Рішення
від 16.09.2010 по справі 2-726-10
ТЕРНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-726/2010

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 вересня 2010 року м.Тернівка

Тернівський міськ ий суд Дніпропетровської обл асті в складі:

головуючого судді Пономаренко І.П .

при секретарі Некрасовій А.В .

за участю: позивача ОСОБА_1

представників від повідачів Нещерет Л.Г., Ілюще нко А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Те рнівського міського суду цив ільну справу за позовом ОСО БА_1 до виконавчої дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України та відділе ння виконавчої дирекції фонд у соціального страхування ві д нещасних випадків на вироб ництві та професійних захвор ювань України в м.Тернівка, пр о стягнення невиплачених щом ісячних страхових виплат, су д,-

В С Т А Н О В И В:

В обгрунтування своїх позовних вимог позивач поси лається на те, що понад 16 років він працював у тяжких пі дземних умовах праці на підп риємствах вугільної промисл овості.

За час роботи на цих підп риємствах позивач захворів н а професійні захворювання ан тракосилікоз 1 ст., емфізема ле гень 2ст., артоз колінних сугло бів в сполученні з періартро зами 2 ст., які було встановлен о 27 березня 2008 року згідно «Пов ідомлення про професійне зах ворювання» № 305 від 28 березня 2008 року.

Відповідно до виписки з а кту МСЕК серії ДНА-02 № 027085 від 22 ве ресня 2008 року позивачеві було встановлено 40 % втрати профес ійної працездатності безстр оково з 18 липня 2008 року.

Постановою відповідача № 0421/5822/5822/3 від 23 вересня 2008 року поз ивачеві було призначено щомі сячні страхові виплати у роз мірі 992 грн. 65 коп. з 18 серпня 2008 рок у.

Позивач вважає, що згідно чинного законодавства йому повинні були сплачувати щомі сячні страхові виплати не з 18 серпня 2008 року а з 27 березня 2008 ро ку, тому на підставі вищевикл аденого позивач просить: - 1. Ви знати таким, що не відповідає вимогам Закону призначення щомісячних страхових виплат при встановленні професійно го захворювання з дати обсте женя МСЕК; - 2. Встановити, що при значені йому постановою ВВД ФССНВУ в м.Тернівці щомісячн і страхові виплати з дати обс теження МСЕК з 18 серпня 2008 року не відповідають вимогам ст.40 Закону № 1105; - 3. Визнати судовим р ішенням початок виплати пози вачеві ВВД ФССНВУ в м.Тернівк а щомісячних страхових випла т з дати встановлення профза хворювання - з 28 березня 2008 року ; - 4. Стягнути з відповідача на й ого користь 4 тис. 371 грн. 70 коп. не доплачених щомісячних с трахових виплат.

Позивач у судовому засід анні позовні вимоги підтрима в посилаючись на обставини т а докази, викладені в позовні й заяві та просив позовні вим оги задовольнити у повному о бсязі.

Представник відповідач а виконавчої дирекції Фо нду соціального страхування від нещасних випадків на вир обництві та професійних захв орювань України в судово му засіданні позов не визнал а, пояснивши, що позивачеві ві рно встановлено дату початку здійснення щомісячних страх ових виплат. Просила в задово ленні позовних вимог відмови ти.

Представник відповідач а відділення виконавчої дире кції Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України в міс ті Тернівка позов не визнала та просила в позові відмовит и.

Суд, заслухавши в судовом у засіданні пояснення позива ча та представників відповід ачів, дослідивши письмові ма теріали справи, вважає, що в за доволенні позовних вимог поз ивача слід відмовити повніст ю з наступних підстав.

У відповідності зі ст.11 ЦП К України суд розглядає циві льні справи не інакше як за зв ерненням фізичних чи юридичн их осіб, поданим відповідно д о цього Кодексу, в межах заявл ених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб , які беруть участь у справі.

Відповідно до ст.40 Закону України «Про загальнообов`я зкове державне соціальне стр ахування від нещасного випад ку на виробництві та професі йного захворювання, які спри чинили втрату працездатност і» страхові виплати пров адяться щомісячно в установл енні Фондом дні на підставі п останови цього Фонду або ріш ення суду потерпілому з дня в трати працездатності внаслі док нещасного випадку або з д ати встановлення професійно го захворювання.

Страхові виплати провад яться протягом строку, встан овленого МСЕК або ЛКК. При цьо му суми страхових виплат за м инулий час виплачуються за у мови підтвердження МСЕК втра ти працездатності та причинн ого зв»язку між настанням не працездатності та ушкодженн ям здоров»я.

Ст.34 цього Закону закріпл ено, що сума щомісячних страх ових виплат встановлюється в ідповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячного заробі тку, що потерпілий мав до ушко дження здоров»я.

Наказом № 136/1161 від 22 березня 1996 року «Про затвердження пор ядку встановлення медико-соц іальними експертними комісі ями ступеня втрати професійн ої працездатності у відсотка х працівникам, яким заподіян о ушкодження здоров»я, пов»я зане з виконанням трудових о бов»язків» встановлено, що н а медико-соціальні експертні комісії покладено обов»язки по встановленню ступеню втр ати професійної працездатно сті у відсотках потерпілим, я ким заподіяно ушкодження здо ров»я.

Відповідно до постанови Фонду № 24 від 24 липня 2007 року «Пр о порядок призначення, перер ахування та проведення страх ових виплат», прийнятої у від повідності з вимогами Закону України «Про загальнообов`я зкове державне соціальне стр ахування від нещасного випад ку на виробництві та професі йного захворювання, які спри чинили втрату працездатност і», щомісячна страхова випла та призначається потерпілом у при встановленні йому МСЕК стійкої втрати професійної працездатності та право на о тримання потерпілим щомісяч ної страхової виплати настає з дня встановлення йому МСЕК стійкої втрати професійної працездатності.

В судовому засіданні вст ановлено, що на підставі пові домлення Українського науко во-дослідного інституту пром ислової медицини про професі йне захворювання форми П-3 від 28 березня 2008 року позивач був н аправлений на огляд МСЕК (а.с.7 ).

Відповідно до виписки з а кту огляду МСЕК серії ДНА-02 № 027 085 від 22 вересня 2008 року позиваче ві було встановлено 40 % втрати професійної працездатності безстроково з 18 липня 2008 року (а .с.8).

У зв»язку з чим постанов ою відділення виконавчо ї дирекції фонду соціального страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань Україн и в м.Тернівка № 0421/5822/5822/3 від 2 3 вересня 2008 року позивачеві бу ло призначено щомісячні стра хові виплати у розмірі 992 грн. 65 коп. з 18 серпня 2008 року безстрок ово (а.с.9).

Таким чином, суд приходит ь до висновку про те, що відпов ідачі при призначенні позива чеві щомісячних страхових ви плат на підставі акту огляду МСЕК діяли у суворій відпові дності до чинного законодавс тва, а позовні вимоги є необґр унтованими, тому в задоволен ні позову слід відмовити в по вному обсязі.

Також, згідно ст.ст.81, 88 ЦПК України підлягають до стягне ння з позивача витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення розгляду справи в сумі 7 г рн. 50 коп., так як сума 7 грн. 50 коп. була сплачена позивачем при зверненні з позовом (а.с.3).

На підставі викладеног о, керуючись ст.ст.10, 11, 60, 131, 212-215, 218 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

В задоволенні позову О СОБА_1 до виконавчої дирекц ії Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України та відд ілення виконавчої дирекції ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м.Тернівк а, про стягнення невиплачени х щомісячних страхових випла т відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на к ористь УДКУ м.Тернівка ГУДКУ в Дніпропетровській області витрати на інформаційно-тех нічне забезпечення розгляду справи в сумі 7 (сім) грн. 50 коп.

Рішення суду може бути о скаржено до апеляційного суд у Дніпропетровської області через Тернівський міський с уд в порядку, передбаченому с т.ст.294, 295 ЦПК України на протязі десяти днів з дня проголошен ня рішення.

Головуючий:

СудТернівський міський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено13.10.2010
Номер документу11370839
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-726-10

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Краснолиманський міський суд Донецької області

Мороз Ліна Іванівна

Ухвала від 15.10.2010

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Єланський Олег Геннадійович

Рішення від 16.09.2010

Цивільне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Пономаренко Іван Петрович

Рішення від 18.08.2010

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Пода Наталія Миколаївна

Ухвала від 07.07.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Іщенко Ігор Володимирович

Рішення від 05.07.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Черняк Владислав Валерійович

Ухвала від 05.05.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Очеретяний Вадим Анатолійович

Рішення від 09.06.2010

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Мельник Василь Іванович

Рішення від 29.04.2010

Цивільне

Голопристанський районний суд Херсонської області

Охтень Аліна Андріївна

Рішення від 29.04.2010

Цивільне

Лутугинський районний суд Луганської області

Чуванова Алла Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні