Ухвала
від 24.07.2023 по справі 753/2619/23
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/2619/23

провадження № 2/753/3176/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" липня 2023 р. Дарницький районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Осіпенко Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Тарасової А.Д.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача Єфанова Н.С. ,

представника третьої особи ОСОБА_8,

представника третьої особи ОСОБА_9,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_1 до Департаменту будівництва та житлового забезпечення Київської міської ради треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Житловий кооператив «Авіатор-18», Комунальне підприємство Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації», ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про скасування свідоцтва про право власності на квартиру та про визнання квартири спільною частковою власністю, -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Дарницького районного суду міста Києва від 06.03.2023 відкрито підготовче провадження по вказаній справі.

24.04.2023до суду із заявою про залучення до участі у справі у якості третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору звернулась ОСОБА_6 , посилаючись на те, що рішення суду у справі може вплинути на її права.

Суд, заслухавши думку учасників справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Предметом позову у цій справі є квартира АДРЕСА_1 , що належить на праві власності сину позивачів ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивачі ОСОБА_3 та ОСОБА_1 оспорюють право власності ОСОБА_7 на квартиру та просять скасувати свідоцтво про право власності на квартиру від 14.06.2000 та визнати право власності на квартиру за ними та їх померлим сином у рівних частках (по 1/3).

ОСОБА_6 в обґрунтування заяви посилається на те, що вона перебувала із власником квартири ОСОБА_7 у зареєстрованому шлюбі з 1997 року по 2005 рік. Оскільки право власності набуте в період зареєстрованого шлюбу, спірна квартира є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя. А після смерті колишнього чоловіка вона має право на частку квартири.

Одночасно із заявою про залучення до участі у справі у якості третьої особи ОСОБА_6 подано позовну заяву до ОСОБА_3 та ОСОБА_1 про визнання права власності на частку спірної квартири.

Умови прийняття судом позову третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету позову є: 1) взаємний зв`язок первісного позову та позову третьої особи; 2) однорідність вимог та нерозривна пов`язаність вимог між собою; 3) від вирішення однієї вимоги залежить вирішення інших; 4) доцільність спільного розгляду цих позовів. (постанова Пленуму Верховного суду України від 12.06.2009 року №2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції»).

Позов третьої особи може бути прийнятий судом до розгляду у процесі, що вже розпочався, у тому випадку, коли така самостійна вимога заявлена саме щодо предмета спору, що вже виник між сторонами. А вимога, спрямована на те, що знаходиться поза цим предметом, чи спрямована до третіх осіб, не може бути розглянута судом як вимога третьої особи в розумінні наведеної вище статті. Водночас така позовна вимога може бути заявлена у самостійному позові (п.5.19 постанови Великої Палати Верховного Суду від 13.03.2019 у справі № 916/3245/17, п.5.18 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12.06.2019 у справі № 916/542/18).

Позов ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , що перебуває в провадженні суду, та позов, поданий ОСОБА_6 є взаємопов`язаними та поєднані спільним предметом спору, а відтак з огляду на викладене, з метою об`єктивного розгляду справи, а також винесення законного та обґрунтованого рішення, суд вважає за необхідне залучити ОСОБА_6 до участі в справі в якості третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору.

Відповідно до ст.52 ЦПК України треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін.

Про прийняття позовної заяви та вступ третьої особи у справу суд постановляє ухвалу.

Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, користуються усіма правами і несуть усі обов`язки позивача.

Після вступу у справу третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, справа за клопотанням учасника справи розглядається спочатку.

Відповідно до ч. 2 ст. 52 ЦПК України, про прийняття позовної заяви та вступ третьої особи у справу суд постановляє ухвалу.

За змістом положень п. 2 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Окремо суд зауважує, що одночасно з поданням заяви про залучення до участі у справі у якості третьої особи та поданням позову ОСОБА_6 подано заяву про поновлення процесуального строку для подання позову, який не підлягає окремому процесуальному вирішенню у підготовчому провадженні, оскільки звернення до суду з будь-яким позовом не обмежено процесуальними строками. Заявниця помилково ототожнює процесуальний строк із строком позовної давності. Питання щодо дотримання строків позовної давності вирішується судом при вирішенні справи по суті.

Також, 24.04.2023 року від представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Єфанової Н.С. подано клопотання про витребування у приватного нотаріуса Сергієнко Сергія Сергійовича спадкову справу №13/2022, відкриту після смерті ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до вимог ч.1, 3 ст.84 ЦПК учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Суд приходить до висновку про можливість часткового задоволення клопотання представника позивача про витребування доказів, шляхом витребування завіреної належним чином копії матеріалів спадкової справи.

Керуючись ст.ст. 52, 83-84, 189, 197, 198, 260, 261 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Залучити ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 ) до участі у справі у якості третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору.

Прийняти позов ОСОБА_6 до ОСОБА_3 та ОСОБА_1 , треті особи без самостійних вимог на предмет спору - ОСОБА_4 , Житловий кооператив «Авіатор-18», Департамент будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Комунальне підприємство Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації», пр о визнання права власності на частку квартири.

Копію ухвали разом з позовною заявою та додатками надіслати учасникам справи.

Протягом п`ятнадцяти днів відповідачі за зустрічним позовом мають право надіслати відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази, що підтверджують заперечення проти позову до суду з підтвердженням направлення іншим учасникам копії відзиву та доданих до нього документів.

Позивач за зустрічним позовом до початку розгляду справи по суті, має право підготувати відповідь на відзив, виклавши письмово свої міркування, аргументи та надати відповідні докази, направити відповідачу та суду з підтвердженням такого направлення учасникам справи.

Відповідачі за зустрічним позовом до початку розгляду справи по суті, мають право підготувати заперечення на відповідь на відзив, та направити іншим учасникам справи та суду з підтвердженням такого направлення.

Треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, протягом п`ятнадцяти днів мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву.

Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

У разі ненадання учасниками розгляду заяви по суті справи у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи https://dr.ki.court.gov.ua/.

Клопотання про витребування доказів задовольнити частково.

Витребувати від приватного нотаріуса Сергієнка Сергія Сергійовича ( АДРЕСА_3 ) належним чином завірену копію спадкової справи №13/2022, щодо спадкового майна, що відкрилося після смерті ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У разі неможливості надати вищевказані документи повідомити про це Дарницький районний суд м.Києва із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Витребувані документи надіслати на адресу Дарницького районного суду м. Києва (02068, м. Київ, вул. Кошиця, 5-А, судді Осіпенко Л.М.) до 04 жовтня 2023 року.

Призначити підготовче судове засідання на 11 жовтня 2023 року 14:30 години.

У підготовче судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя: Л.М.Осіпенко

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112596534
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання квартири спільною частковою власністю

Судовий реєстр по справі —753/2619/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Осіпенко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні