Ухвала
від 05.09.2023 по справі 367/1906/23
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

справа № 367/1906/23 головуючий у суді І інстанції Кухленко Д.С.

провадження № 22-ц/824/10138/2023 суддя-доповідач у суді ІІ інстанції Березовенко Р.В.

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

05 вересня 2023 року м. Київ

Київський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

головуючого судді -Березовенко Р.В., суддів:Лапчевської О.Ф., Мостової Г.І.,

розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», поданою директором - Корж М.А., на ухвалу Ірпінського міського суду Київської області від 28 квітня 2023 року у справі за позовом Приватного підприємства «БІЛГРУПМЕНЕДЖМЕНТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФРЕШ ЛТД», Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАНДАРТ БІЛДІНГ», ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача 1: ОСОБА_2 , Приватне акціонерне товариство ДТЕК «КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» про визнання правочину неукладеним, договору іпотеки недійсним, скасування державної реєстрації обтяжень, припинення права власності на майно та витребування майнових прав, -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 28 квітня 2023 року, з урахуванням ухвали Ірпінського міського суду Київської області від 17 липня 2023 року про виправлення описки, позовну заяву Приватного підприємства «БІЛГРУПМЕНЕДЖМЕНТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФРЕШ ЛТД», Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАНДАРТ БІЛДІНГ», ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача 1: ОСОБА_2 , Приватне акціонерне товариство ДТЕК «КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» про визнання правочину неукладеним, договору іпотеки недійсним, скасування державної реєстрації обтяжень, припинення права власності на майно та витребування майнових прав визнано неподаною та повернуто позивачу.

Не погодившись з зазначеним рішенням суду, Товариство з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», через директора - Коржа М.А., 16 травня 2023 року засобами поштового зв`язку направило апеляційну скаргу безпосередньо до Київського апеляційного суду.

19травня 2023 року апеляційна скарга надійшла на адресу суду першої інстанції.

Для забезпечення апеляційного розгляду, перевірки обставин справи, дотримання строків на апеляційне оскарження, перевірки правових підстав для вирішення питання про відкриття апеляційного провадження, Київським апеляційним судом було витребувано в Ірпінського міського суду Київської області матеріали цивільної справи № 367/1906/23.

30 травня 2023 року цивільна справа № 367/1906/23 надійшла на адресу Київського апеляційного суду.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 20 червня 2023 року цивільну справу повернуто до Ірпінського міського суду Київської області для усунення виявлених недоліків, встановлено строк на їх усунення протягом п`яти днів з дня отримання справи.

21 липня 2023 року матеріали цивільної справи надійшли на адресу Київського апеляційного суду.

24 липня 2023 року матеріали цивільної справи передано судді-доповідачу.

У апеляційній скарзі апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження, обґрунтовуючи тим, що копію оскаржуваної ухвали суду отримано апелянтом засобами електронного зв`язку 01 травня 2023 року.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Згідно п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.

Виходячи з принципу верховенства права, положень ст. ст. 21, 22 Конституції України щодо непорушності конституційних прав особи, положень ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка гарантує права особи на доступ до суду і справедливий розгляд його справи судом, та положень ст. ст. 3, 15 ЦК України, ст.ст. 2, 4 ЦПК України щодо права особи на судовий захист цивільного права та інтересу, очевидним стає висновок про пріоритетність права особи на судовий захист цивільних прав та інтересів, у тому числі шляхом оскарження дій і рішень.

З матеріалів справи вбачається, що представник ТОВ «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД» отримав копію ухвали про повернення позовної заяви засобами електронного зв`язку 01 травня 2023 року (т.2, а.с.204). Апеляційну скаргу направлено засобами поштового зв`язку 16 травня 2023 року, тобто протягом п`ятнадцятиденного строку з дня отримання копії оскаржуваної ухвали суду.

Зважаючи на таке та враховуючи пріоритет права особи на судовий захист, колегія суддів приходить до висновку, що строк на апеляційне оскарження пропущено з поважних причин, вважає за можливе поновити строк на апеляційне оскарження.

Згідно правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 23 лютого 2021 року (справа №263/4637/18, провадження №14-126цс20) за змістом ч.6 ст.357 ЦПК України на стадії відкриття апеляційного провадження суддя-доповідач одноособово може вирішити лише питання залишення апеляційної скарги без руху. Питання щодо повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті та відкриття апеляційного провадження вирішує суд апеляційної інстанції. Його склад визначений у ч.3 ст.34 ЦПК України, що міститься у Главі 3 розділу І «Загальні положення» ЦПК України. Згідно з приписом вказаної частини перегляд в апеляційному порядку рішень судів першої інстанції здійснює колегія суддів суду апеляційної інстанції у складі трьох суддів. Велика Палата Верховного Суду вважає, що слова «суд апеляційної інстанції» вжитті у ч.ч.1,2 ст.358 ЦПК України, треба розуміти як колегію суддів суду апеляційної інстанції у складі трьох суддів у світлі загальних положень ЦПК України щодо складу суду, який здійснює перегляд в апеляційному порядку рішень судів першої інстанції (ч.3 ст.34 ЦПК України).

Враховуючи вказану правову позицію, судом апеляційної інстанції не було вирішено питання про відкриття апеляційного провадження у визначений частиною 2 статті 359 ЦПК України строк у зв`язку з відсутністю членів колегії.

Апеляційну скаргу подано до належного суду особою, що має право на апеляційне оскарження, яка за формою та змістом відповідає ст. 356 ЦПК України.

Згідно зі ст. 360 ЦПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі. Відзив на апеляційну скаргу має містити: найменування суду апеляційної інстанції; ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності; обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги; у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу; перелік матеріалів, що додаються. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 356, 359, 360, 361 ЦПК України, апеляційний суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», подане директором - Корж М.А., про поновлення строку на апеляційне оскарження - задовольнити.

Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД» строк на апеляційне оскарження ухвали Ірпінського міського суду Київської області від 28 квітня 2023 року у справі за позовом Приватного підприємства «БІЛГРУПМЕНЕДЖМЕНТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФРЕШ ЛТД», Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАНДАРТ БІЛДІНГ», ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача 1: ОСОБА_2 , Приватне акціонерне товариство ДТЕК «КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» про визнання правочину неукладеним, договору іпотеки недійсним, скасування державної реєстрації обтяжень, припинення права власності на майно та витребування майнових прав.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», поданою директором - Корж М.А., на ухвалу Ірпінського міського суду Київської області від 28 квітня 2023 року у справі за позовом Приватного підприємства «БІЛГРУПМЕНЕДЖМЕНТ», Товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРАЗІЯБУД ТРЕЙД», до Товариства з обмеженою відповідальністю «ФРЕШ ЛТД», Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАНДАРТ БІЛДІНГ», ОСОБА_1 , третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача 1: ОСОБА_2 , Приватне акціонерне товариство ДТЕК «КИЇВСЬКІ РЕГІОНАЛЬНІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» про визнання правочину неукладеним, договору іпотеки недійсним, скасування державної реєстрації обтяжень, припинення права власності на майно та витребування майнових прав.

У порядку підготовки справи до апеляційного розгляду надіслати учасникам судового провадження копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів, роз`яснивши їм право подати відзив на апеляційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 360 ЦПК України, у строк не пізніше десяти днів з дня отримання вказаної ухвали.

Згідно з ч. 4 ст. 360 ЦПК України до відзиву необхідно додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач: Р.В. Березовенко

Судді: О.Ф. Лапчевська

Г.І.Мостова

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113277090
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —367/1906/23

Ухвала від 10.09.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кухленко Д. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гудима Дмитро Анатолійович

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кухленко Д. С.

Постанова від 28.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні