Ухвала
від 02.08.2023 по справі 380/2458/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

02 серпня 2023 року

м. Київ

справа №380/2458/21

адміністративне провадження №К/9901/42218/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Дашутіна І.В.,

суддів: Шишова О.О., Яковенка М.М.,

розглянув у порядку письмового провадження заяву Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення по справі №380/2458/21 за позовом Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради та Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради до Головного управління ДПС у Львівській області і Головного управління Державної казначейської служби України у Львівській області про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії,-

УСТАНОВИВ:

Постановою Верховного Суду від 09 лютого 2023 року касаційну скаргу Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради задоволено; рішення Львівського окружного адміністративного суду від 05 липня 2021 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 21 жовтня 2021 року скасовано. Ухвалено нове рішення, яким адміністративний позов Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради та Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради до Головного управління ДПС у Львівській області і Головного управління Державної казначейської служби України у Львівській області про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Головного управління ДПС у Львівській області щодо неподання органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновку про повернення помилково сплаченого грошового зобов`язання Управлінню фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради суми помилково сплачених коштів на електронний рахунок в СЕА ПДВ, відкритий на ім`я Управління комунальної власності, в розмірі 8 267 775,87 грн.

Зобов`язано Головне управління ДПС у Львівській області підготувати висновок про повернення на поточний рахунок UA258999980334389999000013933, відкритий у Державній казначейській службі України на ім`я Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради, помилково перерахованих коштів у розмірі 8 267 775,87 грн та подати його відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування коштів, на виконання шляхом стягнення таких коштів з відповідного бюджету. Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради та Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради звернулися до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду із заявами про ухвалення додаткового судового рішення.

Додатковою постановою Верховного Суду від 19 квітня 2023 року заяви Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради та Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради про ухвалення додаткового судового рішення задоволено частково.

Стягнуто на користь Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради (пл. Галицька, 15, Львів, 79008, код ЄДРПОУ 25558625) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Львівській області (вул. Стрийська, 35, Львів, 79026, код ЄДРПОУ 43968090) понесені витрати по сплаті судового збору у загальному розмірі 56750 (п`ятдесят шість тисяч сімсот п`ятдесят) грн 00 коп.

Стягнуто на користь Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради (пл. Ринок, 1, Львів, 79006, код ЄДРПОУ 02314754) за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Львівській області (вул. Стрийська, 35, Львів, 79026, код ЄДРПОУ 43968090) понесені витрати по сплаті судового збору за подання позовної заяви у загальному розмірі 45400 (сорок п`ять тисяч чотириста) грн 00 коп.

У задоволенні решти вимог заяв про ухвалення додаткового судового рішення відмовлено.

На адресу суду касаційної інстанції надійшла заява Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про встановлення способу виконання постанови Касаційного адміністративного суду від 09 лютого 2023 року по справі №380/2458/21.

В обґрунтування заяви відповідачем зазначено, що ГУ ДПС у Львівській області повинно підготувати та подати висновок, ураховуючи положення ч.2 ст.19 Конституції України, відповідно до якої «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», а відповідно до «Порядку Інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов`язань та пені», затвердженого наказом Міністерства фінансів України 11 лютого 2019 року № 60 та Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 - вищезгадане рішення суду виконати неможливо.

Розглянувши клопотання відповідача про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення, Верховний Суд дійшов наступних висновків.

За приписами частини першої статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Отже, за нормами КАС України питання щодо встановлення чи зміни способу або порядку виконання судового рішення може бути розглянуто виключно тим судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Таким чином, суд касаційної інстанції позбавлений процесуальної можливості вирішити заявлену відповідачем заяву про зміну способу виконання рішення.

Частиною другою статті 167 КАС України визначено, що у разі, якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

У зв`язку з наведеним, наявні підстави для повернення заяви Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення по справі №380/2458/21 без розгляду, як очевидно безпідставної та необґрунтованої.

Керуючись статтями 167, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Головного управління Державної податкової служби у Львівській області про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення по справі №380/2458/21 за позовом Управління фінансів департаменту фінансової політики Львівської міської ради та Управління комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради до Головного управління ДПС у Львівській області і Головного управління Державної казначейської служби України у Львівській області про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії - повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач І.В. Дашутін

Судді О.О. Шишов

М.М. Яковенко

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112587745
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/2458/21

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 14.09.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 01.09.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 31.08.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

Ухвала від 22.05.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 19.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні