Ухвала
від 03.08.2023 по справі 632/913/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/913/23

провадження № 2/632/388/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у відкритті провадження в частині позовних вимог та про відкриття провадження та призначення підготовчого провадження в іншій частині позовних вимог

03 серпня 2023 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання відкриття провадження цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача орган опіки та піклування виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства та про внесення даних до актового запису про народження дитини,

ВСТАНОВИВ:

21.06.2023 року позивач звернувся до суду із відповідною позовною заявою, в якій просив суд:

- визнати його батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов`язати третю особу, а саме Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести в актовий запис про народження дитини зміни, зазначивши позивача батьком та змінивши прізвище дитини.

Разом із позовною заявою позивач надав суду заяву про проведення на підтвердження заявлених ним позовних вимог судово-генетичної експертизи.

Ухвалою судді від 03.07.2023 року вказана позовна заява була залишена без руху через необхідність визначитися позивачу із вимогою щодо зобов`язання третьої особи внести зміни до актового запису про народження дитини.

Вказану ухвалу позивач отримав 20.07.2023 року.

20.07.2023 року позивач подав заяву на виконання вказаної ухвали, якою підтримав раніше подану позовну заяву, зазначивши, що іншого способу захисту його права в законодавстві не існує, а тому суд повинен прийняти позов в первинній редакції до розгляду.

Самостійний запит судді до Єдиного державного демографічного реєстру не дав результатів, тому суддя був змушений для підтвердження місця реєстрації відповідачки, вказаного позивачем, звернутися до органу місцевого самоврядування за місцем реєстрації відповідачки.

Відповіддю від 28.07.2023 року за вих. №267/20-27, отриману судом 31.07.2023 року, від виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області було підтверджено місце проживання відповідачки, вказане позивачкою.

Справа підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України дана справа підлягає розгляду виключно у порядку загального позовного провадження, а тому по справі слід відкрити загальне позовне провадження, призначивши проведення підготовчого провадження.

Клопотань, вирішення яких потребує участі судді на стадії відкриття провадження, суддею не встановлено, а тому по справі може бути призначено перше судове засідання у підготовчому провадженні.

Оцінюючи вимоги заяви позивача від 20.07.2023 року щодо заявлених вимог у позовній заяві в контексті ухвали суду від 03.07.2023 року, суддя вважає за необхідне відмовити у відкритті провадження в частині вимог до третьої особи у справі щодо зобов`язання внести зміни в актовий запис про народження дитини, оскільки вказані вимоги не підлягають розгляду у порядку цивільного судочинства, а вимогами, які належить розглядати у порядку адміністративного судочинства. Підставою для відмови у відкритті провадження в цій частині суддя зазначає п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України.

Обгрунтування вказаної позиції судді є те, що при визнанні батьківства за рішенням суду саме рішення суду є документом, який для органів державної реєстрації актів цивільного стану є підставою для внесення відповідних даних до актового запису про народження. Зобов`язувати Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, який до того є третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет позову в даній справі, для внесення відповідних даних не потрібно, оскільки це виходить за межі цивільного судочинства. Про це сам позивач зазначив у своїй заяві від 20.07.2023 року щодо використання п.п.2.13.1 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 №96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за №55/18793. Тобто така вимога повинна бути викладена без вказівки про зобов`язання відповідного органу реєстрації актів цивільного стану внести відповідні дані в актовий запис про народження, а лише як констатуюча похідна вимога від визнання батьківства.

Відповідачем вказані вимоги законодавства та ухвали судді від 03.07.2023 року виконані не були, а тому у відкритті провадження за пунктом 2 прохальної частини його позовної заяви повинно бути відмовлено з роз`ясненням можливості збільшення позовних вимог відповідно до визначених суддею вище вимог законодавства.

В частині позовних вимог про визнання позивача батьком дитини ОСОБА_3 провадження у справі може бути відкрито без жодних зауважень з боку судді.

На підставі викладеного та керуючись абзацом п.1.ч.1 ст.186, ст.ст. 187, 196, 197, 260, 261, п.1 ч.4 ст.274, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача орган опіки та піклування виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства та призначити по справі перше судове засідання у підготовчому провадженні на 14 годину 00 хвилин 31 серпня 2023 року за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3, роз`яснивши учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою власних засобів зв`язку поза межами приміщення суду.

У відкритті провадження за позовною вимогою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача орган опіки та піклування виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зобов`язання Первомайського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести в актовий запис про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зміни щодо графи батько дитини та прізвища дитини, оскільки вказана вимога в даній редакції позовної заяви не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи, а відповідачці та третім особам разом із копією позовної заяви та доданих до неї матеріалів та заяви позивача від 20.07.2023 року.

Визначити відповідачці п`ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачка зобов`язана надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 191 ЦПК України, а також усі наявні у неї докази, якими вона обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язана надіслати іншим учасникам справи (позивачу та третім особам). У разі ненадання відповідачкою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Відповідно дочастини першоїстатті 193ЦПК Україниу строкдля поданнявідзиву відповідачка має право пред`явити зустрічний позов.

Надати третім особам по справі п`ятнадцяти денний термін для подання письмових пояснень щодо предмета позову (за бажанням).

Питання необхідності подання відповіді на відзив та заперечення вирішити у першому судовому засіданні у підготовчому провадженні.

Повідомити сторони, що сторони по справі можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду.

Ухвала в частині, в якій відкрито провадження, оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала в частині позовних вимог, за якими відмовлено у відкритті провадження, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду безпосередньо або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області або шляхом використання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому копії ухвали суду.

Суддя - Олег КОЧНЄВ

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112598748
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —632/913/23

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні