Ухвала
від 28.08.2023 по справі 333/7185/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/7185/23

Провадження № 333/2685/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Коммунарського районного суду м. Запоріжжя - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Василівської окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , розглянувши у залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя клопотання процесуального прокурора - прокурора Василівської окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у нежитловому приміщенні, заявлене у кримінальному провадженні № 62022000000000721, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 вересня 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, та додані до нього матеріали, -

ВСТАНОВИЛА:

Прокурор Василівської окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 звернувся до Комунарського районного суду м. Запоріжжя із клопотанням про проведення обшуку у приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи вказане клопотання прокурор вказав, що у провадженні другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Запоріжжі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Мелітополі, перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022000000000721 від 14 вересня 2022 року, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Запорізькою обласною прокуратурою.

В ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що у період часу з 24.02.2022 по теперішній час, посадові особи Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, діючи за попередньою змовою між собою та іншими залученими громадянами України, налагодили злочинну схему з вимагання та отримання неправомірної вигоди від фізичних та юридичних осіб за не створення штучних перешкод та безперешкодне оформлення дозвільних документів в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) сільськогосподарської техніки (машин), що полягає у наступному.

Упродовж зазначеного часу до ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області звертаються фізичні та юридичні особи з метою отримання дозвільних документів, на підставі поданих ними заяв про реєстрацію (перереєстрацію, зняття з обліку) сільськогосподарської техніки (машин), у тому числі свідоцтв про реєстрацію сільськогосподарської техніки (машин).

За результатами розгляду вищевказаних заяв осіб, керівництво та працівники відділу, до повноважень якого входить прийняття рішень за вказаними заявами та здійснення реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку) сільськогосподарської техніки (машин), за погодженням та сприяння керівництва ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, діючи за заздалегідь розробленою злочинною схемою, починають створювати штучні перешкоди у вигляді тривалого розгляду зазначених заяв фізичних та юридичних осіб, з подальшою відмовою в їх задоволенні з надуманих та/або формальних причин або видачі талонів тимчасового обліку машин замість свідоцтва про реєстрацію машин, що у подальшому створює незручності для фізичних та юридичних осіб, оскільки вони фактично залишаються обмеженими у праві розпорядження власним майном - сільськогосподарською технікою (машинами), та створюючи при цьому, тим самим, передумови для пропозицій з надання неправомірної вигоди на їх користь з боку зазначених осіб.

На звернення осіб щодо можливості отримання свідоцтва про реєстрацію машин замість талонів тимчасового обліку машин, останні спочатку відмовляють у їх видачі, мотивуючи своє рішення нормами, викладеними у Постанові Кабінету Міністрів України № 694 від 08.07.2009, а в подальшому пропонують звернутися за визначеним номером мобільного телефону, з метою отримання консультативних послуг та фактичного надання неправомірної вигоди через осіб, залучених до корупційної схеми з отримання неправомірної вигоди.

Так, за пропозицію посадових осіб ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, у тому числі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , вищезазначені особи, які попередньо отримали талони тимчасового обліку машин, починають звертатися за запропонованим номером мобільного телефону НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_6 (є вітчимом ОСОБА_4 ), та по якому з ними починає спілкуватися жінка на ім`я ОСОБА_8 (встановлено - ОСОБА_8 - дружина ОСОБА_4 ). В ході телефонної бесіди остання повідомляє особам про можливість отримання свідоцтва про реєстрацію машин замість талонів тимчасового обліку машин в обмін на укладання відповідного договору з ФОП ОСОБА_6 та оплату інформаційних та консультаційних послуг, які фактично і є предметом неправомірної вигоди.

В подальшому, за результатами перерахування грошових коштів у вигляді неправомірної вигоди у сумі від 6600 грн., яка варіюється в залежності від типу та кількості одиниць сільськогосподарської техніки (машин), на визначений ОСОБА_8 банківський рахунок, який фактично належить фізичній особі - підприємцю ОСОБА_6 , вищевказані фізичні та юридичні особи, за вказівкою ОСОБА_8 , повторно звертаються до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, де за результатами подання тих самих документів, що і раніше, отримують вже «позитивне» рішення за результатами розгляду їх повторних заяв, а також свідоцтва про реєстрацію машин замість талонів тимчасового обліку машин.

За результатами перерахування грошових коштів у вигляді неправомірної вигоди на банківський рахунок ФОП ОСОБА_6 , вони в подальшому розподіляються між усіма учасниками вказаної злочинної схеми.

На підставі викладеного на теперішній час в ході проведення досудового розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність у відшуканні та вилученні речей та документів, які мають суттєве значення для кримінального провадження, необхідних для встановлення фактів та обставин, що підлягають доказуванню, є доказами, засобами та знаряддями вчинення кримінального правопорушення, а саме:

- документи, які стосуються процесу реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин), а саме: заяви з усіма додатками до них (документи, що підтверджують право власності або правомірність використання машини, документи, що підтверджують сплату передбачених законодавством податків та зборів, документи, що посвідчують особу власника машини, документи, що посвідчують особу представника власника машини та його повноваження, свідоцтво про реєстрацію машини, митні декларації, акти про присвоєння ідентифікаційного номера, висновки спеціалістів, декларації про відповідність, сертифікати відповідності, рішення власника про зняття машини з обліку, згоди або дозволи на зняття машини з обліку та ін.), документи, складені та видані за результатами розгляду заяв, реєстраційні документи (свідоцтва про реєстрацію машин, талони тимчасового обліку машин та ін.), номерні знаки, книги (журнали) реєстрації машин, книги (журнали) тимчасової реєстрації машин, книги (журнали) реєстрації та видачі номерних знаків, свідоцтв про реєстрацію машин, талонів тимчасового обліку машин та інші документи, отримані, складені, зареєстровані та надані (видані) в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин), за період часу з 24.02.2022 по 28.08.2023;

- документи бухгалтерського обліку та документи, які були складені (оформлені, видані) в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин) та надання пов`язаних з цим послуг, які стосуються діяльності ФОП ОСОБА_6 (ІПН - НОМЕР_2 );

- документи (у тому числі висновки спеціаліста), які були складені (оформлені, видані) в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин) від імені ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН - НОМЕР_3 );

- чорнові записи;

- банківські картки, мобільні термінали систем зв`язку (мобільні телефони), носії електронної інформації, комп`ютерна техніка;

- грошові кошти, одержані злочинним шляхом;

- накази про призначення (переведення та ін.), контракти, особові справи, посадові інструкції (обов`язки) та ін. документи відносно ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- інші речі і документи, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони є предметом кримінального правопорушення, використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, та мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Встановлено, що вищевказані речі та документи можуть знаходитись у приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 105-А.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , на праві приватної власності належить ТОВ «МІЛТОН» (код ЄДРПОУ - 35300444).

У даному випадку, на думку прокурора, потреби досудового розслідування виправдовують втручання у право недоторканності іншого володіння, оскільки враховуючи вищенаведене, а також те, що для швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження наявна необхідність у встановленні всіх обставин, які відповідно до ст. 91 КПК України підлягають доказуванню, та об`єктивному їх дослідженні, з метою виявлення і фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знарядь та предметів його вчинення, а також речей, які зберегли на собі сліди злочину та можуть мати значення по кримінальному провадженню речових доказів.

На підставі вищевикладеного, прокурор просить слідчого суддю надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 105-А.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання про проведення обшуку повністю підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання прокурора ОСОБА_3 , вислухавши його доводи та пояснення, дослідивши матеріали, додані до клопотання, дійшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Частина 1 статті 234 КПК України передбачає, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Статтею 234 КПК України передбачено право слідчого за погодженням прокурора або прокурора звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про обшук.

Встановлено, що 14 вересня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (кримінальне провадження № 62022000000000721).

Клопотання прокурора відповідає вимогам, передбаченим ст. 234 КПК України. До матеріалів клопотання додані: витяг з ЄРДР, копії: постанови про визначення підслідності, постанови про зміну групи прокурорів, рапортів співробітників управління внутрішнього контролю Державного бюро розслідувань, копій документів, протоколів допитів свідків, Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно та інші документи.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 105-А, на праві приватної власності належить ТОВ «МІЛТОН» (код ЄДРПОУ - 35300444).

Враховуючи дані, повідомлені прокурором, та досліджені у судовому засіданні у додатках до клопотання прокурора, вважаю, що на цей час є підстави для задоволення клопотання про обшук, оскільки прокурором доведено, про обґрунтованість факту вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України; відшукувані предмети, речі та документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, можуть знаходитися у приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 105-А, вони мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду.

Крім того, на думку слідчого судді, за встановлених у судовому засіданні обставин, обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення вказаних у клопотанні предметів.

Слідчий суддя, надаючи дозвіл на проведення обшуку у житлі, не зобов`язаний вказувати у відповідній ухвалі, хто конкретно має провести цю слідчу (розшукову) дію. Визначення прокурора або слідчого (їх групи) для проведення обшуку належить до повноважень прокурора (старшого прокурора, групи прокурорів, які здійснюватимуть повноваження прокурорів у конкретному кримінальному провадженні) або старшого слідчої групи (керівника органу досудового розслідування). Доручення прокурора слідчому, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, про проведення обшуку у житлі, може даватися як в усній, так і в письмовій формах (аналогічні правові висновки викладені в постанові ККС ВС від 07.10.2020 у справі № 725/1199/19).

Керуючись ст. 234, 235, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання процесуального прокурора - прокурора Василівської окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у нежитловому приміщенні, заявлене у кримінальному провадженні № 62022000000000721, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14 вересня 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл прокурорам, які входять до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні № 62022000000000721 від 14.09.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, на проведення обшуку у приміщенні Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 105-А, яке на праві приватної власності належить ТОВ «МІЛТОН» (код ЄДРПОУ - 35300444), з метою відшукання та вилучення речей та документів, які мають суттєве значення для кримінального провадження, необхідних для встановлення фактів та обставин, що підлягають доказуванню, є доказами, засобами та знаряддями вчинення кримінального правопорушення, а саме:

- документи, які стосуються процесу реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин), а саме: заяви з усіма додатками до них (документи, що підтверджують право власності або правомірність використання машини, документи, що підтверджують сплату передбачених законодавством податків та зборів, документи, що посвідчують особу власника машини, документи, що посвідчують особу представника власника машини та його повноваження, свідоцтво про реєстрацію машини, митні декларації, акти про присвоєння ідентифікаційного номера, висновки спеціалістів, декларації про відповідність, сертифікати відповідності, рішення власника про зняття машини з обліку, згоди або дозволи на зняття машини з обліку та ін.), документи, складені та видані за результатами розгляду заяв, реєстраційні документи (свідоцтва про реєстрацію машин, талони тимчасового обліку машин та ін.), номерні знаки, книги (журнали) реєстрації машин, книги (журнали) тимчасової реєстрації машин, книги (журнали) реєстрації та видачі номерних знаків, свідоцтв про реєстрацію машин, талонів тимчасового обліку машин та інші документи, отримані, складені, зареєстровані та надані (видані) в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин), за період часу з 24.02.2022 по 28.08.2023;

- документи бухгалтерського обліку та документи, які були складені (оформлені, видані) в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин) та надання пов`язаних з цим послуг, які стосуються діяльності ФОП ОСОБА_6 (ІПН - НОМЕР_2 );

- документи (у тому числі висновки спеціаліста), які були складені (оформлені, видані) в процесі реєстрації (перереєстрації, зняття з обліку та ін.) сільськогосподарської техніки (машин) від імені ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (ІПН - НОМЕР_3 );

- чорнові записи;

- банківські картки, мобільні термінали систем зв`язку (мобільні телефони), носії електронної інформації, комп`ютерна техніка;

- грошові кошти, одержані злочинним шляхом;

- накази про призначення (переведення та ін.), контракти, особові справи, посадові інструкції (обов`язки) та ін. документи відносно ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

- інші речі і документи, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони є предметом кримінального правопорушення, використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, та мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Ухвала діє один місяць з дня її постановлення - по 28.09.2023 року (включно).

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст рішення складено 28.08.2023 року.

Слідчий суддя Комунарського районного

суду м. Запоріжжя: ОСОБА_1

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено02.09.2024
Номер документу113159133
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —333/7185/23

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Гончар О. С.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 25.01.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні