Рішення
від 31.07.2023 по справі 636/1843/23
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/1843/23 Провадження № 2/636/1171/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2023 року Чугуївський міський суд Харківської області у складі: головуючого судді Гніздилова Ю. М., за участю секретаря судового засідання Орєхової Ю. М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Чугуїв цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання розпорядження про приватизацію квартири та свідоцтва про право власності недійсними, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання розпорядження про приватизацію квартири та свідоцтва про право власності недійсними, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області, обґрунтовуючи свої вимоги таким.

Позивач є військовослужбовцем ЗСУ, учасником бойових дій, що дає право його сім`ї (дружині та малолітньому сину) на житло від військового відомства і коли на початку 2022 року він почав збирати необхідні документи для постановки на облік, то дізнався з довідки Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області № 2 від 15 лютого 2022 року, що він разом з матір`ю ОСОБА_2 брав участь у приватизації однокімнатної квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить Свідоцтво про право власності від 06 грудня 2007 року. В отриманій в бюро технічної інвентаризації копії заяви про передачу у власність спірної квартири, в графі підпис заявника та повнолітніх членів сім`ї стоїть підпис його матері та його, що не відповідає дійсності.

У зв`язку з чим позивач просить суд визнати розпорядження про приватизацію квартири та свідоцтво про право власності, видане на його основі, недійсними.

В судове засідання представник позивача адвокат Коваль А. П. не з`явився, надавши до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав, справу просив розглянути за його відсутності та за відсутності позивача.

В судове засідання представник позивача адвокат Летючий В. П. не з`явився, надавши до суду заяву, в якій позовні вимоги визнав, справу просив розглянути за його відсутності та за відсутності відповідачки.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Судом встановлені такі фактичні обставини та спірні правовідносини.

Згідно ззаявою від2007року ОСОБА_2 просить передати у приватну власність квартиру, що займає вона разом з членами сім`ї на умовах найму. Вказана заява була підписана наймачем та повнолітніми членами сім`ї ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Відповідно до довідки про склад сім`ї наймача ізольованої квартири та займані ними приміщення, за адресою: АДРЕСА_1 мешкають і мають право на житло на момент дії Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» ОСОБА_2 наймач та ОСОБА_1 син.

Згідно з розпорядженням Відділу житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Чугуївської міської ради № 153 від 06 грудня 2007 року від наймача ОСОБА_2 надійшла заява на приватизацію квартири АДРЕСА_2 квартири, після розрахунків та розгляду матеріалів з зазначеного питання вирішили: прохання наймача ОСОБА_2 ; затвердити розрахунок площі, що безоплатно приватизується, вартості надлишків загальної площі квартири; обов`язки щодо оформлення документів та контроль за виконанням цього розпорядження покласти на Відділ житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Чугуївської міської ради.

Відповідно до Свідоцтва про право власності від 06 грудня 2007 року, виданого Відділом житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Чугуївської міської ради на підставі розпорядження № 153 від 06 грудня 2007 року, квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 31,2 кв.м., дійсно належить на праві приватної спільної власності ОСОБА_2 частка та ОСОБА_1 частка.

Згідно з посвідченням серії НОМЕР_1 від 12 травня 2017 року, виданим Управлінням персоналу штабу в/ч НОМЕР_2 , ОСОБА_1 є ветераном війни учасником бойових дій.

Відповідно до довідки № С-18/644-цп від 03 лютого 2022 року, виданої Чугуївською міською радою Харківської області, ОСОБА_1 разом з дружиною ОСОБА_3 та сином ОСОБА_4 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно з довідкою № 4/448 від 03 лютого 2022 року, виданою в/ч НОМЕР_3 Міністерства оборони України, ОСОБА_1 має на утриманні сім`ю в складі: дружина - ОСОБА_3 та син - ОСОБА_4 .

Відповідно до довідки № 5 від 15 лютого 2022 року, наданої Управлінням житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міської ради Харківської області, ОСОБА_1 дійсно не приймав участі у приватизації житла за адресою: АДРЕСА_3 (за вказаною адресою зареєстрований з 10 травня 2018 року до сьогодні).

ОСОБА_1 приймав участь у приватизації житла за адресою: АДРЕСА_1 (за вказаною адресою зареєстрований з 27 листопада 1987 року до 10 травня 2018 року). Свідоцтво про право власності на житло за адресою: АДРЕСА_1 видане від 06 грудня 2007 року Відділом житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Чугуївської міської ради за № 153 на ім`я ОСОБА_2 частка та ОСОБА_1 частка. Загальна площа квартири 31,2 кв.м, відновна вартість на момент приватизації 5 грн 46 коп. Використано приватизаційних чеків на суму 5 грн 46 коп. (по 2 грн 73 коп. кожним).

Згідно з довідкою № 13/4003 від25 листопада 2022 року, виданою в/ч НОМЕР_3 Міністерства оборони України, старший лейтенант ОСОБА_1 перебуває на військовій службі в в/ч НОМЕР_3 .

Відповідно до заяви ОСОБА_2 , справжність підпису на заяві якої засвідчено нотаріусом, зареєстрованої в реєстрі за № 46/35-н/46-2023-1-976 від 26 квітня 2023 року, ОСОБА_2 повідомила, що особисто оформлювала приватизацію квартири за адресою: АДРЕСА_1 , без відома та згоди ОСОБА_1 у зв`язку з чим проти позову не заперечує та просить розглянути справу за її відсутності.

Статтею 345ЦК Українивизначено,що фізичнаабо юридичнаособа моженабути правовласності уразі приватизаціїдержавного майната майна,що єв комунальнійвласності. Урезультаті придбанняєдиного майновогокомплексу державного(комунального)підприємства упроцесі приватизаціїдо покупцяпереходять всійого правата обов`язки. Приватизація здійснюється у порядку, встановленому законом.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» приватизація державного житлового фонду (далі - приватизація) - це відчуження квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

Відповідно до змісту ст. 3 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», приватизація здійснюється шляхом, зокрема, безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім`ї та додатково 10 квадратних метрів на сім`ю.

Відповідно до п.п. 1 ст. 8 цього Закону, приватизація державного житлового фонду здійснюється уповноваженими на це органами, створеними місцевою державною адміністрацією, та органами місцевого самоврядування, державними підприємствами, організаціями, установами, у повному господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться державний житловий фонд.

Пунктом 2 цієї ж статті передача визначено, що займаних квартир (будинків) здійснюється в спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім`ї, які постійно мешкають в даній квартирі (будинку), в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов`язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку).

Пунктом 3 ст. 8 цього Закону передача квартир (будинків) у власність громадян здійснюється на підставі рішень відповідних органів приватизації, що приймаються не пізніше місяця з дня одержання заяви громадянина.

Згідно з ч. 5 ст. 5 цього ж Закону, кожний громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

Відповідно до ч. 3 ст. 129 Конституції України, суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права. Основними засадами судочинства є, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до п. 1) ч. 3 ст. 2 ЦПК України, однією з основних засад (принципів) цивільного судочинства є верховенство права.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 ЦПК України, суд при розгляді справ керується принципом верховенства права.

Згідно з ч. ч. 1 4 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 1 ст.206ЦПК України відповідач може визнати позов на будь - якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

На підставі ч. 2 ст.206ЦПК України суд роз`яснює відповідачу наслідки визнання позову, передбачені ч. 4 цієї статті.

Відповідно до ч. 4 ст.206ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

За таких обставин справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на які посилався позивач як на підставу своїх вимог, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів окремо кожного, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1, 3, 5, 8 «Про приватизацію державного житлового фонду», ст. ст. 2, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 81, 89, 206, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354, п. 15.5) розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України, суд

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити в повному обсязі.

Розпорядження Відділу житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Чугуївської міської ради № 153 від 06 грудня 2007 року про приватизацію квартири АДРЕСА_2 визнати недійсним.

Свідоцтво про право власності від 06 грудня 2007 року на квартиру АДРЕСА_2 на ім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , видане Відділом житлово-комунального господарства та будівництва виконавчого комітету Чугуївської міської ради на підставі його розпорядження № 153 від 06 грудня 2007 року визнати недійсним.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Чугуївський міський суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 358 ЦПК України.

Суддя Ю. М. Гніздилов

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено01.08.2023
Номер документу112506998
СудочинствоЦивільне
Сутьправо власності недійсними,

Судовий реєстр по справі —636/1843/23

Рішення від 31.07.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні