Ухвала
від 30.08.2023 по справі 910/14060/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

30 серпня 2023 року

м. Київ

cправа № 910/14060/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Зуєва В.А. - головуючого, Берднік І.С., Міщенка І.С.

за участю представників учасників:

позивача - не з`явились,

відповідача - Рєпкіна Н.І.,

третьої особи-1 на стороні позивача - не з`явились,

третьої особи-2 на стороні позивача - не з`явились,

третьої особи-3 на стороні позивача - не з`явились,

третьої особи-1 на стороні відповідача - не з`явились,

третьої особи-2 на стороні відповідача - не з`явились,

третьої особи із самостійними вимогами - не з`явились,

у відкритому судовому засіданні щодо розгляду заяв Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" та Акціонерного товариства "Алгоритмцентр"

про ухвалення додаткового рішення

до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21

за позовом Акціонерного товариства "Алгоритмцентр"

до Міністерства юстиції України

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача:

1. Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Кузьменко Юлія Володимирівна,

2. Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна,

3. Товариство з обмеженою відповідальністю "Ромсат"

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрказа",

2. Приватне підприємство "Юридична консалтингова фірма "Геровскі",

третя особа, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат"

про визнання протиправними та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21 касаційні скарги Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" задоволено. Постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.05.2023 та рішення Господарського суду міста Києва від 04.07.2022 у цій справі скасовано. Ухвалено нове рішення, яким позовні вимоги Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" задоволено та визнано протиправним і скасовано наказ Міністерства юстиції України № 2661/5 від 27.07.2021.

22.08.2023 електронною поштою до Касаційного господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" надійшла заява про ухвалення додаткового рішення у справі № 910/14060/21.

За змістом частини третьої статті 244 Господарського процесуального кодексу України, Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Ухвалою Суду від 23.08.2023 було прийнято заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" про ухвалення додаткового рішення до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21 і призначено її розгляд у судовому засіданні на 30.08.2023.

Відповідно до інформації з комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" зазначена ухвала була направлена 23.08.2023 всім учасника цієї справи.

Крім того, як вбачається з інформації, розміщеної на офіційному сайті Укрпошти, поштові відправлення (вказана ухвала) за штриховими ідентифікаторами № 0101618530060 і № 0101618530052 24.08.2023 були надіслані Судом на адреси зазначені в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрказа" (ЄДРПОУ 36959228) та відповідно Приватного підприємства "Юридична консалтингова фірма "Геровскі" (ЄДРПОУ 35509467), а саме: м. Київ, вул. Будіндустрії, 7.

В подальшому, 24.08.2023 через систему "Електронний суд" до Касаційного господарського суду від Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" також надійшла заява про ухвалення додаткового рішення у справі № 910/14060/21.

У зв`язку з тим, що судове засідання у цій справі вже було призначено на 30.08.2023, то ухвалою Суду від 25.08.2023 було прийнято заяву Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" про ухвалення додаткового рішення до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21 і призначено її розгляд у судовому засіданні також на 30.08.2023.

Зазначена ухвала відповідно до інформації з комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" була направлена сторонам у цій справі 28.08.2023 засобами поштового зв`язку.

30.08.2023 електронною поштою на адресу Касаційного господарського суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрказа" та Приватного підприємства "Юридична консалтингова фірма "Геровскі" - адвоката Попова А.С. надійшло клопотання, в якому він зазначає, що 29.08.2023 від директора товариства йому стало відомо про призначення до розгляду на 30.08.2023 заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" про ухвалення додаткового рішення до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21. Зважаючи на це, з посиланням на неотримання заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат", він просить відкласти призначене судове засідання на 30.08.2023 та зобов`язати надіслати заявника відповідну заяву.

Також заявник зауважує, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача не отримували від Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" відповідної заяви, а отже їм не відомо зміст документу, який має розглядатись 30.08.2023 у судовому засіданні.

Водночас, Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" та Акціонерне товариство "Алгоритмцентр" надсилаючи заяви до Суду, вважали, що оскільки зазначені заяви стосуються виключно розподілу судового збору сплаченого ними за подання позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, то вони відповідно до положень статті 170 Господарського процесуального кодексу України є заявами з процесуальних питань, надсилання яких іншим сторонам цієї справи в даному випадку не вимагалось.

В контексті зазначених доводів учасників, Суд звертає увагу, що в ухвалах Верховного Суду від 06.07.2023 про відкриття касаційного провадження та призначення до розгляду касаційних скарг Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" і Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" було рекомендовано учасникам справи № 910/14060/21, які відповідно до вимог частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України зобов`язані зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку або мають можливість зробити це в добровільному порядку, використовувати функціонал системи "Електронний суд" для надсилання в електронному вигляді процесуальних чи інших документів до суду, а також отримання інформації про стан і результати їх розгляду (пункт 7 резолютивної частини вказаної ухвали).

Виконання зазначених рекомендацій Верховного Суду унеможливило б виникнення ситуації, коли учасники судового процесу не були б ознайомлені з процесуальними документами, що надходять до Суду у цій справі, та забезпечило б своєчасне отримання інформації про дату, час і місце призначеного судового засідання.

Крім того, колегія суддів наголошує, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрказа" та Приватне підприємство "Юридична консалтингова фірма "Геровскі" відповідно до пункту 1 частини першої статті 42 Господарського процесуального кодексу України не були позбавлені права ознайомитись з матеріалами справи, робити з них витяги, копії.

Разом з тим, колегія суддів зазначає, що відповідно до частини другої статті 202 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: 1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого немає відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання; 2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; 3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; 4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Таким чином, підстави для відкладення судового засідання відсутні.

В свою чергу, за змістом статті 216 Господарського процесуального кодексу України якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву.

Отже, враховуючи доводи викладені у клопотанні, а також те, що представник Міністерства юстиції України в судовому засіданні заперечив про отримання відповідачем заяв Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" та Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" і відповідно свою обізнаність щодо їх змісту, колегія суддів з метою забезпечення прав усіх учасників судового процесу, дотримання принципів господарського судочинства та процесуальної економії, вважає за необхідне: 1) оголосити перерву у судовому засіданні; 2) зобов`язати заявників (Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" і Акціонерне товариство "Алгоритмцентр") надіслати заяви про ухвалення додаткового рішення до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21 іншим учасникам вказаної справи; 3) повторно роз`яснити всім сторонам цієї справи щодо можливості зареєструвати офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та ознайомитись з матеріалами справи, а також звернути увагу, що учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами, а зловживання процесуальними правами не допускається.

З огляду на викладене та керуючись статтями 121, 216, 234, 314 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Оголосити перерву у судовому засіданні з розгляду заяв Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" та Акціонерного товариства "Алгоритмцентр" про ухвалення додаткового рішення до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у справі № 910/14060/21.

2. Визначити дату та час судового засідання і здійснити розгляд заяви 13 вересня 2023 року о 17:30 (приміщення Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, зал судових засідань № 202).

3. Товариству з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Ромсат" та Акціонерному товариству "Алгоритмцентр" надіслати сторонам у справі № 910/14060/21 заяви про ухвалення додаткового рішення до постанови Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 09.08.2023 у цій справі та надати відповідні докази надіслання Суду.

4. Участь у судовому засіданні представників учасників справи є необов`язковою.

5. Копію цієї ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. Зуєв

Судді І. Берднік

І. Міщенко

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113147020
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправними та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —910/14060/21

Постанова від 13.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 25.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Постанова від 09.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Зуєв В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні