Ухвала
від 20.09.2023 по справі 300/5546/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про перехід до розгляду справи

за правилами загального позовного провадження

"20" вересня 2023 р. справа № 300/5546/23

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Главач І.А., розглянувши у письмовому провадженні клопотання про перехід до розгляду справи за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області про зобов`язання до вчинення дій,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (надалі, також позивач, ОСОБА_1 ), звернулася в суд з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області (надалі, також відповідач), в якому просить:

- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області зарахувати до страхового стажу ОСОБА_1 , який дає право на пенсію за віком, періоди роботи з 01.01.1991 по 30.06.1993 та з 01.07.1993 по 29.08.2000 та провести перерахунок пенсії.

Ухвалою Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 22.08.2023 відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) в порядку, визначеному статтею 263 КАС України.

Ухвалою суду про витребування доказів від 15.09.2023 постановлено витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Арніка" додаткові документальні докази.

15.09.2023 канцелярією суду зареєстроване клопотання про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження від 14.09.2023 за підписом позивача та її представника. Означене клопотання мотивоване тим, що вирішення спірних правовідносин, що виникли між ОСОБА_1 та ГУ ПФУ в Івано-Франківській області, тривають уже протягом 12 років, що потягнуло за собою витрачення значних зусиль, коштів та поневірянь, має важливе значення для позивача і вимагає, повного і всебічного розгляду справи. ОСОБА_1 має бажання та необхідність надати усні пояснення по суті спору. Крім того, відповідач неповно, неточно, а дещо взагалі обминув у відзиві по суті справи, а тому існує необхідність розгляду справи № 300/5546/23 в судовому засіданні з викликом сторін.

Суд, дослідивши подане клопотання та матеріали адміністративної справи, зазначає таке.

Відповідно частин 1-3 до статті 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Вирішення питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження та переходу зі спрощеного позовного провадження до розгляду справи за правилами загального позовного провадження регламентує стаття 260 КАС України.

У відповідності до статті 257 частини 3 КАС України, при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, зокрема: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Тобто законодавцем надано право суду визначатись щодо можливості розгляду конкретної справи за правилами, зокрема, загального позовного провадження.

Як встановлено статтею 242 КАС України, обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

У зв`язку вищенаведеним та із врахуванням частини 3 статті 257 КАС України, для повного, всебічного та об`єктивного з`ясування всіх обставин у цій справі, враховуючи обсяг та характер доказів у справі, суд вважає за необхідне розглянути справу за правилами загального позовного провадження.

Згідно із приписами статті 260 частини 6 КАС України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Відповідно до статті 173 частини 2 пункту 1 КАС України, завданням підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

Системно аналізуючи наведені нормативні положення, а також обсяг та характер доказів у справі, враховуючи значення справи для учасників, суд для об`єктивного розгляду та вирішення справи із прийняттям у ній справедливого рішення, вважає за необхідне перейти до розгляду справи в порядку загального позовного провадження та призначити підготовче засідання для розгляду справи по суті.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 12, 179, 241-243, 248, 257, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження ОСОБА_1 від 14.09.2023 задовольнити.

2. Перейти до розгляду справи № 300/5546/23 за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на "05" жовтня 2023 року о 10:00 год, яке буде проводити одноособово суддя Главач І.А. в приміщенні Івано-Франківського окружного адміністративного суду за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 46, другий поверх, зал судових засідань № 217.

4. Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

Відповідачу копію ухвали надіслати через підсистему "Електронний суд".

Перебіг процесуальних строків, початок яких пов`язується з моментом вручення процесуального документа учаснику судового процесу в електронній формі, починається з наступного дня після доставлення документів до Електронного кабінету в розділ "Мої справи".

Ухвала, окремо від рішення суду, не оскаржується і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Главач І.А.

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113597378
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —300/5546/23

Ухвала від 22.05.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Ухвала від 05.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Гінда Оксана Миколаївна

Ухвала від 19.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Рішення від 05.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Рішення від 05.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 05.02.2024

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні