Ухвала
від 26.06.2023 по справі 757/24492/22-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24492/22-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" червня 2023 р.

Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого: судді Григоренко І.В.,

при секретарі: Андрієнко І.І.,

за участю:

представника позивача: ОСОБА_4,

представника відповідача-1: не з`явився,

представника відповідача-2: Іванова А.О.,

представника відповідача-3: не з`явився,

представника відповідача-4: Коваля О.Л.,

представника відповідача-5: не з`явився,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Києві в порядку загального позовного провадження клопотання представника Громадської спілки «Українська асоціація футболу» Іванова Андрія Олександровича про закриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга» (далі - відповідач - 1, Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга»), Громадської спілки «Українська асоціація футболу» (далі - відповідач - 2, Громадська спілка «Українська асоціація футболу»), Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА» (далі - відповідач - 3, ТОВ «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА»), Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ» (далі - відповідач - 4, ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ»), Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited (далі - відповідач - 5, Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited), про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів.

Ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 22.09.2022 року під головуванням судді Матійчук Г.О. заявлено самовідвід від розгляду цивільної справи №757/20055/22-ц за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів, у зв`язку з тим, що суддя Матійчук Г. О. не входить до колегії суддів з розгляду справ про захист прав інтелектуальної власності.

На підставі розпорядження керівника апарату від 27.09.2022 року № 250, здійснено повторний автоматизований розподіл та 29.09.2022 року цивільну справу передано судді Печерського районного суду м. Києва Григоренко І.В.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 29.09.2022 року в порядку загального позовного провадження відкрито провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів, та призначено підготовче засідання у справі.

02.02.2023 року на адресу Печерського районного суду м. Києва від представника Громадської спілки «Українська асоціація футболу» Іванова Андрія Олександровича надійшла заява про закриття провадження у справі, оскільки спір не може бути розглянутий у державному суді у порядку будь-якої юрисдикції.

В підготовче засідання 26.06.2023 року з`явився представник позивача - Здоровець С.В., представник відповідача-2 - Іванов А.О. , представник відповідача-4 - Коваля О.Л .

Інші учасники справи в підготовче засідання не з`явились, про дату, час та місце підготовчого засідання повідомлені належним чином.

В підготовчому засіданні представник відповідача-2 - Іванов А.О. клопотання про закриття провадження підтримав, зазначивши, що вказаний не може бути розглянутий у судовому порядку, та аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом у постанові від 01.06.2022 року у справі № 757/25820/20-ц.

Представник позивача - Здоровець С.В. в підготовчому засіданні щодо закриття провадження заперечував, зазначивши, що спір стосується інтелектуальної власності та підсудний Печерському районному суду м. Києва.

Представник відповідача-4 - Коваля О.Л. в підготовчому засіданні клопотання про закриття провадження підтримав.

Вислухавши клопотання представник відповідача-2, думку представника позивача, представника відповідача-4, перевіривши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів, в якому просить визнати право на реалізацію ОСОБА_1 набутих за Договорами від 01.01.2021 р. та 15.06.2022 р. прав на використання домашніх матчів (у т.ч. публічне сповіщення (забезпечення прямої трансляції), оприлюднення та відтворення записів) ФК «Динамо» (м. Київ), ФК «Зоря» (м.Луганськ), ФК «Металіст» (м.Харків), СК «Дніпро-1» (м.Дніпро) та ФК «Рух» (Львів), що проводяться в рамках Чемпіонату України з футболу серед команд клубів ОПФК України «Прем`єр-ліга» (надалі - ПЛ) сезону 2022/2023 p.p. та в рамках Кубку України сезону 2022/2023 p.p., на Youtube-каналах.

Так, Статтею 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також: інші справи.

За вимогами частини першої статті 18 Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» суди спеціалізуються на розгляді цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Гарантоване статтею 55 Конституції України й конкретизоване у законах України право на судовий захист передбачає можливість звернення до суду за захистом порушеного права, але вимагає, щоб стверджувальне порушення було обґрунтованим.

Закон України «Про фізичну культуру і спорт» визначає загальні правові, організаційні, соціальні та економічні основи діяльності у сфері фізичної культури і спорту та регулює суспільні відносини у створенні умов для розвитку фізичної культури і спорту.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», державне управління фізичною культурою і спортом здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури та спорту, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, за сприяння відповідно інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про фізичну культуру і спорт», Спортивні федерації (асоціації спілки, об`єднання тощо) (далі - спортивні федерації) - громадські об`єднання фізкультурно-спортивної спрямованості, основними завданнями яких є: забезпечення інтересів членів відповідних спортивних федерацій у сфері спорту, в тому числі сприяння захисту їх соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних та інших інтересів; сприяння розвитку відповідного виду (видів) спорту шляхом участі у розробленні та виконанні відповідних програм; залучення різних груп населення до фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності; сприяння підготовці спортсменів національних збірних команд та забезпечення їх участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях; організація та проведення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів; участь у здійсненні кадрового забезпечення розвитку відповідного виду (видів) спорту; сприяння розвитку міжнародного співробітництва у сфері фізичної культури і спорту. Спортивні федерації діють на підставі статуту. Правові та організаційні засади реалізації права на свободу об`єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об`єднань визначає Закону України «Про громадські об`єднання».

Згідно з положеннями статті 1 Закону України «Про громадські об`єднання», громадське об`єднання - це добровільне об`єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів. Громадське об`єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка. Громадська організація - це громадське об`єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи, а Громадська спілка - це громадське об`єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи. Громадське об`єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об`єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку.

За нормами статті З Закону України «Про громадські об`єднання» громадські об`єднання утворюються і діють на принципах, зокрема, добровільності, самоврядності, рівності перед законом.

ГС «УАФ» відповідно до положень її статуту, який затверджено установчими зборами ГС «Федерація футболу України» 16.06.2017 року, нова редакція якого затверджена XXIII Конгресом ГС «Федерація футболу України» 07.06.2020 року, є всеукраїнською спортивною національною футбольною асоціацією, яка є членом УЄФА та ФІФА.

УАФ є всеукраїнським громадським об`єднанням фізкультурно-спортивного спрямування, організацією зі статусом юридичної особи, створеною відповідно до законодавства України. Є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку (стаття 1 розділу II Статуту).

Відповідно до статті 49 розділу XI Статуту ГС «УАФ», органами здійснення правосуддя УАФ є: Контрольно-дисциплінарний комітет - орган першої інстанції; Апеляційний комітет - орган другої інстанції. Органи здійснення футбольного правосуддя вирішують усі внутрішні спори між УАФ, її членами та іншими особами, які задіяні або працюють у футболі.

Юрисдикція та процесуальні дії органів здійснення футбольного правосуддя визначаються Дисциплінарними правилами УАФ, затвердженими Виконавчим комітетом.

Відповідно до частини третьої статті 51 розділу XI Статуту ГС «УАФ», апеляційний комітет уповноважений розглядати апеляції на рішення Контрольно-дисциплінарного комітету відповідно до чинних на той момент Дисциплінарних правил УА Ф.

Згідно зі статтею 52 розділу XI Статуту ГС «УАФ», палата з вирішення спорів УАФ - незалежна, утворена згідно з вимогами ФІФА інстанція з розгляду та вирішення спорів, що виникають між суб`єктами футболу. ПВС УАФ має виключну компетенцію розглядати та вирішувати спори, пов`язані з діяльністю у професійному футболі, зокрема: між професіональними клубами та футболістами, а також між професіональними клубами та тренерами, які стосуються питань працевлаштування і контрактних спорів, що виникають із трудових правовідносин; між професіональними клубами з питань виконання трансферних зобов`язань та виплати механізму солідарності; між професіональними клубами та аматорськими клубами або дитячо-юнацькими спортивними закладами з питань визначення розміру та виплати компенсації за підготовку футболістів.

Статтею 53 розділу XI Статуту ГС «УАФ» визначено, що порядок оскарження рішень органів здійснення футбольного правосудця та Палати з вирішення спорів УАФ визначається Дисциплінарними правилами УАФ.

Рішення Апеляційного комітету УАФ та ПВС УАФ є остаточними та обов`язковими для виконання. Вони можуть бути оскаржені лише в Спортивному арбітражному суді у м. Лозанна (Швейцарія) у порядку, передбаченому цим Статутом, Дисциплінарними правилами УАФ, Регламентом ПВС УАФ та Кодексом Спортивного арбітражного суду (м. Лозанна, Швейцарія).

Відповідно до статті 54 розділу XI Статуту ГС «УАФ», спортивний арбітражний суд (м. Лозанна, Швейцарія) має виключну компетенцію розглядати всі спори в межах діяльності ФІФА та УЄФА. а також апеляції на рішення Апеляційного комітету УАФ. як орган останньої інстанції. Спортивний арбітражний суд (м. Лозанна. Швейцарія) не приймає апеляції на рішення щодо відсторонення від участі в чотирьох матчах або терміном до трьох місяців.

Тобто, статутом громадської спілки визначено спеціальних суб`єктів, яким громадське об`єднання підпорядкувало вирішення усіх внутрішніх спорів, а саме: органи здійснення футбольного правосуддя: Контрольно-дисциплінарний комітет як орган першої інстанції, Апеляційний комітет як орган другої інстанції; рішення Апеляційного комітету можуть бути оскаржені лише в Спортивному арбітражному суді м. Лозанна (Швейцарія) у порядку, передбаченому Статутом. Дисциплінарними правилами та Кодексом Спортивного арбітражного суду.

Спір буде стосуватись комерційних прав (маркетингові права та медіа-права) на Змагання (спортивний захід у розумінні Закону «Про фізичну культуру та спорт») VBet Ліги сезону 2022/23.

Беручи до уваги наведене та враховуючи суть спірних правовідносин, втручання держави у діяльністю найвищого органу управління громадської спілки шляхом здійснення судового контролю за прийнятими рішеннями, суперечить принципу самоврядності громадських організацій, закріпленому у статті 3 Закону України «Про громадські об`єднання», а тому, спір не може бути розглянутий у державному суді у порядку будь-якої юрисдикції.

Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом у постанові від 01 червня 2022 року у справі № 757/25820/20-ц.

Відповідно пункту 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин, провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів, слід закрити.

При цьому, суд роз`яснює, що згідно ч. 2 ст. 256 ЦПК України, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

Окрім того, згідно ч. 1 ст. 142 ЦПК України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

В свою чергу, відповідно до ч. 3 ст. 142 ЦПК України, у разі відмови позивача від позову понесені ним витрати відповідачем не відшкодовуються, а витрати відповідача за його заявою стягуються з позивача. Однак якщо позивач не підтримує своїх вимог унаслідок задоволення їх відповідачем після пред`явлення позову, суд за заявою позивача присуджує стягнення понесених ним у справі витрат з відповідача.

За таких обставин, суд вважає за необхідне повернути ОСОБА_1 сплачену, згідно квитанції від 12.09.2022 року № 3904-6820-7999-3551, суму судового збору у розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 коп.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 255, 256, 259-261, 268, 352-355, п.п. 15.5 п. 15 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Громадської спілки «Українська асоціація футболу» Іванова Андрія Олександровича про закриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів - задовольнити.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання Професійних Футбольних Клубів України «Прем`єр-Ліга», Громадської спілки «Українська асоціація футболу», Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЕМ`ЄР-ЛІГА», Товариства з обмеженою відповідальністю «УАФ МАРКЕТИНГ», Компанії Eurasian Broadcasting Enterprise Limited, про визнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів - закрити.

Повернути ОСОБА_1 сплачену, згідно квитанції від 12.09.2022 року № 3904-6820-7999-3551, суму судового збору у розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) грн. 40 коп.

Роз`яснити позивачу, що повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва, а з початку функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя І.В. Григоренко

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112662396
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на реалізацію прав на використання домашніх матчів

Судовий реєстр по справі —757/24492/22-ц

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Немировська Олена Віленівна

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Головко Ю. Г.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні