Ухвала
від 09.08.2023 по справі 643/17335/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 643/17335/21 Номер провадження 22-ц/814/3879/23Головуючий у 1-й інстанції Андрієнко Г.В. Доповідач ап. інст. Абрамов П. С.

У Х В А Л А

09 серпня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

Головуючого судді: Абрамова П.С.

Суддів: Панченка О.О., Одринської Т.В.,

розглянувши клопотання представника скаржника, ОСОБА_1 , адвоката Чумак Р.В., про зменшення суми судового збору за подачу апеляційної скарги

у справі за апеляційною скаргою представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Чумак Р.В., на рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 08 травня 2023 року

за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Міська дитяча поліклініка № 13» Харківської міської ради, третя особа - Головне управління Держпраці у Харківській області про скасування рішення комісії, визнання випадку захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19 таким, що стався під час виконання трудових обов`язків та пов`язаний з виробництвом, та про зобов`язання проведення повторного розслідування

УСТАНОВИВ:

Рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 08 травня 2023 року у задоволенні позову ОСОБА_1 - відмовлено.

Із вказаним рішенням не погодилась позивач ОСОБА_1 та оскаржив його в апеляційному порядку через свого представника (адвоката).

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 17.07.2023 апеляційну скаргу залишено без руху у порядку ч. 2 ст. 357 ЦПК України та надано скаржнику строк для усунення недоліків, а саме протягом десяти днів з моменту вручення копії даної ухвали сплатити судовий збір за подачу апеляційної скарги у сумі 3 268,80 грн та надати до Полтавського апеляційного суду (або надіслати на офіційну юридичну адресу або за допомогою системи «Електронний суд») на ім`я судді-доповідача П.С. Абрамова заяву про усунення недоліків (із зазначенням номеру справи), до якої долучити платіжний документ, що підтверджує таку сплату.

Копію вказаної ухвали отримано представником скаржника 24.07.2023 на офіційну електронну адресу, про що в матеріалах справи наявна довідка про доставку електронного листа.

27.07.2023 за допомогою системи «Електронний суд», тобто в межах встановленого судом процесуального строку, від представника скаржника надійшло клопотання про зменшення судового збору до 5% річного доходу скаржника за минулий рік, що передував зверненню до суду із апеляційною скаргою, дохід якого становлять лише щомісячна соціальна виплата; дохід від роботи не отримує.

Дослідивши заявлене клопотання, апеляційний суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Особа, яка заявляє клопотання про звільнення від сплати судового збору у порядку ст. 136 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі (наприклад, надати довідку про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків, тощо).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов, зокрема, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Згідно з ч. 2 ст. 8 цього вказаного Закону, за вказаної підстави суд також може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі.

Згідно з наданих до клопотання відомостей про доходи ОСОБА_1 за 2022 рік вбачається, що розмір річного доходу у 2022 році останнього складався із соціальних виплат та становив 31 470 грн, тому сума судового збору, яка підлягає сплаті за подачу апеляційної скарги - 3 268,80 грн, перевищує 5 % річного доходу скаржника (5% становить 1 573,50 грн).

Таким чином, на підставі статті 8 Закону України «Про судовий збір» колегія суддів вважає зменшити скаржнику суму судового збору за подачу апеляційної скарги.

На переконання апеляційного суду, зменшена сума судового збору за подачу апеляційної скарги до суми 1 573,50 грн з урахуванням майнового стану скаржника, буде справедливою та посильною.

За таких обставин, скаржнику необхідно продовжити строк на усунення недоліків апеляційної скарги, залишеної без руху, у порядку ч. 2 ст. 127 ЦПК України.

Для належного усунення недоліків заявнику (представнику) необхідно у строк десять днів з моменту отримання копії даної ухвали сплатити судовий збір у сумі 1 573,50 грн та надати до Полтавського апеляційного суду (або надіслати на офіційну юридичну адресу суду або електронну) на ім`я судді-доповідача Абрамова П.С. заяву про усунення недоліків (із зазначенням номеру справи), до якої долучити докази такої сплати.

Керуючись статтями 136 ЦПК України, ч. 2 ст. 127, статтею 8 Закону України «Про судовий збір»

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника скаржника, ОСОБА_1 , адвоката Чумак Р.В., про зменшення суми судового збору за подачу апеляційної скарги - задовольнити.

Зменшити скаржнику розмір судового збору до 1 573,50 грн за подачу апеляційної скарги на рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 08 травня 2023 року.

Продовжити скаржнику процесуальний строк для усунення недоліків апеляційної скарги, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

У разі не усунення зазначених недоліків належним чином та у встановлений строк - апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута скаржнику у порядку ч. 2 ст. 357, ст. 185 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя П.С. Абрамов

Судді О.О. Панченко

Т.В. Одринська

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112806111
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання проведення повторного розслідування

Судовий реєстр по справі —643/17335/21

Постанова від 08.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Постанова від 08.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Рішення від 08.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні