Рішення
від 26.10.2023 по справі 632/913/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/913/23

провадження № 2/632/388/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" жовтня 2023 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі:

судді - Кочнєва О.В.,

за участі секретаря - Клименко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду при розгляді справи по суті у загальному позовному провадженні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача - виконавчий комітет Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування, Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

21.06.2023 року позивач звернувся до суду із відповідною позовною заявою, в якій просив суд:

- визнати його батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- зобов`язати третю особу, а саме Первомайський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести в актовий запис про народження дитини зміни, зазначивши позивача батьком та змінивши прізвище дитини.

Разом із позовною заявою позивач надав суду заяву про проведення на підтвердження заявлених ним позовних вимог судово-генетичної експертизи (а.с.14-15).

Ухвалою судді від 03.07.2023 року вказана позовна заява була залишена без руху через необхідність визначитися позивачу із вимогою щодо зобов`язання третьої особи внести зміни до актового запису про народження дитини (а.с.17).

20.07.2023 року позивач подав заяву на виконання вказаної ухвали, якою підтримав раніше подану позовну заяву, зазначивши, що іншого способу захисту його права в законодавстві не існує, а тому суд повинен прийняти позов в первинній редакції до розгляду (а.с.19-21).

Ухвалою судді від 03.08.2023 року провадження у справі було відкрито у загальному позовному провадженні в частині визнання батьківства, у частині зобов`язання третю особу внести дані до актового запису про народження дитини було відмовлено, враховуючи позицію позивача, наданий відповідачці час для подання відзиву, а третім особам для подання письмових пояснень (а.с.26-27).

21.08.2023 року на адресу суду надійшов лист третьої особи по справі - Первомайського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, в якому вказаний орган в особі свого представника за посадою ОСОБА_4 просив суд розглядати справу за відсутності представника вказаного відділу відповідно до вимог чинного законодавства (а.с.39).

Перед судовим засіданням 31.08.2023 року від позивача по справі надійшла заява, в якій він просив суд відкласти підготовче провадження через можливість самостійного проведення відповідної судово-генетичної експертизи відносно батьківства щодо дитини, що потребує часу, у зв`язку з чим просив суд відкласти підготовче провадження у справі (а.с.42).

Ухвалою суду від 31.08.2023 року підготовче провадження у справі було відкладено через можливість подання позивачем самостійно експертного дослідження з установи, де він просив провести відповідну експертизу, що потребувало часу з боку позивача (а.с.42).

Також перед судовим засіданням 31.08.2023 року від представника третьої особи по справі надійшла заява, в якій вказаний представник третьої особи підтримав заявлені вимоги позивача та просив проводити розгляд справи у подальшому без участі Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області (а.с.40).

Перед судовим засіданням у підготовчому провадженні 02.10.2023 року позивач надав суду для приєднання до матеріалів справи копію висновку експертного дослідження №ЕД-19/121-23/19133-БД, складений судовим експертом Лисенко О.Ю. Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України, в якому вирогідність батьківства позивача щодо дитини була підтверджена 99,99998% (а.с.54-64)

Ухвалою суду від 02.10.2023 року підготовче провадження у справі було закрито та справу призначено до розгляду по суті через виконання вимог підготовчого провадження, на підставі клопотання позивача залишено без розгляду раніше подане ним клопотання про проведення у справі саме за ухвалою суду судово-генетичної експертизи для підтвердження факту батьківства, здійснено виклик учасників справи (а.с.65-66).

У судове засідання учасники справи не прибули. Позивач, будучи належним чином повідомлений про день, час та місце судового засідання (а.с.74-75), надав перед судовим засіданням при розгляді справи по суті, заяву, в якій просив слухати справу по суті без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі (а.с.76).

Відповідачка у судове засідання для розгляду справи по суті не прибула, про день, час та місце судового засідання повідомлялася належним чином у порядку у порядку п.4 ч.8 ст.128 та п.5 ч.6 ст.272 ЦПК України (а.с.72-73), причини неявки суду не повідомила. Її неявка не перешкоджає розгляду справи по суті на підставі ч.3 ст.223 ЦПК України.

Треті особи про день, час та місце судового засідання для розгляду справи по суті повідомлялися належним чином засобами Електронного суду (а.с. 69, 70), надавши раніше заяви про слухання справи за їх відсутності та вирішенням справи судом відповідно до вимог діючого законодавства.

Враховуючи неявку усіх учасників справи, фіксування судового засідання звукозаписувальним технічним засобом не здійснюється на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України.

Підстави для заочного розгляду справи відсутні, оскільки позивач згоду на заочний розгляд справи не надавав.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у свідоцтві про народження зазначений ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану по м. Первомайський Первомайського міськрайонного управління юстиції Харківської області (актовий запис №27 від 27.01.2010 року)(а.с.8). Тобто реєстрація батька відбулася на підставі ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України за заявою матері дитини ОСОБА_6 .

На підставі наказу №15 від 30.05.2022 року служби у справах дітей виконавчого комітету Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області «Про тимчасове влаштування малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 » з 30.05.2022 року дитина влаштована у родину позивача та їй визначено тимчасове місце проживання у позивача за адресою: АДРЕСА_1 , на позивач покладено відповідальність за життя та здоров`я дитини (а.с.9). Підставою цього наказу стала відповідна поведінка матері щодо не належного виховання дитини.

Статтею 51 Конституції України, частинами другою, третьою статті 5 Сімейного кодексу України передбачено, що сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Держава має заохочувати та підтримувати материнство і батьківство та забезпечувати пріоритет сімейного виховання дитини. Отже, при регулюванні сімейних відносин держава має максимально враховувати інтереси дитини.

Відповідно до частин першої-третьої статті 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до ЦПК України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні. Спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не подали в державні органи реєстрації актів цивільного стану спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою одним із батьків. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі статтею 135 СК України.

Рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах реєстрації актів цивільного стану (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

У постанові Верховного Суду від 16 травня 2018 року у справі № 591/6441/14-ц (провадження № 61-6030св18) зазначено, що: «щодо предмету доказування у даній категорії справи, то СК України будь-яких особливостей не визначає. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про визнання батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі частини другої статті 128 СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи. Для встановлення батьківства правове значення мають фактичні дані, які підтверджують спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства. Підставою для категоричного висновку для визнання батьківства в судовому порядку може бути висновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи».

Європейський суд з прав людини зауважив, що на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства (KALACHEVA v. RUSSIA, № 3451/05, § 34, ЄСПЛ, від 07 травня 2009 року).

В даній справі той факт, що батьківство позивача щодо дитини підтверджується на 99,99998% встановлено експертним дослідженням №ЕД-19/121-23/19133-БД, складений судовим експертом Лисенко О.Ю. Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України. Той факт, що при проведенні відповідного дослідження експерт не попереджався про кримінальну відповідальність у порядку ст.ст.384, 385 КК України, не може вплинути на достовірність вказаного доказу, оскільки експертне дослідження проводилося у державній установі судовим експертом.

Таким чином, саме вказаний доказ та той факт, що дитина мешкає з позивачем з 30.05.2022 року, що підтверджено відповідною службою у справах дітей для суду повністю підтверджують факт того, що позивач є батьком малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ст. 134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Відповідно до п.п. 20 п. 1 Розділу ІІІ «Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні», затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Пунктом 2.13.1. «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», затверджених наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 року №96/5, передбачено, що підставою для внесення змін в актовий запис цивільного стану є, в тому числі, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька, матір дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до п. 2.16.4 Розділу ІІ «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12 січня 2011 року № 96/5, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 247, 259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 351-352, 354 ЦПК України, ст.ст. 128, 134 СК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 в межах вимог ухвали судді про відкриття провадження від 03.08.2023 року задовольнити у повному обсязі.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , №27 від 27.01.2010 року, а саме:

-в графі «батько» виключити дані про « ОСОБА_5 » та включити дані про позивача по справі « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

-прізвище дитини змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду безпосередньо або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області або шляхом використання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому копії рішення суду.Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складений 26 жовтня 2023 року.

Позивач: ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Первомайським РС ГУ ДМС України в Харківській області 06.10.2015 року, РНОКПП - НОМЕР_3 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , тел. НОМЕР_4 .

Відповідачка: ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Первомайським РС ГУ ДМС України в Харківській області 17.01.2014 року,РНОКПП - не відомий, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , тел. НОМЕР_6 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ ОЛЕКСІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ЛОЗІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЯК ОРГНА ОПІКИ ТА ПІКЛУВАННЯ, код ЄДРПОУ - 44377675, адреса: вул. Центральна, 18, с.Олексіївка, Лозівський район, Харківська область, 64122, тел. 05748-3-41-42, офіційний веб-сайт: oleksiivska-gromada.gov.ua, електронна пошта: oleksiyivska-otg@ukr.net.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: ПЕРВОМАЙСЬКИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ АКТІВ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ У ЛОЗІВСЬКОМУ РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ СХІДНОГО МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ, код ЄДРПОУ - 41403927, адреса: 3 мікрорайон, Громадський центр, м. Первомайський, Харківська область, 64102, електронна пошта: vcs@pm.kh.drsu.gov.ua, тел. 05748-3-33-32.

Суддя - Олег КОЧНЄВ

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114444493
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —632/913/23

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні