Ухвала
від 06.09.2023 по справі 220/1126/23
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №220/1126/23

Провадження № 2/220/148/23

У Х В А Л А

Іменем України

06 вересня 2023 року Суддя Великоновосілківського районного суду Донецької області Якішина О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування в особі Костянтинопільської сільської ради, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей,

BСТАНОВИВ:

До суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування в особі Костянтинопільської сільської ради, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, вважаю її такою, що підлягає залишенню без руху, для усунення її недоліків, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.3 п.5 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Проте подана позивачем позовна заява не містить викладу обставин, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги в частині визначення місця проживання дітей та зазначення доказів на підтвердження цих обставин.

Крім того, відповідно до п.п.8, 10 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В порушення вказаних вимог подана позивачем заява не містить даних щодо наявності у позивача оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншої позову до цього відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до ч.4 ст. 177 ЦПК України до позовної заява додається документ, що підтверджує сплату судового збору, у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.2 п.1 п.п.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду позовної заяви немайнового характеру яка подана фізичною особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатих осіб, що становить 1073,60 грн.

Відповідно до ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Разом із тим, при зверненні позивача до суду ним заявлено дві вимоги немайнового характеру: про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей.

Проте позивачем не оплачено судовий збір за другу вимогу немайнового характеру.

Суд не приймає до уваги доводи позивача в тій частині, що він не буде ставити питання про стягнення з відповідача на його користь понесених ним витрат по оплаті судового збору, а тому самостійно визначив судовий збір за дві вимоги в розмірі 50 відсотків від суми, визначеної законом, оскільки Законом України «Про судовий збір» зазначених обставин для зменшення суми судового збору, яка підлягає сплаті при зврненні до суду з позовом, не передбачено. Крім того, розподіл судових витрат відповідно до положень ЦПК України здійснюється судом під час ухвалення рішення в залежності від розміру задоволених позовних вимог.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів, зокрема, щодо місця проживання дитини, обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

З позовної заяви взагалі не вбачається, що між подружжям існує спір про визначення місця проживання дітей, позивач не вказує, чи звертався він або відповідач до органу опіки та піклування з питань визначення місця проживання дітей, які заходи органом опіки та піклування вживались.

До матеріалів позовної заяви не додано висновок органу опіки та піклування щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дітей, батьків, які бажають проживати з дитиною, а також на підставі інших документів, що стосуються справи, як це передбачено ст. 19 СК України.

Також, позивачем не надано довідки та характеристики з місця роботи і місця проживання, інші документи, що характеризують батьків і їх відношення до дитини, а також акти обстеження житлових умов батьків, на предмет визначення місця проживання дітей.

У зв`язку з вищевикладеним суд позбавлений можливості вирішити питання про відкриття провадження у справі.

Таким чином, позивачу необхідно надати позовну заяву в новій редакції із зазначенням:

- обставин, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги в частині визначення місця проживання дітей;

- наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- надати висновок органу опіки та піклування щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дітей, батьків, які бажають проживати з дитиною, а також на підставі інших документів, що стосуються справи, як це передбачено ст. 19 СК України;

- надати довідки та характеристики з місця роботи і місця проживання, інші документи, що характеризують батьків і їх відношення до дитини, а також акти обстеження житлових умов батьків, на предмет визначення місця проживання дітей.

- сплатити судовий збір за другу вимогу немайнового характеру в розмірі 1073,60 грн.

Згідно з ч.ч. 1,2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175,177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.175, 185 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Орган опіки та піклування в особі Костянтинопільської сільської ради про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей, залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення її недоліків протягом десяти днів з дня отримання ухвали.

Суддя О.М. Якішина

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113259337
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей

Судовий реєстр по справі —220/1126/23

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Тимченко О. О.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Остапенко В. О.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Якішина О. М.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Якішина О. М.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Якішина О. М.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Якішина О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні