Ухвала
від 22.08.2023 по справі 635/1476/22
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Харківський районний суд Харківської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2023 року

Справа № 635/1476/22

Провадження № 1-кс/635/1118/2023

Харківський районний суд Харківської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора - ОСОБА_3 ,

захисника- ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

підозрюваного - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СВ відділу поліції № 3 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області, лейтенанта поліції ОСОБА_7 , погодженого прокурором Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022222130000167 від 11 листопада 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366, частиною 4 статті 368 КК України про продовження застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з раніше визначеною сумою застави стосовно підозрюваного ОСОБА_6 ,

УСТАНОВИВ:

До Харківського районного суду Харківської області надійшло клопотання від старшого слідчого СВ відділу поліції № 3 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області, лейтенанта поліції ОСОБА_7 , погодженого прокурором Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022222130000167 від 11 листопада 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366, частиною 4 статті 368 КК України про продовження застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з раніше визначеною сумою застави стосовно підозрюваного ОСОБА_6 .

Клопотання мотивоване обґрунтованістю підозри відносно ОСОБА_6 за частиною 5 статті 191 та частиною 1 статті 366 КК України, наявністю ризиків передбачені пунктами 1, 2, 3, 5 частини 1 статті 177 КПК України, а саме: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується та закінченням строку дії попередньої ухвали щодо обрання запобіжного заходу.

У зв`язку з чим просить суд продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_6 до 28.09.2023 року з раніше визначеним розміром застави.

Стислий виклад позиції сторін кримінального провадження

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання про продовження застосування до підозрюваного ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави.

Підозрюваний та його захисники у судовому засіданні заперечували проти продовження застосування до нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, просили відмовити у задоволенні клопотання та застосувати відносно нього запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту за адресою мешкання свого брата: АДРЕСА_1 .

Встановлені обставини, застосовані норми права та мотиви суду

Заслухавши думку прокурора, підозрюваного та його захисників, слідчий суддя вважає, що клопотання про продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення раніше визначеної суми застави слід задовольнити, виходячи з наступного.

Постановою Харківської окружної прокуратури Харківської області(т.3, а.с.96-165) про продовження строку досудового розслідування від 21 серпня 2023 року був продовжений строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022222130000167 від 11 листопада 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366, частиною 4 статті 368 КК України до трьох місяців, тобто до 28.09.2023 року.

Ухвалою слідчого судді Харківського районного суду Харківської області від 29 червня 2023 року щодо підозрюваного ОСОБА_6 було обрано запобіжний захід - тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 600 прожиткових мінімум для працездатних осіб, що у грошовому еквіваленті складає 1 610 400 грн. строком до 27 серпня 2023 року (т.3, а.с.11-13).

Слідчий у клопотанні зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 13 червня 2018 року перебуває на посаді начальника виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3).

Виробничий підрозділ «Харківська дистанція колії» є структурним підрозділом регіональної філії «Південна залізниця» (ЄДРПОУ 40081216), яка в свою чергу є філіалом АТ «Укрзалізниця» (ЄДРПОУ 40075815), власником якого є держава Україна (в особі суб`єкта управління об`єктами державної власності (Кабінет Міністрів України) з часткою - 100%.

Відповідно до посадової інструкції начальника дистанції, затвердженої заступником директора виконавчого регіональної філії з інфраструктури регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» від 30.07.2021 року, (начальник дистанції ОСОБА_6 ознайомився з даною посадовою інструкцією - 30.07.2021 року, заступник начальника дистанції ОСОБА_8 ознайомився з даною посадовою інструкцією - 10.10.2022 року) начальник дистанції виконує наступні, крім інших, завдання та обов`язки у відповідності до наступних пунктів інструкції:

5.1. Вирішує питання діяльності Харківської дистанції колії за винятком тих, які належать до компетенції регіональної філії та Товариства.

5.4. Виконує функції з розпорядження коштами та майном у порядку та відповідно до внутрішніх розпорядчих документів Товариства, регіональної філії з дотриманням вимог чинного законодавства та наданих повноважень на підставі довіреності.

5.7. Створює необхідні умови для належної організації та ведення бухгалтерського та податкового обліку, складання фінансової та податкової звітності Харківської дистанції колії відповідно до законодавства України.

5.8. Забезпечує додержання порядку ведення та достовірність даних обліку та звітності, а також фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, договірної, платіжної, виробничої та трудової дисципліни.

5.19. Здійснює управління безпекою руху поїздів та автотранспорту в Харківській дистанції колії.

5.36. Вирішує виробничо-господарські питання в межах наданих йому прав. Доручає виконання окремих функцій своїм заступникам.

5.37. Контролює роботу комісії з питань профілактики правопорушень та запобігання корупції.

5.40. Вживає рішучих заходів щодо попередження аварійності та усунення причин, що призводять до випадків порушення безпеки руху в поїзній та маневровій роботі, приділяючи особливу увагу виконання у повному обсязі комплексу робіт з поточного утримання колії та штучних споруд, підвищення якості виконання усіх видів ремонту, дотримання технології виконання колійних робіт.

5.42. Дотримується вимог антикорупційного законодавства та Антикорупційної програми Товариства.

5.46. Контролює здійснення обліку робочого часу працівників Харківської дистанції колії, забезпечує його достовірність, підписує табель обліку використання робочого часу.

Крім того, у відповідності до вищезазначеної інструкції, начальник дистанції має наступні, крім інших, права та обов`язки у відповідності до наступних пунктів інструкції:

6.1. Видавати розпорядчі документи з питань діяльності Харківської дистанції колії, обов`язкові для всіх працівників Харківської дистанції колії, які не повинні суперечити рішенням, наказам та/або іншим розпорядчим документам Товариства, регіональної філії.

6.3. Розпоряджатися закріпленим за Харківською дистанцією колії майном, включаючи грошові кошти в межах, встановлених Положенням про Харківську дистанцію колії, Положенням про регіональну філію, Статутом Товариства, рішеннями органів Товариства та виданою довіреністю відповідно до встановленого порядку.

Водночас, у відповідності до вищезазначеної інструкції, начальник дистанції несе відповідальність, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції:

7.1. Невиконання чи неналежне виконання посадових обов`язків, передбачених цією посадовою інструкцією, недотримання вимог законодавства України, Кодексу етики Товариства, Політики запобігання та протидії корупції Товариства, Антикорупційної програми Товариства, рішень наглядової ради, правління, наказів Товариства, інших нормативних документів Товариства, Правил внутрішнього трудового розпорядку. У разі недотримання вимог зазначених документів Товариства начальник дистанції несе кримінальну, адміністративну, дисциплінарну, та/або цивільно-правову відповідальність згідно з вимогами діючого законодавства.

7.4. Невжиття передбачених законодавством України у сфері запобігання корупції, Політикою запобігання та протидії корупції, Антикорупційною програмою Товариства заходів у разі виявлення корупційного чи пов`язаного з корупцією правопорушення.

7.6. Притягається до кримінальної, адміністративної, цивільної та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку за вчинення корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень.

7.8. Неякісне виконання всіх видів запланованих обсягів робіт по Харківській дистанції колії.

Також, у відповідності до вищезазначеної інструкції, начальник дистанції взаємодіє, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції з:

8.1. Заступниками начальника дистанції, головним інженером, начальником відділів, працівниками підпорядкованих відділів, цехів, відділків Харківської дистанції колії в частині надання розпоряджень та контролю їх виконання в сфері діяльності Харківської дистанції колії, отримання інформації, аналітичних довідок, обґрунтування, необхідних для виконання посадових обов`язків, передбачених цією посадовою інструкцією

8.2. Начальник дистанції співпрацює в межах своїх повноважень та компетенції Харківської дистанції колії з керівниками структурних (виробничих) та інших підрозділів регіональної філії, філій Товариства та фахівцями Департаменту колії та споруд.

Також, на підставі наказу начальника дистанції ОСОБА_6 № ПЧ-3-01-01/457 від 29.12.2018 про розподіл службових обов`язків між керівниками дистанції колії, встановлено наступний розподіл обов`язків між начальником дистанції, головним інженером і заступниками начальника дистанції колії, а саме:

За начальником дистанції залишені наступні, крім інших, обов`язки:

1. Забезпечення через заступників і головного інженера загального керівництва дистанцією, її прибутковою діяльністю і забезпечення ефективного використання і збереження закріпленого за дистанцією державного майна, організацію виробничо-господарської і соціально-побутової діяльності, керівництво роботами по утриманню колії і її упорядкування, снігоборотьбі, водоборотьбі, ліквідації наслідків стихійного лиха, відповідно до діючих законодавчих і нормативних актів у межах обов`язків, встановлених Положенням про дистанцію колії при безумовному забезпеченні безпеки руху поїздів, з дотриманням Правил і норм охорони праці та навколишнього середовища.

16. Систематичний аналіз стану колії, споруджень, положення з безпеки рухомого складу.

20. Аналіз виробничо-господарської діяльності дистанції колії.

21. Матеріально-технічне забезпечення в цілому по дистанції.

22. Безпосереднє керівництво відділом кадрів, фінансово-економічним відділом, цехом постачання.

23. Організація роботи по забезпеченню протипожежної безпеки в цілому по дистанції колії.

25. Контроль за виконанням посадових обов?язків та нормативів, щодо забезпечення безпеки руху та охорони праці головного інженера та заступників.

Таким чином, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на посаді начальника виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно господарські функції та у відповідності до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 12 листопада 2018 року до 22.11.2022 року перебував на посаді заступника начальника виробничого підрозділу (з поточного утримання колії) «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), з 22.11.2022 року перебуває на посаді старшого дорожнього майстра виробничого підрозділу «Ізюмська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-5).

Відповідно до посадової інструкції заступника начальника дистанції

(з поточного утримання колії), затвердженої начальником структурного підрозділу «Служба колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» від 30.07.2021 року, (заступник начальника дистанції ОСОБА_8 ознайомився з даною посадовою інструкцією - 30.07.2021 року) заступник начальника дистанції виконує наступні, крім інших, завдання та обов`язки у відповідності до наступних пунктів інструкції:

5.1. Заступник начальника дистанції контролює і організовує роботу дефектоскопних заходів на лінії, а також організовує огляди рейок, здійснює контроль за своєчасною заміною гостродефектних рейок.

5.2. Заступник начальника дистанції планує і організовує роботу, дільниць, відділків, бригад з поточного утримання колії.

5.3. Організує роботи по оздоровленню колійного господарства, виконанню планів з ремонту колії, зміни рейок, стрілочних переводів, перевідних брусів.

5.4. Планує роботи автотранспорту, моторейкового транспорту для здійснення завдань поточного утримання колії і капітальним роботам.

5.5. Планує і організує постачання матеріалами верхньої будови колії, інструментами, інвентарем, сигнальними речами і іншим, зайнятих поточним утриманням колії.

5.6. Забезпечує виконання ремонтно-колійних робіт і одиночної заміни матеріалів верхньої будови колії по відділкам.

5.7. Забезпечує постійну наявність незнижуваного покілометрового запасу матеріалів верхньої будови колії і його збереження.

5.8. Контролює порядок і терміни перевірок і оглядів колії бригадирами, шляховими майстрами, старшими шляховими майстрами.

5.9. Контролює якість поточного утримання колії і її улаштувань за показниками колієвимірювальних вагонів, результатів натурних оглядів колії, стрілочних переводів, колійного обладнання і своєчасність усунення несправностей і недоліків.

5.10. Щомісячно перевіряє виконання старшими шляховими майстрами своїх посадових обов?язків.

5.11. Здійснює контроль якості виконання робіт по прийому в експлуатацію об?єктів після їх ремонту.

5.12. Контролює видання і відміну попереджень шляховими майстрами.

5.13. Приймає участь в роботі комісії по вхідному контролю за якістю та кількістю продукції, яка постачається в дистанцію колії.

5.14. Контролює збереження і облік механізмів, інструменту на відділках, транспортних засобів, а також періодичність перевірки шаблонів та інших вимірювальних приладів.

5.15. Контролює безумовне виконання графіку руху поїздів та недопущення їх затримки.

5.16. Організовує роботу по передачі матеріалів верхньої будови колії іншим підприємствам по колійній службі.

5.17. Організує і контролює виконання робіт майстрів шляхових, начальників цехів щодо утримання смуги відведення в належному санітарному та естетичному стані по напрямку Харків - Козача Лопать.

5.18. Організовує роботу по своєчасному вивантаженню завантаженню вантажів, використанню рухомого складу, виконання плану з відвантаження металічного брухту.

5.19. Контролює збереження вагонного парку.

5.20.Контролює складання технічної документації по поточному утриманню колії: даних на вагони колієвимірювачі, перевірка профілю після виконання робіт, стан кривих дільниць колії, вибраковка шпал брусів.

5.21. Здійснює контроль за усуненням несправностей 5 ступеню по проходу вагонів колієвимірювачів.

5.22. Організовує роботу по перевезенню негабаритних вантажів в межах дистанції колії.

5.23 Бере участь у розробці переліку «вузьких місць» по дистанції. 5.24. Контролює виконання наказів і вказівок АТ «Укрзалізниця», начальника регіональної філії «Південна залізниця», начальника структурного підрозділу «Служба колії», начальника дистанції по колу своїх обов`язків.

5.25. Бере участь в складанні щомісячних звітів.

5.26. Контролює і надає допомогу працівникам технічного відділу, технікам у виконанні ними посадових обов?язків.

5.27. Впроваджує дійові форми роботи щодо зміцнення трудової та технологічної дисципліни і в першу чергу підвищення відповідальності за виконання посадових обов?язків, відшкодування згідно з чинним законодавством матеріальних збитків.

5.28. Забезпечує профілактичну роботу з підлеглими по недопущенню розкрадання майна.

5.29. Впроваджує заходи щодо зміцнення трудової та виробничої дисципліни, поліпшення паливно-енергетичних, фінансових ресурсів.

5.30. Вживає заходів щодо удосконалення форми і системи оплати праці та матеріального стимулювання.

Водночас, у відповідності до вищезазначеної інструкції, заступник начальник дистанції має права та виконує обов?язки, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції:

6.2. Перевіряти укладання матеріалів на поточне утримання колії, середній і капітальний ремонти колії.

6.3. Вимагати від працівників відділків і цехів належного ведення технічної документації і своєчасного надання щомісячної і річної звітності для складання технічного паспорта дистанції.

6.4. Вимагати від майстрів, старших майстрів, начальників цехів, відділків виконання наказів і вказівок АТ «Укрзалізниця», директора виконавчого регіональної філії «Південна залізниця», начальника структурного підрозділу «Служба колії», начальника дистанції.

Водночас, у відповідності до вищезазначеної інструкції, заступник начальника дистанції несе відповідальність, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції:

7.1. За неякісне або несвоєчасне виконання посадових обов?язків та завдань, передбачених цією посадовою інструкцією, а також випадках, передбачених положенням про дистанцію колії.

7.2. За порушення правил внутрішнього розпорядку та трудової дисципліни.

7.3. За збереження вагонного парку.

7.4. За організацію контролю і координацію виконання планів, наказів, розпоряджень і вказівок Товариства і філії з профілактики правопорушень, взаємодії з правоохоронними органами по дистанції колії.

7.8. За порушення вимог України «Про запобігання корупції».

7.9. За порушення нормативних документів з безпеки руху поїздів та автотранспорту.

7.10. За вчинення корупційних або пов?язаних з корупцією правопорушень притягається до кримінальної, адміністративної, цивільно- правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

7.12. За порушення законодавчих актів та інших нормативних документів про охорону праці, створення перешкод для діяльності посадових осіб, органів державного нагляду і представників професійних спілок.

7.13. За забезпечення безпеки руху поїздів, охорони праці.

Також, у відповідності до вищезазначеної інструкції, заступник начальника дистанції взаємодіє, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції з:

Начальником дистанції, начальниками відділів, працівниками підпорядкованих відділів, цехів, відділків Харківської дистанції колії, інших підрозділів філії, філії Товариства в частині виконання доручень в межах компетенції передбачених цією посадовою інструкцією та Положенням про дистанцію, надання розпорядження та контроля в сфері діяльності дистанції колії, отримання інформацію, аналітичних довідок, обґрунтування, необхідних для виконання посадових обов?язків, передбачених цією посадовою інструкцією, отримання інформації, необхідної для виконання посадових обов?язків, передбачених цією, посадовою інструкцією.

8.2. Заступник начальника дистанції при виконанні своїх посадових обов?язків взаємодіє з іншими виробничими та структурними підрозділами філії.

Також, на підставі наказу начальника дистанції ОСОБА_6 № ПЧ-3-01-01/457 від 29.12.2018 про розподіл службових обов`язків між керівниками дистанції колії, встановлено наступний розподіл обов`язків між начальником дистанції, головним інженером і заступниками начальника дистанції колії, а саме:

За заступником начальник дистанції (з поточного утримання колії) закріплені наступні, крім інших, обов?язки:

1. Проведення систематичного аналізу технічного стану колії за даними її перевірки і оглядів, що виконуються з метою розробки організаційно-технічних заходів по покращенню стану колії.

2. Планування і організація роботи, дільниць, відділків і бригад по поточному утриманні колії.

3. Організація робіт по оздоровленню колійного господарства, виконанню плану середнього і капітального ремонту, зміна рейок, стрілочних переводів, перевідних брусів. Здійснення контролю якості виконання робіт прийому в експлуатацію об?єктів після їх ремонту.

4. Планування роботи автотранспорту, моторейкового транспорту для здійснення завдань поточного утримання колії і капітальних робіт.

5. Планування і організація постачання матеріалами верхньої будови колії, інструментами, інвентарем, сигнальними речами і іншими матеріалами всіх підрозділів, зайнятих поточним утриманням колії.

6. Забезпечення виконання ремонтно-колійних робіт і одинарної зміни матеріалів верхньої будови колії по всім відділкам.

7. Забезпечення постійної наявності незниженого покілометрового запасу верхньої будови колії і його збереження.

8. Контроль за порядком і терміном перевірок і оглядів колії бригадирами колії, шляховими майстрами, старшими шляховими майстрами.

9. Контроль якості поточного утримання колії та стрілочних переводів та їх улаштування за показниками колієвимірювального вагону, результатів натурних оглядів колії, стрілочних переводів, колійного обладнання і своєчасність усунення неполадок і недоліків.

10. Організація роботи цеху дефектоскопії, колієвимірювальних візків, колійних оглядів рейок, своєчасність заміни гостродефектних та дефектних рейок.

11. Контроль за виданням і відміною попереджень шляховими майстрами.

12. Організація робіт по утриманню переїздів, колійних сигнальних знаків в належному стані. Контроль за виконанням посадових обов?язків черговими по переїзду.

13. Контроль за збереженням і обліком механізмів, інструменту на відділках, а також за періодичністю перевірки шаблонів та інших вимірювальних приладів.

14. Контроль за безумовним виконанням графіка руху поїздів та недопущення їх затримки.

15. Організація робот по передачі матеріалів верхньої будови колії іншими підприємствами по колійній службі.

17. Організація робіт по своєчасному вивантаженню та завантаженню вантажів, використанню рухомого складу, виконанню плану відвантаження металічного брухту.

18. Контроль та організація за збереженням вагонного парку.

19. Контроль за вірним складанням технічної документації по поточному утриманні колії: даних на вагони колієвимірювачі, перевірка профілю після виконання робіт, стан кривих дільниць колії, вибраковка шпал, брусів.

20. Організація робіт по перевозці транспортів з негабаритними вантажами в межах дистанції колії.

22. В своїй підлеглості має відділки, цех дефектоскопії, керівництво якими здійснюється через старших шляхових майстрів, майстра цеху дефектоскопії.

23. Контроль за роботою майстрів шляхових, начальників цехів вчасності утримання смуги відновлення в належному санітарному та естетичному стані по напрямку Харків- Козача Лопань.

Таким чином, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуваючи на посаді заступника начальника (з поточного утримання колії) виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно господарські функції та у відповідності до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

На підставі Указу Президента України «Про затвердження воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, постанови Кабінету Міністрів України від 30.06.2005 № 533, розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.09.2007 № 751-р та розпорядження Голови правління АТ «Укрзалізниця» від 03.03.2022 № Ц/2-86/91-22 начальником виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» виданий наказ № 127/1 від 25.04.2022 на відпуск розброньованих матеріальних цінностей мобілізаційного резерву в особливий період, яким розброньовані матеріальні цінності мобілізаційного резерву в особливий період. Цільове призначення розброньованих матеріальних цінностей - нових залізничних рейок Р-65 мобілізаційного резерву полягало для відновлювальних ремонтних робіт із заміни колій на головних коліях в місцях їх пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації, з метою забезпечення безперебійної роботи залізничного транспорту в умовах військового стану.

Так, першим заступником начальника структурного підрозділу «Служба колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» ОСОБА_9 видані накази № 1404/58 від 06.04.2022, № 1404/63 від 26.04.2022, № 1404/68 від 02.05.2022, № 1404/75 від 04.05.2022, № 1404/86 від 20.05.2022 про відпуск в загальній кількості 141 штуки нових залізничних рейок типу Р-65 по 25 метрів з виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9) на адресу виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3).

Однак, згідно накладних вимог № 99 від 06.04.2022, № 117 від 25.04.2022, № 128 від 02.05.2022, № 131 від 04.05.2022, № 151 від 24.05.2022 на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів - рейок Р - 65 з виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9) на адресу виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) було відпущено фактично нових залізничних рейок Р - 65 (без рівня зносу на квітень-червень 2022 року) довжиною 25 метрів у кількості 135 штук (3375 метрів нитки колії).

Після переміщення в повному обсязі з виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9) на адресу виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) товарно-матеріальних цінностей, а саме нових залізничних рейок Р-65 (без рівня зносу) довжиною 25 метрів у кількості 135 штук (3 375 метрів нитки колії), їх було оприбутковано (поставлено на баланс) за виробничим підрозділом «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), зберігання даних рейок здійснювалося на території 4 відділку (ПД-4) виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3).

Так, у травні-червні 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій (незаконне безоплатне відчуження майна іншим особам), передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання (спричинення матеріальної шкоди), керуючись корисливим мотивом, тобто маючи спонукання до незаконних дій в інтересах ТОВ «Бітоксід» та незаконного збагачення ОСОБА_8 за рахунок державного майна, при цьому особисто виконуючи обов?язки з розпорядження майном виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) та з корисливою метою, тобто задля вчинення незаконних дій в інтересах ТОВ «Бітоксід» та незаконного збагачення ОСОБА_8 за рахунок державного майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, тобто порушуючи свої повноваження і використовуючи організаційно-розпорядчі, адміністративно-господарчі функції всупереч інтересам виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) для незаконної розтрати державного майна, за попередньою змовою з заступником начальника (з поточного утримання колії) виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 , в умовах воєнного стану, вирішив здійснити розтрату державного майна.

З метою реалізації вказаного злочинного умислу ОСОБА_6 за попередньо змовою з ОСОБА_8 розробили злочинний план (схему), пов`язаний з незаконним накопиченням надлишку нових рейок Р-65 для подальших проведень незаконних робіт з ремонту (реконструкції) під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід» (ЄДРПОУ 38398116), яка знаходиться поблизу адрес: вул. Піщана, буд. 22, м. Мерефа, Харківський р-н., Харківська обл. та смт. Утківка, Харківський р-н., Харківська обл.

На виконання вказаного злочинного плану, ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_8 шляхом надання незаконних вказівок (обов`язкових до виконання) підлеглим працівникам було організовано проведення наступних підготовчих організаційних заходів, які полягали з певних послідовних етапів: Здійснювати штучне завищення рівня зносу рейок, вилучених з залізничних колій Харківської області після проведення планових робіт по суцільній заміні залізничних рейок на головних коліях з подальшим внесенням до звітної документації (щомісячні матеріальні звіти) неправдивих відомостей щодо величин зносу рейок (боковий та вертикальний знос); за наслідками штучного завищення зносу рейок, здійснювати оприбуткування вилучених рейок 3 групи (старопридатних) як рейок 4 групи (металобрухт), чим формувати фактичний необлікований запас рейок 3 групи (старопридатних) та фіктивний надлишок рейок 4 групи (металобрухт) у кількості близько 50 тонн (35 рейок Р-65, довжиною 25 метрів кожна); використовувати отриманий необлікований запас рейок 3 групи (старопридатних) замість отриманих нових рейок Р-65 з виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9) для відновлювальних ремонтних робіт із заміни колій на територіях 1 відділку (ПД-1), 3 відділку (ПД-3), 11 відділку (ПД-11) виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» в місцях їх пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації, з подальшим внесенням неправдивих відомостей у звітну документацію, чим формувати фактичний необлікований запас нових рейок Р-65 у кількості 35 штук довжиною 25 метрів кожна; позбавитись від фіктивного надлишку рейок 4 групи (металобрухт) шляхом виключно документального оформлення виготовлення «металевих їжаків» у кількості 145 штук (близько 50 тонн) з вказаного надлишку та з подальшою виключно документальною передачею даних «металевих їжаків» громадському формуванню з охорони громадського порядку «Легіон-Мерефа» (яке на той час ще не було зареєстровано) шляхом підписання акту приймання-передачі товару безпосередньо ОСОБА_6 ; встановити ряд недоліків під час здійснення комісійного огляду під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід» (ЄДРПОУ 38398116), що в подальшому унеможливлювали рух залізничного транспорту та закриття вказаної колії, чим створити фіктивні умови щодо необхідності проведення капітального ремонту під?їзної колії; домовитись з представником ТОВ «Бітоксід» щодо врегулювання питання не закриття під?їзної колії шляхом надання послуг з капітального ремонту під?їзної колії підпорядкованими працівниками з використанням матеріальних цінностей за грошову винагороду; вносити до звітної документації (щомісячні матеріальні звіти) неправдиві відомості щодо використання старопридатних залізобетонних шпал у кількості 384 штук під час поточного утримання колії з метою незаконного списання старопридатних залізобетонних шпал, чим сформувати фактичний необлікований запас старопридатних залізобетонних шпал у кількості 300 штук; організовано 8 підпорядкованих працівників виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) щодо виконання незаконних ремонтних робіт під`їзної колії ТОВ «Бітоксід» за грошову винагороду; надано вказівку працівникам, що були задіяні в незаконних ремонтних роботах на території ТОВ «Бітоксід», написати власноручно заяви на відпустки без збереження заробітної плати (БС) без зазначення дати з метою приховування фактів відсутності на робочих місцях та задля фактичного збільшення оплати за вказані незаконні роботи (за рахунок виплат заробітної плати за фактично не відпрацьовані робочі дні з бюджетних коштів); організовано переміщення за допомогою коліїремонтної летючки ПРЛ-4 (балансоутримувач виробничий підрозділ «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) сформованого фактичного необлікованого запасу нових рейок Р-65 у кількості 15 штук довжиною 25 метрів кожна на територію ТОВ «Бітоксід» та розвантажено за допомогою працівників виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3); організовано переміщення за допомогою двох залізничних вагонів старопридатних залізобетонних шпал у кількості 300 штук на територію ТОВ «Бітоксід» та здійснено розвантаження за допомогою автомобільного крану (балансоутримувач виробничий підрозділ «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) та працівників виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3).

На виконання вищевказаних етапів, в червні 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_8 зустрівся з старшим майстром шляховим виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_3 , та в ході зустрічі повідомив, що ним погоджений з ОСОБА_6 план (схема) пов`язаний з незаконним накопиченням надлишку нових рейок Р-65 з метою подальших проведень незаконних робіт з ремонту (реконструкції) під?їзних колій на територіях приватних суб?єктів господарської діяльності. Зазначив, що згідно із затвердженим ОСОБА_6 планом (схемою) необхідно після виконання робіт по суцільній заміні залізничних рейок на головних коліях, здійснити оприбуткування на рівні майстрів виробничих дільниць (ПД) більшу кількість рейок 4 групи (металобрухт), які насправді відносилися до рейок 3 групи (старопридатні). ОСОБА_8 звернув увагу, що для реалізації вказаного злочинного плану (схеми) майстри виробничих дільниць (ПД) повинні внести до звітної документації (щомісячний матеріальний звіт) неправдиві відомості щодо величин зносу рейок (боковий та вертикальний знос) вилучених з колій.

Так, після отримання від ОСОБА_8 вказівки, погодженої з ОСОБА_6 щодо формування надлишків рейок, ОСОБА_10 було надано вказівку шляховому майстру п?ятого відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-5) ОСОБА_11 про те, щоб при виконанні замірів рейок вказувати більшу величину зносу. Після чого почалось формування фактичного необлікованого запасу рейок Р-65 (3 групи - старопридатні).

З огляду на що, ОСОБА_11 під час замірів рейок, які вилучено з колій в ході виконання планових робіт, було внесено до матеріального звіту неправдиві відомості, а саме завищено величини бокового зносу рейок, що дало підстави для віднесення вказаних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) до рейок 4 групи (металобрухт), хоча фактично дані рейки Р-65 відповідали 3 групі (старопридатні). Вказані дії були необхідні для того, щоб в подальшому використовувати необлікований запас рейок Р-65 (3 групи - старопридатні), які виведені з документального обігу як рейки 4 групи (металобрухт), для вкладання в колію замість нових рейок Р-65 фактично, а документально відображати рейки Р-65 (3 групи - старопридатні) як нові. На підставі чого фактично був накопичений необлікований запас старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) близько 50 тонн, що у кількості дорівнює близько 35 рейок Р-65 по 25 метрів, та сформовано фіктивний, оформлений виключно документально, запас рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) у кількості близько 50 тон.

Після чого, ОСОБА_8 організував фактичне переміщення необлікованого запасу рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) у кількості близько 50 тонн, що дорівнює 35 рейкам Р-65 по 25 метрів кожна, які виведені з документального обігу як рейки 4 групи (металобрухт) до 4 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-4), виконуючим обов?язки майстра шляхового 4 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) якого був ОСОБА_12 , якому в свою чергу ОСОБА_8 надав незаконну вказівку (обов?язкову до виконання) замість нових рейок Р-65, отриманих з бази запасу виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9) передавати на інші відділки виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД) для виконання колійних робіт з відновлення рейкової колії в місцях пошкоджень від обстрілів, спричинених збройною агресією російської федерації, необлікований запас старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні), які виведені з документального обігу як рейки 4 групи (металобрухт), що в свою чергу приводило до формування нового необлікованого запасу нових рейок Р-65.

На підставі чого, на виконання незаконної вказівки (обов`язкової для виконання) ОСОБА_12 перемістив до 3 (ПД-3) та 11 (ПД-11) відділків виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» необлікований запас старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні), після чого до звітної документації вніс завідомо неправдиві відомості щодо переміщення на вказані відділки нових рейок Р-65, отриманих з виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9).

Крім того ОСОБА_8 за погодженням з ОСОБА_6 також надав ОСОБА_10 незаконну вказівку (обов?язкову для виконання) про те, щоб за потреби замість нових рейок Р-65, отриманих з бази запасу виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9) передавати на інші відділки виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД) для виконання колійних робіт з відновлення рейкової колії в місцях пошкоджень від обстрілів, спричинених збройною агресією російської федерації необлікований запас старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні), які виведені з документального обігу як рейки 4 групи (металобрухт), що в свою чергу приводило до формування нового необлікованого запасу нових рейок Р-65, які за даною вказівкою потрібно зберігати для майбутнього використання під час проведення незаконних робіт з ремонту під?їзних колій приватних суб?єктів господарської діяльності.

За наслідками переміщення необлікований запасу старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) до 3 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-3), майстром якого є ОСОБА_13 , виконані ремонтні роботи із заміни рейок на пошкоджених ділянках колії внаслідок збройної агресії російської федерації з використанням необлікованого запасу рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) у кількості 23 штуки, довжиною 25 метрів кожна. Після чого, ОСОБА_8 надав ОСОБА_13 незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) щодо внесення неправдивих відомостей до матеріального звіту № 5 за травень 2022 року шляхового майстру ПД-3 стосовно улаштування нових рейок Р-65, довжиною 25 метрів кожна, у кількості 23 штуки, отриманих з МОБ резерва - виробничого підрозділу «Смородянська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9), на пошкоджених ділянках колії внаслідок збройної агресії російської федерації. Після внесення неправдивих відомостей до зазначеного вище матеріального звіту, ОСОБА_8 особисто погодив вказаний матеріальний звіт шляхом власноручного підпису у присутності ОСОБА_13 . Тобто нові рейки Р-65, довжиною 25 метрів кожна, у кількості 23 штуки фактично до пошкодженої ділянки залізничної колії не встановлювались.

Крім того, на наслідками переміщення необлікованого запасу старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) до 11 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-11), майстром якого є ОСОБА_14 , виконані ремонтні роботи із заміни рейок на пошкоджених ділянках колії внаслідок збройної агресії російської федерації з використанням необлікованого запасу рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) у кількості 10 штук, довжиною 25 метрів кожна. Після чого, ОСОБА_8 надав ОСОБА_14 незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) щодо внесення неправдивих відомостей до матеріального звіту № 5 за травень 2022 року шляхового майстру ПД-11 стосовно улаштування нових рейок Р-65, довжиною 25 метрів кожна, у кількості 10 штук, отриманих з МОБ резерва - виробничого підрозділу «Смородянська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9), на пошкоджених ділянках колії внаслідок збройної агресії російської федерації. Після внесення неправдивих відомостей до зазначеного вище матеріального звіту, ОСОБА_8 особисто погодив вказаний матеріальний звіт шляхом власноручного підпису у присутності ОСОБА_14 . Тобто нові рейки Р-65, довжиною 25 метрів кожна, у кількості 10 штук фактично до пошкодженої ділянки залізничної колії не встановлювались.

Також, для виконання колійних робіт з відновлення рейкової колії в місцях пошкоджень від обстрілів, спричинених збройною агресією російської федерації, було здійснено переміщення до 1 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-1), майстром якого є ОСОБА_15 , необлікованого запасу старопридатних рейок Р-65 у кількості 4 штук, довжиною 25 метрів кожна. На підставі чого, виконані ремонтні роботи із заміни рейок на пошкоджених ділянках колії внаслідок збройної агресії російської федерації з використанням необлікованого запасу рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) у кількості 4 штук, довжиною 25 метрів кожна. Після чого, ОСОБА_8 надав ОСОБА_15 незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) щодо внесення неправдивих відомостей до матеріального звіту № 1 за травень 2022 року шляхового майстру ПД-1 стосовно улаштування нових рейок Р-65, довжиною 25 метрів кожна, у кількості 4 штук, отриманих з МОБ резерва - виробничого підрозділу «Смородянська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9), на пошкоджених ділянках колії внаслідок збройної агресії російської федерації. Після внесення неправдивих відомостей до зазначеного вище матеріального звіту, ОСОБА_8 особисто погодив вказаний матеріальний звіт шляхом власноручного підпису у присутності ОСОБА_15 . Тобто нові рейки Р-65, довжиною 25 метрів кожна, у кількості 4 штук фактично до пошкодженої ділянки залізничної колії не встановлювались.

На підставі проведених оглядів територій 1 відділку (ПД-1), 3 відділку (ПД-3), 11 відділку (ПД-11) регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» встановлено використання отриманого необлікованого запасу рейок 3 групи (старопридатних) замість отриманих нових рейок Р-65 з виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» (ПЧ-9) АТ «Укрзалізниця» для відновлювальних ремонтних робіт із заміни колій в місцях їх пошкоджень внаслідок збройної агресії російської федерації, з внесенням неправдивих відомостей у звітну документацію.

Таким чином на 4 відділу виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-4) було утворено необлікований запас нових рейок Р-65 у кількості близько 35 рейок, довжиною 25 метрів кожна, отриманих з бази запасу виробничого підрозділу «Смородинська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-9). Згідно матеріального звіту, на зазначеному 4 відділку знаходилось на зберіганні 18 нових рейок Р-65, а фактично їх було 53. Надалі, ОСОБА_12 звернувся до ОСОБА_8 щодо наявного надлишку нових рейок Р-65 у кількості 35 штук, довжиною 25 метрів кожна. У відповідь ОСОБА_8 повідомив, що вказаний необлікований надлишок нових рейок Р-65 заберуть та організував їх переміщення на 2 відділок виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-2) за допомогою коліїремонтної летючки ПРЛ-4, яка знаходиться на балансі виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) для подальшого зберігання та використання за потреби під час здійснення незаконних робіт з ремонту під?їзних колій приватних суб?єктів господарської діяльності.

Крім того, в червні 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_8 зателефонував ОСОБА_12 та надав незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) підготувати документи на виготовлення «металевих їжаків» у кількості 145 штук з сформованого фіктивно, оформленого виключно документально, запасу рейок Р-65 (4 групи - металобрухт). При цьому, ОСОБА_8 зазначив, що фактично металеві їжаки виготовлятись з рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) не будуть, оскільки рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) фактично не існує, тому що документально оформлені рейки Р-65 (4 групи - металобрухт) фактично являються рейками Р-65 (3 групи - старопридатні), які в свою чергу фактично встановлені замість нових рейок Р-65.

Так, 10 червня 2022 року, з метою позбавлення фактично неіснуючого, оформленого виключно документально, запасу рейок Р-65 (4 групи - металобрухт), а саме фіктивно виготовлених металевих їжаків у кількості 145 шт (близько 50 тонн), ОСОБА_6 підписав акт приймання-передачі товару громадському формуванню з охорони громадського порядку «Легіон-Мерефа» (ЄДРПОУ 44753688) щодо передачі металевих їжаків у кількості 145 шт, чим видав завідомо неправдивий офіційний документ. ОСОБА_8 особисто повідомив ОСОБА_10 , що у вказаний акт приймання-передачі товару були внесені завідомо неправдиві відомості для того щоб позбутися фактично неіснуючих рейок Р-65 (4 групи - металобрухту) у кількості близько 50 тонн та зазначив про те, що вказані в акті приймання-передачі товару металеві їжаки не виготовлялись та не передавались.

На підставі чого, в червні 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_12 повністю підготовив матеріальний звіт, в якому, на підставі незаконної вказівки ОСОБА_8 , вказав неправдиву інформацію з виготовлення 145 металевих їжаків. Вказані відомості ОСОБА_12 переписував з вищевказаного акту приймання-передачі товару громадському формуванню з охорони громадського порядку «Легіон-Мерефа», підписаного ОСОБА_6 . Після оформлення ОСОБА_12 матеріального звіту, він надав його до бухгалтерії виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), де йому повідомили, що в його функціональні обов?язки не входить виготовлення металевих їжаків. На підставі отриманої інформації, ОСОБА_12 доповів про отриману інформацію ОСОБА_8 , який в свою чергу надав вказівку ОСОБА_12 переписати вказаний матеріальний звіт без зазначення відомостей щодо виготовлення 145 металевих їжаків та підготувати накладну вимогу щодо фіктивного, виключно документального переміщення близько 50 тонн рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) до механічних майстерень цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), начальником яких є ОСОБА_16 , а також передати ОСОБА_16 незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) від ОСОБА_8 про те, щоб ОСОБА_16 (який перебував у щорічній відпустці) підготовив всі необхідні документальні матеріали та вказав неправдиві відомості у матеріальному звіті з виготовлення 145 металевих їжаків.

У зв?язку з щорічною відпусткою начальника механічних майстерень ОСОБА_16 , в червні 2022 року виконував обов?язки начальника механічних майстерень виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_17 . Так під час виконання обов?язків останнім, робіт з виготовлення металевих їжаків підлеглими мені робітниками цеху № 25 не здійснювалось. Вказівок від керівництва виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», виробничих завдань ОСОБА_17 та підлеглим працівникам - електрогазозварникам щодо виготовлення «металевих їжаків» з металобрухту у кількості 145 (сто сорок п`ять) одиниць, не надходило, та фактично «металеві їжаки» не виготовлялись. На територію майстерень у вказаний період часу великий об`єм металобрухту з рейок Р-65 у кількості близько 50 (п`ятдесят) тонн не завозився. При цьому, виготовлення «металеві їжаки» у виробничому підрозділі «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) спроможні здійснювати виключно за допомогою виробничих потужностей майстерень, де працюють підлеглі начальнику механічних майстерень електрогазозварники. Відомості, що внесені в матеріальний звіт цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» щодо виготовлення 145 «металевих їжаків» ОСОБА_17 не вносились та є завідомо неправдивими.

Однак, 27 червня 2022 року, ОСОБА_12 на виконання незаконної (обов`язкової для виконання) вказівки ОСОБА_8 зустрівся з ОСОБА_16 та повідомив йому неправдиві відомості про те, що нібито в червні 2022 року на території 4 дільниці виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-4) за допомогою військовослужбовців Збройних сил України проведені роботи зі зварювання рейок 4 класу (металобрухту) загальною масою близько 50 тонн та виготовлено 145 «металевих їжаків» та що на підставі цього необхідно здійснити розрахунок витрат на виготовлення вказаних «металевих їжаків» у кількості 145 шт. Оскільки ОСОБА_16 не було відомо про фактичну відсутність (фіктивну наявність) вказаних «металевих їжаків» у кількості 145 одиниць, він власноручно написав рапорт, в якому зазначив розрахунок витрат на виготовлення 145 «металевих їжаків». Також в матеріальному звіті за червень 2022 року по цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_16 на підставі отриманих неправдивих відомостей здійснив оприбуткування 145 «металевих їжаків» шляхом складання документа - вимоги від 27.06.2022 та 30.06.2022. Однак фактично будь-яких дій щодо передачі, перевезення, переміщення тощо «металевих їжаків» для потреб Збройних сил України ОСОБА_16 та його підлеглі працівники не здійснювали. Електрогазозварниками механічних майстерень цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) не було виготовлялись вказані вище «металеві їжаки». На територію механічних майстерень цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) у вказаний період часу великий об`єм металобрухту з рейок Р-65 у кількості близько 50 (п`ятдесят) тонн не завозився та не здійснювався вивіз «металевих їжаків».

Разом з цим, на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід» була проведена комісійна перевірка, за наслідками якої складений акт від 18.07.2022, відповідно до я кого утримання під?їзної колії не відповідає відповідним вимогам, на підставі чого подавання та забирання рухомого складу було заборонено до усунення порушень.

У зв?язку з тим, що закриття вказаних під?їзних колій спричинило би до перебоїв господарської діяльності ТОВ «Бітоксід» та розуміючи відповідні наслідки, ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 запропоновано представнику ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 надання послуг (здійснення робіт підлеглими працівниками, що працюють у виробничому підрозділі «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) із здійснення капітального ремонту (повна заміна) рейок та шпал на зазначеній під?їзній колії за грошову винагороду. На що ОСОБА_18 дав свою згоду під тиском тимчасового зупинення логістики перевезень, що унеможливлювало в повному обсязі здійснення господарської діяльності.

Після цього ОСОБА_8 повідомив ОСОБА_18 , що врегулює питання щодо не закриття експлуатації під?їзної колії.

В подальшому, вказаною комісією був складений акт від 19.07.2022, в якому фактично не відображались виявлені попередньо недоліки на під?їзній колії, що дало можливість ТОВ «Бітоксід» здійснювати експлуатацію під?їзної колії.

Того ж дня, а саме 19.07.2022 представнику ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 було надіслано на електронну адресу « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з електронної адреси ІНФОРМАЦІЯ_5 повідомлення з доданими файлами кошторису на 10 арк. щодо проведення незаконних робіт з капітального ремонту під?їзної колії ТОВ «Бітоксід». Загальна сума складала 1 622 017, 67 грн.

Після чого, 08.09.2022 року ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 зустрівся з представником ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 в м. Харкові по вул. Сумська задля обговорення всього комплексу заходів (обсяг, строки, кількість матеріалів та їх поставка до місця виконання робіт, готівкова форма оплати, тощо) необхідних для проведення незаконного ремонту під?їзної колії ТОВ «Бітоксід». ОСОБА_8 повідомив ОСОБА_18 , що вказані ремонтні роботи юридично будуть здійснюватися ТОВ «Східбудсервіс Харків», від яких ОСОБА_8 пообіцяв ОСОБА_18 надати договір та за результатами виконаних незаконних робіт з ремонту під?їзної колії - акти виконаних робіт. Крім того, ОСОБА_8 вказав, що фактично вказані роботи будуть проводити його підлеглі робітники виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) та будуть використані матеріали, які знаходяться на зберіганні у регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Надалі, 28.09.2022 ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 зустрівся з представником ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 в м. Харкові по вул. Сумська задля обговорення фінансової частини виконання капітального ремонту під?їзної колії. В ході зустрічі дійшли до згоди, що оплата буде здійснюватися у готівковій формі, трьома платежами, а саме: 600 000 грн (за виконувану роботу працівниками виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця»), 600 000 грн (за виконувану роботу працівниками виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця») та 400 000 грн (на закупівлю товарно-матеріальних цінностей для виконання зазначених незаконних робіт).

На підставі чого, ОСОБА_18 було надано вказівку охоронцям ТОВ «Бітоксід» щодо пропуску на територію працівників виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) для здійснення капітального ремонту під?їзної колії та рухомого складу, яким перевозились матеріали верхньої побудови колії (рейки, шпали, елементи кріплення, щебінь тощо).

Крім того, згідно залізничних накладних № 32327400 та № 32326003 виробничим підрозділом «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» (ПЧ-3) АТ «Укрзалізниця» 27.09.2022 здійснено оприбуткування на 11 відділку (ПД-11), майстром якого є ОСОБА_14 старопридатних шпал зі скріпленням до них в кількості 384 штуки. Однак, кількість фактично розвантажених старопридатних шпал зі скріпленням до виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) склала близько 100 штук.

Так, ОСОБА_8 за погодженням з ОСОБА_6 передали ОСОБА_14 усний незаконний наказ про внесення завідомо неправдивих відомостей до матеріального звіту № 9 за вересень 2022 року щодо неправдивої кількості оприбуткованих залізобетонних шпал зі скріпленням у кількості 384 штуки (фактична кількість їх складала близько 100 штук). Також, на виконання даного незаконного усного наказу, фактичну відсутню кількість залізобетонних шпал зі скріпленням необхідно було фіктивно (документально) передати іншим майстрам шляховим 1 (ПД-1), 4 (ПД-4), 7 (ПД-7), 8 (ПД-8), 9 (ПД-9), 12 (ПД-12), 13 (ПД-13) відділків виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), які вже були обізнані про їх майбутнє фіктивне (документальне) оприбуткування відсутньої кількості залізобетонних шпал зі скріпленням. Таким чином сформовано фактичний необлікований запас старопридатних залізобетонних шпал у кількості 300 штук.

Разом з цим, в кінці вересня 2022 року ОСОБА_10 особисто ОСОБА_8 , надав незаконну вказівку (обов?язкову до виконання), яка була узгоджена з ОСОБА_6 , про внесення неправдивих відомостей у звітну документацію (матеріальні звіти шляхових майстрів) щодо використання старопридатних залізобетонних шпал в кількості 68 штук під час поточного утримання колії. На що ОСОБА_10 вимушено, під владним впливом керівництва, погодився. Зазначену кількість старопридатних шпал зі скріпленнями було передано ОСОБА_10 виключно документально, фактично їм не було отримано жодної із них.

Також, ОСОБА_8 в кінці вересня 2022 року надав незаконний усний наказ майстру шляховому 9 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-9) ОСОБА_19 про внесення завідомо неправдивих відомостей до матеріального звіту за вересень 2022 року щодо неправдивої кількості оприбуткованих залізобетонних шпал зі скріпленням у кількості 20 штук. На що ОСОБА_19 вимушено, під владним впливом керівництва, погодився. Зазначену кількість старопридатних шпал зі скріпленнями було передано ОСОБА_19 виключно документально, фактично їм не було отримано жодної із них.

Після чого, в кінці вересня 2022 року ОСОБА_8 за погодженням з ОСОБА_6 передали на виконання незаконний наказ майстру шляховому 12 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» ОСОБА_14 про внесення завідомо неправдивих відомостей до матеріального звіту за вересень 2022 року щодо неправдивої кількості оприбуткованих залізобетонних шпал зі скріпленням у кількості 20 штук. На що ОСОБА_14 вимушено, під владним впливом керівництва, погодився. Зазначена кількість старопридатних шпал зі скріпленнями було передано ОСОБА_14 виключно документально, фактично їм не було отримано жодної із них.

Крім того, в кінці жовтня 2022 року, ОСОБА_8 викликав до свого робочого кабінету ОСОБА_15 для погодження матеріального звіту за жовтень 2022 року. Під час особистої розмови, ОСОБА_8 , перевищуючи свої повноваження, надав ОСОБА_15 обов`язкову до виконання вказівку щодо внесення неправдивих відомостей до матеріального звіту № 1 за жовтень 2022 року шляхового майстру ПД-1 щодо неправдивої кількості оприбуткованих залізобетонних шпал зі скріпленням у кількості 56 штук. На що ОСОБА_15 вимушено, під владним впливом керівництва, погодився. Зазначену кількість старопридатних шпал зі скріпленнями було передано ОСОБА_15 виключно документально, фактично їм було отримано 26 штук, з них фактично 10 штук були встановлені до 10 та 28 воїнських колій та 16 штук 17, 18, 21 колії Гіркового парку станції Харків-Сортувальний.

Вказані дії були необхідні задля приховування фактичного використання старопридатних залізобетонних шпал у кількості 300 штук під час незаконних ремонтних робіт на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід». На виконання даних вказівок, майстри відділків документально відобразили фіктивне використання старопридатних залізобетонних шпал при поточному утриманні колії, таким чином сформувався фактичний, необлікований запас старопридатних залізобетонних шпал, які вже знаходились на території ТОВ «Бітоксід».

Після чого, в вересні 2022 року ОСОБА_8 зустрівся з ОСОБА_10 , та дав незаконну вказівку (обов?язкову для виконання) зібрати працівників для виконання незаконних ремонтних робіт під`їзної колії ТОВ «Бітоксід», що знаходиться поблизу адрес: вул. Піщана, буд. 22, м. Мерефа, Харківський р-н., Харківська обл. та смт. Утківка, Харківський р-н., Харківська обл., а саме за місцезнаходженням Нафтопереробного заводу «Бітоксід» за грошову винагороду. Обсяг робіт з капітального ремонту під`їзної колії довжиною складав близько 200 метрів (заміна шпал та рейок з подальшим їх скріпленням та засипкою щебнем). Після цього ОСОБА_10 на виконання незаконної вказівки організував для виконання вказаних незаконних робіт сім робітників з числа посадових осіб виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), а саме: ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; ОСОБА_22 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_10 ; ОСОБА_25 , ІНФОРМАЦІЯ_11 ; ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_12 .

Після того як ОСОБА_10 зібрав працівників, на початку жовтня 2022 року почалось безпосереднє виконання незаконних робіт з капітального ремонту під?їзної колії ТОВ «Бітоксід».

Про виконання даних робіт ОСОБА_10 повідомив ОСОБА_8 , який в свою чергу погодив та контролював хід даних робіт. Також контроль за вказаними роботами в телефонному режимі здійснював ОСОБА_6 .

Перед початком виконання вказаних незаконних робіт на під?їзній колії, ОСОБА_8 особисто надав незаконні вказівки (обов`язкові для виконання) ОСОБА_10 про те, що для збільшення оплати, задіяним у вказаних ремонтних роботах працівникам, написати власноручні заяви всім задіяним на незаконних ремонтних роботах працівникам на відпустки без збереження заробітної плати (БС) без зазначення дати. Вказані заяви необхідні були задля приховування проведення незаконних робіт офіційно підпорядкованими працівниками на території під?їзної колії ТОВ «Бітоксід». Вказані заяви були написані всіма залученими до виконання незаконних ремонтних робіт під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід».

Після чого, в кінці вересня 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_8 , за погодженням з ОСОБА_6 надав усний незаконний наказ ОСОБА_10 щодо переміщення частини фактично сформованого необлікованого запасу нових рейок Р-65 у кількості 15 штук по 25 метрів кожна на територію під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» для проведення незаконних робіт з капітального ремонту під?їзної колії.

Так, на виконання наданого незаконного наказу, 26 вересня 2022 року ОСОБА_10 було подано заявку черговому диспетчеру дистанції колії виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) на виділення коліїремонтної летючки ПРЛ-4 з метою переміщення 15 нових рейок Р-65 по 25 метрів кожна на територію під?їзної колії ТОВ «Бітоксід». Вказана заявка була погоджена ОСОБА_6 , який повністю усвідомлював мету виділення вищевказаної техніки.

На підставі чого, 27 вересня 2022 року в розпорядження ОСОБА_10 було виділено коліїремонтну летючку ПРЛ-4 для виконання переміщення частини фактично сформованого необлікованого запасу нових рейок Р-65 у кількості 15 штук, довжиною 25 метрів кожна. Так, зі станції залізничної «Харків-Пасажирський» під керівництвом ОСОБА_10 за участю машиніста колійних машин виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_27 , який керував коліїремонтною летючкою ПРЛ-4 було завантажено частину фактично сформованого необлікованого запасу нових рейок Р-65 у кількості 15 штук, довжиною 25 метрів кожна.

Того ж дня, за допомогою коліїремонтної летючки ПРЛ-4 було переміщено та розвантажено на територію під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» частину фактично сформованого необлікованого запасу нових рейок Р-65 у кількості 15 штук по 25 метрів кожна для використання їх в незаконних ремонтних роботах під?їзної колії. Розвантаження даних шпал здійснювали також ОСОБА_10 з ОСОБА_22 , ОСОБА_25 та ОСОБА_26 .

Перед розвантаженням вказаних рейок, ОСОБА_8 надав ОСОБА_10 грошові кошти в готівковій формі у розмірі 1000 грн, які ОСОБА_10 на виконання вказівки ОСОБА_8 передав машиністу коліїремонтної летючки ОСОБА_27 .

Після виконання вказаної виробничої діяльності, пов`язаної із завантаженням, переміщенням та розвантаженням вищевказаних нових рейок Р-65 з станції залізничної «Харків-Пасажирський» до під?їзної колії ТОВ «Бітоксід», ОСОБА_27 власноручно склав звіт за зміну № 157 від 27.09.2022 року про роботу колійної машини, де на зворотній сторінці у розділі «4. Данні про роботу машини» у графі «виробіток за робочій день» зазначив 55 тон, так як близько 27,5 тонн нових рейок Р-65 було завантажено на станції залізничної «Харків-Пасажирський» та 27,5 тонн нових рейок Р-65 було розвантажено на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід». Крім того, ОСОБА_27 власноручно вніс аналогічні відомості до бортового журналу (форма 9) врахування роботи ПРЛ-4 № 45 Харківська дистанція колії, що заведений ще у 2014 році. Крім інших відомостей, в тому числі у графі «13. зауваження перевіряючого, дата, підпис», в якій фактично відображається виробіток за робочий день, ОСОБА_27 вписав 55 тонн. Будь яких виправлень до занесених відомостей ОСОБА_27 не робив.

На приховування обставин завантаження, переміщення та розвантаження частини фактично сформованого необлікованого запасу нових рейок Р-65 у кількості 15 штук по 25 метрів кожна, ОСОБА_6 особисто вніс завідомо неправдиві відомості до звіту за зміну № 157 від 27.09.2022 року про роботу колійної машини, де на зворотній сторінці у розділі «4. Данні про роботу машини» у графі «виробіток за робочій день» зазначив «5,5» тонн замість «55» тонн, тобто додав кому (,) між цифрами «5» та «5». Крім того, аналогічним чином власноручно вніс неправдиві відомості до бортового журналу (форма 9) врахування роботи ПРЛ-4 № 45 Харківська дистанція колії, що заведений ще у 2014 році, де у графі «13. зауваження перевіряючого, дата, підпис», в якій фактично відображається виробіток за робочий день, зазначив «5,5» тонн замість «55» тонн, тобто додав кому (,) між цифрами «5» та «5».

Крім того, перед початком проведення вказаних ремонтних робіт, близько кінця вересня 2022 року, більш точну дату в ході досудового розслідування встановити не виявилось можливим, на під`їзну колію ТОВ «Бітоксід» було завезено на двох залізничних вагонах старопридатні залізобетонні шпали у кількості 300 штук з елементами кріплення для проведення незаконних робіт з капітального ремонту під?їзної колії. Розвантаження даних залізобетонних шпал здійснювали також ОСОБА_10 з ОСОБА_22 , ОСОБА_25 та ОСОБА_26 .

Після чого, ОСОБА_8 за погодженням з ОСОБА_6 передали на виконання незаконний наказ машиністу автомобільного крана виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_28 щодо розвантаження старопридатних залізобетонних шпал зі скріпленням на території ТОВ «Бітоксід». На підставі чого, ОСОБА_28 за допомогою автомобільного крана виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) здійснено розвантаження старопридатних залізобетонних шпал зі скріпленням із залізничних вагонів на територію під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» у кількості 300 штук. Відомості щодо роботи автомобільного крана на території ТОВ «Бітоксід» в маршрутні листи на виконання вищевказаного незаконного наказу не вносились.

Після проведення всіх підготовчих організаційних заходів, у вересні 2022 року ОСОБА_8 спільно з ОСОБА_6 надано вказівку раніше задіяним, підпорядкованим, працівникам виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», розпочати проведення незаконних ремонтних робіт під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» (ПЧ-3). Обсяг робіт з капітального ремонту під`їзної колії довжиною складав близько 200 метрів (заміна шпал та рейок з подальшим їх скріпленням та засипкою щебнем)

Після чого почався фактичний процес незаконного капітального ремонту під?їзної колії ТОВ «Бітоксід». Для проведення вищевказаних незаконних робіт використовувався інструмент суворого обліку, який стоїть на балансі виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), а саме: лом лапчатий; ключ путьовий; ключ колійний; ключ торцьовий; домкрат гідравлічний; електростанція; свердлильний верстат; бензоріз.

Однак, під час виконання зазначених незаконних робіт, пов`язаних з виконанням ремонтних робіт на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід», 04.10.2022 факт виконання вказаних робіт було зафіксовано співробітниками Харківського територіального управління Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця». Крім того, було встановлено, що 04.10.2022 під час проведення незаконних робіт на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід», працівники виробничого підрозділу, які виконували зазначені роботи, станом на кінець даного робочого дня не перебували у відпустці без збереження заробітної плати (БС), тобто мали виконувати свої посадові обов?язки згідно штатного розкладу.

Крім того, 04.10.2022 року ОСОБА_6 зателефонував монтеру колії 9 відділку виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_29 , який на той час за усним наказом ОСОБА_6 фактично за необхідності виконував обов?язки юрисконсульта виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) з питань надання відповідей на скарги громадян, та повідомив щоб ОСОБА_29 зайшов до нього в кабінет. Після того, як ОСОБА_29 зайшов до кабінету ОСОБА_6 , в якому також знаходився ОСОБА_8 , ОСОБА_6 надав ОСОБА_29 листівку з прізвищами працівників виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), які виконували незаконні ремонтні роботи на території під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» та надав мені незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) про те, що даним працівникам треба створити накази на відпустки без збереження заробітної плати (БС) з датою того дня, а саме 04.10.2022.

Так, ОСОБА_6 задля приховування слідів кримінального правопорушення було внесено датою, яка була раніше, ніж в дійсності, завідомо неправдиві відомості до звітної документації щодо обліку робочого часу підпорядкованих працівників, які виконували незаконні ремонтні роботи на ТОВ «Бітоксід».

Про вказаний факт наступного дня 05.10.2022 ОСОБА_10 особисто повідомив ОСОБА_8 , який в свою чергу надав вказівку про призупинення вказаних незаконних робіт.

Крім того, 06.10.2022 ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 зустрівся з представником ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 в м. Харкові по вул. Сумська задля отримання неправомірної вигоди за виконані підготовчі роботи та готовність розпочати незаконні ремонтні роботи під?їзної колії. Під час зустрічі ОСОБА_18 було передано ОСОБА_8 власні готівкові кошти у розмірі 600 000 грн (шістсот тисяч гривень) за виконувану роботу робітниками виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Проте, 07.10.2022 ОСОБА_8 під час особистої зустрічі з ОСОБА_10 надав вказівку продовжити здійснювати вказані незаконні ремонтні роботи під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід».

Крім того, ОСОБА_10 протягом виконання вказаних незаконних робіт на мобільний номер телефону систематично дзвонив ОСОБА_6 та здійснював контроль ходу виконання робіт. ОСОБА_8 та ОСОБА_6 постійно прискорювали хід виконання вказаних робіт.

Також, згідно вказівки ОСОБА_8 , ОСОБА_10 приїхав на вул. Чувашська в м. Харків, де знаходилась база зберігання щебеню та на приватному вантажному автомобілі «КАМАЗ» з вказаної бази вивіз 60 кубічних метрів щебеню (фракція 25-60) до місця виконання робіт з ремонту під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід», який був в подальшому використаний. За вказаний щебінь ОСОБА_30 розрахувався грошовими коштами у розмірі 60 000 грн, які йому передав ОСОБА_8 .

Крім того, в жовтні 2022 року ОСОБА_8 повідомив представнику ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 , що роботи на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід» майже виконані та попрохав здійснити другу частину оплати за виконувану роботу.

На підставі чого, 12.10.2022 ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 зустрівся з представником ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 в м. Харкові по вул. Сумська задля отримання неправомірної вигоди за виконані підготовчі роботи та готовність розпочати незаконні ремонтні роботи під?їзної колії. Під час зустрічі ОСОБА_18 було передано ОСОБА_8 власні готівкові кошти у розмірі 600 000 грн (шістсот тисяч гривень) за виконувану роботу робітниками виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Так, на території ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_10 разом із зазначеними вище працівниками виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) здійснили на території під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» наступний обсяг робіт, а саме:вирізка баластного шару з поодинокою заміною шпал зі скріпленням та рейок; відсипка нового баласту; виправлення колій в плані та за рівнем; було здійснено заміну рейок Р-50 на рейки Р-65;демонтаж частини стрілочного переводу.

Зазначений обсяг незаконних робіт на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід» вище переліченими працівниками виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» разом з ОСОБА_10 проводився протягом 8 днів, а саме: 01.10.2022, 02.10.2022, 04.10.2022, 08.10.2022, 09.10.2022, 15.10.2022, 16.10.2022, 22.10.2022, 23.10.2022 року.

Після проведення ремонтних робіт на території під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» із заміни рейок Р-50 на нові рейки Р-65 з подальшим виконанням баластування та виправлення колії в плані та профілі, заміною залізобетонних шпал та засипкою щебнем, на виконання усного наказу ОСОБА_6 , переданого через ОСОБА_8 підпорядкованому працівнику виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_10 було здійснено механічне втручання до укладених в під?їзну колію ТОВ «Бітоксід» нових рейок Р-65 з метою видалення номеру плавки та маркування рейок (завод виготовлення, місяць, рік), задля унеможливлення ідентифікації улаштованих нових рейок Р-65 до під?їзної колії.

У відповідності до п.п. 5.1, 5.2 технічного паспорту під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» при станції Мерефа філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» № 6/28-ТД-2017, залізничні колії підприємства ТОВ «Бітоксід» покладені старопридатними рейками типів Р-50, Р-65. Загальна довжина рейок та кількість шпал у колії з урахуванням стрілочних переводів становить, у тому числі:рейки P-65 - 236,70 м (48,23 % загальної довжини); рейки P-50 - 254,10 м (51,77 % загальної довжини); залізобетонних - 456 шт (54,09 % загальної кількості шпал в колії); дерев`яних - 387 шт (45,91 % загальної кількості шпал в колії).

Однак, проведеним оглядом від 09.03.2023 на території під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» встановлено проведені ремонтні роботи (замінювались рейки, шпали тощо). В ході даного огляду за допомогою спеціалістів встановлено, що частина рейок під?їзної колії ТОВ «Бітоксід» близько 200 метрів має дуже низький рівень зносу (експлуатації) та інший завод виробник «К», що вказує на те, що рейки були замінені протягом останнього року. Встановлено, що до вказаної під?їзної колії улаштовані нові рейки Р-65 довжиною 25 метрів у кількості 14 штук, нова рейка Р-65 довжиною 15 метрів у кількості 1 штука та нова рейка Р-65 довжиною 7 метрів у кількості 1 штука, яка знаходилась поруч з під`їзною колією. Також встановлено, що улаштовані старопридатні залізобетонні шпали у кількості 300 штук, які мають видимі відмінності в елементах скріплення, відсутня іржа, різний колір, різний вид шпал, що вказує на те, що дані шпали також були замінені протягом останнього року. Крім того, в ході проведеного огляду під?їзної колії ТОВ «Бітоксід», з урахуванням стрілочних переводів встановлено загальну кількість рейок та шпал, у тому числі: рейки P-65 - 459,2 м (99,24 % загальної довжини); рейки P-50 - 3,53 м (0,76 % загальної довжини); залізобетонні шпали - 721 шт (99,72 % загальної кількості шпал в колії); дерев`яні шпали - 2 шт (0,28 % загальної кількості шпал в колії).

Надалі, 19.10.2022 року ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 зустрівся з представником ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 в м. Харкові по вул. Сумська задля отримання неправомірної вигоди за проведену закупівлю товарно-матеріальних цінностей для виконання зазначених незаконних робіт з ремонту під?їзної колії ТОВ «Бітоксід». Під час зустрічі представником ОСОБА_18 було передано ОСОБА_8 власні готівкові кошти у розмірі 400 000 грн (чотириста тисяч гривень) за закупівлю товарно-матеріальних цінностей за виконання зазначених незаконних робіт на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід».

Після чого, ОСОБА_8 під час особистої зустрічі з ОСОБА_10 в приміщенні адміністративної будівлі виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), передав за вказану роботу грошові кошти в готівковій формі із розрахунком 1 000 грн за день роботи для ОСОБА_10 як керівника робіт та 800 грн за день для безпосередніх робітників. Загальна сума складала близько 60 000 грн. Після чого, ОСОБА_10 особисто було розподіллено та передано дані грошові кошти всім учасникам вказаних робіт.

Крім того, 10.12.2022 року представник ТОВ «Бітоксід» ОСОБА_18 зустрівся з ОСОБА_8 в м. Зміїв Харківської області задля того, щоб останній надав договір та акти виконаних робіт за наслідками виконаних незаконних ремонтних робіт на під?їзній колії ТОВ «Бітоксід». Однак ОСОБА_8 за попереднім погодженням з ОСОБА_6 відмовився надавати будь-які документи щодо проведених ремонтних робіт під?їзної колії ТОВ «Бітоксід».

За наслідками проведеної судової товарознавчої експертизи, відповідно до висновку експерта № СЕ-19/121-23/7466-ТВ від 29.05.2023, встановлено ринкову вартість нових рейок Р-65, незаконно улаштованих до під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід» (нові рейки Р-65 довжиною 25 метрів у кількості 14 штук, нова рейка Р-65 довжиною 15 метрів у кількості 1 штука та не улаштована нова рейка Р-65 довжиною 7 метрів у кількості 1 штука), що склала 2 290 158, 48 грн (два мільйони двісті дев`яносто тисяч сто п?ятдесят вісім гривень сорок вісім копійок).

Крім того, згідно вилучених документальних матеріалів в ході проведення тимчасового доступу на виробничому підрозділі «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), встановлено вартість старопридатних залізобетонних шпал (з урахуванням рівня зносу) у кількості 300 шт, яка складає 112 450, 55 грн (сто дванадцять тисяч чотириста п?ятдесят гривень п?ятдесят п?ять копійок).

На підставі чого, начальником виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 спричинено майнову шкоду у розмірі 2 402 609, 03 грн (два мільйони чотириста дві тисячі шістсот дев`ять гривень три копійки) державі Україна, в особі регіональної філії «Південна Залізниця» АТ «Українська залізниця» (ЄДРПОУ 40081216).

Таким чином, ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України - розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 13 червня 2018 року перебуває на посаді начальника виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3).

Виробничий підрозділ «Харківська дистанція колії» є структурним підрозділом регіональної філії «Південна залізниця» (ЄДРПОУ 40081216), яка в свою чергу є філіалом АТ «Укрзалізниця» (ЄДРПОУ 40075815), власником якого є держава Україна (в особі суб`єкта управління об`єктами державної власності (Кабінет Міністрів України) з часткою - 100%.

Відповідно до посадової інструкції начальника дистанції, затвердженої заступником директора виконавчого регіональної філії з інфраструктури регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» від 30.07.2021 року, (начальник дистанції ОСОБА_6 ознайомився з даною посадовою інструкцією - 30.07.2021 року, заступник начальника дистанції ОСОБА_8 ознайомився з даною посадовою інструкцією - 10.10.2022 року) начальник дистанції виконує наступні, крім інших, завдання та обов?язки у відповідності до наступних пунктів інструкції:

5.1. Вирішує питання діяльності Харківської дистанції колії за винятком тих, які належать до компетенції регіональної філії та Товариства.

5.4. Виконує функції з розпорядження коштами та майном у порядку та відповідно до внутрішніх розпорядчих документів Товариства, регіональної філії з дотриманням вимог чинного законодавства та наданих повноважень на підставі довіреності.

5.7. Створює необхідні умови для належної організації та ведення бухгалтерського та податкового обліку, складання фінансової та податкової звітності Харківської дистанції колії відповідно до законодавства України.

5.8. Забезпечує додержання порядку ведення та достовірність даних обліку та звітності, а також фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, договірної, платіжної, виробничої та трудової дисципліни.

5.19. Здійснює управління безпекою руху поїздів та автотранспорту в Харківській дистанції колії.

5.36. Вирішує виробничо-господарські питання в межах наданих йому прав. Доручає виконання окремих функцій своїм заступникам.

5.37. Контролює роботу комісії з питань профілактики правопорушень та запобігання корупції.

5.40. Вживає рішучих заходів щодо попередження аварійності та усунення причин, що призводять до випадків порушення безпеки руху в поїзній та маневровій роботі, приділяючи особливу увагу виконання у повному обсязі комплексу робіт з поточного утримання колії та штучних споруд, підвищення якості виконання усіх видів ремонту, дотримання технології виконання колійних робіт.

5.42. Дотримується вимог антикорупційного законодавства та Антикорупційної програми Товариства.

5.46. Контролює здійснення обліку робочого часу працівників Харківської дистанції колії, забезпечує його достовірність, підписує табель обліку використання робочого часу.

Крім того, у відповідності до вищезазначеної інструкції, начальник дистанції має наступні, крім інших, права та обов?язки у відповідності до наступних пунктів інструкції:

6.1. Видавати розпорядчі документи з питань діяльності Харківської дистанції колії, обов`язкові для всіх працівників Харківської дистанції колії, які не повинні суперечити рішенням, наказам та/або іншим розпорядчим документам Товариства, регіональної філії.

6.3. Розпоряджатися закріпленим за Харківською дистанцією колії майном, включаючи грошові кошти в межах, встановлених Положенням про Харківську дистанцію колії, Положенням про регіональну філію, Статутом Товариства, рішеннями органів Товариства та виданою довіреністю відповідно до встановленого порядку.

Водночас, у відповідності до вищезазначеної інструкції, начальник дистанції несе відповідальність, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції:

7.1. Невиконання чи неналежне виконання посадових обов?язків, передбачених цією посадовою інструкцією, недотримання вимог законодавства України, Кодексу етики Товариства, Політики запобігання та протидії корупції Товариства, Антикорупційної програми Товариства, рішень наглядової ради, правління, наказів Товариства, інших нормативних документів Товариства, Правил внутрішнього трудового розпорядку. У разі недотримання вимог зазначених документів Товариства начальник дистанції несе кримінальну, адміністративну, дисциплінарну, та/або цивільно-правову відповідальність згідно з вимогами діючого законодавства.

7.4. Невжиття передбачених законодавством України у сфері запобігання корупції, Політикою запобігання та протидії корупції, Антикорупційною програмою Товариства заходів у разі виявлення корупційного чи пов`язаного з корупцією правопорушення.

7.6. Притягається до кримінальної, адміністративної, цивільної та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку за вчинення корупційних або пов`язаних з корупцією правопорушень.

7.8. Неякісне виконання всіх видів запланованих обсягів робіт по Харківській дистанції колії.

Також, у відповідності до вищезазначеної інструкції, начальник дистанції взаємодіє, крім іншого, у відповідності до наступних пунктів інструкції з:

8.1. Заступниками начальника дистанції, головним інженером, начальником відділів, працівниками підпорядкованих відділів, цехів, відділків Харківської дистанції колії в частині надання розпоряджень та контролю їх виконання в сфері діяльності Харківської дистанції колії, отримання інформації, аналітичних довідок, обґрунтування, необхідних для виконання посадових обов`язків, передбачених цією посадовою інструкцією.

8.2. Начальник дистанції співпрацює в межах своїх повноважень та компетенції Харківської дистанції колії з керівниками структурних (виробничих) та інших підрозділів регіональної філії, філій Товариства та фахівцями Департаменту колії та споруд.

Також, на підставі наказу начальника дистанції ОСОБА_6 № ПЧ-3-01-01/457 від 29.12.2018 про розподіл службових обов`язків між керівниками дистанції колії, встановлено наступний розподіл обов`язків між начальником дистанції, головним інженером і заступниками начальника дистанції колії, а саме:

За начальником дистанції залишені наступні, крім інших, обов?язки:

Забезпечення через заступників і головного інженера загального керівництва дистанцією, її прибутковою діяльністю і забезпечення ефективного використання і збереження закріпленого за дистанцією державного майна, організацію виробничо-господарської і соціально-побутової діяльності, керівництво роботами по утриманню колії і її упорядкування, снігоборотьбі, водоборотьбі, ліквідації наслідків стихійного лиха, відповідно до діючих законодавчих і нормативних актів у межах обов?язків, встановлених Положенням про дистанцію колії при безумовному забезпеченні безпеки руху поїздів, з дотриманням Правил і норм охорони праці та навколишнього середовища;систематичний аналіз стану колії, споруджень, положення з безпеки рухомого складу; аналіз виробничо-господарської діяльності дистанції колії; матеріально-технічне забезпечення в цілому по дистанції; безпосереднє керівництво відділом кадрів, фінансово-економічним відділом, цехом постачання; організація роботи по забезпеченню протипожежної безпеки в цілому по дистанції колії; контроль за виконанням посадових обов?язків та нормативів, щодо забезпечення безпеки руху та охорони праці головного інженера та заступників.

Таким чином, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуваючи на посаді начальника виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно господарські функції та у відповідності до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Так, 10 червня 2022 року, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи службовою особою, діючи з прямим умислом, тобто усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій (усвідомлення того, що документ який видає не відповідає дійсності), передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання (спричинення матеріальної шкоди), керуючись корисливим мотивом, тобто маючи спонукання до незаконних дій в інтересах ТОВ «Бітоксід» та приховування обставин з формування необлікованого запасу нових та старопридатних рейок Р-65, при цьому особисто виконуючи обов?язки з розпорядження майном виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) та з корисливою метою, тобто задля вчинення незаконних дій в інтересах ТОВ «Бітоксід» та приховування обставин з формування необлікованого запасу нових та старопридатних рейок Р-65, шляхом зловживання своїм службовим становищем, тобто порушуючи свої повноваження і використовуючи організаційно-розпорядчі, адміністративно-господарчі функції всупереч інтересам виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) для незаконної розтрати державного майна, усвідомлюючи фіктивне виготовлення металевих їжаків видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт приймання-передачі товару громадському формуванню з охорони громадського порядку «Легіон-Мерефа» (ЄДРПОУ 44753688) із неправдивою інформацією щодо передачі неіснуючих металевих їжаків у кількості 145 шт.

У відповідності до примітки статті 358 КК України акт приймання-передачі товару є офіційним документом, тобто має наступні ознаки: містить зафіксовану інформацію про існування майна, підтверджує факт передачі майна, здатний спричинити наслідки правового характеру (є підставами для списання товарно-матеріальних цінностей - металобрухту), видається та посвідчується компетентними особами (особами, уповноваженими на підписання вказаних актів), складений з дотриманням визначених законом форм (мають необхідні реквізити).

Так, ОСОБА_6 за попередньо змовою з ОСОБА_8 розробили злочинний план (схему), пов`язаний з незаконним накопиченням надлишку нових рейок Р-65 для подальших проведень незаконних робіт з ремонту (реконструкції) під?їзної колії на території ТОВ «Бітоксід» (ЄДРПОУ 38398116), яка знаходиться поблизу адрес: вул. Піщана, буд. 22, м. Мерефа, Харківський р-н., Харківська обл. та смт. Утківка, Харківський р-н., Харківська обл. На підставі чого був сформований фактичний необлікований запас старопридатних рейок Р-65 (3 групи - старопридатні) та фіктивний запас рейок Р-65 (4 групи - металобрухт).

Крім того, в червні 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_8 зателефонував ОСОБА_12 та надав незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) підготувати документи на виготовлення «металевих їжаків» у кількості 145 штук з сформованого фіктивно, оформленого виключно документально, запасу рейок Р-65 (4 групи - металобрухт). При цьому, ОСОБА_8 зазначив, що фактично металеві їжаки виготовлятись з рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) не будуть, оскільки рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) фактично не існує, тому що документально оформлені рейки Р-65 (4 групи - металобрухт) фактично являються рейками Р-65 (3 групи - старопридатні), які в свою чергу фактично встановлені замість нових рейок Р-65.

Так, 10 червня 2022 року, з метою позбавлення фактично неіснуючого, оформленого виключно документально, запасу рейок Р-65 (4 групи - металобрухт), а саме фіктивно виготовлених металевих їжаків у кількості 145 шт (близько 50 тонн), ОСОБА_6 підписав акт приймання-передачі товару громадському формуванню з охорони громадського порядку «Легіон-Мерефа» (ЄДРПОУ 44753688) щодо передачі металевих їжаків у кількості 145 шт, чим видав завідомо неправдивий офіційний документ. ОСОБА_8 особисто повідомив ОСОБА_10 , що у вказаний акт приймання-передачі товару були внесені завідомо неправдиві відомості для того щоб позбутися фактично неіснуючих рейок Р-65 (4 групи - металобрухту) у кількості близько 50 тонн та зазначив про те, що вказані в акті приймання-передачі товару металеві їжаки не виготовлялись та не передавались.

На підставі чого, в червні 2022 року, більш точної дати в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_12 повністю підготовив матеріальний звіт, в якому, на підставі незаконної вказівки ОСОБА_8 , вказав неправдиву інформацію з виготовлення 145 металевих їжаків. Вказані відомості ОСОБА_12 переписував з вищевказаного акту приймання-передачі товару громадському формуванню з охорони громадського порядку «Легіон-Мерефа», підписаного ОСОБА_6 . Після оформлення ОСОБА_12 матеріального звіту, він надав його до бухгалтерії виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), де йому повідомили, що в його функціональні обов?язки не входить виготовлення металевих їжаків. На підставі отриманої інформації, ОСОБА_12 доповів про отриману інформацію ОСОБА_8 , який в свою чергу надав вказівку ОСОБА_12 переписати вказаний матеріальний звіт без зазначення відомостей щодо виготовлення 145 металевих їжаків та підготувати накладну вимогу щодо фіктивного, виключно документального переміщення близько 50 тонн рейок Р-65 (4 групи - металобрухт) до механічних майстерень цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), начальником яких є ОСОБА_16 , а також передати ОСОБА_16 незаконну вказівку (обов`язкову до виконання) від ОСОБА_8 про те, щоб ОСОБА_16 (який перебував у щорічній відпустці) підготовив всі необхідні документальні матеріали та вказав неправдиві відомості у матеріальному звіті з виготовлення 145 металевих їжаків.

У зв?язку з щорічною відпусткою начальника механічних майстерень ОСОБА_16 , в червні 2022 року виконував обов?язки начальника механічних майстерень виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_17 . Так під час виконання обов?язків останнім, робіт з виготовлення металевих їжаків підлеглими мені робітниками цеху № 25 не здійснювалось. Вказівок від керівництва виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», виробничих завдань ОСОБА_17 та підлеглим працівникам - електрогазозварникам щодо виготовлення «металевих їжаків» з металобрухту у кількості 145 (сто сорок п`ять) одиниць, не надходило, та фактично «металеві їжаки» не виготовлялись. На територію майстерень у вказаний період часу великий об`єм металобрухту з рейок Р-65 у кількості близько 50 (п`ятдесят) тонн не завозився. При цьому, виготовлення «металеві їжаки» у виробничому підрозділі «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) спроможні здійснювати виключно за допомогою виробничих потужностей майстерень, де працюють підлеглі начальнику механічних майстерень електрогазозварники. Відомості, що внесені в матеріальний звіт цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» щодо виготовлення 145 «металевих їжаків» ОСОБА_17 не вносились та є завідомо неправдивими.

Однак, 27 червня 2022 року, ОСОБА_12 на виконання незаконної (обов`язкової для виконання) вказівки ОСОБА_8 зустрівся з ОСОБА_16 та повідомив йому неправдиві відомості про те, що нібито в червні 2022 року на території 4 дільниці виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПД-4) за допомогою військовослужбовців Збройних сил України проведені роботи зі зварювання рейок 4 класу (металобрухту) загальною масою близько 50 тонн та виготовлено 145 «металевих їжаків» та що на підставі цього необхідно здійснити розрахунок витрат на виготовлення вказаних «металевих їжаків» у кількості 145 шт. Оскільки ОСОБА_16 не було відомо про фактичну відсутність (фіктивну наявність) вказаних «металевих їжаків» у кількості 145 одиниць, він власноручно написав рапорт, в якому зазначив розрахунок витрат на виготовлення 145 «металевих їжаків». Також в матеріальному звіті за червень 2022 року по цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_16 на підставі отриманих неправдивих відомостей здійснив оприбуткування 145 «металевих їжаків» шляхом складання документа - вимоги від 27.06.2022 та 30.06.2022. Однак фактично будь-яких дій щодо передачі, перевезення, переміщення тощо «металевих їжаків» для потреб Збройних сил України ОСОБА_16 та його підлеглі працівники не здійснювали. Електрогазозварниками механічних майстерень цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) не було виготовлялись вказані вище «металеві їжаки». На територію механічних майстерень цеху № 25 виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) у вказаний період часу великий об`єм металобрухту з рейок Р-65 у кількості близько 50 (п`ятдесят) тонн не завозився та не здійснювався вивіз «металевих їжаків».

Внаслідок видачі начальником виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 завідомо неправдивого офіційного документа, виробничий підрозділ «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3) позбавився незаконно сформованого фіктивного запасу рейок Р-65 (4 групи - металобрухту), а саме «металевих їжаків» у кількості 145 одиниць.

Як вбачається з матеріалів справи 28 червня 2023 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366 КК України, тобто розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Щодо обгрунтованості підозри

Згідно частини 5 статті 9 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики ЄСПЛ.

Відповідно до положення статті 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод нікого не може бути позбавлено свободи, крім установлених цією статтею Конвенції випадків і відповідно до процедури, встановленої законом.

Зокрема, у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року зазначено, що «обґрунтована підозра» означає існування фактів або інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення, крім того, вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно пов`язують підозрюваного з певним злочином, вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення обвинувачення.

При цьому, обставини здійснення підозрюваним конкретних дій та доведеність його вини, потребують перевірки та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні під час подальшого досудового розслідування.

Такий висновок цілком узгоджується із правовими позиціями, наведеними у рішеннях ЄСПЛ, зокрема, у справі «Мюррей проти Сполученого Королівства» № 14310/88 від 23.10.1994 суд зазначив, що «факти, які є причиною виникнення підозри не повинні бути такими ж переконливими, як і ті, що є необхідними для обґрунтування вироку чи й просто висунення обвинувачення, черга якого надходить на наступній стадії процесу кримінального розслідування».

Так, для вирішення питання щодо обґрунтованості повідомленої підозри, оцінка наданих слідчому судді доказів здійснюється не в контексті оцінки доказів з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності, доведення чи не доведення винуватості особи, що здійснюється судом при ухваленні вироку, а з метою визначити вірогідність та достатність підстав причетності тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення, а також чи є підозра обґрунтованою, щоб виправдати подальше розслідування або висунення обвинувачення.

У пункті 175 рішення Європейського суду з прав людини від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» зазначено, що «термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення. Факти, що підтверджують обґрунтовану підозру, не повинні бути такого ж рівня, що й факти, на яких має ґрунтуватися обвинувальний вирок.

За такого, слідчий суддя на стадії досудового розслідування для вирішення питання щодо обґрунтованості підозри не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини особи/осіб у вчиненні кримінального правопорушення чи її відсутності, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи/осіб до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо особи обмежувальних заходів.

Отже, при вирішенні питання щодо обґрунтованості підозри відносно ОСОБА_6 у вчиненні кримінальних правопорушень - злочинів, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366 КК України, слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів повинен визначити лише чи є причетність ОСОБА_6 до вчинення кримінальних правопорушень які ставлять йому у провину вірогідною та достатньою для застосування відносно нього запобіжного заходу, зокрема тримання під вартою.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_6 інкримінованих йому кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 4 статті 368 КК України, підтверджується сукупністю наступних доказів: витяг з ЄРДР; даними протоколів допиту: свідка ОСОБА_23 , допиту свідка ОСОБА_20 , допиту свідка ОСОБА_24 , допиту свідка ОСОБА_22 , допиту свідка ОСОБА_10 , допиту свідка ОСОБА_26 , допиту свідка ОСОБА_18 , допиту свідка ОСОБА_27 , допиту свідка ОСОБА_16 , допиту свідка ОСОБА_17 , допиту свідка ОСОБА_31 , допиту свідка ОСОБА_11 , допиту свідка ОСОБА_15 , допиту свідка ОСОБА_32 , допиту свідка ОСОБА_12 , допиту свідка ОСОБА_29 , допиту свідка ОСОБА_33 , допиту свідка ОСОБА_34 , допиту свідка ОСОБА_35 , допиту свідка ОСОБА_14 , допиту свідка ОСОБА_36 , допиту свідка ОСОБА_28 , допиту свідка ОСОБА_19 , допиту свідка ОСОБА_12 ; даними повідомлення на доручення Харківської окружної прокуратури від 18.11.2022 та від 21.11.2022; документами за результатами перевірки АТ «Укрзалізниця», даними журналу наказів про надання відпусток працівникам аними протоколів від 31 січня 2023 року пред`явлення особи за фотознімками; даними протоколів огляду місця події; даними підсумкових відомостей ресурсів: даними про договірну ціну на будівництво Капітальний ремонт кривої, що здійснюється у 2022 році; даними протоколів огляду місця події з додатками у вигляді фото таблиці; даними протоколу тимчасового доступу до речей і документів; даними документів на відпуск та переміщення рейок та шпал; довіреності на отримання рейок та шпал; даними наказів про прийняття на роботу та про припинення трудового договору (контракту) ОСОБА_8 ; даними наказу про прийняття на роботу ОСОБА_6 , даними посадової інструкції від 30.07.2021 року начальника дистанції, даними посадової інструкції від 30.07.2021 року заступника начальника дистанції, наказ про розподіл службових обов`язків між керівниками дистанції колії, іншими матеріалами клопотання в їх сукупності.

Таким чином, дані, що містяться у наданих слідчій судді копіях матеріалів кримінального провадження № 42022222130000167 у їх сукупності дають підстави дійти висновку, що ОСОБА_6 може бути причетний до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366 КК України, які органи досудового розслідування ставлять йому у провину.

Ураховуючи вищезазначені загальні підходи до обґрунтованості підозри, а також встановлені згідно з матеріалами судового провадження факти, слідчий суддя вважає, що наявна інформація, яка може переконати об`єктивного спостерігача у тому, що ОСОБА_6 своїми діями, про які йдеться у повідомленні про підозру, вчинив інкриміновані йому кримінальні правопорушення.

Усі заперечення адвоката ОСОБА_4 та адвоката ОСОБА_5 з цього приводу вказують тільки на необхідність перевірки та/або уточнення певних обставин версії сторони обвинувачення, але не спростовують того, що наразі достатньо даних, які виправдовують подальше розслідування.

Разом з тим, вищенаведеним висновком про обґрунтованість підозри не констатується наявності в діях ОСОБА_6 вини у вчиненні злочину. Так, на цій стадії слідчий суддя не вправі наперед вирішувати питання про фактичні обставини кримінального правопорушення, кваліфікацію дій підозрюваного, доведеність чи недоведеність винуватості підозрюваного, давати оцінку доказам щодо їх належності, допустимості, достовірності та достатності, оскільки ці питання вирішуються судом при ухваленні судового рішення по суті обвинувачення на підставі обвинувального акта, а не під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу щодо особи, якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Обставини здійснення підозрюваним конкретних дій та доведеність його вини потребують перевірки та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні під час подальшого досудового розслідування.

Ураховуючи наведене, доводи сторони захисту щодо необґрунтованості підозри, про яку повідомлено ОСОБА_6 , відхиляються, оскільки обґрунтованість такої підозри підтверджується наявними в матеріалах клопотання доказами, які об`єктивно пов`язують ОСОБА_6 , із кримінальними правопорушеннями, які йому інкримінуються, тобто підтверджують існування фактів та інформації, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що підозрюваний міг вчинити таке кримінальне правопорушення за викладених у повідомленні про підозру обставин, що є достатнім для висновку, що підозра не є вочевидь необґрунтованою та відповідає стандарту переконання «обґрунтована підозра».

Наявність ризиків, та їх обґрунтованість

Обґрунтованість повідомленої підозри сторона обвинувачення підтверджує зібраними під час досудового розслідування доказами, наданими до суду, а також вказує на наявність ризиків, передбачених пунктами 1, 2, 3, 5 частини 1 статті 177 КПК України.

Слідчий суддя надаватиме оцінку питанню існування та зміни заявлених прокурором ризиків, які у своїй сукупності можуть слугувати підставою для продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Встановлено, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави відносно обвинуваченого ОСОБА_6 встановлено ухвалою слідчого судді та діє до 27 серпня 2023 року.

Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до частини 2 статті 177 КПК України, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Ризики, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити спробу протидії кримінальному провадженню у формах, що передбачені частиною 1 статті 177 КПК, слід вважати наявними за умови встановлення обґрунтованої ймовірності можливості здійснення підозрюваним зазначених дій.

Таким чином, ризиком у контексті кримінального провадження є певна ступінь ймовірності того, що особа вдасться до вчинків, які будуть перешкоджати досудовому розслідуванню та судовому розгляду або ж створять загрозу суспільству.

При цьому КПК України не вимагає доказів того, що підозрюваний обов`язково (поза всяким сумнівом) здійснюватиме відповідні дії, однак вимагає доказів того, що він має реальну можливість їх здійснити у конкретному кримінальному провадженні в майбутньому.

Відповідно до положень частини 1 статті 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Європейський суд з прав людини неодноразово підкреслював, що наявність підстав для тримання особи під вартою має оцінюватись в кожному кримінальному провадженні з урахуванням його конкретних обставин. Тримання особи під вартою завжди може бути виправдано, за наявності ознак того, що цього вимагають справжні інтереси суспільства, які, незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважають інтереси забезпечення поваги до особистої свободи.

Надаючи оцінку можливості підозрюваним ОСОБА_6 переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадженні, вчинити інше кримінальне правопорушення, тощо слідчий суддя бере до уваги, що існує певна ймовірність того, що підозрюваний з метою уникнення покарання, передбаченого за вчинення інкримінованих злочинів може вдатися до відповідних дій.

Щодо ризику переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду

Так, слідчий суддя враховує, що відповідно до пред`явленої підозри ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366 КК України, тобто розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, за вчинення яких передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, що відповідно до положень статті 12 КК України відноситься до особливо тяжкого злочину. Ризик переховування від органу досудового розслідування та/або суду є актуальним безвідносно до стадії кримінального провадження та обумовлений серед іншого можливістю притягненням до кримінальної відповідальності та пов`язаними із цим можливими негативними для особи наслідками (обмеженнями) і, зокрема, суворістю передбаченого покарання передбаченого частиною 5 статті 191 КК України, яке може бути призначене ОСОБА_6 , у випадку направлення обвинувального акту щодо нього до суду та визнання його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, які йому інкриміновано, особливо сильно підвищує ризик переховування від органу досудового розслідування та/або суду на перших етапах притягнення особи до кримінальної відповідальності.

У розумінні практики Європейського суду з прав людини, тяжкість обвинувачення не є самостійною підставою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення у сукупності з іншими обставинами збільшує ризик втечі настільки, що його неможливо відвернути, не взявши особу під варту. У справі «Ілійков проти Болгарії» № 33977/96 від 26 лишня 2001 року ЄСПЛ зазначив, що «суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів».

При цьому, слідчий суддя при встановленні даного ризику враховує існування інших факторів, які можуть свідчити про наявність у ОСОБА_6 можливості переховуватися від органу досудового розслідування та/або суду, зокрема, тривалість перебування на керівних посадах у виробничому підрозділі у виробничому підрозділі «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), має сталі(дружні) відносини з посадовими особами регіональної філії «Південна залізниця», є уродженець с. Верхня Груня, Коренівського району, Курської області, Російської Федерації, може надати реальну можливість ОСОБА_6 незаконно виїхати на територію Російської Федерації.

Також суд приймає до уваги, особу підозрюваного, уродженець с. Верхня Груня, Коренівського району, Курської області, Російської Федерації, громадянин України, розлучений, немає на утриманні неповнолітніх дітей.

Наведені вище обставини в сукупності дають підстави дійти до висновку щодо існування ризику можливого вчинення підозрюваним ОСОБА_6 дій, направлених на переховування від органу досудового розслідування та/або суду.

З огляду на конкретні обставини справи та на суспільну небезпечність діяння, а також тяжкість покарання за особливо тяжкий злочин, у вчиненні якого, підозрюється ОСОБА_6 слідчий суддя дійшов висновку про відсутність беззаперечних стримуючих факторів, що може виключати наявність ризику переховування від органів досудового розслідування та/або суду.

У даному випадку, суд погоджується, що продовжує існувати ризик, передбачений пунктом 1 частини 1 статті 177 КПК України, а саме переховування від органів досудового розслідування та/або суду.

Щодо ризику знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення

Так, слідчий суддя враховує, що відповідно до пред`явленої підозри ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, зокрема за частиною 1 статті 366 КК України, тобто видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Слідчий суддя погоджується, що ОСОБА_6 , маючи досвід роботи на керівній посаді виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», розуміючи документообіг, матиме змогу створити неправдивий документ, внести до документів неправдиві відомості задля приховування слідів кримінального правопорушення та уникнення кримінальної відповідальності, а також - здійснити дії щодо знищення або приховування нових рейок Р-65, отриманих з МОБ резерва - ВП «Смородянська дистанція колії» (ПЧ-9) регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», частина яких не були встановлені на даний час в ході здійснення досудового розслідування.

З огляду на те, що досудове розслідування в даному кримінальному провадженні ще не завершено, аргументи сторони захисту, щодо відсутності вказаного ризику посилаючись на те, що усі виявлені речі вже вилучені та знаходяться в органі досудового розслідування до уваги не приймаються.

В даному випадку, ураховуючи кваліфікацію кримінального правопорушення, зокрема за частиною 1 статті 366 КК України(видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів), ту обставину, що підозрюваний ОСОБА_6 продовжує на сьогодні обіймати посаду начальника виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» (ПЧ-3), слідчий суддя погоджується, що продовжує існувати ризик, передбачений пунктом 2 частини 1 статті 177 КПК України, а саме ризик знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Щодо ризику незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні

При встановленні наявності ризику впливу на свідків слід враховувати встановлену КПК процедуру отримання показань від осіб, які є свідками у кримінальному провадженні, а саме: спочатку на стадії досудового розслідування показання отримуються шляхом допиту слідчим чи прокурором, а після направлення обвинувального акту до суду на стадії судового розгляду - усно шляхом допиту особи в судовому засіданні (частини 1, 2 статті 23, стаття 224 КПК України).

Суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо сприймав під час судового засідання, або отриманих у порядку, передбаченому статтею 225 цього Кодексу. Суд не вправі обґрунтовувати судові рішення показаннями, наданими слідчому, прокурору, або посилатися на них, крім порядку отримання показань, визначеного статтею 615 цього Кодексу (частина 4 статті 95 КПК України).

За таких обставин ризик впливу на свідків, інших підозрюваних існує не лише на початковому етапі кримінального провадження при зібранні доказів, а й продовжує існувати на стадії судового розгляду до моменту безпосереднього отримання судом показань та дослідження їх судом, крім випадків неможливості отримання безпосередньо судом таких показань внаслідок обставин, пов`язаних із введенням воєнного стану на території України.

З огляду на наведене, доводи сторони захисту - адвоката ОСОБА_5 , що свідки органом досудового розслідування вже були допитані, а ОСОБА_6 на сьогодні є відстороненим від займаної посади до уваги не беруться.

Так, у зв`язку з перебуванням на керівних посадах в регіональній філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» ОСОБА_6 (начальник виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії»), якій на сьогодні продовжує обіймати займану посаду, використовуючи владні повноваження та авторитет, зможе здійснювати вплив на свідків по вказаному кримінальному провадженню, оскільки більша частина їх є діючими працівниками регіональної філії «Південна залізниця» та перебувають під прямим підпорядкуванням ОСОБА_6 з метою подальшої відмови від наданих вже показань та спонукання надання ними(свідками) показань органу досудового розслідування із завідомо неправдивою інформацією стосовно обставин протиправної діяльності ОСОБА_6 та ОСОБА_8 .

Також слідчий суддя враховує той факт, згідно повідомлення про підозру та інших доказів, доданих до клопотанням, вбачається, що кримінальне правопорушення вчинено ОСОБА_8 за попередньою змовою з ОСОБА_6 , тому останній, розуміючи, що він підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання, крім іншого, у виді позбавленням волі на строк до дванадцяти років, в наслідок чого, прагнучі уникнення кримінальної відповідальності, зможе здійснити вплив на підозрюваного ОСОБА_8 щодо визнання ним вини в повному обсязі.

Крім того, слідчий суддя погоджується, що оскільки в даному кримінальному провадженні наразі не проведено ряд експертиз, ОСОБА_6 , маючи сталий досвід на керівних посадах та користуючись службовими зв`язками, зможе здійснити незаконний вплив на експертів, а також на спеціалістів, які залучалися з певних структурних підрозділів АТ «Укрзалізниці» в даному кримінальному провадженні задля висвітлення необ`єктивних даних та проведення досліджень в особистих інтересах, чим здійснить спробу щодо уникнення від кримінальної відповідальності.

Таким чином, враховуючи, що існує взаємообумовленість дій між підозрюваним ОСОБА_6 та іншими особами, які можуть бути причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, існують достатні підстави вважати, що ОСОБА_6 може безпосередньо або опосередковано впливати на свідків/інших підозрюваних, експерта, спеціаліста у цьому кримінальному провадженні для дачі ними неправдивих показань та уникнення ним можливої кримінальної відповідальності.

Слідчий суддя розцінює критично посилання сторони захисту, що підозрюваний перебуває під вартою і не може перешкоджати проведенню досудового розслідування та впливати на свідків, потерпілих, експертів та спеціалістів та не приймає до уваги такі посилання, оскільки при обранні запобіжного заходу визначена сума застави, що надає можливість підозрюваному внести відповідну грошову суму та вийти з під варти.

Зазначене вказує на продовження існувати ризику передбаченого пунктом 3 частини 1 статті 177 КПК України, а саме незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні.

Щодо ризику вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється

Слідчий суддя погоджується з доводами прокурора, що для уникнення від кримінальної відповідальності, ОСОБА_6 , маючи досвід роботи на керівній посаді виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», сталі зв`язки, владний та авторитетний вплив на співробітників виробничого підрозділу «Харківська дистанція колії» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», задля уникнення від кримінальної відповідальності, зможе надати незаконні вказівки(обов`язкові до виконання) щодо внесення завідомо неправдивих відомостей у документальні матеріали, створення неправдивих документів. Також маючи досвід роботи в сфері організації та діяльності структурних підрозділів АТ «Укрзалізниця», а саме розпорядженням, улаштуванням, переміщенням та зберіганням товарно-матеріальних цінностей, ОСОБА_6 , надалі перебуваючи на займаній посаді зможе організувати новий незаконний план (схему) щодо списання товарно-матеріальних цінностей, їх подальшого фіктивного накопичення та незаконного улаштування в особистих інтересах або використовувати поточний незаконний план.

Наведені вище обставини в сукупності дають підстави дійти висновку щодо продовження існування ризику, передбачений пунктом 5 частини 1 статті 177 КПК, а саме вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється ОСОБА_6 .

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що доводи прокурора про наявність ризиків, передбачених пунктами 1, 2, 3, 5 частини 1 статті 177 КПК України, є обґрунтованими.

Ураховуючи наведене, у суду є обґрунтовані підстави вважати, що з моменту взяття підозрюваного під варту та до моменту вирішення вказаного клопотання не змінилися обставини, які стали підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави та не змінилася обстановка, яка дає суду підстави вважати, що належну процесуальну поведінку підозрюваного може забезпечити і більш м`який запобіжний захід.

На думку слідчого судді, наразі існують підстави для продовження застосування щодо підозрюваного ОСОБА_6 раніше обраного запобіжного заходу, оскільки підстави, які були на час обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою продовжують існувати.

Суд враховує, що відповідно до правової позиції, викладеної у п. 80 рішення Європейського суду з прав людини від 10.02.2011 року у справі "Марченко проти України", при розгляді клопотання про обрання, зміну або продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою, має бути розглянута можливість застосування інших (альтернативних) запобіжних заходів.

Під час судового розгляду стороною захисту була надана, зокрема медична документація щодо стану здоров`я ОСОБА_37 , подяка ОСОБА_6 на підтвердження існування обставин, які у сукупності на їх думку слугують підставою для заміни раніше обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на нічний домашній арешт.

З наданих доказів не вбачається достатніх правових підстав для застосування стосовно підозрюваного ОСОБА_6 іншого запобіжного заходу, зокрема у вигляді нічного домашнього арешту.

Об`єктивних даних про зменшення чи відсутність ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, для застосування стосовно підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою з визначеним розміром застави у судовому засіданні не встановлено.

Слідчий суддя, звертає увагу учасників судового розгляду, що суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів. Забезпечення таких стандартів, які підкреслює Європейський суд з прав людини, вимагає від суду більшої суворості в оцінці порушень цінностей суспільства. Згідно сформованої практики Європейського суду з прав людини, тримання особи під вартою може бути виправдане, якщо існують реальні ознаки наявності справжнього суспільного інтересу, який незважаючи на презумпцію невинуватості, переважає принцип поваги до особистої свободи.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя перевіривши обґрунтованість та доцільність застосування запобіжного заходу щодо підозрюваного ОСОБА_6 , пов`язаного з обмеженням його права на свободу та особисту недоторканість, дійшов висновку, що саме запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави відповідає меті його застосування, є пропорційним заявленим прокурором ризикам та запобігає спробам вчинити дії, передбачені пунктам 1, 2, 3, 5 частини 1 статті 177 КПК України.

Керуючись статтями 177, 178, 182, 183, 193, 194, 196, 197, 211, 309, 372, 395 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ відділу поліції № 3 Харківського РУП № 1 ГУНП в Харківській області, лейтенанта поліції ОСОБА_7 , погодженого прокурором Харківської окружної прокуратури Харківської області ОСОБА_3 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022222130000167 від 11 листопада 2022 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 191, частиною 1 статті 366, частиною 4 статті 368 КК України про продовження застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з раніше визначеною сумою застави стосовно підозрюваного ОСОБА_6 - задовольнити.

Продовжити запобіжний захід відносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , у вигляді тримання під вартою з раніше визначеною сумою застави в Державній установі «Харківський слідчий ізолятор» в межах строку досудового розслідування - до 28 вересня 2023 року включно із раніше визначеним розміром застави у розмірі 600 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що у грошовому еквіваленті складає 1 610 400 (один мільйон шістсот десять тисяч чотириста) гривень 00 копійок.

Роз`яснити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , що застава може бути внесена як ним, так й іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок ТУ ДСА України у Харківській області (одержувач: ТУ ДСА України в Харківській області; код одержувача: 26281249; банк одержувача: ДКСУ м. Київ; МФО одержувача: 820172; р/р: UA 208201720355299002000006674) до сплину терміну тримання під вартою.

У разі внесення визначеної суми застави ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_13 з-під варти звільнити та покласти на нього строком до 28 вересня 2023 включно наступні обов`язки:

1) прибувати до слідчого, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, прокурора та суду за першим викликом;

2) не відлучатися із населеного пункту, де він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

4) утримуватися від спілкування зі всіма свідками у кримінальному провадженні, представником потерпілого, іншим підозрюваним, спеціалістом, експертом у кримінальному провадженні, представниками та законними представниками;

5) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

6) носити електронний засіб контролю.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі внесення застави у визначеному у даній ухвалі розміру, оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує внесення на депозитний рахунок коштів має бути наданий уповноваженій службовій особі місця ув`язнення.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрюваний зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у виді застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_13 вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у виді застави.

Роз`яснити підозрюваному, що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, будучи належним чином повідомлений, не з`явиться за викликом до слідчого, прокурора, суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, або якщо порушить інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України і використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави в дохід держави слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування до підозрюваного, обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу з урахуванням положень частини сьомої статті 194 КПК України.

Застава, не звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу. При цьому застава, внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава, внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Виконання ухвали покласти на відділ поліції № 3 Харківського районного управління поліції № 1 ГУНП в Харківській області.

Ухвала може бути оскаржена беспосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, а ОСОБА_6 в той саме строк, але з моменту вручення йому копії ухвали суду.

Повний текст ухвали оголошено 25 серпня 2023 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено29.08.2023
Номер документу113046173
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з раніше визначеною сумою застави стосовно підозрюваного ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —635/1476/22

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 09.10.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 09.10.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні