Ухвала
від 19.12.2023 по справі 910/15328/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"19" грудня 2023 р. Справа№ 910/15328/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Суліма В.В.

суддів: Гаврилюка О.М.

Майданевича А.Г.

перевіряючи матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс"

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.10.2023

за заявою Комунального підприємства "Київський метрополітен"

про забезпечення позову

у справі № 910/15328/23 (суддя Паламар П.І.)

за позовом Комунального підприємства "Київський метрополітен"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс"

про витребування майна,-

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Київський метрополітен" звернулося в суд з позовом про витребування від Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" об`єкта нерухомого майна, а саме нежитлової будівлі літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві.

Позивач разом з позовною заявою подав заяву про забезпечення позову, якою просив:

- накласти арешт на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000);

- заборонити державним реєстраторам прав на нерухоме майно та органам державної реєстрації прав (в т.ч. Міністерству юстиції України та його територіальним органам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у м. Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень") вчиняти будь-які реєстраційні дії, в т.ч., але не обмежуючись, державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів, щодо об`єкту нерухомого майно: нежитлову будівлю літ С, загальна площа 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000).

Заява мотивована тим, що спірне майно нежитлова будівля літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві неодноразово була відчужена на користь третіх осіб. Натепер право власності зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

Вчинення подальшого відчуження указаного нерухомого майна може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення судом його порушених прав у разі задоволення позову.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.10.2023 заяву Комунального підприємства "Київський метрополітен" м. Києва про забезпечення позову задоволено.

Накладено арешт на об`єкт нерухомого майна нежитлову будівлю літ. С загальною площею 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000), право власності на яке станом на 3 жовтня 2023 р. зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

Заборонено державним реєстраторам прав на нерухоме майно та органам державної реєстрації прав (в т.ч. Міністерству юстиції України та його територіальним органам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській міській, районним у м. Києві державним адміністраціям, акредитованим суб`єктам, нотаріусам, іншим особам та органам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень") вчиняти будь-які реєстраційні дії, в т.ч., але не обмежуючись, державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно, скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень на нерухоме майно, а також вносити до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно записи про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень, записи про скасування державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, зміни до таких записів, щодо об`єкту нерухомого майно: нежитлову будівлю літ С, загальна площа 392,4 м2 по вул. Межигірській, 78 у м. Києві (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2188523480000), право власності на яке станом на 3 жовтня 2023 р. зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс".

Стягувач за ухвалою суду - Комунальне підприємство "Київський метрополітен" (03056, м. Київ, проспект Перемоги, 35, код 03328913); боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" (04112, м. Київ, вул. Дегтярівська, 48, код 40652191).

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в який просить поновити строк на апеляційне оскарження; скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.10.2023 у справі №910/15328/23 та ухвалити нове рішення суду, яким відмовити у задоволенні заяви Комунального підприємства "Київський метрополітен" про забезпечення позову.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.11.2023 апеляційну скаргу передано на розгляд колегії суддів у складі: Сулім В.В. (головуючий суддя (суддя-доповідач)), Гаврилюк О.М., Майданевич А.Г.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 29.11.2023 витребувано з Господарського суду міста Києва матеріали справи №910/15328/23; відкладено вирішення питання пов`язаних з рухом апеляційної скарги, до надходження до Північного апеляційного господарського суду матеріалів справи №910/15328/23.

14.12.2023 на виконання вимог вищезазначеної ухвали до Північного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №910/15328/23.

Стосовно клопотання про поновлення пропущеного строку для подання апеляційної скарги на рішення суду, колегія суддів вказує наступне.

Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч. 2 ст. 261 цього Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалу суду першої інстанції постановлено 03.10.2023, отже, останній день строку для подання апеляційної скарги на вказане судове рішення, відповідно до вимог ч. 1 ст. 256 ГПК України, є 13.10.2023 (включно).

Натомість, з апеляційною скаргою через систему "Електронний суд" скаржник звернувся до суду апеляційної інстанції лише 24.11.2023, тобто з пропуском процесуального строку, встановленого для її подання.

В обґрунтування підстав поновлення строку на апеляційне оскарження заявник посилається на те, що оскаржувану ухвалу не отримував, про її існування дізнався після звернення з клопотанням до суду першої інстанції про ознайомлення із матеріалами справи; 16.11.2023 відповідач ознайомився з матеріалами справи, зокрема, з ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.10.2023, та в межах 10-денного строку з моменту ознайомлення з матеріалами справи звернувся до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою.

З комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" вбачається створення 16.11.2023 картки обліку вхідної кореспонденції та реєстрація заяви Товариство з обмеженою відповідальністю "ВМ СОЛЮШНС" про ознайомлення із матеріалами справи.

Враховуючи не отримання скаржником копії оскаржуваної ухвали, ознайомлення із матеріалами справи 16.11.2023 та звернення відповідача з апеляційною скаргою 24.11.2023, тобто в межах 10-денного строку з дня, коли скаржник отримав повний текст оскаржуваної ухвали (ознайомився з ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.10.2023).

Отже, враховуючи положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо забезпечення права скаржника на доступ до суду, Північній апеляційний господарський суд дійшов висновку, що причини пропуску строку Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ СОЛЮШНС" на апеляційне оскарження ухвали суду є поважними, а строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 03.10.2023 у справі №910/15328/23 підлягає поновленню.

24.11.2023 через підсистему «Електронний суд» від Комунального підприємства "Київський метрополітен" надійшло заперечення проти відкриття апеляційного провадження, в якому позивач зазначає, що Товариством з обмеженою відповідальністю "ВМ СОЛЮШНС" подано апеляційну скаргу з пропущенням строку на апеляційне оскарження, а наведені підстави для його поновлення є не обґрунтованими. Крім того, позивач просить відмовити у задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Колегія суддів зазначає, що доводи, викладенні в запереченнях Комунального підприємства "Київський метрополітен" не приймаються судом як належні та допустимі з огляду на вищевикладене.

Колегія суддів Північного апеляційного господарського суду, розглянувши наявні матеріали справи та апеляційної скарги, встановила, що апеляційна скарга відповідає встановленим Господарським процесуальним кодексом України вимогам, що є підставою для відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.10.2023 у справі №910/15328/23.

Після проведення суддею-доповідачем підготовчих дій у відповідності до статті 267 Господарського процесуального кодексу України, заслухавши суддю-доповідача, колегія суддів апеляційної інстанції вирішила призначити справу до судового розгляду.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 119-121, 234, 255-256, 262, 267-268 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання та поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 03.10.2023 у справі №910/15328/23.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "ВМ Солюшнс" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 03.10.2023 у справі №910/15328/23.

3. Повідомити учасників справи, що апеляційна скарга розглядатиметься у судовому засіданні 11.01.2024 об 10 год. 30 хв. в приміщенні Північного апеляційного господарського суду (м. Київ, вул. Шолуденка, 1а, зал судового засідання №7).

4. Роз`яснити учасникам справи право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом десяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Звернути увагу учасників справи, що згідно з вимогами ст. 263 ГПК України, до відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Встановити учасникам справи (крім скаржника) строк для подачі всіх заяв та клопотань в письмовій формі протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

5. Попередити учасників справи, що заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду у відповідності до ч. 2 ст. 207 ГПК України. Згідно з ч. 2 ст. 169 ГПК України заяви, клопотання і заперечення подаються тільки в письмовій формі.

6. Всі документи та письмові докази подаються через управління автоматизованого документообігу суду та моніторингу виконання документів Північного апеляційного господарського суду (канцелярію суду) за адресою: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1 А (І поверх) або через систему "Електронний суд".

Для осіб, які зареєстровані в системі "Електронний суд", повідомлення, повістки, судові рішення та інші процесуальні документи надсилаються в електронному вигляді автоматично.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя В.В. Сулім

Судді О.М. Гаврилюк

А.Г. Майданевич

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено25.12.2023
Номер документу115815179
СудочинствоГосподарське
Сутьвитребування майна

Судовий реєстр по справі —910/15328/23

Постанова від 21.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Постанова від 11.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Паламар П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні