Ухвала
від 18.08.2023 по справі 503/458/22
КОДИМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 503/458/22

Провадження № 2-п/503/5/23

УХВАЛА

18 серпня 2023 року м. Кодима

Суддя Кодимського районного суду Одеської області Вороненко Д.В., дослідивши клопотанняпредставника ОСОБА_1 адвоката Кулі Володимира Сергійовича про звільнення від сплати витрат пов`язаних із призначенням експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , третя особа на стороні позивача,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Балтський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), до ОСОБА_1 , третя особа на стороні відповідача,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_3 , про визнання батьківства та внесення відповідних змін до актових записів про народження і зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Куля В.С. подав до суду вище вказане клопотання, в якому останній просить суд звільнити ОСОБА_1 від сплати витрат пов`язаних із призначенням експертизи посилаючись на її майновий стан, внаслідок відсутності в неї доходів. При цьому, у своєму клопотанні представник відзначає те, що ОСОБА_1 , у зв`язку з повномасштабним вторгненням Російської Федерації в Україну, була змушена стати біженкою, оскільки бажала уберегти дітей та їхню психіку від наслідків війни. Тому, взявши усе необхідне, разом із дітьми виїхала з території України та набула статусу біженки у Федеративній Республіці Німеччина. З того часу, усі кошти, які вона отримувала, витрачала виключно на дітей, внаслідок чого на даний час у неї відсутні кошти для сплати покладених на неї витрат пов`язаних із призначенням експертизи, з огляду на відсутність доходів. На підтвердження зазначеного представником адвокатом Кулею В.С. до свого клопотання додано відомості з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також відомості із Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування відносно особи відповідача ОСОБА_1 .

Дослідивши заяву представника відповідача та матеріали цивільної справи суд приходить до наступних висновків.

Відповідач ОСОБА_1 виїхала з території України 11.04.2022 року (а.с.87 том 1) та, згідно обставин викладених представником відповідача ОСОБА_1 адвокатом Кулею В.С., як у змісті заяви про перегляд заочного рішення так і в самому клопотанні про звільнення від сплати витрат пов`язаних із призначенням експертизи, до теперішнього часу перебуває на території Федеративної Республіки Німеччина.

Зазначене вище пояснює відсутність у відповідних Державних реєстрах відомостей про доходи ОСОБА_1 .

Однак, суд звертає увагу на те, що відповідач ОСОБА_1 перебуває за межами України період понад 1 рік і 4 місяці, що в свою чергу вказує на те, що у відповідача мають бути в наявності доходи за місцем її фактичного знаходження, які не відображаються у відповідних реєстрах на території України, але забезпечують їй можливість своє існування за кордом вже протягом тривалого проміжку часу.

Водночас суд зауважує, що принаймні з 01.05.2023 року діти вже не знаходяться з відповідачем ОСОБА_1 , внаслідок їх повернення на територію України разом із позивачем ОСОБА_2 (а.с.207 том 1), тому з цього часу у відповідача відсутні витрати за кордоном на дітей, про які відзначав представник в своєму клопотанні.

Окрім того, твердження про відсутність у відповідача ОСОБА_1 доходів,викликає всуду сумнівиу своїйвідповідності дійсності,оскільки воносуперечить встановленимсудом обставинам,зокрема тійобставині,що останняне скористаласьу відповідностідо положеньч.3ст.15ЦПК Українибезоплатною правничоюдопомогою впорядку ЗаконуУкраїни «Пробезоплатну правничудопомогу» від 02.06.2011 року № 3460-VI, а натомість 12.07.2023 року уклала договір про надання правової допомоги №070723-37В із адвокатом Кулею В.С. (а.с.25 на звороті та а.с.72 том 2).

При цьому, зміст пункту 3 згаданого договору свідчить про те, що правовідносини відповідача ОСОБА_1 із своїм представником адвокатом Кулею В.С. ґрунтуються на оплатній основі, зокрема вартість послуг адвоката та різноманітних витрат, пов`язаних з виконанням цього договору регулюється додатковою угодою.

Таким чином суд вважає, що відповідач ОСОБА_1 за кордоном все ж має доходи, які залишаються невідомими на території України, а відтак посилання представника останньої на її скрутний майновий стан є безпідставними.

Відповідно доч.3ст.136ЦПК України, з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат,пов`язаних зрозглядом справи,або звільнитивід їхсплати. В свою чергу, ч.1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Суд додатково звертає увагу представника відповідача, що вище згадана процесуальна норма передбачає можливість суду, за наявності відповідних підстав, звільнити сторону від сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, тобто мова йде саме про право суду, а не безумовним обов`язком суду здійснити таке звільнення.

У зв`язку з чим суд вважає, що клопотання представника відповідача про звільнення від сплати витрат пов`язаних із призначенням експертизи задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 136, 258-260 ЦПК України,

постановив:

Відмовити взадоволенні клопотання представника ОСОБА_1 адвоката Кулі Володимира Сергійовича про звільнення від сплати витрат пов`язаних із призначенням експертизи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Д.В. Вороненко

Дата ухвалення рішення18.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112909600
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження і зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —503/458/22

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні