Ухвала
від 27.09.2023 по справі 229/6681/23
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/6681/23

Провадження № 1-кс/229/1638/2023

У Х В А Л А

іменем України

27 вересня 2023 року м.Дружківка

Слідчий суддя Дружківського міського суду Донецької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дружківка клопотання слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Дружківського відділу Краматорської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

до суду надійшло зазначене клопотання в якому прокурор просить накласти арешт на футболку чоловічу зеленого кольорумарки «STAR», яка упакована до картонного коробу "Пакет №1", штани темно синього кольору марки "PUMA",якы упакованы до картонного коробу "Пакет №2", труси чоловічі чорного кольору з вставкою голубого кольору у вигляді резинки марки "SPORT", спереду, зліва на резинці, напис "SPORT", якы упаковано до картонного коробу "Пакет №3" які буливилучені 25.09.2023.

Обгрунтовує клопотання таким. У провадженні СВ ВП № 1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області перебувають матеріали кримінального провадження за № 12023052260000393 від 23.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України.

23.09.2023 року до ЧЧ ВП№1 надійшло повідомлення від лікаря КНП ЦМЛ м Дружківка, про те, що 23.09.2023 до КНП ЦМЛ м. Дружківка було доставлено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з попереднім діагнозом: проникаюча колото-різана рана брюшної полості з пошкодженням тонкого кишечнику, з внутрішньою кровотечею.

25.09.2023 в період часу з 18год 10хв до 18год 40хв , під час огляду предметів, які надав потерпілий ОСОБА_5 , було вилучено: футболку чоловічу зеленого кольору марки "«STAR», на передній частині якої наявні плями бурого кольору, на нижній частині футболки з передньої сторни з лівого боку, наявні пошкодження тканин у вигляді наскрізного отвору; штани темно синього кольору марки "PUMA" на яких з внутрішньої сторони передньої частини виробу посередені наявні плями речовини бурого кольору; труси чоловічі чорного кольору з вставкою голубого кольору у вигляді резинки марки "SPORT", спереду зліва на резинці напис "SPORT", з внутрішньої сторони виробу на резинці з передньої сторони наявні плями РБК.

25.09.2023 вищевказані предмети постановою слідчого СВ ВП №1 Краматорського РУП ГУ НП в Донецькій області ОСОБА_3 визнано речовими доказами по кримінальному провадженню №12023052260000393від 23.09.2023 року.

У перелічені речі був одягнутий ОСОБА_5 на момент отримання ним тілесних ушкоджень у вигляді колото різаної рани, яка була нанесена ОСОБА_6 23.09.2023 р., на вказаних речах знаходяться сліди РБК, які належать потерпілому ОСОБА_5 .

Вилучені матеріальні об`єкти є речовими доказами у кримінальному провадженні. Незастосування заборони на користування та розпорядження вищевказаним майном призведе до знищення речових доказів та втрати слідів вчинення злочину.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вищевказані предмети можуть зберігають на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, а отже відповідають критеріям ст. 98 КПК України та можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Враховуючи вище викладене в органу досудового розслідування виникла необхідність в накладенні арешту на вказане майно з метою його збереження, запобігання його перетворення, зміни або знищення, для подальшого проведення експертиз, зокрема імунологічної і медичної, результати яких мають важливе значення для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення, у тому числі доведення вини особи, підозрюваної у вчиненні злочину.

Судове засідання, в порядку ч. 1 ст. 172 КПК України було проведено без участі слідчого, прокурора, та потерпілого, які надали заяви про проведення судового засідання без їх участі, заявлене клопотання підтримали та просили задовільнити в повному обсязі.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, встановив, що ВП№1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12023052260000393 від 23.09.2023року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.121 КК України.

25 вересня 2023року з 18год 10хв до 18год 40хв було проведено невідкладну слідчу дію - огляд предметів, за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якої потерпілий ОСОБА_5 добровільно видав працівникам поліції належні йому речі :

- футболку чоловічу зеленого кольорумарки «STAR», на передній частині якої наявні чисельні плями бурого кольору на нижній частині футболки з передньої сторони з лівого боку наявні пошкодження тканин у вигляді наскрізного отвору, яку поміщено до картонного коробу "Пакет №1";

- штани темно синього кольору марки "PUMA", на яких з внутрішньої сторони передньої частини виробу посередені наявні плями речовини бурого кольору, які поміщено до картонного коробу "Пакет №2";

- труси чоловічі чорного кольору з вставкою голубого кольору у вигляді резинки марки "SPORT" спереду зліва на резинці напис "SPORT", з внутрішньої сторони виробу на резинці з передньої сторони наявні плями РБК, які було поміщено до картонного коробу "Пакет №3".

Постановою про визнання речових доказів від 25 вересня 2023року вилучені в ході проведення слідчої дії вищевказані предмети визнані речовими доказами у кримінальному провадженні № 12023052260000393 від 23.09.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України.

Відповідно до ч.11ст.170КПК України,заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі,коли існують обставини,які підтверджують,що їх незастосування призведедо приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування,передачі майна.

Відповідно до положень статті 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч.3 ст.170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до положень ч.1 ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно вимог ч. 6ст. 132 КПК України, до клопотання слідчого, прокурора про застосування заходу забезпечення кримінального провадження додається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Стороною обвинувачення доведено, що зазначені в клопотанні речі (предмети) мають значення для забезпечення даного кримінального провадження, за існування розумних підозр вважати, що це майно є доказом злочину, за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним уст. 98 КПК України. Незастосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт вказаного майна в подальшому може перешкодити кримінальному провадженню. На виконання вимог ч. 1ст. 173 КПК України, сторона обвинувачення довела слідчому судді необхідність арешту цього майна, а також наявність ризиків, передбачених ч. 1ст. 170 КПК України, а тому клопотання про накладення арешту на вказане майно шляхом заборони відчуження, розпорядження та користування майном підлягає задоволенню.

Застосування заходу забезпечення кримінального провадження у такий спосіб арешту майна, слідчий суддя вважає доцільним, оскільки в даному випадку такий спосіб забезпечує запобіганню можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Слідчий суддя вважає розумним та співрозмірним обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Керуючись ст. ст. 170-173,309,372,376 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт, шляхом заборони на відчуження, розпорядження та користування майном, добровільно наданим ОСОБА_5 , яке вилучене 25 вересня 2023року з 18 год 10 хв до 18 год 40 хв., а саме футболку чоловічу зеленого кольорумарки «STAR», на передній частині якої наявні чисельні плями бурого кольору на нижній частині футболки з передньої сторони з лівого боку наявні пошкодження тканин у вигляді наскрізного отвору; штани темно синього кольору марки "PUMA", на яких з внутрішньої сторони передньої частини виробу посередені наявні плями речовини бурого кольору; труси чоловічі чорного кольору з вставкою голугого кольору у вигляді резинки марки "SPORT" спереду зліва на резинці напис "SPORT", з внутрішньої сторони виробу на резинці з передньої сторони наявні плями РБК.

Ухвалу слідчого судді підвергнути негайному виконанню.

Роз`яснити, що згідно ст.174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня проголошення ухвали, або отримання її копії.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДружківський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу113804558
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —229/6681/23

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні