Ухвала
від 12.09.2023 по справі 361/815/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/815/23

провадження № 2-з/361/114/23

12.09.2023

У Х В А Л А

12 вересня 2023 року суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Сердинський В.С., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Музичука Євгенія Анатолійовича про забезпечення позову,

встановив:

В провадженні Броварського міськрайонного суду Київської області перебуває на розгляді цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Гроуверс» про стягнення боргу.

11вересня 2023року досуду надійшлазаява представникапозивача ОСОБА_1 адвокатаМузичука Є.А.про забезпеченняпозову шляхомнакладення арештуна:земельну ділянкукадастровий номер3221287200:03:023:0001,площею 6,7616га,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 ;земельну ділянкукадастровий номер3221287200:03:023:0002,площею 24,3053га,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 ;земельну ділянкукадастровий номер3221287200:03:022:0005,площею 8,8874га,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 ; земельну ділянкукадастровий номер3221280800:10:007:0001,площею 34,6531га,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 ;земельну ділянкукадастровий номер3221280800:10:006:0001,площею 19,0312га,розташовану заадресою: АДРЕСА_1 ; земельну ділянку кадастровий номер 3221280800:10:005:0002, площею 41,1951 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 ; земельну ділянку кадастровий номер 3221280800:10:005:0001, площею 22,2548 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до вимог статті 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

За змістом ст. 150 ЦПК України позов забезпечується: 1)накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; 1-1) накладенням арешту на активи, які є предметом спору, чи інші активи відповідача, які відповідають їх вартості, у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави; 2)забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов`язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин; 4)забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; 8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; 9)арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; 10) іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

При цьому при вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності доводів заявника щодо забезпечення позову; збалансованості інтересів сторін; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимогти, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; ймовірність утруднення виконання або невиконання рішення в разі невжиття таких заходів.

За приписами частини третьої статті 150 ЦПК України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Із позовних вимог ОСОБА_1 вбачається, що він просить суд стягнути із Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Гроуверс» на його користь грошові кошти урозмірі 20367195 гривень 00 копійок.

Заява про забезпечення позову мотивована тим, що між сторонами існує майновий спір на значну грошову суму і є підстави вважати, що існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову. Згідно з даними Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 23 травня 2023 року

вартість вищезазначених земельних ділянок становить 2574057 гривень 57 копійок. Загальна сума грошових коштів, що підлягає поверненню, становить 20 367 195 гривень 00 копійок , відтак ринкова вартість належного відповідачу нерухомого майна не покриває повністю суми майбутнього стягнення, а тому є необхідність у вжитті заходів забезпечення позову, які є співмірними з пред`явленими вимогами.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) з урахуванням доказів, наданих стороною для підтвердження своїх вимог, має пересвідчитись, зокрема у тому, що між сторонами дійсно виник спір, існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позовних вимог, з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також співмірність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, заявленим позовним вимогам.

При оцінці зазначеної співмірності, слід ураховувати безпосередній зв`язок заяви про забезпечення позову з предметом позову, співвідношення заявленій вимозі, необхідність вжиття забезпечувальних заходів їхній меті.

Велика Палата Верховного Суду у своїй постанові від 12 лютого 2020 року у справі №381/4019/18 (провадження №14-729цс19) вказала наступне: «Співмірність передбачає співвідношення судом негативних наслідків від вжиття заходів забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати внаслідок невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, вартості майна, на яке він заявляє клопотання накласти арешт, чи майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії. Заходи забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду і повинні застосовуватися лише в разі необхідності, оскільки безпідставне звернення до таких дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.. [...] Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд повинен співвідносити негативні наслідки від вжиття заходів забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати внаслідок невжиття цих заходів. [...] Необхідність застосування заходів забезпечення випливає з фактичних обставин справи, які свідчать про наявність підстав вважати, що незастосування цього заходу призведе до утруднення чи унеможливлення виконання рішення суду в разі задоволення позову».

Заходи забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду і повинні застосовуватися лише у разі необхідності, оскільки безпідставне звернення до таких дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

Обґрунтованою підставою для забезпечення позову має бути існування очевидної загрози порушення законних прав та інтересів позивача у справі у разі невжиття заходів забезпечення позову. Відповідно, звертаючись із заявою про забезпечення позову, особа має довести належність їй таких прав та що невжиття заходів забезпечення позову призведе до утруднення чи неможливості виконання майбутнього рішення суду, при цьому існування загрози порушення прав позивача повинно мати очевидний та об`єктивний характер.

Разом з тим при встановленні відповідності заходів забезпечення позову позовним вимогам слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Вищевказані земельні ділянки, відповідно до державних актів на право власності на земельну ділянку, виданих 02 листопада 2011 року та 23листопада 2010 року Управлінням Держкомзему у Броварському району, належать Сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Гроуверс».

З огляду на викладене, дослідивши письмові матеріали справи, вивчивши заяву про забезпечення позову, суд дійшов обґрунтованого висновку про те, що забезпечення вказаного позову шляхом накладення арешту на вищевказане майно, є співмірним із заявленими позовними вимогами про стягнення боргу.

Також,суд зазначає,що вжиттязаходів забезпеченняцивільного позову,про якіу заявіпросить позивач,жодним чиномне зумовлюєфактичного вирішенняспору посуті,а спрямованолише назбереження існуючогостановища дорозгляду справипо суті та забезпечення балансу інтересів учасників спірних правовідносин.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 149, 153, 260, 261, 354 ЦПК України, суддя

ухвалив:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Музичука Євгенія Анатолійовича про забезпечення позову задовольнити.

Вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на наступне нерухоме майно:

земельну ділянку кадастровий номер 3221287200:03:023:0001, площею 6,7616 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

земельну ділянку кадастровий номер 3221287200:03:023:0002, площею 24,3053 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , цільове призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

земельну ділянку кадастровий номер 3221287200:03:022:0005, площею 8,8874 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

земельну ділянкукадастровий номер3221280800:10:007:0001,площею 34,6531га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

земельну ділянку кадастровий номер 3221280800:10:006:0001, площею 19,0312 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

земельну ділянку кадастровий номер 3221280800:10:005:0002, площею 41,1951 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

земельну ділянкукадастровий номер3221280800:10:005:0001,площею 22,2548га, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , призначення земельної ділянки: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

-Дані про сторони:

Позивач (стягувач): ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач (боржник): Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Юнайтед Гроуверс», адреса місцезнаходження: 07412, Київська область, Броварський район, село Рожни, вулиця Щорса, будинок 41-Г, код ЄДРПОУ: 31252340.

Копію ухвали суду направити для виконання Броварському відділу державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Ухвала суду про забезпечення позову виконується негайно.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Особи, винні в порушення заходів забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Строк пред`явлення ухвали суду до виконання три роки.

Суддя В.С. Сердинський

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено14.09.2023
Номер документу113389922
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —361/815/23

Ухвала від 01.10.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Приходько Костянтин Петрович

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні