Ухвала
від 30.11.2023 по справі 322/811/21
НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

смт Новомиколаївка

УХВАЛА

про перехід на розгляд справи за правилами загального позовного провадження

30 листопада 2023 рокуСправа № 322/811/21

Новомиколаївського районного суду Запорізької області у складі головуючого судді Губанова Р.О., розглянувши клопотання представника ОСОБА_1 адвоката Романченка О.М. про розгляд справи у загальному позовному провадженні у цивільній справі за позовом в.о. керівника Запорізької окружної прокуратури Соколова М.О. в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення доходу, отриманого від безпідставно набутого майна,

встановив:

30.11.2023 до суду надійшла зазначена заява, в якій представник відповідача просить:

- постановити ухвалу про розгляд справи №322/811/21 за правилами загального позовного провадження.

8 вересня 2021 року до Новомиколаївського районного суду Запорізької області надійшов зазначений цивільний позов, в якому в.о. керівника прокуратури просив суд: стягнути з ОСОБА_1 на користь Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області, грошові кошти у розмірі 82722,97 грн (вісімдесят дві тисячі двадцять дві гривні 97 коп);

Заочним рішенням Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21.12.2022 позов задоволено.

Судове рішення набрало законної сили у встановленому законом порядку.

11.05.2023 до суду надійшла зазначена заява, в якій відповідач просив скасувати заочне рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області №322/811/21 від 21.12.2021.

Ухвалою судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області Губанова Р.О. від 16 травня 2023 року заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21.12.2021 у справі №322/811/21, залишено без руху.

28.08.2023 на виконання ухвали від 16.05.2023 відповідачем було надіслано копії заяв про перегляд заочного рішення та копії доданих до неї матеріалів (відповідно до кількості учасників справи).

Ухвалою судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області Губанова Р.О. від 4 вересня 2023 року заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 21.12.2021 у справі №322/811/21 прийнято до провадження та призначено судовий розгляд.

В судовому засіданні 30.11.2023 представник відповідача зазначив про те, що ним згадане клопотання подано через Електронний суд, однак на той час клопотання не було передано головуючому судді.

Оскільки в судовому засіданні була присутня прокурор Лобач О.Л. щодо повноважень якої в матеріалах справи були відсутні будь яких документів, судом було ухвалено рішення про відкладення судового засідання на 19.12.2023.

В обґрунтування клопотання представник відповідача зазначив, що ухвалою Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 22.09.2021 у справі №322/811/21 постановлено проводити розгляд даної справи у порядку спрощеного позовного провадження. Разом з тим, при вивченні одержаних матеріалів позовної заяви було виявлено, що земельна ділянка кадастровий номер 2323655100:01:018:0023, на якій знаходиться належна відповідачу будівля котельня, з невідомих причин має цільове призначення «03.07 Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі», що прямо суперечить вимогам діючого законодавства України.

Оскільки для з`ясування обставин та підстав такого необґрунтованого визначення цільового призначення земельної ділянки необхідним є витребування додаткових доказів та підготовку і пред`явлення зустрічного позову до Новомиколаївської селищної ради, вважаємо, що для повного, всебічного розгляду справи вона має бути розглянута у загальному позовному провадженні.

Вирішивши питання щодо наявності підстав для задоволення клопотання, суд виходить з такого.

Відповідно до ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Згідно зі ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках . Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Положеннями ст.263 ЦПК України передбачено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ч.6 ст.277 ЦПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Наведенні у клопотанні доводи свідчать про доцільність витребування доказів в цій справі, а також велика доля імовірності подачі зустрічного позову, що фактично унеможливлює розгляд цієї справи в спрощеному провадженні.

З огляду на вказане суддя вважає, що клопотання представника відповідача підлягає задоволенню.

Керуючись ст.277 ЦПК України, суддя

ухвалив:

здійснити перехід з розгляду цивільної справи за позовною заявою в.о. керівника Запорізької окружної прокуратури Соколова М.О. в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Новомиколаївської селищної ради Запорізького району Запорізької області до ОСОБА_1 про стягнення доходу, отриманого від безпідставно набутого майна в порядку спрощеного провадження, на розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на дату і час, яке було узгоджено в судовому засіданні 30.11.2023 за участю учасників провадження.

Відповідач має право подати зустрічний позов в порядку, передбаченому ст.193 ЦПК України, у строк для подання відзиву.

Відповідач має право подати відзив в порядку, передбаченому ст.178 ЦПК України, протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі подання відзиву, відповідач зобов`язаний одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. За невиконання цього обов`язку суд може застосувати до відповідача штраф в розмірі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади в мережі Інтернет за веб-адресою: https://nm.zp.court.gov.ua/sud0817.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили негайно після підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Р.О. Губанов

Дата ухвалення рішення30.11.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115319786
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —322/811/21

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Губанов Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні