Ухвала
від 28.09.2023 по справі 142/955/19
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 142/955/19

Номер провадження 2/142/20/23

У Х В А Л А

28 вересня 2023 року смт. Піщанка

Суддя Піщанського районногосуду Вінницькоїобласті НестерукВ.В.,отримавши заяву позивача ОСОБА_1 про участьв судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення судув цивільнійсправі з ЄУН 142/955/19 за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської районної державної адміністрації Вінницької області, Фермерського господарства "Лівон", третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

18 листопада 2019 року до Піщанського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Піщанської районної державної адміністрації, Фермерського господарства "Лівон", третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди землі, та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки. У вказаній позовній заяві позивач просить суд визнати протиправним та скасувати розпорядження Піщанської РДА від 28.03.2006 року № 85 «Про надання земельних ділянок для ведення фермерського господарства», визнати недійсним договір оренди земельної ділянки загальною площею 76,3314 га, укладений між Піщанською РДА та ФГ «ЛІВОН» терміном на 25 років, який зареєстровано у Державному підприємстві «Центр Державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельним ресурсам» від 14 квітня 2006 року за № 040680900003, скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, яку проведено 14 квітня 2006 року, на підставі договору оренди землі від 28.03.2006 року, зареєстрованого у Державному підприємстві «Центр Державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельним ресурсам» за № 040680900003. В обгрунтування позовних вимог зазначає, що розпорядження Піщанської РДА від 28.03.2006 року № 85 «Про надання земельних ділянок для ведення фермерського господарства» прийняте в порушення статті 19 Конституції України, частини третьої статті 125 Земельного кодексу України, абзацу другого статті 19 Закону України «Про оренду землі», статті 6 Закону України «Про плату за землю», а тому є протиправним та підлягає скасуванню. Також вважає, що договір оренди земельної ділянки загальною площею 76,3314 га, укладений між Піщанською РДА та ФГ «ЛІВОН» терміном на 25 років, який зареєстровано у Державному підприємстві «Центр Державногоземельного кадастру при Державному комітеті України по земельним ресурсам» від 14 квітня 2006 року за № 040680900003 є недійсним на підставі ч. 1 ст. 215, ч. 1 ст. 203 ЦК України, оскільки його укладено на підставі протиправного розпорядження та з порушенням ч. 3 ст. 125 ЗК України, ст.ст. 15, 16, 17 Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18 листопада 2019 року її було передано для розгляду судді Щербі Н.Л.

Ухвалою суду від 22 листопада 2019 року в даній цивільній справі було відкрито провадження, розгляд справи вирішено провести в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 19 квітня 2021 року було замінено первісного відповідача - Піщанську районну державну адміністрацію на належного відповідача Тульчинську районну державну адміністрацію Вінницької області, залучено до участі у справі замість третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, її правонаступника - Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру.

Ухвалою суду від 18 серпня 2021 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_2 , залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 15 листопада 2021 року було закрито підготовче провадження у даній справі та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

З матеріалів справи слідує, що наступне судове засідання в даній цивільній справі призначено на 13 годину 00 хвилин 03 жовтня 2023 року.

Відповідно до рішення Вищої ради правосуддя № 867/0/15-23 від 05 вересня 2023 року суддю Піщанського районного суду Вінницької області Щербу Н.Л. відряджено до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області для здійснення правосуддя на 1 (один) рік із 11 вересня 2023 року.

Відповідно донаказу в.о.голови Піщанськогорайонного судуВінницької областівід 07вересня 2023року №070-к відряджено суддю Піщанського районного суду Вінницької області ОСОБА_4 до Козятинського міськрайонного суду Вінницької області для здійснення правосуддя з відрахуванням зі штату суду строком на один рік, з 11 вересня 2023 року.

Розпорядженням в.о. керівника апарату Піщанського районного суду Вінницької області № 71 від 11 вересня 2023 року призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 142/955/19.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11 вересня 2023 року вказану справу передано для розгляду судді Нестеруку В.В.

Ухвалою судді Піщанського районного суду Вінницької області Нестерука В.В. від 14 вересня 2023 року прийнято до свого провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської районної державної адміністрації Вінницької області, Фермерського господарства "Лівон", третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди землі, та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки, розгляд цивільної справ за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської районної державної адміністрації Вінницької області, Фермерського господарства "Лівон", третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди землі, та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки вирішено здійснювати спочатку зі стадії розгляду справи по суті, проведення судового засідання призначено на 13 годину 00 хвилин 03 жовтня 2023 року.

28 вересня 2023 року на адресу суду через підсистему "Електронний суд" від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, в якій він просить суд надати йому можливість участі в судовому засіданні по справі з ЄУН 142/955/19 за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської районної державної адміністрації Вінницької області, Фермерського господарства "Лівон", третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору- ОСОБА_2 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору- ОСОБА_3 провизнання протиправнимта скасуваннярішення,визнання недійснимдоговору оренди землі та скасування державної реєстраціїправа оренди земельноїділянки,яке призначенена13годину 00хвилин 03жовтня 2023року в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою сервісу «EASYCON», посилаючись на значну віддаленість місця проживання позивача від Піщанського районного суду Вінницької області та оголошений в Україні воєнний стан.

Дослідивши заяву позивача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст. 11 ЗУ "Про судоустрій та статус суддів", учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом.

У відповідності до ч. 1, ч. 2 ст.212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

Відповідно до ч. 3 ст. 212 ЦПК України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Згідно положень ч. 5 ст. 212 ЦПК України, ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відповідно до ч. 6 ст. 14 ЦПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі в добровільному порядку.

Відповідно до п. 45-50 Розділу 3 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

Вирішуючи питання про проведення судового засідання у справі за участю позивача в режимі відеоконфренції суд враховує віддаленість місця проживання позивача від місцезнаходження Піщанського районного суду Вінницької області,

Також суд бере до уваги, що Указом Президента «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженим Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ, в Україні було запроваджено воєнний стан в Україні з з 05:30 24.02.2022 строком на 30 діб, який потім був подовжений. 27 липня 2023 року Верховна Рада України Законом України затвердила Указ Президента «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 26.07.2023 № 451/2023, яким строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05:30 18.08.2023 року строком на 90 діб, тобто до 15 листопада 2023 року.

На підставівищевикладеного, беручи до уваги продовження дії на всій території України воєнного стану, значну віддаленість місця проживання позивача від місця знаходження суду, керуючись тим, що суд має забезпечити право на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з огляду на те, що позивач бажає прийняти участь у розгляді справи шляхом особистої участі в судовому засіданні, наявну технічну можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції, з метою забезпечення своєчасності розгляду справи та полегшення участі в ньому всіх учасників розгляду справи, суд вважає за можливе задовольнити заяву позивача та провести судове засідання, призначене на 13 годину 00 хвилин 03 жовтня 2023 року та наступні засідання в даній справі в режимі відеоконференції поза приміщенням суду з використанням власних технічних засобів позивача ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 212, 259-261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про участьв судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення суду, задовольнити.

Судове засідання по цивільній справі з ЄУН 142/955/19 за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської районної державної адміністрації Вінницької області, Фермерського господарства "Лівон", третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди землі та скасування державної реєстрації права оренди земельної ділянки,яке призначенона 13 годину 00 хвилин 03 жовтня 2023 року та наступні засідання в даній цивільній справі проводити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою сервісу «EASYCON» з використаннямвласних технічнихзасобів та електронного цифрового підпису позивача ОСОБА_1 .

Попередити, що відповідно до ч. 5 ст. 212 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відеоконференція буде проведена за допомогою сервісу «EASYCON», за веб-посиланням https://vkz.court.gov.ua/.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Роз`яснити, що отримати інформацію щодо справи, що розглядається можна на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала суду оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя :

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113804432
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —142/955/19

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Нестерук В. В.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Щерба Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні