Ухвала
від 02.08.2023 по справі 320/18199/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

та витребування доказів по справі

02 серпня 2023 року Справа 320/18199/23

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Войтович І.І., розглянувши в місті Києві у письмовому провадженні клопотання від сторін по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Деснянська Діброва" до Зазимської сільської ради Броварського району Київської області про визнання протиправним та нечинним рішення,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Деснянська Діброва" із позовом до Зазимської сільської ради Броварського району Київської області про визнання протиправним та нечинним рішення "Про затвердження містобудівної документації "План зонування території с. Погреби Зазимської сільської ради Броварського району Київської області" від 03 листопада 2022 року № 3157-43 позачергової VІІІ.

08.06.2023, ухвалою суду провадження у справі відкрито, ухвалено розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розпочато підготовку справи до судового розгляду та призначено підготовче засідання на 06 липня 2023 року о 13:00 год.

06.07.2023 до суду надійшов відзив від відповідача та зареєстровано у справі відповідь на відзив від позивача.

В підготовче судове засідання призначене на 06.07.2023 о 13:00 год. прибув представник позивач, представник відповідача не з`явився. У зв`язку із неявкою в судове засідання представника відповідача, суд на місці ухвали відкласти судове засідання на іншу дату та час.

Наступне судове засідання у справі призначено на 02.08.2023 13:30 год., про що сторони по справі повідомлені належним чином.

02.08.2023 до суду прибули представники сторін.

Представник відповідача подав до суду клопотання з проханням залучити до участі у справі в якості третьої особи ТОВ "Проектгенплан" (код ЄДРПОУ 38689510) на боці відповідача, якою було розроблено оскаржуваний план зонування території с. Погреби, вирішення питання щодо залучення у справі третьої особи вважає можливим у письмовому провадженні.

Представник позивача подав до суду клопотання з проханням залучити до участі у справі в якості третьої особи ТОВ "Проектгенплан" (код ЄДРПОУ 38689510) та витребувати від вказаної третьої особи додаткові докази до справи, вказані в клопотанні поданому 21.04.2023. Клопотання представник позивача просить суд розглянути у письмовому провадженні.

Отримавши вказані клопотання від представників сторін, суд вважає можливим розглянути останні у письмовому провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст. 180 КАС України у підготовчому засіданні, серед вказаного, суд: вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, заміну позивача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше (п. 4); з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропонує учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових та електронних доказів за їх місцезнаходженням; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання; вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше (п. 7); вирішує заяви та клопотання учасників справи (п. 10); встановлює строк для подання пояснень третіми особами (п. 13); здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Щодо залучення до участі у справі третьої особи, суд зазначає слідуюче.

Згідно з частиною 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки.

Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи.

Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Позивач оскаржує у справі рішення Зазимської сільської ради "Про затвердження містобудівної документації "План зонування території с. Погреби Зазимської сільської ради Броварського району Київської області" від 03 листопада 2022 року № 3157-43 позачергової VІІІ.

Затверджений план зонування території с. Погруби було розроблено ТОВ "Проектгенплан" (код ЄДРПОУ 38689510) на виконання Договору № 11/10-ПЗ від 19.07.2021 укладеного із Замовником Зазимською сільською радою.

Враховуючи предмет спору у даній справі, обґрунтування позивачем своєї позиції невідповідності спірного Плану зонування с. Погреби діючому Генеральному плану с. Погреби та ДБН Б.2.2-12:2019, складений такий з порушенням діючого законодавства, враховуючи позицію відповідача та клопотання останнього, суд вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ "Проектгенплан", а саме як виконавця Договору укладеного із Замовником, у зв`язку з чим, клопотання відповідача підлягає задоволенню, зазначене товариство підлягає залученню до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Щодо витребування від третьої особи по справі додаткових доказів, заявленого позивачем у клопотанні від 21.04.2023, суд вказує, що згідно ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі.

Позивач у клопотанні, поданого суду 21.04.2023, просить суд витребувати від ТОВ Проектгенплан" копію платіжного документа, що підтверджує оплату авансового платежу Замовника за Договором № 11/10-ПЗ від 19.07.2021 для встановлення обставин початку виконання виконавцем вказаного Договору.

Частиною 1 ст. 72 КАС України визначено, що доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в ч. 2 та 3 ст. 79 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частиною 3 ст. 80 КАС України визначено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Також наголошує на тому, що ч. 8 ст. 80 КАС України вказано, що у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Відповідно, суд вважає необхідним задовольнити клопотання позивача про витребування від третьої особи додаткових доказів.

Суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача (п. 2 ч. 2 ст. 181 КАС України).

Згідно ч. 4 ст. 181 КАС України суд зазначає, що у зв`язку зі вступом у справу третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, така особа, а також інші учасники справи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення їм відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (ч. 8 ст. 181 КАС України).

Керуючись статтями 9, 49, 72, 80, 180, 181, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Задовольнити клопотання сторін по справі.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Проектгенплан" (код ЄДРПОУ 38689510, місце знаходження: 01135, м. Київ, вулиця В. Чорновола, будинок 25, офіс 225).

3. Встановити третій особі п`ятиденний строк з дня отримання копії позовної заяви для надання пояснень, а іншим учасникам справи - п`ятиденний строк з дня отримання таких пояснення для надання відповіді на пояснення.

Роз`яснити третій особі право на отримання копії позову із додатками в приміщенні Київського окружного адміністративного суду за адресою: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, 1-й під`їзд, 6-й поверх).

4. Витребувати від третьої особи Товариство з обмеженою відповідальністю "Проектгенплан" належним чином завірені докази:

- копію платіжного документа, що підтверджує оплату авансового платежу Замовника Зазимської сільської ради Броварського району Київської області за Договором № 11/10-ПЗ від 19.07.2021.

Витребувані докази надати до суду протягом п`яти днів з моменту отримання ухвали суду.

5. Відкласти підготовче судове засідання на 20 вересня 2023 року о 10:00 год.

6. Копію ухвали видати (надіслати) особам, які беруть участь у справі для відома та виконання.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Войтович І.І.

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу112666516
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та нечинним рішення

Судовий реєстр по справі —320/18199/23

Ухвала від 22.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 08.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 02.08.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 08.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 25.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

Ухвала від 25.05.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Войтович І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні