Ухвала
від 29.08.2023 по справі 530/1767/21
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 530/1767/21 Номер провадження 22-ц/814/3685/23Головуючий у 1-й інстанції Должко С.Р. Доповідач ап. інст. Кузнєцова О. Ю.

У Х В А Л А

29 серпня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Кузнєцової О.Ю.,

суддів: Абрамова П.С., Карпушина Г.Л.,

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління держгеокадастру у Полтавській області

на рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 18 квітня 2023 року, постановлене суддею Должко С.Р.

по справі за позовом ОСОБА_1 до Опішнянської селищної ради, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Виконавчого комітету Опішнянської селищної ради про визнання протиправними та скасування рішень,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 07 червня 2023 року апеляційну скаргу Головного управління держгеокадастру у Полтавській області на рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 18 квітня 2023 року залишено без руху та надано строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання даної ухвали. Роз`яснено, що у випадку не усунення вказаних недоліків у десятиденний строк апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута апелянту.

Копію даної ухвали 09.06.2023 було направлено на електронну адресу Головного управління держгеокадастру у Полтавській області, що підтверджується довідкою Полтавського апеляційного суду про доставку електронного листа.

Відповідно до даної довідки, ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху було доставлено до електронної скриньки, вказаної Головним управлінням держгеокадастру у Полтавській області в апеляційній скарзі, 09.06.2023 о 16:24:03.

Проте недоліки апеляційної скарги усунуто не було.

У постанові Верховного Суду від 30.11.2022 у справі № 759/14068/19 вказано, що якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них. З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи з допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення.

Попри те, що конституційне право на суд є правом, його реалізація покладає на учасників справи певні обов`язки. Практика Європейського суду з прав людини визначає, що сторона, яка задіяна у ході судового розгляду справи, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитися провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки. Як зазначено у рішенні цього суду у справі «Пономарьов проти України» від 03 квітня 2008 року, сторони мають вживати заходи, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Юніон Аліментарія Сандерс С. А. проти Іспанії» від 07 липня 1989 року).

Таким чином, Головне управліннядержгеокадастру уПолтавській області яке є ініціатором апеляційного провадження, ходом судового провадження не цікавиться, та не вчиняє жодних процесуальних дій, спрямованих на усунення недоліків апеляційної скарги.

Частиною четвертою статті 10 ЦПК України і статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» закріплено, що на суд покладено обов`язок під час розгляду справ застосовувати Конвенцію і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду

Верховний Суд у своїй постанові від 15.05.2019 року по справі № 0870/8014/12 зазначив, що з метою виконання процесуального обов`язку дотримання строку на апеляційне оскарження судових рішень особа, яка має намір подати апеляційну скаргу, повинна вчиняти усі можливі та залежні від неї дії. Сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Частиною 2статті 357 ЦПК Українивстановлено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановленихстаттею 356 цього Кодексу, застосовуються положеннястатті 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

При цьому, відповідно до ч. 7ст. 185 ЦПК України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

За наведених обставин, враховуючи, що заявником не усунуті зазначені в ухвалі Полтавського апеляційного суду від 07.06.2023 року недоліки, апеляційну скаргу Головного управліннядержгеокадастру уПолтавській області має бути визнано неподаною та повернуто апелянту.

Керуючись ст. ст.185,356,357 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Головного управління держгеокадастру у Полтавській області на рішення Зіньківського районного суду Полтавської області від 18 квітня 2023 року визнати неподаною та повернути апелянту.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня набрання нею законної сили шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий: О.Ю. Кузнєцова

Судді: П.С. Абрамов

Г.Л. Карпушин

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113093074
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —530/1767/21

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Кузнєцова О. Ю.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 24.05.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні