Ухвала
від 30.08.2023 по справі 127/20273/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/20273/23

Провадження №22-ц/801/1842/2023

Категорія: 55

Головуючий у суді 1-ї інстанції Король О. П.

Доповідач :Матківська М. В.

УХВАЛА

30 серпня 2023 рокуСправа № 127/20273/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі:

судді-доповідача Матківської М. В.

суддів: Міхасішина І. В., Стадника І. М.

вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 26 липня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Федерації професійних спілок Вінницької області в особі її голови Колесника Миколи Павловича про визнання бездіяльності протиправною, про визнання дій протиправними та про зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

До Вінницького апеляційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 26 липня 2023 року у цивільній справі № 127/20273/23.

Ухвалою Вінницького апеляційного суду від 21 серпня 2023 року апеляційну скаргу залишено без руху з тих підстав, що скарга не оплачена судовим збором. Позивачу надано строк для усунення недоліків апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

На виконання ухвали апеляційного суду позивач ОСОБА_1 надав заяву про виконання ухвали суду, у якій просить не перешкоджати йому в доступі до правосуддя надмірним формалізмом, відкрити провадження та розглянути апеляційну скаргу. Вказує, що згідно доданого витягу з виконавчого провадження № 64541670 перевірки майнового стану боржника видно, що на банківських рахунках за ним рахується борг в сумі більше п`ятнадцяти тисяч гривень, згідно даних МВС України транспортні засоби за ним не зареєстровані, іншого майна не зареєстровано, банківські рахунки обліковані в ДФС відсутні. Також, скаржник додає Інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, згідно якого жодного нерухомого майна за ним не обліковується.

Згідно із частинами першою, третьою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Стаття 8 Закону України «Про судовий збір» містить подібні положення щодо підстав звільнення сторони від сплати судового збору, закріплюючи при цьому умови їх реалізації, зокрема можливість суду звільнити сторону від сплати судового збору у випадку, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

Оцінюючи фінансове становище особи, яка звертається до суду з вимогою про звільнення її від сплати судового збору, зменшення його розміру, надання відстрочки чи розстрочки в його сплаті, суди повинні встановлювати наявність у такої особи реального доходу (розмір заробітної плати, стипендії, пенсії, прибутку тощо), рухомого чи нерухомого майна, цінних паперів, можливості розпорядження ними без значного погіршення фінансового становища.

Згідно з частинами першою, п`ятою, шостою статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Положення Закону України «Про судовий збір» не містять визначеного (чіткого) переліку документів, які можна вважати такими, що підтверджують майновий стан особи. У кожному конкретному випадку суд встановлює можливість особи сплатити судовий збір на підставі наданих нею доказів щодо її майнового стану за своїм внутрішнім переконанням.

Європейський суд з прав людини також вказав, що інтереси справедливого здійснення правосуддя можуть виправдовувати накладення фінансових обмежень на доступ особи до суду. Положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод про виконання зобов`язання забезпечити ефективне право доступу до суду не означає просто відсутність втручання, але й може вимагати вчинення позитивних дій у різноманітних формах з боку держави; не означає воно й беззастережного права на отримання безкоштовної правової допомоги з боку держави у цивільних спорах і так само це положення не означає надання права на безкоштовні провадження у цивільних справах (рішення у справі «Креуз проти Польщі», від 19 червня 2001 року).

Передбачений законом розмір судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу суду (536,80 грн. у 2023 році) не є надмірним та не свідчить про наявність перешкод у доступі до правосуддя. Аналогічний правовий висновок закріплений також і в ухвалі Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 21 березня 2023 року у справі № 905/1630/15 (провадження № 61-3022ск23).

Апеляційний суд, звертає увагу, що надані ОСОБА_1 докази на підтвердження підстав для звільнення його від сплати судового збору, на переконання суду не є беззаперечними та єдиними документами, які підтверджують його майновий стан та відсутність у нього можливості сплатити судовий збір у розмірі 536,80 грн, що не є значною сумою, а отже підстави для звільнення від сплати судового збору відсутні.

Враховуючи те, що після надання строку для усунення недоліків, ОСОБА_1 не усунув недоліки апеляційної скарги та не сплатив судовий збір у визначеному законом розмірі, таку скаргу у відповідності до ч. 2 ст. 357 і ст. 185 ЦПК України слід вважати неподаною і повернути.

На підставі викладеного та керуючись ст. 185, 357 ЦПК України,

ухвалив:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Вінницького міського суду Вінницької області від 26 липня 2023 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Федерації професійних спілок Вінницької області в особі її голови Колесника Миколи Павловича про визнання бездіяльності протиправною, про визнання дій протиправними та про зобов`язання вчинити певні дії вважати неподаною і повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Суддя-доповідачМ. В. Матківська СуддіІ. В. Міхасішин І. М. Стадник

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113118436
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —127/20273/23

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Матківська М. В.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Король О. П.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Король О. П.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Король О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні