Ухвала
від 29.09.2023 по справі 532/2051/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/2051/23

2/532/582/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 вересня 2023 р. м. Кобеляки

Суддя Кобеляцького районного суду Полтавської області Мороз Т.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: виконавчий комітет Кобеляцької міської ради,як орган опіки та піклування, служба в справах дітей апарату виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на дитину та дружину, визначення місця проживання дитини та про поділ майна, -

Встановив:

До суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: виконавчий комітет Кобеляцької міської ради,як орган опіки та піклування, служба в справах дітей апарату виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на дитину та дружину, визначення місця проживання дитини та про поділ майна.

Відповідно до ст. 1 Цивільного процесуального кодексу України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтереси юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно з ч. 1 ст. 188 ЦПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачка заявила п`ять вимог: про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, стягнення аліментів на утримання дружини, визначення місця проживання дитини та про поділ майна подружжя.

Нормами процесуального права передбачений різний порядок позовного провадження у справах за такими вимогами.

Ст. 110 СК України передбачено право на пред`явлення позову про розірвання шлюбу одним із подружжя.

Ст. 181 СК України визначено право звернення до суду з позовом про стягнення аліментів на дитину тим з подружжя, з ким вона проживає, у разі відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину.

Питання ж про визначення місця проживання малолітньої дитини у разі наявності спору між батьками регулюється ст. 161 СК України.

Крім того, дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу (ч. 1 ст. 69 СК України).

Отже, зі змісту СК України вбачається, що позовні вимоги про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дітей, стягнення аліментів та поділ майна подружжя різні за своїм змістом та обґрунтуванням, регулюються різними законодавчими нормами.

Заявлені позивачем вимоги не є основними та похідними одні до одних, тобто, вирішення позовних вимог про розірвання шлюбу, стягнення аліментів, визначення місця проживання дитини та поділ майна подружжя не залежить від вирішення одна від одної.

Тому такі позовні заяви доцільно подавати до суду окремо і розглядати з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України.

Зокрема, для справ про стягнення аліментів пріоритетним є її швидке вирішення.

Крім того в справах про розірвання шлюбу передбачена можливість надання сторонам строку для примирення, а у справах про поділ майна можливе призначення судових експертиз та, в зв`язку з цим, зупинення провадження у справі, що в свою чергу не передбачено при розгляді справ про стягнення аліментів, і як наслідок, може призвести до безпідставного порушення строків розгляду позовних вимог про стягнення аліментів. Отже їх спільний розгляд є недоцільним.

Позивачем в порушення вимог ст. 175 ЦПК України у даній позовній заяві не обґрунтовано можливості об`єднання та одночасного розгляду судом позовних вимог про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дітей, стягнення аліментів та поділ майна подружжя, не обґрунтовано взаємозв`язку цих вимог та доцільності їх розгляду в одному провадженні.

Крім того суд не вбачає за можливе за власної ініціативи роз`єднати позовні вимоги, виділивши їх у окреме провадження, оскільки роз`єднання позовних вимог можливе тільки в тому випадку, якщо кожна з виділених вимог може бути предметом розгляду в тому суді, який роз`єднав позовні вимоги. Справи про визначення місця проживання дитини та про поділ майна подружжя підсудні суду за місцем проживання відповідача, тобто не належать до підсудності Кобеляцького районного суду.

Згідно з п. 2 ч. 4 ст.185ЦПК України позовна заява повертається позивачу у випадках коли порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень ст. 188 цього Кодексу).

Таким чином, позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: виконавчий комітет Кобеляцької міської ради,як орган опіки та піклування, служба в справах дітей апарату виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на дитину та дружину, визначення місця проживання дитини та про поділ майна підлягає поверненню на підставі вищевикладених обставин та висновків, що встановлені судом.

Роз`яснити позивачу, що повернення позовної заяви не позбавляє її права повторного звернення до суду в порядку, встановленому законом, а тому не є обмеженням доступу позивача до правосуддя.

На підставі викладеного, керуючись ст. 185 ЦПК України,

Постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: виконавчий комітет Кобеляцької міської ради,як орган опіки та піклування, служба в справах дітей апарату виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на дитину та дружину, визначення місця проживання дитини та про поділ майна повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

Ухвала суду може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду або через Кобеляцький районний суд Полтавської області протягом 15 днів з дня її оголошення.

Повний текст ухвали складено 04.10.2023.

Суддя

Дата ухвалення рішення29.09.2023
Оприлюднено05.10.2023
Номер документу113911836
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —532/2051/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

Постанова від 22.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Мороз Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні