Ухвала
від 03.10.2023 по справі 910/15328/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

03.10.2023Справа № 910/15328/23

Суддя господарського суду міста Києва Паламар П.І., розглянувши заяву Комунального підприємства "Київський метрополітен" м. Києва про забезпечення позову, особа, яка може отримати статус учасника справи Товариство з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" м. Києва,

в с т а н о в и в :

у вересні 2023 року Комунальне підприємство "Київський метрополітен" звернулося в суд з позовом про витребування від Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" об`єкта нерухомого майна, а саме нежитлової будівлі літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 2 жовтня 2023 р. позовну заяву залишено без руху.

Позивач разом з позовною заявою подав заяву про забезпечення позову, якою просив:

- накласти арешт на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000);

- заборонити державним реєстраторам прав на нерухоме майно та органам державної реєстрації прав (в т.ч. Міністерству юстиції України та його територіальним органам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у м. Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень") вчиняти будь-які реєстраційні дії, в т.ч., але не обмежуючись, державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів, щодо об`єкту нерухомого майно: нежитлову будівлю літ С, загальна площа 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000).

Заява мотивована тим, що спірне майно нежитлова будівля літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві неодноразово була відчужена на користь третіх осіб. Натепер право власності зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

Вчинення подальшого відчуження указаного нерухомого майна може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення судом його порушених прав у разі задоволення позову.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 136 ГПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

За своєю суттю інститут забезпечення позову є інститутом попереднього судового захисту, метою запровадження якого є гарантування виконання рішення суду у випадку задоволення позову за умови існування очевидної небезпеки шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення у справі.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду та уникнення будь-яких труднощів при виконанні у випадку задоволення позову.

Заходи до забезпечення позову повинні бути співмірними з заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Суд враховує предмет заявленого позову, а саме витребування майна на користь позивача, пояснень заявника про те, що подання даного позову зумовлено неправомірною поведінкою засновника відповідача, відносно якого раніше вже ухвалювалося рішення про витребування цього ж майна.

З отриманого судом витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що станом на 3 жовтня 2023 р. право власності на вказане майно зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

Таким чином, для унеможливлення вчинення відповідачем дій, які можуть перешкодити виконання рішення суду у разі задоволення позову, з метою схоронності предмету спору до розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне вжити заходи до забезпечення позову шляхом накладення арешту на заявлене майно, а також заборони державним реєстраторам прав на нерухоме майно та органам державної реєстрації прав вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо цього майна.

За таких обставин суд вважає, що заява про забезпечення позову відповідно до вимог 136, 137 ГПК України підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 136, 137, 140, 232-235 ГПК України, суд

у х в а л и в :

1. Заяву Комунального підприємства "Київський метрополітен" м. Києва про забезпечення позову задовольнити.

2. Накласти арешт на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000), право власності на яке станом на 3 жовтня 2023 р. зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

3. Заборонити державним реєстраторам прав на нерухоме майно та органам державної реєстрації прав (в т.ч. Міністерству юстиції України та його територіальним органам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у м. Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень") вчиняти будь-які реєстраційні дії, в т.ч., але не обмежуючись, державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів, щодо об`єкту нерухомого майно: нежитлову будівлю літ С, загальна площа 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000), право власності на яке станом на 3 жовтня 2023 р. зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

4. Стягувач за ухвалою суду - Комунальне підприємство "Київський метрополітен" (03056, м. Київ, проспект Перемоги, 35, код 03328913); боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" (04112, м. Київ, вул. Дегтярівська, 48, код 40652191).

5. Ухвала може бути пред`явлена до виконання до 3 жовтня 2026 року.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в порядку розділу ІV ГПК України.

7. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Суддя господарського суду міста Києва П.І.Паламар

Дата ухвалення рішення03.10.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113892381
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову, особа, яка може отримати статус учасника справи Товариство з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" м. Києва

Судовий реєстр по справі —910/15328/23

Постанова від 21.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Постанова від 11.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні