Ухвала
від 26.09.2023 по справі 307/1372/23
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1372/23

Провадження № 2/307/293/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2023 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді - Бряник М.М..,

секретар судового засідання - Немеш Д.І.,

за участю законного представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача адвоката - Розман С.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференцзв`язку у залі суду в м. Тячів цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 поданої в інтересах недієздатної особи ОСОБА_3 до ОСОБА_4 та Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області, де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області про скасування права власності на земельну ділянку, скасування запису про проведену державну реєстрацію земельної ділянки, та видалення відомостей щодо земельної ділянки із публічної кадастрової карти,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Тячівського районного суду Закарпатської області, перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 , який поданого в інтересах недієздатної особи ОСОБА_3 до ОСОБА_4 та Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області, де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області про скасування права власності на земельну ділянку, скасування запису про проведену державну реєстрацію земельної ділянки та видалення відомостей щодо земельної ділянки із публічної кадастрової карти.

Даний позов підписаний та поданий адвокатом Мацола А.В., яка згідно доручення діє в інтересах опікуна недієзданої особи ОСОБА_3 .

Провадження у справі відкрито ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 17.04.2023. Постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 3.08.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 18 серпня 2023 о 9 год. 30 хв.

У зв`язку з неявкою адвоката на розгляд справи, судом 28.07.2023 скеровано запит до Хустського місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги з вимогою повідомлення причин неявки представника позивача, адвоката Мацола А.В. в судове засідання.

Листом голови комісії з реорганізації Хустського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги ОСОБА_5 повідомлено, що 14.06.2023 адвокат Мацола А.В. подала до Місцевого центру доповідну записку про припинення дії вказаного вище доручення та заміну адвоката через конфлікт інтересів та розбіжністю у правовій позиції у справі. У зв`язку з цим Місцевим центром був виданий відповідний наказ про заміну адвоката №13 від 5.07.2023 та того ж дня видано доручення №136 про уповноваження адвоката Бурлакова М.О. для представництва інтересів ОСОБА_3 , законним представником якої є ОСОБА_2 .

Також повідомлено, що 14.07.2023 адвокат Бурлаков М.О. подав до Місцевого центру доповідну записку щодо скасування доручення, у зв`язку з тим, що ОСОБА_2 не підписала довіреність для представництва її інтересів у справі.

При цьому з вказаного листа вбачається, що чоловік позивачки у рамках виконання доручення центру надання правової допомогти на здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , перешкоджав проведенню конфіденційної зустрічі з адвокатом, у зв`язку з цим наказом Місцевого центру №05 від 14.07.2023 року доручення №136 від 5.07.2023 було скасовано.

Постановленою в судовому засіданні ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 18.08.2023 відповідно до положень ст.ст. 59, 60 ЦПК України, до участі у справі у якості законного представника недієздатної особи ОСОБА_3 , допущено її батька ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , який, згідно проставленої в паспорті громадянина України відмітки, ОСОБА_2 приходиться, чоловіком.

Постановленою в судовому засіданні ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 18.08.2023, з наведених підстав, визнано явку позивача ОСОБА_2 , яка діє в інтересах недієздатної особи ОСОБА_3 , обов`язковою та оголошено перерву в судовому засіданні до 11.09.2023.

В судове засідання призначене на 11.09.2023 та 25.09.2023 будучи належним чином повідомленою про дату час місце проведення розгляду справи, законний представник ОСОБА_2 не з`явилася.

Суд в судовому засіданні, з власної ініціативи, поставив на обговорення учасників справи, питання щодо залучення до участі у справі для здійснення інтересів недієздатної ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування.

Разом з цим будучи присутнім у судовому засіданні 25.09.2023 законний представник недієздатної, ОСОБА_1 , в категоричній формі заперечив можливість явки в судове засідання його дружини, законного представника, опікуна, недієздатної особи ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , мотивувавши тим, що остання не володіє українською мовою та відмовився від подальшого вирішення питання, щодо залучення їй перекладача та наполягав на розгляді справи у відсутності останньої.

Представник відповідача, адвокат Розман С.Ю. заперечив щодо залучення органу опіки та піклування до участі у розгляді справи.

Заслухавши думку учасників справи, вивчивши зміст наданого 3.08.2023 Хустським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги листа, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ч.ч.1, 3 статті 59 ЦПК України , права, свободи та інтереси недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Законні представники можуть доручати ведення справи в суді іншим особам.

Відповідно до положень ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Суд залучає відповідний орган чи особу, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, якщо дії законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє.

Враховуючи обставини справи, за умов яких дії залученого до часті у справі законного представника недієздатної особи, ОСОБА_1 , які виразилися у вчиненні перешкод до допуску адвоката з позивачем, опікуном недієздатної ОСОБА_3 , суперечать інтересам недієздатної особи, з урахуванням обставин скасування з цих підстав, Хустським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги доручення для представництва інтересів адвокатом, недієздатної позивачки, а також неможливість встановлення з цього приводу через неявку в судове засідання позиції законного представника ОСОБА_2 , явку якої в судове засідання судом визнано обов`язковою, суд відповідно до положень ст.13 ЦПК України, вважає за доцільне для здійснення інтересів недієздатної особи, ОСОБА_3 , залучити до участі у справі Орган опіки та піклування Тячівської районної військової адміністрації Закарпатської області.

При вирішенні питання залучення до участі у справі, саме Органу опіки та піклування Тячівської районної військової адміністрації Закарпатської області, суд з метою недопущення порушення прав недієздатної особи ОСОБА_3 , бере до уваги неможливість залучення у справі Органу опіки та піклування Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області, з тих підстав, що у даній справі Солотвинська селищна рада Тячівського району Закарпатської області, являється відповідачем.

Враховуючи наведене, на підставі ст. 55, 56 ЦК України, керуючись ст.13, 59, 258-261 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Залучити до участі у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_2 поданої в інтересах недієздатної особи ОСОБА_3 до ОСОБА_4 та Солотвинської селищної ради Тячівського району Закарпатської області, де третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області про скасування права власності на земельну ділянку, скасування запису про проведену державну реєстрацію земельної ділянки, та видалення відомостей щодо земельної ділянки із публічної кадастрової карти, для здійснення інтересів недієздатної особи, ОСОБА_3 , Орган опіки та піклування Тячівської районної військової адміністрації Закарпатської області.

Розгляд цивільної справи відкласти на 26 жовтня 2023 року на 10 год. 00 хв. у приміщенні Тячівського районного суду Закарпатської області за адресою: вул. Незалежності, 120, м. Тячів, Закарпатська область.

Повідомити Орган опіки та піклування Тячівської районної військової адміністрації, код ЄДРПОУ 04053832, розташований за адресою м. Тячів вул. Незалежності, 30 Закарпатської області про необхідність забезпечення представника для здійснення інтересів недієздатної особи позивача ОСОБА_3 в судове засідання призначене на 10 год. 00 хв. 26.10.2023 року

Копію ухвали надіслати Органу опіки та піклування Тячівської районної військової адміністрації, код ЄДРПОУ 04053832, розташований за адресою м. Тячів вул. Незалежності, 30 Закарпатської області.

В судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і окремому оскарженню не підлягає.

Дата складання повного тексту ухвали 29.09.2023 року.

Головуючий М.М. Бряник

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113837735
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —307/1372/23

Постанова від 23.05.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Рішення від 24.11.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні