачений був звільнений з поліції як такий, що не захотів виїхати.

Свідок ОСОБА_17 показав, що обіймає посаду начальника сектору КП ВП № 1 Скадовського РВП ГУНП в Херсонській області та обвинуваченого знає як колегу. Також свідок показав, що 24.02.2022р. він бачив ОСОБА_7 на сборі у ВП №1 під час евакуації, однак, чи той виїздив, він не бачив; а в кінці квітня 2022р. з телеграмканалу «Гопри онлайн» вже побачив, що обвинувачений пішов працювати на окупаційну владу у створений Голопристанський відділ поліції окупаційної влади, а в подальшому від колег що обвинувачений працює там оперуповноваженим та займається там вимаганням: забирав авто, проводив обшуки, у співробітника проводив обшук та забрав зброю.

Свідок ОСОБА_18 суду показав, що обвинуваченого останній раз бачив 24.02.2022р. з моменту окупації коли весь склад райвідділу був зібраний по тривозі, де всім повідомляли про схему евакуації на службовому та особистому транспорті до ОСОБА_19 , однак, чи виїхав ОСОБА_7 туди йому не відомо. Вже від колег в Миколаєві йому стало відомо, що обвинувачений залишився в ОСОБА_10 та в березні-квітні 2022р. почав працювати в Голопристанському райвідділі поліції окупаційної влади; також йому відомо від своїх колег, що до іншого їхнього колеги ОСОБА_20 в ОСОБА_10 приїздив обвинувачений для заохочення до співпраці та оскільки той відмовлявся, ОСОБА_21 та його дружину забрали в райвідділок «на підвал» і катували, де тримали їх більше тижня.

В судовому засіданні в порядку ч. 11 ст. 615 КПК України досліджені покази свідка ОСОБА_22 від 07.01.2023р., хід і результати якого фіксувалися за допомогою технічних засобів відеофіксації шляхом безперервного відеозапису на відеокамері із подальшим зберіганням відеозапису на окремому оптичному диску DVD-R, який був оглянутий в судовому засіданні. Так, свідок ОСОБА_22 показав, що на момент початку відкритої збройної агресії російської федерації проти України 24.02.2022р., він перебував в м. Гола Пристань Херсонської області та працював автослюсарем за місцем свого проживання. В той день йому зателефонував його друг - діючий працівник поліції Голопристанського відділу поліції ОСОБА_23 та сказав, що почалась війна та вони будуть евакуюватися на підконтрольну територію України та порекомендував йому разом з сім*єю виїхати. Однак, він прийняв рішення відразу не виїздити, оскільки не відчував щодо себе та членів своєї сім*ї загрози. Також свідок показав, що в кінці квітня 2022р. від дізнався, що ОСОБА_7 погодився на співпрацю з окупаційною владою та за власної згоди погодився зайняти посаду оперуповноваженого карного розшуку у так званому «Голопристанському РОП ГУ МВД Херсонской области». ОСОБА_7 він знає особисто, оскільки той часто до нього приїзжав ремонтувати автомобіль. Також свідок показав, що проїзжаючи біля гаражних кооперативів у ОСОБА_10 , він бачив, як ОСОБА_7 разом зі своїм колегою ОСОБА_24 , проводили обшуки гаражних кооперативів та після проведених дій до них під*їхав на автомобілі ВАЗ-2115 сірого кольору їхній колега ОСОБА_25 та в подальшому вони разом поїхали в невідомому напрямку. І ОСОБА_7 , і ОСОБА_26 , і ОСОБА_27 він знає як колишніх українських поліцейських, які після повномасштабного вторгнення 24.02.2022р. російської федерації на територію України, стали працювати на окупантів. Після вказаних подій він разом зі своєю сім*єю все ж таки вирішили 04.11.2022р. виїхати з ОСОБА_28 .

Крім того, відповідно до протоколу огляду від 24.02.2023р. (з додатком -1 диск CD-R), за участі спеціаліста оглянутий відеоролик, розміщений на сайті «YouTube», який має назву « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 30.05.2022р. за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_4 тривалістю 04 хв. 25 секунд, встановлено наступні факти: журналіст російської федерації та російського телебачення бере інтерв`ю у так званих «новостворених органах МВС» та останні здійснюють набір нових співробітників в м Херсоні, Скадовську, ОСОБА_29 , ОСОБА_10 , що підтверджує розміщення так званого «Голопристанського РОП ГУ МВД в Херсонской области» в приміщенні відділення поліції № 1 Скадовського РВП ГУНП в Херсонській області.

За протоколом огляду від 15.03.2023р. (з додатком -1 диск CD-R) за участі спеціаліста оглянута веб-сторінка, розміщена в мережі Інтернет за електронною адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5 У браузері відкрилась веб-сторінка на якій міститься інформація, опубліковано 20 серпня 2022р. «Теперь здание отделения полиции г. Голая Пристань украшает правильный баннер»: на фото зображений банер, на якому знаходиться наступний текст: «Главное управление Министерства внутренних дел Херсонской области Голопристанский районный отдел полиции ГУ УМВД Херсонской области».

Згідно протоколу огляду від 15.03.2023р. (з додатком -1 диск CD-R), оглянуто веб-сторінку в мережі Інтернет ІНФОРМАЦІЯ_6 яка має назву «Вони зрадили Україну: названо імена колаборантів, які працюють на ворога на Херсонщині. Ексклюзив» від 26.10.2022р. Підтверджено факт розміщення в мережі Інтернет розташування так званого «Голопристанского РОП ГУ МВД в Херсонской области» в приміщенні відділення поліції №1 Скадовського РВП ГУНП в Херсонській області. Повну схему окупаційної «влади» на Херсонщині OBOZREVATEL отримав від джерел в українських спецслужбах. Окремо зібрано інформацію про колаборантів, що працюють на окупантів у сферах освіти й культури, медицини, фінансів, транспорту, обіймають «посади» у податковій та МНС, а також перераховано вже затриманих або ліквідованих зрадників. Під вказаною картою Херсонської області міститься перелік «колаборантів Голопристанського відділу поліції», зокрема в даному переліку міститься інформація про ОСОБА_7 , працівник поліції окупаційної влади РФ в м. Гола Пристань (знімок № 8, 9 екрана комп`ютера).

За протоколом огляду від 15.03.2023р. (з додатком -1 диск CD-R), за участі спеціаліста відповідно до якого оглянута веб-сторінка, розміщена в мережі Інтернет за електронною адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7 на сайті Центр «Миротворець» опубліковано інформацію щодо ОСОБА_7 , в якому зазначено, що ОСОБА_7 працює у так званому « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». Інформація, яка міститься на сайті «Обозреватель» та Центр «Миротворець», повністю узгоджується з показами свідків, допитаними в судовому засіданні, та які були безпосередніми очевидцями подій або знають про них зі слів очевидців подій.

З відповідей Управління СБУ України в Кіровоградській області від 30.05.2023р. та від 28.03.2024р. вбачається, що ОСОБА_7 на теперішній час перебуває на тимчасово окупованій території Херсонської області, а саме за місцем реєстрації: АДРЕСА_1 , та продовжує активну співпрацю з окупаційною владою.

Вважаючи достатньо забезпеченими в ході судового розгляду процесуальні права сторони захисту та сторони обвинувачення на надання ними доказів на підтвердження та спростування висунутого обвинувачення, суд виходить із принципів реалізації права особи на справедливий суд, яке закріплено в ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, за яким винуватість особи у вчиненні злочину має бути доведена поза розумним сумнівом.

Вищенаведені докази, досліджені в судовому засіданні, не мають між собою протиріч, є узгодженими та логічно послідовними, а тому суд бере їх до уваги.

Дослідивши та перевіривши надані докази, оцінюючи їх кожен з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність - з точки зору достатності та взаємозв`язку, суд прийшов до висновку про доведеність вини ОСОБА_7 у вчиненні інкримінованого йому злочину, та кваліфікує його дії за ч. 7 ст. 111-1 КК України, як колабораційна діяльність, тобто добровільне зайняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

При цьому, суд виключає із формулювання обвинувачення, як недоведеного стороною обвинувачення до суду, зазначення про зайняття ОСОБА_7 посади так званого «оперуповноваженого карного розшуку» в підпорядкованому окупаційній адміністрації російської федерації незаконно створеному органі «Голопристанского районного отделения полиции ГУ МВД Херсонской области», в період перебування ним на посаді дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Скадовського районного відділу поліції, оскільки згідно Витягу знаказу начальникаГоловного управлінняНаціональної поліціїв Херсонськійобласті №191о/свід 26.04.2022р.,його звільненоз посадидізнавача секторудізнання відділенняполіції №1Скадовського районноговідділу поліції,на підставіп.7ч.1ст.77Закону України«Про Національнуполіцію» завласним бажанням згідно його рапорту від 26.04.2022р. При цьому, судом встановлено, що посаду так званого «оперуповноваженого карного розшуку» в підпорядкованому окупаційній адміністрації російської федерації незаконно створеному органі «Голопристанского районного отделения полиции ГУ МВД Херсонской области» ОСОБА_7 зайнято в період часу з квітня по червень 2022р., тобто судом не встановлено, що вказану вище посаду у незаконно створеному окупаційною владою на тимчасово окупованій території Херсонської області правоохоронному органі ОСОБА_7 зайняв, будучи дізнавачем відділення поліції №1 Скадовського районного відділу поліції ГУНП в Херсонській області.

Стосовно аргументів захисника обвинуваченого щодо неналежності та недопустимості наданих письмових доказів, суд вважає, що письмові докази, на які посилається суд у вироку, є належними та допустимими, з огляду на те, що вони прямо та непрямо підтверджують існування обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, їх достовірність (ст. 85 КПК України). Аналогічний висновок суд робить щодо показів всіх свідків, наданих ними в судовому засіданні та досліджених судом.

Суд при призначенні покарання має враховувати дані про особу обвинуваченого, наявність обставин, що пом`якшують і обтяжують покарання, та вимоги ч.2 ст.50 КК України, якою передбачено, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення особи та попередження нових злочинів.

Обставин, які пом`якшують покарання, передбачені ст. 66 КК України, судом не встановлено.

Обставиною, яка обтяжує покарання, відповідно до ст. 67 КК України, є вчинення злочину з використанням умов воєнного стану.

При призначенні покарання ОСОБА_7 суд враховує характер та ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, його особу. Так, ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення, яке згідно ст.12 КК України відноситься до категорії особливо тяжких злочинів, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, мешкає на тимчасово окупованій території України. На підставі викладеного, суд приходить до висновку про необхідність призначення ОСОБА_7 покарання у виді позбавлення волі в межах санкції ч.7 ст.111-1 КК України, з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування, та займатися діяльністю, яка пов*язана з наданням публічних послуг, та з конфіскацією майна, що на думку суду буде відповідати принципам та меті призначення покарання.

Речові докази по справі відповідно до вимог ст.100 КПК України, а саме диски до всіх протоколів огляду, а також до протоколу допиту свідка від 07.01.2023р., - зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 368, 374, 395 КПК України,

УХВАЛИВ:

Визнати ОСОБА_7 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, та призначити йому покарання у виді 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, державного управління та місцевого самоврядування, та займатися діяльністю, яка пов*язана з наданням публічних послуг, строком на 15 років, та з конфіскацією майна.

Строк відбування покарання ОСОБА_7 обчислювати з моменту фактичного затримання.

Речові докази: - диски до всіх протоколів огляду, а також до протоколу допиту свідка від 07.01.2023р., - зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кримінальним процесуальним кодексом України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок може бути оскаржений до Одеського апеляційного суду через Теплодарський міський суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня йогопроголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії вироку.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118286409
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —516/231/23

Вирок від 11.04.2024

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 09.05.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Теплодарський міський суд Одеської області

Мислива Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні