Рішення
від 15.09.2023 по справі 440/1257/17
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Єдиний унікальний номер №440/1257/17

Провадження № 2/943/7/2023

15 вересня 2023 року м. Буськ Львівська область

Буський районний суд Львівської області

в складі: головуючого-судді Шендрікова Г. О.

за участю секретаря судового засідання Пристанської С.В.

без участі сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Буську справу за позовом заступника керівника Радехівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Буського дочірнього підприємства «Галсільліс» до ОСОБА_1 ,третя особа:Львівська обласнарада про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням,

в с т а н о в и в:

Заступник керівника Радехівської місцевої прокуратури звернувся в суд з позовом в інтересах держави в особі Буського дочірнього підприємства «Галсільліс» до ОСОБА_1 , третя особа:Львівська обласнарада в якому просить стягнути з відповідача на користь держави в особі Буського дочірнього підприємства «Галсільліс», кошти в сумі 197 461,22 грн. шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

В обґрунтування позову зазначає, що вироком Буськогорайонного судуЛьвівської областівід 09.10.2015у справі№440/1404/15-к, ОСОБА_1 визнановинуватим увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ст.197КК України.Вирок Буськогорайонного судувід 09.11.2015року набувзаконної сили.У ходісудового розглядузгідно обвинувальногоакту укримінальному провадженні№12015140170000408від 03.08.2015встановлено,що ОСОБА_1 ,в період з квітня по липень 2015 року, точної дати слідством не встановлено, будучи лісником обходу № 15 Буського ДЛГП «Галсільліс» та матеріальновідповідальною особою, неналежно виконував свої посадові обов`язки, не вживав заходів по попередженню та припиненню незаконних порубок, які мали місце у ввіреному йому обході, не виявляв осіб, винних в порушенні лісового законодавства, спричинивши тяжкі наслідки для власника майна в особі Буського ДЛГП «Галсільліс» та завдавши збитків останньому на суму 197461,22 гривень.

В судове засідання начальник Буського відділу Золочівської окружної прокуратури Коченаш В.Т. не з`явився, однак подав на адресу суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник Буського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи був належним чином повідомлений, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи був належним чином повідомлений, про причини неявки суд не повідомив, рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення неодноразово поверталися на адресу суду з відміткою «вручено особисто», а тому суд вважає за можливе проводити розгляд справи у його відсутності, на підставі документів та доказів, що є в матеріалах справи. Крім того, в матеріалах справи, а саме а.с.55 є заява відповідача ОСОБА_1 з проханням проводити засідання у його відсутності, з позовом згідний.

Представник третьої особи: Львівської обласної ради Савчук І. в судове засідання не з`явилася, однак подала до суду клопотання, в якому просить розгляд справи проводити без участі їх представника, позовні вимоги прокуратури підримують у повному обсязі.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оглянувши матеріали справи, перевіривши інші докази, зібрані в справі, суд приходить до наступного висновку.

Згідностатті 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст.4, ч.1 ст.5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленим цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Відповідно до ч.1ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частинами 3 і 4статті 56 ЦПК Українивстановлено, що у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами. При цьому прокурор обґрунтовує, у чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» представництво прокурором інтересів громадян або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадян або держави, у випадках та порядку, встановлених законом. Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або не належним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Згідно з ч. 6 ст. 82 Цивільного процесуального кодексу України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

В силу положеньст.1192 ЦК Україниз урахуванням обставин справи, суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно дост.128 КПК України, цивільний позов в інтересах держави пред`являється прокурором. Особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 6ст. 82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до п.7постанови Пленуму ВСУ №14 від 18.12.2009 «Про судове рішення у цивільній справі», розглядаючи позов, який випливає з кримінальної справи, суд не вправі обговорювати вину відповідача, а може вирішувати питання лише про розмір відшкодування.

Пленум Верховного Суду України у пункті 2постанови № 6 від 27.03.1992 року «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди»роз`яснив, що розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода заподіяна особі і майну громадянина, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи.

Згідно ст.Лісового кодексуУкраїни організація охорони і захисту лісів передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження лісів від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників і хвороб.

Відповідно ч. 1 ст. 105 Лісового кодексу України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у: незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників;

Згідно ч.1ст.107 Лісового кодексу України підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Крім цього, відповідно до ч. 1 ст. 69 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Вироком Буського районного суду Львівської області від 09 жовтня 2015 року у справі № 440/1404/15-к, який не оскаржувався в апеляційному порядку та набрав законної сили 09 листопада 2015 року, затверджено угоду про примирення, укладену 08 вересня 2015 року між представником потерпілого в особі директора Буського ДЛГП «Галсільліс» Гаркота І.Ф. та обвинуваченим ОСОБА_1 , у кримінальному провадженні № 12015140170000408 від 03.08.2015 року про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогост. 197 КК України. Визнано ОСОБА_1 винуватим у вчинені кримінального правопорушення, передбаченогост. 197 КК Українита призначено йому покарання у виді штрафу в сумі 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень 00 копійок.

Відповідно доданого вироку ОСОБА_1 ,В періодз квітняпо липень2015року,точної датислідством невстановлено, ОСОБА_1 ,будучи лісникомобходу №15Буського ДЛГП«Галсільліс» таматеріальновідповідальною особою,неналежно виконувавсвої посадовіобов`язки,не вживавзаходів попопередженню таприпиненню незаконнихпорубок,які малимісце уввіреному йомуобході,не виявлявосіб,винних впорушенні лісовогозаконодавства,спричинивши тяжкінаслідки длявласника майнав особіБуського ДЛГП«Галсільліс» тазавдавши збитківостанньому насуму 197461,22гривень.

Внаслідок неналежного виконання ОСОБА_1 своїх обов`язків щодо охорони лісу, що спричинило тяжкі наслідки для власника майна в особі Андріївської сільської ради Буського району, яке виразилося у його розкраданні шляхомнезаконної рубки невстановленими особами в період з квітня по липень 2015 року в кварталі № 75 Буського ДЛГП «Галсільліс» самовільно зрубано 12 дерев породи «сосна» та 3 дерева породи «дуб» та в кварталі № 74 Буського ДЛГП «Галсільсліс» 23 дерева породи «сосна» та 8 дерев породи «дуб», в кварталі № 76 Буського ДЛГП «Галсільсліс» 15 дерев породи «вільха» та 5 дерев породи «дуб», 6 дерев породи «ясен» та 18 дерев породи «дуб».

Вказані факти виявлено під час раптової ревізії лісового обходу № 15 Буського ДЛГП «Галсільліс», у складі комісії працівників зазначеного підприємства, яка проводилась відповідно до наказу директора Буського ДЛГП «Галсільліс» № 19 від 08.07.2015, про що складено відповідний акт.

В подальшому, комісією в складі директора Буського ДЛГП «Галсільліс», головного лісничого, інженера лісових культур, майстра лісу, лісника обходу, № 15 вказаного підприємства, які діють на підставі посадових інструкцій та Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 976 від 16.09.2009 складено польову перелікову відомість самовільно зрубаних дерев в обході № 15 (лісник ОСОБА_1 ), а саме виявлено самовільно зрубаних дерев у кількості 99 штук (породи «сосна» 35, породи «дуб» 34, породи «вільха» 15, породи «ясен» 15) та проведено розрахунок розміру завданої шкоди відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 665 від 23.07.2008. згідно вказаного розрахунку розмір завданої шкоди Андріївській сільській раді Буського району складає 197461,22 грн.

Зважаючи на викладене вище, суд дійшов висновку, що оскільки внаслідок вчиненого відповідачем злочину заподіяно матеріальну шкоду Буського ДЛГП «Галсільліс», то така шкода підлягає стягненню з ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Отже позов заступника керівника Радехівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Буського дочірнього підприємства «Галсільліс» до ОСОБА_1 ,третя особа:Львівська обласнарада про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням підлягає задовленню.

Згідно з ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, отже з відповідача підлягають стягненню судові витрати на користь держави.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 82, 89, 264-265, 268, 274-279 ЦПК України,

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає: с. Боложинів Золочівського (колишнього Буського) району Львівської області на користь Буського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» (код ЄДРПОУ 31148180) кошти в сумі 197461 (сто дев`яносто сім тисяч чотириста шістдесят одну) гривню 22 копійок, шкоди завданої кримінальним правопорушенням.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ,який зареєстрованийта проживає: АДРЕСА_1 вдохід держави2961 (дві тисячі дев`ятсот шістдесят одну) гривні 92 копійок судового збору.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено: 15.09.2023 р.

Учасники справи:

Заступник керівника Радехівської місцевої прокуратури Львівської області.

Позивач: Буське дочірнє підприємство «Галсільліс» , адреса: вул. Замкова, 10а смт. Олесько Золочівський район Львівська область.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який зареєстрований та проживає: с. Боложинів Золочівський (колишній Буський) район Львівська область.

Третя особа: Львівська обласна рада, адреса: вул. Винниченка, 18 м. Львів 79008.

Суддя: Г. О. Шендрікова

Дата ухвалення рішення15.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113489055
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —440/1257/17

Постанова від 06.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ніткевич А. В.

Рішення від 15.09.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 23.12.2022

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 04.08.2017

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Мельник С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні