Ухвала
від 12.09.2023 по справі 752/16213/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/16213/22

Провадження № 1-кс/752/6010/23

У Х В А Л А

12 вересня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 про встановлення строку для проведення процесуальних дій у кримінальному провадженні №42022100000000478 від 14.09.2022 року,

ВСТАНОВИВ:

до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 , в якому просить встановити слідчому, прокурору у кримінальному провадженні № 42022100000000478, внесеному до ЄРДР 14.09.2022 за ч. 4 ст. 191 КК України, 30-денний строк з моменту отримання органом досудового розслідування відповідної ухвали для проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

В обґрунтування клопотання зазначив, що в провадженні СУ ГУНП у місті Києві перебуває кримінальне провадження № 42022100000000478, внесене до ЄРДР 14.09.2022 за ч. 4 ст. 191 КК України, а саме за фактом розтрати службовими особами одного з державних підприємств України за попередньою змовою майна держави, шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого в умовах воєнного стану.

Посилається на те, що в ході надання правової допомоги ОСОБА_5 були встановлені наступні обставини, які на думку захисту є підставами для визначення слідству відповідних строків.

Так, був направлений адвокатський запит до НЕК Укренерго та був зроблений адвокатський запит до ДП «Укрвугілля».

За змістом відповідей на вказані адвокатські запити, можна зробити висновок про відсутність події кримінального правопорушення за фактом розтрати майна держави.

Зокрема, у відповіді НЕК Укренерго № 01/31581 від 29.06.23 та ДП «Укрвугілля» від 26.06.2023 за № 0397/06 підсумково, зазначено наступне: ДП «Укрвугілля» виконало свої обов`язки в повному обсязі у відповідності до положень постанови Кабінету міністрів України № 838 від 22.07.2022 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов`язків на оператора системи передачі для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії»; грошові кошти, отримані в якості цільової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги були спрямовані виключно на закупівлю вугільної продукції та подальшу реалізацію на адресу підприємств теплової генерації ТЕС та ТЕЦ; ДП «Укрвугілля» повернуто цільову безвідсоткову поворотну фінансову допомогу в повному обсязі та у строк, передбачений умовами Договору; під час виконання постанови Кабінету міністрів України № 838 від 22.07.2022 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов`язків на оператора системи передачі для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» ДП «Укрвугілля» укладалися договори поставки з підприємствами теплової генерації з дотриманням умов, визначених у Постанові, які враховували характеристики вугільної продукції, яка відповідає потребам виробників електричної енергії; ДП «Укрвугілля» було здійснено постачання вугільної продукції в межах суми коштів, наданих в рамках безвідсоткової поворотної фінансової допомоги.

Таким чином, зі змісту відповіді ДП «Укрвугілля» від 26.06.2023 за № 0397/06 та НЕК Укренерго № 01/31581 від 29.06.23 очевидно, що не знайшли свого фактичного підтвердження дані, на підставі яких здійснено внесення відомостей до ЄРДР но кримінальному провадженню № 42022100000000478 від 14.09.2022. Кошти цільової безвідсоткової поворотної фінансової допомоги не розтрачувалися посадовими особами ДП «Укрвугілля», шляхом придбання вугілля, його переробки, збагачення та накопичення, з подальшою реалізацією відповідної вугільної продукції приватним комерційним структурам, які у своєму складі не мають теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей, а лише виконують функції посередників, також спростовується і сам факт реалізації вугілля ДП «Укрвугілля» на користь компанії за ціною нижчою ніж ринкова, що доводить відсутність завдання збитків державному підприємству.

Також звертає увагу на те, що не зважаючи на проведені слідчі дії, обшуки, вилучене майно та віднайдену інформацію, зі спливом річного терміну жодному з учасників кримінального провадження не вручено підозру, що в свою чергу, на його думку, означає відсутність будь-яких реальних підстав це зробити, враховуючи також і зміст вищенаведеної інформації з відповідей НЕК Укренерго та ДП «Укрвугілля».

Враховуючи зазначене вважає, що здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022100000000478, внесене до ЄРДР 14.09.2022 за ч. 4 ст. 191 КК України, не відповідає критеріям розумних строків, тому наявні підстави для встановлення строку слідчому, прокурору для проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Адвокат ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_4 заперечував проти задоволення клопотання. Зазначив, що на даний час матеріали кримінального провадження витребовуються НАБУ та вважає, що у випадку задоволення клопотання це буде суперечити нормам ст.ст. 303-304 КПК України.

Також, від слідчого СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_6 надійшли письмові заперечення, відповідно до яких зазначає, що у даному кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих (процесуальних) дій, які потребують тривалого часу, крім того, на даний час у кримінальному провадженні триває комп`ютерно технічна експертиза. Також, на даний час матеріали кримінального провадження готуються до направлення на адресу НАБУ.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення адвоката, прокурора, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно ст. 114 КПК України, для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Будь-які строки, що встановлюються прокурором, слідчим суддею або судом, не можуть перевищувати меж граничного строку, передбаченого цим Кодексом, та мають бути такими, що дають достатньо часу для вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень та не перешкоджають реалізації права на захист.

З урахуванням того, що, згідно ст. 113 КПК України, процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.

Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

При цьому, КПК України містить низку норм, які чітко закріплюють прямі вказівки на строки, протягом яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення або вчиняти процесуальні дії. У випадках якщо норми КПК України не містять прямих указівок на строки їх проведення або вчинення чи закріплюють відповідні граничні строки, прокурор, слідчий суддя, суд з урахуванням обставин, установлених під час відповідного кримінального провадження, має право встановлювати конкретні процесуальні строки.

Процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, мають право встановлювати прокурор, слідчий суддя та суд. В окремих випадках процесуальні строки можуть установлюватися й іншими суб`єктами.

Процесуальні строки встановлюються прокурором, слідчим суддею, судом для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку.

При встановленні процесуальних строків прокурор, слідчий суддя, суд повинні враховувати: 1) граничні строки вчинення відповідних процесуальних дій або прийняття процесуальних рішень, передбачені КПК України; 2) обставини, встановлені під час відповідного кримінального провадження; 3) достатність часу для вчинення учасником кримінального провадження відповідних процесуальних дій або прийняття ним процесуальних рішень; 4) відсутність перешкод реалізації права на захист.

Тобто, ця стаття передбачає, що процесуальні строки встановлюються прокурором, слідчим суддею, судом у межах граничного строку та не можуть їх перевищувати. Граничним строком є максимально допустима тривалість відповідного процесуального строку, встановлена КПК України або відомчим підзаконним нормативним актом.

Згідно з вимогами ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження..

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Частиною 1 ст. 294 КПК України передбачено, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 9 ст. 284 КПК України, якщо закінчилися строки досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру, встановлені частиною першою статті 219 цього Кодексу, слідчий суддя може винести ухвалу про закриття кримінального провадження за клопотанням іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представника.

Разом з тим, як вбачається із письмових заперечень слідчого СУ ГУНП у м. Києві ОСОБА_6 , що у даному кримінальному провадженні необхідно провести ряд слідчих (процесуальних) дій, які потребують тривалого часу, крім того, на даний час у кримінальному провадженні триває комп`ютерно технічна експертиза, та на даний час матеріали кримінального провадження готуються до направлення на адресу НАБУ.

На підставі зазначеного, у слідчого судді відсутні підстави для встановлення строку для проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022100000000478.

Керуючись ст.ст. 113, 114, 219,284,294,303-309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_5 про встановлення строку для проведення процесуальних дій у кримінальному провадженні №42022100000000478 від 14.09.2022 року - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113489935
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —752/16213/22

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 12.09.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 25.05.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 01.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 13.02.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні