Ухвала
від 26.09.2023 по справі 322/811/21
НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

смт Новомиколаївка

УХВАЛА

про скасування заочного рішення і призначення справи до розгляду

26 вересня 2023 рокуСправа № 322/811/21

Новомиколаївський районний суд Запорізької області у складі

головуючого судді Губанова Р.О.,

секретар судового засідання Блажко О.П.,

за участю: прокурора Онипка О.В.,

представника відповідача адвоката Романченка О.М. (в режимі відеоконференції),

розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21 грудня 2021 року у цивільній справі за позовом в.о. керівника Запорізької окружної прокуратури Соколова М.О. в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення доходу, отриманого від безпідставно набутого майна,

встановив:

8 вересня 2021 року до Новомиколаївського районного суду Запорізької області надійшов зазначений цивільний позов, в якому в.о. керівника прокуратури просив суд:

- стягнути з ОСОБА_1 на користь Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області, грошові кошти у розмірі 82722,97 грн (вісімдесят дві тисячі двадцять дві гривні 97 коп);

Заочним рішенням Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21.12.2022 позов задоволено.

Судове рішення набрало законної сили у встановленому законом порядку.

11.05.2023 до суду надійшла зазначена заява, в якій відповідач просив скасувати заочне рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області №322/811/21 від 21.12.2021.

Ухвалою судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області Губанова Р.О. від 16 травня 2023 року заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21.12.2021 у справі №322/811/21, залишено без руху.

28.08.2023 на виконання ухвали від 16.05.2023 відповідачем було надіслано копії заяв про перегляд заочного рішення та копії доданих до неї матеріалів (відповідно до кількості учасників справи).

Ухвалою судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області Губанова Р.О. від 4 вересня 2023 року заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21.12.2021 у справі №322/811/21 прийнято до провадження та призначено судовий розгляд.

Представник відповідача заяву підтримав. Доповнив її доводами про те, що відповідач також не погоджується з розрахунком заборгованості.

Прокурор заперечував проти задоволення заяви вважав, що доводи викладені в ній необґрунтовані.

Вирішуючи питання про наявність підстав для задоволення заяви, суд виходить з такого.

За приписами ст.284 ЦПК України, заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Відповідно до ст.287 ЦПК України, у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою: 1) залишити заяву без задоволення; 2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження. У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Положеннями ст.288 ЦПК України, визначено, що заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Отже, для скасування заочного рішення необхідно встановити як поважність причини неявки в судове засідання та неподання відзиву відповідачем, так і істотне значення доказів, на які посилається відповідач, для правильного вирішення справи.

Тобто для скасування заочного рішення необхідна наявність одночасно двох наведених умов.

Враховуючи те, що відповідач не приймав участі у розгляді справи, уся направлена йому кореспонденція була повернута суду (з позначками за закінченням терміну зберігання), а також загальновідомі обставини, які відбулися 24.02.2022 в Україні і тривають донині, суд дійшов висновку про наявність підстав для поновлення строку на подачу заяви про перегляд заочного рішення, тим самим судом в повній мірі відновлені права відповідача, передбачені ст.43 ЦПК України.

Докази, на які посилається відповідач, суд визнає такими, що мають істотне значення для правильного вирішення справи, а отже ці докази потребують дослідження в ході судового розгляду справи з урахуванням доводів відповідача.

Керуючись ст.ст.260, 261, 263, 272, 286 - 288 ЦПК України, суддя

ухвалив:

заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення задовольнити.

Заочне рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21 грудня 2021 року по справі за позовом в.о. керівника Запорізької окружної прокуратури Соколова М.О. в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення доходу, отриманого від безпідставно набутого майна, скасувати.

Призначити судове засідання на 10:00 год. 24 жовтня 2023 року, яке відбудеться у Новомиколаївському районному суді Запорізької області, за адресою: Запорізька область, Запорізького район, смт Новомиколаївка, вул. Лесі Українки, 11,

Копію позовної заяви і доданих до неї документів направити відповідачу.

Викликати в судове засідання учасників судового провадження.

Відповідач має право подати відзив в порядку, передбаченому ст.178 ЦПК України, протягом п`ятнадцяти днів із дня проголошення цієї ухвали.

У разі подання відзиву, відповідач зобов`язаний одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. За невиконання цього обов`язку суд може застосувати до відповідача штраф в розмірі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За умови подання відзиву позивач має право подати відповідь на відзив в порядку ст.179 ЦПК України протягом трьох днів із дня отримання копії відзиву, а відповідач в свою чергу, має право подати заперечення, протягом трьох днів із дня отримання копії відповіді на відзив, в порядку, передбаченому ст.180 ЦПК України,

У разі подання таких заяв по суті справи відповідна сторона зобов`язана одночасно з надсиланням (наданням) заяви по суті справи до суду надіслати (надати) її копію та доданих до неї документів іншим учасникам справи. За невиконання цього обов`язку суд може застосувати до відповідної сторони штраф в розмірі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади в мережі Інтернет за веб-адресою: https://nm.zp.court.gov.ua/sud0817.

Ухвала не підлягає апеляційному оскарженню окремо від рішення суду та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повне судове рішення складено 02.10.2023.

Суддя Р.О. Губанов

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено03.10.2023
Номер документу113851892
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —322/811/21

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні