Ухвала
від 28.07.2023 по справі 344/13701/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13701/23

Провадження № 2/344/2919/23

У Х В А Л А

28 липня 2023 року м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Антоняк Т.М., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Загвіздянської сільської ради про встановлення фактів, що мають юридичне значення та визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В:

27.07.2023 адвокат Іванчук Лілія Юріївна звернулася до Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області з позовом в інтересах ОСОБА_1 до Загвіздянської сільської ради про встановлення фактів, що мають юридичне значення та визнання права власності на спадкове майно.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.07.2023 року для розгляду зазначеної позовної заяви визначено суддю Антоняка Т.М.

Відповідно до вимог частини 1 статті 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

При вивченні матеріалів справи на предмет можливості прийняття відповідної справи до провадження встановлено, що спір виник стосовно нерухомого майна - земельної ділянки площею 0,0400 гектарів для садового використання в садівничому товаристві «За Мир», сад № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , розташована на території Загвіздянської сільської ради, яка належала ОСОБА_2 на праві приватної власності відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю від 25.01.1996 року, зареєстровано в книзі записів Державних актів на право приватної власності на землю за 1Ф № 13-11-21 1106. На вказану земельну ділянку позивач просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, у даному випадку позов стосується нерухомого майна - земельної ділянки площею 0,0400 гектарів для садового використання в садівничому товаристві «За Мир», сад № НОМЕР_1 , ділянка № НОМЕР_2 , розташована на території Загвіздянської сільської ради.

Положеннями частини 1 статті 30 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

За змістом частини 1 статті 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

У разі конкуренції правил підсудності мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, тобто спір може стосуватися як правового статусу нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Відповідна правова позиція у подібних правовідносинах викладена у постанові Верховного Суду від 11 липня 2019 року у справі № 462/7217/18.

Згідно роз`яснень, викладених у пункті 42 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» № 3 від 01 березня 2013 року, виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна.

Відтак, за правилами чинного Цивільного процесуального кодексу України виключна підсудність застосовується до тих спорів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном, а тому за правилами частини 1 статті 30 Цивільного процесуального кодексу України, повинен пред`являтися за місцем знаходження вказаного нерухомого майна, що відповідає правовій позиції, викладеній у постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 лютого 2021 року у справі № 911/2390/18.

Враховуючи обставини, на які посилається позивач та вищевикладені процесуальні та правозастосовні норми, позов необхідно направити до суду за місцем знаходження нерухомого майна, тобто до Тисменицького районного суду Івано-Франківської області.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до частини 3 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Зважаючи на вищенаведені обставини, справу необхідно направити до Тисменицького районного суду Івано-Франківської області.

Керуючись ст.ст. 31, 187, 353 Цивільного процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Справу за позовом ОСОБА_1 до Загвіздянської сільської ради про встановлення фактів, що мають юридичне значення та визнання права власності на спадкове майно, - направити за підсудністю для розгляду Тисменицькому районному суду Івано-Франківської області (76002, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 150).

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Суддя Антоняк Т.М.

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112479062
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —344/13701/23

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Рішення від 14.02.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ГРИНЬКІВ Д. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні