Ухвала
від 24.08.2023 по справі 760/9845/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/9845/23

2/760/9435/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про повернення зустрічної позовної заяви

24 серпня 2023 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Митрофанова А.О., дослідивши зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Солом`янської районної у місті Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав, подану у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про оспорювання батьківства та виключення з актового запису відомостей про батьківство,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Солом`янського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про оспорювання батьківства та виключення з актового запису відомостей про батьківство.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04 травня 2023 року для розгляду зазначеної справи визначено головуючого суддю Митрофанову А.О.

Ухвалою Солом`янського районного суду міста Києва від 18 травня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, визначено проводити у порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

14 серпня 2023 року представником відповідача ОСОБА_1 - адвокатом Басараб Н.В. подано до суду зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Солом`янської районної у місті Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав.

В обґрунтування доцільності об`єднання такої зустрічної позовної заяви з первісним позовом вказала, що первісний та зустрічний позов є взаємопов`язаний, і спільний їх розгляд з первісним позовом може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Згідно протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 16 серпня 2023 року справу розподілено судді Митрофановій А.О.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 49 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 193 ЦПК України визначено, що відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Згідно з ч.2 ст.193 ЦПК України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Частиною 3 статті 193 ЦПК України передбачено, що вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Ознаками зустрічного позову є його взаємопов`язаність із первісним позовом і доцільність його спільного розгляду з первісним позовом, зокрема коли позови виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом можуть різнитися з вимогами первісного позову, але вони об`єднуються в одне провадження з первісним позовом ухвалою суду.

Взаємна пов`язаність зустрічного та первісного позовів може виражатись у підставах цих позовів або поданих доказах, вимоги за зустрічним і первісним позовами можуть зараховуватись. Водночас подання зустрічного позову, задоволення якого виключатиме повністю або частково задоволення первісного позову, має на меті довести відсутність у позивача матеріально-правової підстави на задоволення первісного позову через відсутність матеріальних правовідносин, з яких випливає суб`єктивне право позивача за первісним позовом.

Таку правову позицію викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 13.03.2019 року у справі № 916/2345/17.

Так встановлено, що предметом первісного позову є оспорювання батьківства та виключення з актового запису відомостей про батьківство, а предметом зустрічного позову - позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 .

Відтак, суд прийшов до висновку, що обидва позови не є взаємопов`язані і спільний їх розгляд не є доцільним, адже задоволення зустрічного позову не може виключити повністю або частково задоволення первісного позову та призведе до затягування розгляду справи.

Крім того, зустрічна позовна заява подана з порушенням вимог ч. 1 ст. 193 ЦПК України, адже 26 липня 2023 року представник відповідача Басараб Н.В. отримала копію ухвали суду від 18 травня 2023 року про відкриття провадження у справі та позовну заву з додатками, що підтверджується розпискою Басараб Н.В. , яка долучена до матеріалів справи, а тому відповідач в строк до 10 серпня 2023 року мала право подати зустрічний позов.

Відповідно до ч. 3 ст. 194 ЦПК України зустрічна позовна заява, подана з порушенням вимог частин 1 та 2 статті 193 цього Кодексу, ухвалою суду повертається заявнику. Копія зустрічної позовної заяви долучається до матеріалів справи.

Враховуючи викладене, зустрічна позовна заява ОСОБА_1 подана з порушенням вимог ч. 1 та ч. 2 ст. 193 ЦПК України, у зв`язку з чим підлягає поверненню на підставі ч. 3 ст. 194 ЦПК України.

Повернення зустрічної позовної заяви жодним чином не порушує право позивчки на справедливий суд в розумінні положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ратифіковано Україною Законом N475/97-ВР від 17.07.97), оскільки вона не позбавлена права звернення до суду з відповідним позовом в загальному порядку з додержанням вимог чинного законодавства.

Керуючись ст.ст. 193, 194, 195, 260, 353 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Солом`янської районної у місті Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав - повернути особі, яка її подала.

Зустрічну позовну заяву разом із доданими матеріалами повернути ОСОБА_1 .

Копію зустрічної позовної заяви долучити до матеріалів справи.

Роз`яснити ОСОБА_1 право на звернення з позовом до суду на загальних підставах.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.О. Митрофанова

Дата ухвалення рішення24.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113092563
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —760/9845/23

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Постанова від 01.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні