Ухвала
від 09.08.2023 по справі 936/914/23
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про забезпечення позову

Справа № 936/914/23

Провадження № 2-з/936/7/2023

09.08.2023 смт.Воловець

Суддя Воловецького районного суду Закарпатської області Павлюк С.С., ознайомившись із заявою ОСОБА_1 про забезпечення позову по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ТОВ "ПАРК РЕЗЕРВ" про витребування майна із незаконного чужого володіння та скасування державної реєстрації транспортного засобу

в с т а н о в и в:

До Воловецького районного суду Закарпатської області надійшла цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ТОВ "ПАРК РЕЗЕРВ" про витребування майна із незаконного чужого володіння та скасування державної реєстрації транспортного засобу.

Одночасно позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про забезпечення позову в якій просить суд накласти арешт на транспортний засіб марки AUDI A6 QUATTRO 2010 року випуску, VIN - НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , власником якого є ОСОБА_2 , заборонивши розпоряджатися транспортним засобом.

З врахуванням положеньст. 153 ЦПК України, сторони в судове засідання для розгляду заяви про забезпечення позову не викликалась, у зв`язку із чим фіксація судового засідання не здійснювалась у відповідності до положень ч.2ст.247 ЦПК України.

Оглянувши матеріали заяви про забезпечення позову та матеріали справи, приходжу до наступного.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 149 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 29.06.2006 у справі «Пантелеєнко проти України» зазначив, що засіб юридичного захисту має бути ефективним, як на практиці, так і за законом.

У рішенні від 31.07.2003 у справі «Дорани проти Ірландії» Європейський суд з прав людини зазначив, що поняття «ефективний засіб» передбачає запобігання порушенню або припиненню порушення, а так само встановлення механізму відновлення, поновлення порушеного права. Причому, як наголошується у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Салах Шейх проти Нідерландів», ефективний засіб - це запобігання тому, щоб відбулося виконання заходів, які суперечать Конвенції, або настала подія, наслідки якої будуть незворотними. При вирішенні справи «Каіч та інші проти Хорватії» (рішення від 17.07.2008) Європейський Суд з прав людини вказав, що для Конвенції було б неприйнятно, якби ст.13 декларувала право на ефективний засіб захисту але без його практичного застосування. Таким чином, обов`язковим є практичне застосування ефективного механізму захисту. Протилежний підхід суперечитиме принципу верховенства права.

Відповідно до п. 4постанови пленуму Верховного Суду України №9 від 22.12.2006 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову»розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитись, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Забезпечення позову по суті це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Зазначені обмеження встановлює суд в ухвалі, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або скасування заходів забезпечення позову.

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого. Забезпечення позову має бути спрямовано проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його. Таким чином усуваються утруднення і неможливості виконання рішення.

Вирішуючи питання про обрання способу забезпечення позову суд враховує наступні обставини.

З матеріалів заяви про забезпечення позову вбачається, що предметом спору є транспортний засіб марки AUDI A6 QUATTRO 2010 року випуску, VIN - НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , власником якого є ОСОБА_2 .

Як вбачається із матеріалів заяви, між сторонами дійсно існує спір.

А тому, враховуючи наведені обставини, вважаю, що дійсно невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист та поновлення порушених чи оспорюваних прав позивача, за захистом яких вона звернулася слід вжити заходів для забезпечення позову.

З врахуванням наведеного, а також беручи до уваги предмет позову, співмірність заходів забезпечення позову із заявленими позовними вимогами, приходжу до висновку, що заяву слід задовольнити та в забезпечення позову до вирішення судового спору застосувати заходи забезпечення позову у виді накладення арешту на транспортний засіб марки AUDI A6 QUATTRO 2010 року випуску, VIN - НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , власником якого є ОСОБА_2 , заборонивши розпоряджатися транспортним засобом, оскільки такий буде належним, співмірним та відповідатиме описаним обставинам справи, а невжиття такого заходу може дійсно істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або забезпечити ефективний захист.

Станом на час розгляд судом заяви про забезпечення позову у суду відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов`язок суду на застосування зустрічного забезпечення, згідно з частиною 3статті 154 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.1-18,149-150,153,154,157 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, -

у х в а л и в:

заяву про забезпечення позову - задовольнити.

Накласти арешт на транспортний засіб автомобіль марки AUDI A6 QUATTRO 2010 року випуску, VIN - НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_2 , заборонивши вчиняти дії, спрямовані на відчуження транспортного засобу.

Ухвала підлягає негайному виконанню у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Виконання ухвали суду покласти на Свалявський відділ державної виконавчої служби у Мукачівському районі Закарпатської області Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Строк пред`явлення до виконання ухвали суду про забезпечення позову 3 (три) роки.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Дані стягувача: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Дані боржника: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя Павлюк С.С.

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112733407
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна із незаконного чужого володіння та скасування державної реєстрації транспортного засобу

Судовий реєстр по справі —936/914/23

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Павлюк С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні