Ухвала
від 04.10.2023 по справі 342/923/23
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/923/23

Провадження № 2/342/452/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2023 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Федів Л.М.

секретаря судового засідання Матієк І.П.

провівши підготовче засідання в залі суду по справі за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник-адвокат Жарський Тарас Володимирович до Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Т.Г. Шевченка про усунення перешкод в користуванні майном шляхом повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди землі, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області,

В С Т А Н О В И В :

В провадженніГороденківського районногосуду Івано-Франківськоїобласті перебуваєцивільна справа запозовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник-адвокат Жарський Тарас Володимирович до Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Т.Г. Шевченка про усунення перешкод в користуванні майном шляхом повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди землі, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

В підготовче засідання 04 жовтня 2023 року учасники справи не з`явилися.

Представник відповідача Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Т.Г. Шевченка адвокат Дзібій Полячок Н.М. до суду надіслала клопотання, в якому просила відкласти підготовче засідання, у зв`язку з тим, що вона перебуває на лікарняному, в підтвердження чого надала копію протоколу звернення (візиту) до лікаря та інформаційну довідку з електронної системи охорони здоров`я, та не може прибути в судове засідання, з метою об`єктивного розгляду справи, є необхідність у наданні обгрунтованих пояснень з приводу поданих ними клопотань.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - начальник Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області - М.Капусняк до суду надіслав пояснення на позовну заяву та клопотання про участь представника - ОСОБА_2 у всіх судових засіданнях у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою системи відеоконференцзв`язку EasyCon, з метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, та з огляду на обмежене фінансування Головного управління в частині витрат на службові відрядження, відстань між м. Івано-Франківськ та м.Городенка.

Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши клопотання учасників справи, приходить до наступного.

Відповідно до ч.5 ст.12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу.

У відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з підстави першої неявки в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Згідно ч.1 та ч.2ст. 212 ЦПК Україниучасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23 квітня 2020 року «Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду» затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції.

Розділом ІІІ Порядку передбачено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи. Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв`язку.

Отже, для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів встановлено певні умови, дотримання яких направлене на забезпечення технічної та організаційної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

З огляду на те, що представник третьої особи бажає прийняти участь у розгляді справи шляхом особистої участі в підготовчому засіданні, доцільним для забезпечення права на участь в розгляді справи, є розгляд справи в режимі відеоконференції. В той же час, позбавлення сторони права на участь у розгляді своєї справи суперечило б вимогамКонституції Українитастатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободта було б не пропорційним між використаними засобами та поставленою метою.

Так, згідно частини 1 статті 6 Конвенції закріплено такі елементи права на судовий захист: 1) право на розгляд справи; 2) справедливість судового розгляду; 3) публічність розгляду справи та проголошення рішення; 4) розумний строк розгляду справи; 5) розгляд справи судом, встановленим законом; 6) незалежність і безсторонність суду.

Місцезнаходження третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області - 76014, вул. Академіка А. Сахарова, 34, м.Івано-Франківськ.

Враховуючи неявку учасників справи в підготовче засідання 04.10.2023 та їх клопотання, необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи, зважаючи на наявну технічну можливість проведення судових засідань в режимі відеоконференції, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання на 13:00 год. 26 жовтня 2023 року, та провести його та наступні судові засідання, за участю представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області - ОСОБА_2 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та за допомогою програмного забезпечення EasyСon.

Керуючись ст. ст. 198, 212,223,260,261 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника відповідача Сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Т.Г. Шевченка адвоката Дзібій Полячок Н.М. - задовольнити.

Підготовче засідання відкласти на 13:00 год. 26.10.2023.

Клопотання представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області - задовольнити.

Підготовче засідання, яке призначене на 26.10.2023о13.00год. та наступні судові засідання по даній справі, здійснювати дистанційно в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у відповідності до вимог, визначенихПорядком роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процессах, за участі сторін поза межами приміщення суду у новій редакції, який затверджений Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23 квітня 2020 року «Про внесення змін до Порядку роботиз технічнимизасобами відеоконференцзв`язкупід чассудового засіданняв адміністративному,цивільному тагосподарському процесахза участісторін позамежами приміщеннясуду»,з представником третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області - ОСОБА_2 .

Відповідно до п.8 Розділу ІІІ Порядку №196 та в порядку, визначеному ЦПК України, проінформувати учасників справи, в тому числі і засобами телефонного зв`язку та електронної пошти, вказаними у заяві, щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції поза межами суду.

Попередити представника третьої особи, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Копію ухвали негайно надіслати сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: Федів Л. М.

СудГороденківський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено06.10.2023
Номер документу113946217
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —342/923/23

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Постанова від 17.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні