Ухвала
від 25.08.2023 по справі 634/793/23
САХНОВЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 634/793/23

Провадження № 2/634/136/23

"25" серпня 2023 р. смт Сахновщина Харківської області

Суддя Сахновщинського районного суду Харківської області Зимовський О.С. розглянувши позовну заяву за позовом ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади та скасування розпорядження про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди,-

встановив:

До Сахновщинського районного суду Харківської області звернулася представник позивача ОСОБА_1 адвокат Ковток О.В. з позовом до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади та скасування розпорядження про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди.

Згідно з частиною 1статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК України, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 ЦПК України, а також вимогамстатті 177 цього Кодексу.

Згідно п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Відповідно положень пункту 3 частини третьої статті 175 ЦПК України, пункту 1 частини першої статті 176 ЦПК України ціна позову визначається сумою грошових коштів, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Згідно ч. 3ст.23ЦК України моральна шкода відшкодовується грошовими коштами, іншим майном або в інший спосіб. Аналіз цієї норми дає підстави зробити висновок про те, що позовна вимога про відшкодування моральної шкоди може полягати у відшкодуванні грошима, майном або в інший спосіб. Отже, характер такої вимоги (майновий чи немайновий) є похідним від обраного позивачем (потерпілою особою) способу відшкодування моральної шкоди. Якщо позивач просить відшкодувати моральну шкоду грошима або майном, то така позовна вимога набуває майнового характеру. Якщо ж позивач вибрав інший спосіб відшкодування моральної шкоди, який не має грошового вираження (спростування неправдивих відомостей, прилюдне вибачення тощо), то така вимога є немайновою, а тому позовна вимога про відшкодування моральної шкоди грошима або майном є майновою, а вимога про відшкодування моральної шкоди в інший (немайновий) спосіб є немайновою вимогою.

Тобто, вимога про відшкодування моральної шкоди, що визначена у грошовому вимірі та що складає ціну матеріальних вимог, є майновою вимогою, а тому, позивачу необхідно зазначити в позовній заяві ціну позову враховуючи заявлену вимогу майнового характеру про стягнення моральної шкоди.

Окрім того, відповідно до ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 4ст. 175 ЦПК Україниякщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

Крім того, позивач, крім вимоги про поновлення на роботі, просить визнати незаконним та скасувати розпорядження про звільнення.

Згідно п. 1 ч. 1ст. 5 Закону України «Про судовий збір»від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

З огляду на викладене пільга щодо сплати судового збору, передбачена п.1 ч.1ст. 5 Закону України «Про судовий збір»не поширюється на вимоги позивача про визнання незаконним та скасування розпорядження про звільнення.

Згідно ч. 3ст. 6 Закону України «Про судовий збір»за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимоги немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідност. 4 Закону України «Про судовий збір»ставка судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( що становить 1073,60 грн).

Таким чином, позивачу необхідно сплатити судовий збір за позовну вимогу немайнового характеру (визнання протиправним та скасування розпорядження про звільнення), у розмірі 1073,60 грн., оригінал квитанції надати до суду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, вважаю за необхідне надати позивачу строк для усунення вказаних недоліків, з метою приведення позовної заяви у відповідність до вимог ст.ст.175, 177 ЦПК України, а саме: зазначити ціну позову; сплатити судовий збір на розрахунковий рахунок суду у встановленому законом розмірі та надати суду оригінали відповідних документів, що підтверджують сплату судового збору;

Керуючись ст. ст.175,177,185,260 ЦПК України, суддя -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області, Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Сахновщинської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання незаконним звільнення з посади та скасування розпорядження про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди - залишити без руху.

Запропонувати позивачупротягом десяти днівз дня вручення копії ухвали усунути вказані недоліки.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги, безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.08.2023
Оприлюднено28.08.2023
Номер документу113030431
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —634/793/23

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Постанова від 05.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Маміна О. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Сахновщинський районний суд Харківської області

Зимовський О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні